Матеев написа!
Безсмислено е неспециалистите да се опитват да убеждават специалистите в неща, които те не ги разбират. То си личи както от обясненията им, така и от методологиите им на тестване и убеждаване. От думите им си веднага си проличава къде лъжат (пардон - къде си измислят). Те обаче не го осъзнават това, защото НЕ ЗНАЯТ КАКВО НЕ ЗНАЯТ. Така че простено им е. Аз предлагам да се отнасяме с тях като със седмокласник, твърдо решил да стане космонавт. Просто си премълчаваме тактично и се усмихваме доброжелателно, знаейки че е въпрос на време седмокласника да порастне и да допусне една камара грешки, докато живота го огруха и той кацне на земята (започне да мисли реалистично).[/quote]--------------------------------------------------------------Бла,бла, бла

Аз лично не претендирам да съм специалист в тази облас ,още по малко да убеждавам кралят на форума ,че не е гол!Оптимист, седмокласник , ооо, де да бях....!Дори седмокласник само е да си е прекрасно!

И сега да се полюбуваме на техническата неграмотност на ,,ЗНАЕЩИТЕ,,които високомерно гледат от камбанарийката си!
Цитат :

Волтамперната характеристика, която всички предполагам сте виждали, предполага че панела се натоварва с ОПТИМАЛЕН РЕАКТИВЕН ТОВАР. При активен товар (резистор) панела ВИНАГИ ще работи в най-дясната част от характеристиката - там, където се държи като ГЕНЕРАТОР НА ТОК. Точката на работа ВИНАГИ ще е по-ниско от оптималната, ако използваме 1 kW нагревател за 30V
---Какво виждаме тук,абсолютно грешно от техническа гледна точка твърдение:Активният товар само определя работната точка и в зависимост от това къде е ТЯ СПРЯМО МРР в даденият момент панелът може да работи в 3 различни режима .В случая ако е в дясната страна от МПП е генератор на НАПРЕЖЕНИЕ, А НЕ НА ТОК!.
Цитат:

1000W панели за една година ще ти произведат 1250 kWh електроенергия, но САМО ако ползваш MPP контролер и САМО ако товар на панелите се явява самата мрежа. Ако товар на панелите ти е един резистор (бойлер), то тогава няма да произведеш и половината от написаната цифра.
---Ще призведе със сигурност !
Цитат:

НЕВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ НАПРАВИ MPP КОНТРОЛЕР ЗА ПАНЕЛИ С АКТИВЕН ТОВАР (РЕЗИСТОР)!!!
Причината е много проста. Дори и да приемем, че с ШИМ регулираме енергията върху резистора, то тогава ще постигнем постоянна средна мощност върху резистора, но ще губим енергия от панела в паузите на ШИМ-а. А ако използваме аналогов регулатор, тогава пак ще стабилизираме енергията върху резистора, но пък ще губим много енергия в мощния транзистор (под формата на топлина). И в двата случая трудно ще постигнем КПД над 50%.
---И това го твърди специалит?И то с претенции?
Цитат:

Високо КПД (над 90%) при преобразуване на енергията от един фотоволтаичен модул е възможно само ако панела има РЕАКТИВЕН ТОВАР, които да е в състояние да поема енергия с всякакви стойности на напреженията и токовете и после с минимални загуби да отдава тази енергия при други стойности на напреженията и токовете.
--- Отново изцепка,чак пък само реактивен товар и то за скромните 90%???
Цитат:

Доколкото знам такова устройство към днешна дата не е измислено, защото просто няма пазар за такива налудничави идеи.
--- Преди 21 години е измислено !Предполагам панелите тогава си ги виждал само на картинка.Има и патент ,дори.
http://sel.me.wisc.edu/trnsys/downloads ... pvsdhw.htm Цитат:

Идеята на Миро - просто се слага 1 нагревател и не се прави никаква комутация. Ефекта ще бъде много ниско КПД, защото в над 80% от случаите панела ще работи далеко от MPP точката. Нека не забравяме, че панела се държи като ГЕНЕРАТОР НА ТОК, като този ток зависи от слънчевата радиация.
----Поредната изцепка!Този генератор на ток не ти излиза от главата!
Цитат:

Абе хора, нима забравихте как години наред обсъждахме всеки един технически аспект на фотоволтаичните панели? Трябва ли отново да ви повтарям елементарни истини около волтамперната характеристика или около соларната радиация в рамките на деня и в рамките на годината? Аз ли съм единствения, на който всичко това все още стои в главата му?
--- Незнам какво ти стои в главата ,но със сигурност си забравил коментарите или не си ги прочел!
Цитат:

И за последно искам да кажа още едно нещо, което едва ли сте се досетили. Всички предполагам знаете, че слънчевата радиация в рамките на деня се изменя по закон, който много наподобява една СИНОСУИДА.
---Чап къп синусоида ....хайде половинката,да!
Цитат:

Е сега вече знам и следващия път, когато някой ме мопита, точно и ясно ще кажа, че при такава постановка в годишен план се усвоява САМО 20% от потенциалната енергия на панела.
---По-добре замълчи.
Цитат :

Ние обаче се нуждаем от константен пад на напрежение, който да е някъде на 80-90% от максимума на стринга (какъвто и да е той). Така че идеята на Миро НЯМА ДА ПРОРАБОТИ. Нужна си е комутация - няма ка да се разминем без нея.
---Можем да се разминем и идеята си работи не лошо ако се сметне правилно товара!
Цитат:

А това че само с панели и без друга електроника ще получиш 50% от потенциалната енергия в годишен план - това сигурен ли си? Симулирал ли си го с някаква програма? Аз лично си мисля, че повече от 20% няма как да се получи, но не мога да твърдя със сигурност без подходящо симулиране. За съжаление обаче нямаме и ПРОГРАМА-СИМУЛАТОР ..... Всички налични програми-симулатори предполагат, че панелите винаги работят в MPP точката. Поведението на панелите извън MPP точката е много слабо проучено.
---Тук обаче многознаещият специалист си каза !Вижда се и кой му върши работата,е няма лошо!Програмите са нещо чудесно!
Цитат:

Ха-ха ...... а какво ще стане с мощноста, отделяна върху товара? Нали P=U*I ? Предполагам, че това не сте го забравили. Мощноста върху панела в рамките на деня ще е правопропорционална на СИНУСОИДА НА КВАДРАТ.
---Имаме и нови понятия в математиката!!!Ама ние незнаещите се досещаме какво иска да ни каже!
Цитат:

Няма как да сложим повече панели - тогава нагревателя ще изгори, ако няма електроника за ограничаване на тока. Няма как да сложим и по-мощен нагревател - КПД-то ще падне още повече. Ами сега? И това си направих труда да сметна. При 1.3 kWp панели и при 1.3 пъти по-мощен нагревател вече ще има достатъчно енергия (6kWh) и нагревателя няма да изгори, обаче КПД-то пада до 60%. И това в ярък слънчев летен ден.
Защо така пада това КПД ?А нали беше около 21%!Нови технологии или се учим от незнаещите?
Цитат:

И за да не хвърляте измислени цифри, направих си труда да изчисля приблизително и енергията в годишен план (синусоида на 3-та степен). Получи се около 33.5%, ако цялата година няма облаци. Ако има облаци, умножаваме по 0.63 (коефициент на преход от Clear Sky модел към реален модел) и като крайна цифра се получи около 21%.
----Освен коефициента по измислени от тези цифри няма в целият форум,жалко за положения труд!
Цитат

Ето това е количеството на усвоената енергия в годишен план, ако се ползва централа 1.3 kWp и нагревател, съобразен с тази мощност - 21% от 1250 или 262 kWh/kWp. При 1.3 kWp централа ще получим 340 kWh за една година. Нататък си смятайте възвращаемоста сами.
----Венкар да чете по-горе и да внимава какво е замислил ,че да не яде лобут!Според един незнаещ за 1.3 кват/п ще се получат повече от 900 киловатчаса
Цитат

Този път вече съм сигурен за цифрите и мога да опиша методологията, по която съм ги получил.
---Ами да , с тези цифри и методология няма възвращаемост,то е ясно и аз съм съгласен! :

Та така колеги,седмолкласници, незнаещи, тези хора дето са писали тези бисери се мислят за генни и поемат ролята на съдници !Е и ние си пишем понякога глупости но ни е простено ,дори и знаещите ни простиха , какво да се прави ,на някой от нас това ни е хоби.И да не забравя да ви кажа как да проверите дали водата в бойлера е топла и на дъното,ами просто бръкнете с ръката до там и ще усетите!Тъпанари седмокласници ,но кандидат космонавти!Направо звучи страхотно от устата на Класната!Хайде и ние прощаваме на висшите ,невежеството!Дано сме квит!