Въпрос

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 10.11.2008 23:40

venkap написа:Съжалявам, че му се вързах на фантазиите. За да стане всичко това Община Бургас трябва да възложи Открита процедура по ЗОП, чрез Обявление за обществена поръчка.

Не винаги е така, за ПЧП може да не се наложи.
Miro

Мнениеот Lupus » 10.11.2008 23:48

Mateev написа:................
Та да се върнем на алеята:
Трябва всички да знаят, че изискването за непрекъснато светене дори и през зимата е много тежко условие за такива системи, защото то изисква почти четворно презапасяване само заради лошата радиация през зимата и заради вероятността да се случат няколко поредни лоши дни без радиация. Но има едно много просто решение. Захранването на лампите се дублира със стандартно мрежово захванване, което автоматично се включва при разреждане на акумулатора. При такава една постановка и при уговорката, че около 5% от времето през годината ще се наложи външно захранване, то тогава оразмеряването на мощността на панелите и капацитета на акумулаторите се НАМАЛЯВА 4 ПЪТИ. Според мене това е решението за тази алея.

Lupus написа:Тези сметки ги правихме вече в една друга тема доста подробно. Според мен за нашите условия е подходящо хибридното решение - слънчев панел с разумни размери, наличие на 220V,акумулатор и зарядно с достатъчна интелигентност, което да управлява системата в следните режими:
1. Заряд на акумулатора от панела, когато е възможно денем;
2. Контрол на разряда нощем и превключване осветлението на 220V (в акумулатора трябва да остане определено количество енергия за работа в авариен режим при спиране на тока);
3. Дозаряд на акумулатора нощем при липса на слънце повече от два дни до някаква междинна стойност, за да може да работи в авариен режим известно време (при спиране на тока).
:D :D :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 11.11.2008 00:42

Точно така. Говорим за едно и също нещо. Самият аз в момента сглобявам една подобна система. Първо си купих ветрогенератор 500W и си го сложих в двора. При това с ясното съзнание, че при мене няма вятър. Но мерака беше много голям. :lol: После реших да му намеря някакво приложение. И реших да свържа няколко от лампите на алейното осветление към системата. После осъзнах, че слагайки тези лампи се обричам в голяма част от времето тази част от имота да е в тъмнина. И добавих още 3 фотоволтаични модула допълнително да зареждат акумулаторите (2х120Ah). И най-накрая (а трябваше в началото :lol: ) седнах да посмятам и стигнах до извода, че през зимата лампите ще светят само 2-3 часа и ще угасват. :lol: И приложих най-простото решение - на изхода на инвертора сложих един контактор с един нормално отворен и един нормално затворен контакт. И когато акумулатора се изтощи, инвертора угасва, контактора се отпуска и системата автоматично се превключва да работи от 220 волтовата мрежа. И по този начин хем оползотворих глупавата инвестиция, хем в същото време си запазих нощното осветление. А успокоението е, че наистина има някакъв екологичен ефект. А в момента се каня да сложа и два малки електронни електромера, защото все пак ми е любопитно какъв процент от времето лампите светят с енергията от вятъра и панелите и какъв - от мрежата.

Иначе ветрогенератора наистина е голямо шоу. Горе-долу един път в месеца се завърта и всички се строяваме да го гледаме и да му се радваме. Само че вече и при него забелязах недостатък - при силен вятър започва да вие като реактивен самолет и да се тресе жестоко. Явно китайците не са си направили труда да балансират перките. Но пък шоуто е голямо. Има и една електромагнитна спирачка, която се включва при зареден акумулатор. Та ефекта е подобен на този ако пъхнете прът в колелата на летяща със 100 километра в час каруца. Така се разтриса, че все още се чудя как не са се скъсали обтяжките. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 11.11.2008 01:10

Mateev написа:Иначе ветрогенератора наистина е голямо шоу.

Представете си освен панелите и няколко ветрогенератора да сложи на нещастната алея. Шоуто ще стане пълно.
Последна промяна venkap на 11.11.2008 21:40, променена общо 1 път
venkap

Мнениеот Mateev » 11.11.2008 10:43

Това с ветрогенераторите на алеята в Бургас наистина е добра идея. Не ми беше хрумвала. Представете си ги как са наредени - лампа, ветрогенератор, лампа, ветрогенератор. Няма майтап. Региона е подходящ за мини ветрогенератори и със сигурност ще дават доста повече енергия от малките панелчета. Пък и наистина шоуто ще е пълно. Алеята ще се прочуе далеч извън границите на Бургас и на България. Може даже да привлече нови туристи.

Предлагам MACKATA да се замисли.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.11.2008 10:48

По принцип идеята за осветление с фотоволтаични лампи си е едно голямо шоу и се прави заради визията, а не заради ефекта. Ако наистина се търсеше екологичен ефект, щяха да сложат нормални добре изчислени луминисцентни лампи, а някъде отстрани щяха да направят мощна автономна фотоволтаична система за захранване. Но така се губи шоуто. Откъде посетителите на алеята ще знаят, че тока е екологичен???

Като се замисли човек, наистина всичко се прави заради шоуто.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mackata » 11.11.2008 11:27

Miro написа:
venkap написа:Съжалявам, че му се вързах на фантазиите. За да стане всичко това Община Бургас трябва да възложи Открита процедура по ЗОП, чрез Обявление за обществена поръчка.

Не винаги е така, за ПЧП може да не се наложи.

Колега, няколко пъти повторих концесионер на плажа.
И няколко пъти повторих с ляладжии не ми се коментира.
Имам предварителен договор с концесионера, който не задължава нито мен нито него.
Т.е мястото го имам, мога дори да не направя осветление, а само да набия стълбовете и да не се занимавам с Общината.
Опитвам се да направя 3 в 1
И концесионера и Общината / гражданите / и аз да сме доволни от цялата гимнастика.
Всичко опира до целесъобразност.
Иначе през просото всеки може.
Едно време един човек който искаше до строи небостъргач тук попита такива като теб..........резултата беше плачевен.
Попитах го защо го правиш ?
Мястото е твое, парите са твои, резрешително имаш ..........защо го подлагаш на Общественно обсъждане ?
За да мога да се разхождам спокойно по улиците.
Това се и опитвам и аз......, но явно няма смисъл.
По добре е като останалите, без да се съобразявам с никой и нищо да си правя каквото трябва, а да става каквото ще.
Както и за небостъргача, така и за морската, такива като теб ще бучат и псуват 4-5 години и после като видят, че всички се радват на това което е направено ще започнат, ами да аз още от самото начало бях за, този град трябва да се развива.
Кафа от разбирачи по всичко.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот mackata » 11.11.2008 11:31

Miro написа:Случая с алеята аз го разбирам по различен начин. Целта на инвеститора е не осветлението, а печалбата от продажбата на ел. енергията, което е нормално предвид изкупната цена. Т.е. денем енергията се продава, а нощем се купува. Окабеляването, през което стават и двете дейности е едно и също (+инвертор на всеки стълб), тъй като през деня осветлението няма консумация, а през нощта фотоволтаиците нямат производство. Дефакто ще се продава скъпо електричество през деня, а ще купува евтино през нощта, голяма част на нощна тарифа. При такава ситуация няма нужда от акумулатори, икономическият ефект ще е доста по-силно изразен.

Въпросът е, че дори и да не смятаме загубите от окабеляване, скъпи модули, малки инвертори и прочее, конкретното местоположение със значителните засенчвания в следобедните часове, необходимостта от редовно почистване заради приците и прочее неща ми се струва, че обричат идеята, дори без да вадим тефтерите и да смятаме детайли.

Именно това е идеята Миро
Общината си има задължението да поддържа осветлението в морската градина
Всеки иска една осветена крайморска алея.
Концесионера заради плажа си, а Общината за да изглежда добре града през ноща.
На мен ми трябват само стълбовете и трасето което .........ще видим кой ще изкопае.
Всичко е въпрос на държавническо мислене.
Ако се разберем с Кмета за повечето неща, може и да стане.
Освен ако не ме разубедите с това засенчване след 16:00
:)
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот mackata » 11.11.2008 11:34

Mateev написа:Не знам дали съм бил полезен с моите мнения. Трябва да имате в предвид, че аз съм с професионални изкривявания. Мене силно ме интересува основно техническата и инвестиционната страна на въпроса. Един допълнителен процент загуби за мене са нож в гърба и некомпетентно планиране. Аз искам всичко да е идеално, но за съжаление живота непрекъснато ме сблъсква с груб реализъм.

В случая с алеата аз повече се вълнувам от максимизацията на ефекта и полезноста на инвестицията, а не от факта, че някакви пари могат да се похарчат за поредния грубо скроен проект. Поради тази причина живо се вълнувам от това да стане така, както трябва да бъде, а не от факта, че е възможно някакво участие на СТС Солар. Даже обратното - имал съм случаи да отказвам проекти, когато те са в разрез с разбиранията ми за правилно и качествено направена централа. И както виждате - раздавам се изцяло. И споделям безкористно всякакви технически тайни и всякакъв натрупан до момента опит. Пък да се надяваме, че някой някога ще каже поне едно "благодаря".

Та да се върнем на алеята:
Трябва всички да знаят, че изискването за непрекъснато светене дори и през зимата е много тежко условие за такива системи, защото то изисква почти четворно презапасяване само заради лошата радиация през зимата и заради вероятността да се случат няколко поредни лоши дни без радиация. Но има едно много просто решение. Захранването на лампите се дублира със стандартно мрежово захванване, което автоматично се включва при разреждане на акумулатора. При такава една постановка и при уговорката, че около 5% от времето през годината ще се наложи външно захранване, то тогава оразмеряването на мощността на панелите и капацитета на акумулаторите се НАМАЛЯВА 4 ПЪТИ. Според мене това е решението за тази алея.

Трябват ми стълбовете и кабелното трасе.
Всичко останало го правя защото съм от Бургас.
Казах, че имам предварителен договор с концесионера, който още утре може да се превърне в договор за наем на ивица дълга 2000 метра и широка 3 или 4 метра колкото ми е нужно за канала за полагане на трасето.
И да започна процедурата.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Miro » 11.11.2008 11:55

Mateev написа:Това с ветрогенераторите на алеята в Бургас наистина е добра идея. Не ми беше хрумвала. Представете си ги как са наредени - лампа, ветрогенератор, лампа, ветрогенератор. Няма майтап. Региона е подходящ за мини ветрогенератори и със сигурност ще дават доста повече енергия от малките панелчета. Пък и наистина шоуто ще е пълно. Алеята ще се прочуе далеч извън границите на Бургас и на България. Може даже да привлече нови туристи.

Предлагам MACKATA да се замисли.

Много е готино с малки вертикални ветрогенератори

http://www.youtube.com/watch?v=cTmbKI-dS_w
Miro

Мнениеот mackata » 11.11.2008 12:23

А това е много грозно.
http://www.youtube.com/watch?v=pgG4v4CX ... re=related
:)
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот biggie » 12.11.2008 21:48

Според мен е по-удачно да се търси решение от сорта на това, показано в клипчето на Миро. Незнам от гледна точка на цена, ефективност и др. показатели каква е сметката, но определено ще изглежда много по-добре.
biggie

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали