Mateev написа:Централата в Шумен ще е с модули на Солар Про. На няколко пъти във форума изказах съмнение, че липсата на рамки е предпоставка за голям бъдещ риск, особенно при големи бури, които носят със себе си камъчета и клони. Но това е едно предположение. Къде обаче е истината никой не знае. В интернет няма почти никаква информация за подобни централи. Точно поради тази причина аз съм готов да направя инвестиция в една тестова централа, за да видя къде е истината. Но нещо паричките ми се увиждат. Все пак е криза и е по-добре да не се харчат високо-ликвидни средства. Смятам да направя едно предложение на Солар Про за съвместен експеримент. Аз ще предоставя инвертора, конструкцията и всичко останало, а те да предоставят модулите за едни 5 киловата, монтирани на площадката на СТС Солар в Габрово. И ако се съгласят - ще им призная, че те наистина нямат скрити помисли и наистина са готови честно и почтенно да защитят тяхната кауза. Ще им обещая безпристрастност - ако модулите са добри - ще ги хваля, а ако има проблеми - ще ги споделям със соларната общност в България. Ако аз бях производител и вярвах в качеството на своето производство - щях да се съглася на подобна сделка.
ReeT написа:хехе типично по български на бялото казва черно. абе хора имате ли представа що е това чудо силициев полу проводник и какво става с него при окисление, ако щете го погледнете от друга страна как нещо много тънко може да е по издражливо от по дебело ~ такова... а пък и това което аз знам за тънкослоините модули е че те не са замислени да бъдат по дълготраини или по производителни от кристалните ами поради простата причина че с тях се пести 99% от чистия силиции необходим за производство на същия панел, аз бих приел това ако да кажеме те са 99% по евтини а и би трябвало да са от страна на икономията... отдруга страна силния недостик на чист силиции скоро ще доведе до все по голям процент тънкослоини и независимо от това дали искаш или не скоро всичко ше е тънкослоино
Fratev написа:Здравейте. Имате ли някакви впечатление от панелите на FirstSolar ?
От там твърдят, че са постигнали производствената цена от 1$/1W.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта