venkap написа:Съжалявам, че му се вързах на фантазиите. За да стане всичко това Община Бургас трябва да възложи Открита процедура по ЗОП, чрез Обявление за обществена поръчка.
Не винаги е така, за ПЧП може да не се наложи.
venkap написа:Съжалявам, че му се вързах на фантазиите. За да стане всичко това Община Бургас трябва да възложи Открита процедура по ЗОП, чрез Обявление за обществена поръчка.
Mateev написа:................
Та да се върнем на алеята:
Трябва всички да знаят, че изискването за непрекъснато светене дори и през зимата е много тежко условие за такива системи, защото то изисква почти четворно презапасяване само заради лошата радиация през зимата и заради вероятността да се случат няколко поредни лоши дни без радиация. Но има едно много просто решение. Захранването на лампите се дублира със стандартно мрежово захванване, което автоматично се включва при разреждане на акумулатора. При такава една постановка и при уговорката, че около 5% от времето през годината ще се наложи външно захранване, то тогава оразмеряването на мощността на панелите и капацитета на акумулаторите се НАМАЛЯВА 4 ПЪТИ. Според мене това е решението за тази алея.
Lupus написа:Тези сметки ги правихме вече в една друга тема доста подробно. Според мен за нашите условия е подходящо хибридното решение - слънчев панел с разумни размери, наличие на 220V,акумулатор и зарядно с достатъчна интелигентност, което да управлява системата в следните режими:
1. Заряд на акумулатора от панела, когато е възможно денем;
2. Контрол на разряда нощем и превключване осветлението на 220V (в акумулатора трябва да остане определено количество енергия за работа в авариен режим при спиране на тока);
3. Дозаряд на акумулатора нощем при липса на слънце повече от два дни до някаква междинна стойност, за да може да работи в авариен режим известно време (при спиране на тока).
Mateev написа:Иначе ветрогенератора наистина е голямо шоу.
Miro написа:venkap написа:Съжалявам, че му се вързах на фантазиите. За да стане всичко това Община Бургас трябва да възложи Открита процедура по ЗОП, чрез Обявление за обществена поръчка.
Не винаги е така, за ПЧП може да не се наложи.
Miro написа:Случая с алеята аз го разбирам по различен начин. Целта на инвеститора е не осветлението, а печалбата от продажбата на ел. енергията, което е нормално предвид изкупната цена. Т.е. денем енергията се продава, а нощем се купува. Окабеляването, през което стават и двете дейности е едно и също (+инвертор на всеки стълб), тъй като през деня осветлението няма консумация, а през нощта фотоволтаиците нямат производство. Дефакто ще се продава скъпо електричество през деня, а ще купува евтино през нощта, голяма част на нощна тарифа. При такава ситуация няма нужда от акумулатори, икономическият ефект ще е доста по-силно изразен.
Въпросът е, че дори и да не смятаме загубите от окабеляване, скъпи модули, малки инвертори и прочее, конкретното местоположение със значителните засенчвания в следобедните часове, необходимостта от редовно почистване заради приците и прочее неща ми се струва, че обричат идеята, дори без да вадим тефтерите и да смятаме детайли.
Mateev написа:Не знам дали съм бил полезен с моите мнения. Трябва да имате в предвид, че аз съм с професионални изкривявания. Мене силно ме интересува основно техническата и инвестиционната страна на въпроса. Един допълнителен процент загуби за мене са нож в гърба и некомпетентно планиране. Аз искам всичко да е идеално, но за съжаление живота непрекъснато ме сблъсква с груб реализъм.
В случая с алеата аз повече се вълнувам от максимизацията на ефекта и полезноста на инвестицията, а не от факта, че някакви пари могат да се похарчат за поредния грубо скроен проект. Поради тази причина живо се вълнувам от това да стане така, както трябва да бъде, а не от факта, че е възможно някакво участие на СТС Солар. Даже обратното - имал съм случаи да отказвам проекти, когато те са в разрез с разбиранията ми за правилно и качествено направена централа. И както виждате - раздавам се изцяло. И споделям безкористно всякакви технически тайни и всякакъв натрупан до момента опит. Пък да се надяваме, че някой някога ще каже поне едно "благодаря".
Та да се върнем на алеята:
Трябва всички да знаят, че изискването за непрекъснато светене дори и през зимата е много тежко условие за такива системи, защото то изисква почти четворно презапасяване само заради лошата радиация през зимата и заради вероятността да се случат няколко поредни лоши дни без радиация. Но има едно много просто решение. Захранването на лампите се дублира със стандартно мрежово захванване, което автоматично се включва при разреждане на акумулатора. При такава една постановка и при уговорката, че около 5% от времето през годината ще се наложи външно захранване, то тогава оразмеряването на мощността на панелите и капацитета на акумулаторите се НАМАЛЯВА 4 ПЪТИ. Според мене това е решението за тази алея.
Mateev написа:Това с ветрогенераторите на алеята в Бургас наистина е добра идея. Не ми беше хрумвала. Представете си ги как са наредени - лампа, ветрогенератор, лампа, ветрогенератор. Няма майтап. Региона е подходящ за мини ветрогенератори и със сигурност ще дават доста повече енергия от малките панелчета. Пък и наистина шоуто ще е пълно. Алеята ще се прочуе далеч извън границите на Бургас и на България. Може даже да привлече нови туристи.
Предлагам MACKATA да се замисли.
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта