Нов закон за ВЕИ или Бързайте да строите, че става по-лошо

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот venkap » 02.04.2010 08:33

NRG написа: Май някой не чете между редовете. iliaе, проблема не е, че мегаватовите проекти са иззети, а че американците и германците взимат квотите с огромни капиталовложения, с което малките и средни наши инвеститори биват "удушени"........

За какво четене между редовете става въпрос?

iliaе е напълно прав.

За какви мегаватови проекти става въпрос, в една страна със седем и половина милиона население?
С население съсредоточено в тридесетина средно големи и големи града, обхващащи 60% от населението.
С половин милион от това население, което не си плаща тока или отчетността на ел. енергия е не по-висока от 30%.
С около триста хиляди домакинства, които се отопляват с дърва и въглища.
С икономика разчитаща на сезонна дейност или услуги, без структуро определящи отрасли.
С региони от държавата, където безработицата сред населението е над 50%.
С нормативна база написана главно да се чете между редовете, препращайки те от един нормативен акт към друг, с единствената цел да обслужва една цяла прослойка от същото това население.

Странна метаморфоза претърпяха и разбиранията на Mateev. През 2007-2008г. твърдеше, че развитието на ВЕИ в България ще стане само, ако се осъществи програма "100 000 покрива" аналогична с тази в Германия. Но на 15.03.2010 18:47. цитирам:

Mateev написа:....
Първо добрата новина:
Тя не е кой знае колко добра, но на фона на всичко останало трябва да се радваме, че все пак я има. Та добрата новина е, че всички глупости в закона няма да важат за централи до 100 киловата, изградени по покриви и фасади на сгради. Това е. Друго добро няма. Целия закон е само допълнителни усложнения, допълнителни документи, допълнителни бюрокрации и допълнително бавене от поне още 1 година. Никакви облекчения, никакви преференции. Абе въобще инвеститорите във ВЕИ се ТРЕТИРАТ КАТО ПРЕСТЪПНИЦИ.......

Какво лошо има в рестриктивните мерки за големите проекти? За някои от бъдещите изминения в закона се настояваше и в този форум!
По мое скромно мнение, дори бъдещите мерки засягащи централи над 100 кWp са доста либерални.

EOS Technologies написа: @ iliae: ти ни заби ......

Не, просто се опитва да "приземи" мечтите на някой от участниците във форума.

С уважение,
venkap
venkap

Мнениеот NRG » 02.04.2010 15:07

venkap,

Имам чувството, че говорим на различни езици. Не мога да разбера, на какво ми противоречиш.

Има лимит на субсидиране ФВ инсталации в България. Когато тези квоти се запълнят с един 80 мегаватов проект, 8000 бай Ивановци няма да могат да си сложат 10kWP централи на покривите се, въпреки, че 8 милиона бай-Ивановци ще изплащат на обещаните преференциални цени тока от мега-проектите, чийто приходи няма да минат през една българска ръка, освен комисионните за дадения дупедат и/или министър и прочие сган.

Ако това според теб е "зелената" революция, тогава имаме разминаване в основните разбирания, и то там спора се поражда.

Какво лошо има в рестриктивните мерки за големите проекти? За някои от бъдещите изминения в закона се настояваше и в този форум!
По мое скромно мнение, дори бъдещите мерки засягащи централи над 100 кWp са доста либерални.

Именно!
NRG

Мнениеот EOS Technologies » 02.04.2010 16:41

@ NRG: точно това е глобалната игра на Западняците... паричният поток тече от юг на север и не трябва да спира. Като обеднеем много и сме пред фалит, шефът на Дойче Банк "призовава" немското Правителство да ни (или Гърция) спаси. И западният данъкоплатец спасява кредитите на Дойче Банк, раздадени в южните Държави за по 10-15% лихва. Централната Европейска Банка пък събира от нас парите, за да ги даде на бедните, изпаднали в криза Банки за по 0,25%...

Поне акционерите на Дойче Банк да имаха далъвера от това! Не, парите се разпределят преди дивиденти на менеджерите...

Та, това с ФЕЦовете в България е абсолютно така. Парите ще си ходят от юг (долу) на север (горе). И какво предлагаш?
EOS Technologies

Мнениеот Lupus » 02.04.2010 17:08

EOS Technologies написа:..... И какво предлагаш?

Яка концесия за всеки киловат инсталирана мощност над 100KW, без значение на добива!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 03.04.2010 10:57

Lupus написа:Яка концесия за всеки киловат инсталирана мощност над 100KW, без значение на добива!

Концесията също е в пряка връзка с корупцията. Повече регулация - повече корупция. За големите проекти съм съгласен, ако им се определя индивидуална цена за изкупуване... И аз имах едни мечти как нормативно да се ограничат големите централи, но всяка допълнителна регулация ще доведе до допълнителна корупция. Единствения реален механизъм за контрола им е цената за изкупуване.

Но това значи да се отпушат малките... т.е. или да излязат от регулацията на ЗУТ, или в краен случай да са 6-та категория, колкото да се събира някаквва статистика в общините за тях. Лошото е, че не виждам движение в тази посока от изявите на БФА.

Ако си спомняте преди време писахме едно писмо до МРРБ (като казаци пишат писмо на султана) за предложената от тях промяна в ЗУТ, където отпадането само на определението "за собствени битови и стопански нужди" щеше да ни реши проблема с малките централи... Но това повече не се разви...защо ли? Може би целта е да се направят няколко мегаватови и да се приключи с всичко... а разрешителните ще идват по пътя от министър надолу.
Miro

Мнениеот Ryuda » 06.04.2010 12:05

EOS Technologies написа:@ NRG: точно това е глобалната игра на Западняците...

Малка поправка - това не е глобавната игра на "Западняците" а на пазарната икономика.

Бъркате с целта на оплакванията. Държавата и правителството, което между другото ние избираме, поставя условията. И понеже сме големи умници на принципа тук далаверка, там кръшкане от закона, накрая някой друг (западняците) ни е виновен, че (нашата) държава е в дереджето, в което е.

Бай де уей - повечето западняци нямат никаква "далавера" от това. Както вече се каза
Поне акционерите на Дойче Банк да имаха далъвера от това! Не, парите се разпределят преди дивиденти на менеджерите...

А тези "мениджъри" са без националност - а все по-често и българи, ако ми позволите това оксиморонче. :wink:
Ryuda

Мнениеот venkap » 06.04.2010 14:45

NRG написа:venkap,

Имам чувството, че говорим на различни езици. Не мога да разбера, на какво ми противоречиш.

Има лимит на субсидиране ФВ инсталации в България. Когато тези квоти се запълнят с един 80 мегаватов проект, 8000 бай Ивановци няма да могат да си сложат 10kWP централи на покривите се, въпреки, че 8 милиона бай-Ивановци ще изплащат на обещаните преференциални цени тока от мега-проектите, чийто приходи няма да минат през една българска ръка, освен комисионните за дадения дупедат и/или министър и прочие сган.

Ако това според теб е "зелената" революция, тогава имаме разминаване в основните разбирания, и то там спора се поражда......

@NRG, къде в поста си от 02.04. съм ти противоричал. Единствено с което не съм бил съгласен, да не се бърза с четене между редове, които още не са публикувани, т.е. да не се търси под вола теле.

За мегаватовите централи над 5 MW, ще бъде изготвен специален режим, където ще се договаря изкупната цена с НЕК. След като се стигне до евентуално съгласие между страните, проектодоговора ще се преподпише от министъра, който ще носи отговорност, ако договора ощетява държавата. В същото време ще са ясни имената на служителите от НЕК, които са подписали неизгодни договори.
Не схващам за каква зелена революция става въпрос.... .
Това е.
venkap

Мнениеот DanielDimov » 06.04.2010 16:01

вече 20 години гледаме как министри носят отговорност за действията си ...
DanielDimov

Re: Изкупна цена

Мнениеот plamendp » 10.09.2010 11:29

hristovmario написа:Господин Матеев, искам да Ви попитам дали в новия законопроект се споменава нещо за гарантирането на изкупната цена в 25 годишния период или нещата ще се уреждат с частни договорки, както колегата от EOS намекна.

Благодаря Ви

Темата е малко стара, но само нея открих по този въпрос.

Можете ли да потвърдите, че Декември тази година се очаква приемане на нов закон (или поправки, не съм сигурен), който освен всичко друго ще фиксира изкупната цена от ФЕЦ (ВЕИ изобщо?) за следващите 25 години на нива от около 25-30% по-ниска от тази в момента? Това ми казаха вчера по време на среща с инвеститори и аз се оказах малко неподготвен, особено в частта за сериозното понижаване на цената :oops:

Поздрави,
Пламен
plamendp

Re: Изкупна цена

Мнениеот pmihailova » 10.09.2010 14:24

plamendp написа:
hristovmario написа:Господин Матеев, искам да Ви попитам дали в новия законопроект се споменава нещо за гарантирането на изкупната цена в 25 годишния период или нещата ще се уреждат с частни договорки, както колегата от EOS намекна.

Благодаря Ви

Темата е малко стара, но само нея открих по този въпрос.

Можете ли да потвърдите, че Декември тази година се очаква приемане на нов закон (или поправки, не съм сигурен), който освен всичко друго ще фиксира изкупната цена от ФЕЦ (ВЕИ изобщо?) за следващите 25 години на нива от около 25-30% по-ниска от тази в момента? Това ми казаха вчера по време на среща с инвеститори и аз се оказах малко неподготвен, особено в частта за сериозното понижаване на цената :oops:

Поздрави,
Пламен

АУУУУУ....аз бях подочула само за 15 %....може ли до декември да се повиши още този процент!!!!!
pmihailova

Мнениеот ferdy » 10.09.2010 19:18

Правим всичко, което е по силите ни, за да не се стигне до нито един от тези прогнозни сценарии. Слухове има много, не се поддавайте. Предположенията са, че ще се промени начинът на ценообразуване или начините за стимулиране на инвестициите. Реално никой не може да каже все още, как точно ще се променят нещата. Можем да предполагаме, но не можем да твърдим. И законодателят още не знае, камо ли някой от нас, простосмъртните.
ferdy

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали