Охрана на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Охрана на ФЕЦ

Мнениеот Mateev » 31.07.2013 11:28

Ами тогава крадеца ще бъде хванат много по-лесно, защото притежаването на познания как да бъде заглушен сигнала и притежаването на апаратура за това СИЛНО ОГРАНИЧАВА КРЪГА НА ЗАПОДОЗРЕНИТЕ ЛИЦА и освен това оставя ярки следи - как крадеца е търсил специалист, къде го е намерил, как е доставено заглушаващото устройство, откъде е купено и т.н.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 31.07.2013 12:52

petar1 написа:И какво се случва ако сигналът от предложената от lupus система се "заглуши"?Сигналът между датчиците и централата и сигналът на GSM мрежата.

И сега системата е защитена (макар и не в пълна степен). Може да се направи на 100% защита, като оскъпяването и ще е с около 50%.
Метода е прост - постоянна двустранна връзка от една страна между датчиците и главната станция и от друга - между главната станция и сървър, намиращ се на друго място. Изчезването на връзката служи за сигнал за тревога, че нещо се случва с централата. Връзката е криптирана и не може да се разкодира и респективно - имитира.
Във военната техника отдавна има метод за "виждане" и на невидимите Стелтове. Така сърбите свалиха един. Обяснението беше, че просто не знаели че е невидим. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот petar1 » 31.07.2013 14:31

Значи добре е направено щом има ПОСТОЯННА връзка и следене на отпадането и.И Матеев, моля те не ми излизай с разни стеснявания на кръгове, специалисти и т.н., знаеш ли колко лесно и евтино се заглушават разни обхвати и няма как някой да знае кой колко може и колко знае , че да се стесняват кръгове от специалисти.И не си мисли че заглушаването може да се прави САМО с техника купена от магазина.Има много радиолюбители и подобни които разбират тези неща.Нали не си мислиш, че всеки който разбира от радиотехника и електроника е престъпник.Една част от кражбите по жилищата с монтиран СОТ става именно с изтичане на информация (и друго съдействие)от хора от СОТ фирмите.Да не продължавам нататък.Важно е техниката да е ЗАЩИТЕНА от отпадане на връзката, чиято загуба да се възприема като проблем (trouble), който може да се изразява като намеса/саботаж, повреда,спиране на захранването и т.н.И друго, когато се споменава във форуми къде се ползва дадено устройство (в случая показаното от lupus) и се виждат параметрите и възможностите му , нищо не пречи и на разните бандити да влезат в този или друг форум например пчеларски и да прочетат какво ползват хората по обектите.Така ползваната система става уязвима понеже вече се знае каква марка/модел е и това, че системата е "фабрична".Затова е добре всеки да си ДУБЛИРА охранителната система И с някоя друга и да не споменава за нея.Най добрата охранителна система е НЕИЗВЕСТНАТА, НЕСТАНДАРТНАТА(ако е възможно) и ИЗНЕНАДВАЩАТА за престъпника.Поздрави.
petar1

Мнениеот Lupus » 31.07.2013 14:57

Напълно споделям за дублирането на системите, а ако има възможност и на каналите за комуникация.
Има и нещо друго, което съм задължен да отбележа: С въпроси като Вашия се постига именно "свалянето на гащите" на една система. А това е така, защото той е в същността си провокативен. Ако създателя не отговори точно и изчерпателно, значи това е слабост на системата и това е антиреклама. Ако отговори точно и аргументирано, той се принуждава да разкрие детайли, познаването на които би облекчило бъдещия престъпник. За това съм описал нещата за пчеларската система, която и да бъде частично елиминирана, загубите няма да са чак толкова страшни. Загубите за една ФЕЦ се виждат от снимките - те са тотални. За това за напред - идеята е ясна, на когото му харесва подробностите за НЕГОВАТА система ще бъдат уточнени в заданието, придружаващо договора за изработка. И това е в интерес на всички.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот petar1 » 31.07.2013 15:37

Ако ме възприемате като провокативен се извинявам.Няма как една система която е "защитена" да и се "свалят гащите" по този начин.Има сигнал= всичко е наред , няма сигнал=проблем.Елементарно е.Все пак като се купува една система трябва да се знаят и детайли до колкото е разумно по преценка на продавача за да прецени клиента дали да си я купи.Аз затова и споменах за дублиране във всякакъв смисъл и без да се знаят подробности в детайли за "бонусите" в системата..Освен това винаги е добре за отдалечени обекти охранителните системи да се допълнят И с видеонаблюдение с техничести изградена връзка от обекта до мястото да го наречем примерно контролен център.Така ако сработи датчик/ци едновременно ще се и записва и наблюдава и при Вас, по този начин за кратко време може да видите дали има наистина някой в осветения обект или не, доколкото позволяват камерите което пък е въпрос на цена.Дори и да не е възможно разпознаване на лица с качулки и подобни подробности.Ще знаете че там наистина има хора които едва ли са отишли на пикник.Всичко това трябва да се види на момента, а не на другия ден например да гледате записи.Записването на сигнала от камерите трябва да е при Вас а не на обекта.Считам, че видеонаблюдението е винаги долълващ елемент към една охранителна система освен ако не е направено много качествено/скъпо.
petar1

Мнениеот Lupus » 31.07.2013 16:30

За въпроса нямах в предвид Вас конкретно, а да обясня на всички защо не бива да се влиза дълбоко в детайлите в рамките на един открит форум. С останалите Ви съображения съм напълно съгласен. :)
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 31.07.2013 19:11

petar1 виждам че пишеш някой неща,които са излишни.Едва ли някой,който ще тръгне да обира кошери,или троши централи,ще се учи от този форум,как се прави заглушаване на сигнала :D .
До lupus,двупосочната връзка между датчиците и приемника скъсява живота на батериите.А и не може всяка минута датчика да дава сигнал за присъствие.По практичния начин е следене на ефира...имаше го някъде в друга тема. :wink:
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот petar1 » 31.07.2013 19:20

Понеже темата е за охрана и след като видях потрошените модули и просто не мога да се сдържа и да не пиша ще Ви представя и следната идея която лично аз от години ползвам.Следващо допълнение което всъщност е част от видеонаблюдението е охраната със звук.В обекта съм разположил N на брой микрофони звукът от който пренасям с техническо средство до дома ми.По този начин с монтиран високоговорител в помещението в което спя буквално чувам какво се случва през нощта на обекта.Всъщност се събуждам от подозрителен шум така както всеки човек спейки може да се събуди. Например разлае се куче или звук от друго животно, някои птици пеят и през нощта.Добавка са разни звуци от скакалци, жаби и т.н които пък действат малко преспиващо :D Все едно спя на открито в гората.Понеже обекта е отдалечен други звуци не би трябвало да има.Ако собственика на счупената централа беше направил подобно нещо буквално щеше да ЧУЕ как му чупят модулите с ушите си и да предприеме съответните действия.Все пак този начин на охрана ми харесва на МЕН и е само предложение в този форум всеки си преценя за себе си.На мен не ми пречи да спя с шумовете генерирани от обекта, получава се все едно съм там , но съм си вкъщи и в леглото, а на обекта си има човек през това време.И въпреки, че имам много по малко неща за охрана включително малка централа която даже вече почти не работи т.е. стана "дневна" централа като тези свързани с мрежата и не мога да спя спокойно , но такъв е живота.Същата тази дейност - слушане на шумовия фон през нощта би могла да се изпълнява от жива охрана от човек буден през нощта стоящ си и охраняващ друг обект на същата/друга фирма например , въпрос на договорка.Наистина не Ви разбирам как така оставяте оборудване за толкова много пари без или с недостатъчна охрана от каквото и да е естество.Мисля си че при техническа възможност този метод би бил приложим и при пчелините понеже по подразбиране там би трябвало през нощта да е тихичко.Надявам се не съм прекалил с писаниците, ако е така моля г.н. Матеев да ми се скара.Поздрави.
petar1

Мнениеот ferdy » 31.07.2013 19:29

Боже, добре, че при моите пчели единствената реална заплаха са две крави, осем овце, няколко сърни и вълци, но докато си припомня това изчетох цялата тема. Предимството да имаш инвестиция в шоплука - мързи ни и да крадем. :lol:
ferdy

Мнениеот Lupus » 31.07.2013 20:28

ferdy написа:Боже, добре, че при моите пчели единствената реална заплаха са две крави, осем овце, няколко сърни и вълци, но докато си припомня това изчетох цялата тема. Предимството да имаш инвестиция в шоплука - мързи ни и да крадем. :lol:

@ferdy,
Не дърпай дявола за опашката! :)
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Lupus » 31.07.2013 20:31

lz1wvm написа:....
До lupus,двупосочната връзка между датчиците и приемника скъсява живота на батериите.А и не може всяка минута датчика да дава сигнал за присъствие.По практичния начин е следене на ефира...имаше го някъде в друга тема. :wink:

А защо в една централа да се захранват от батерии? Да не би да няма там ток???
Това все пак не е пчелин в гората.... Какво разбираш под следене на ефира?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 31.07.2013 20:50

Lupus написа:
lz1wvm написа:....

А защо в една централа да се захранват от батерии? Да не би да няма там ток???
Това все пак не е пчелин в гората.... Какво разбираш под следене на ефира?

До колкото разбрах,датчиците са на батерии.
Метода е прост - постоянна двустранна връзка от една страна между датчиците и главната станция и от друга - между главната станция и сървър

За да имат датчиците двустранна връзка,трябва да имат и предавател,който да излъчва на определено време състоянието на самия датчик.А това е консумация на ток от батериите в самия датчик.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 31.07.2013 21:00

Нали знаеш - във вода газиш и жаден ходиш. В една централа бъка от ток, но въпреки това не е чак толкова лесно да се докара ток до твоите датчици. Трябва да се опънат километри кабели. Не може току-така да се закачиш на най-близкия панел. Освен това крадците работят нощем, когато централата не работи и последно - какво им пречи да дръпнат главния шалтер.

Така че това с локалното захранване на датчиците е добро, защото ще работят винаги и навсякъде.

Ако се добави и двупосочна връзка към датчиците и към дома на собственика, тогава всяко едно отпадане на сигнал ще е с ранг на задействие на системата. Следователно няма смисъл да спорим за заглушаване, изключване на захранването или строшаване на датчика от крадеца. Това си е все задействие на системата - значи работи и изпълнява предназначението си.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 31.07.2013 21:50

Който плаща на оркестъра, той поръчва музиката!
В офиса ми има един лозунг, който виси там вече 13 години - "Невъзможното го правим веднага, за чудеса ще трябва да почакате" От долу саморъчно съм добавил: "Чудесата се заплащат по фактическа калкулация".
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Vandal » 31.07.2013 21:55

До къде сме я докарали!
Високо квалифицирани хора да крадат мед :)
Аватар
Vandal

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали