Брой централи по мярка 312

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 11:45

:) :) :) Абе вие знаете ли кои са "Schuco" ? Не ме разсмивайте, а просто съберете информация - не трудно...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Kovex » 02.06.2009 12:22

Колега, ако имаш нещо да кажеш, дай по същество за твърдението ми !
Аз много добре знам кои са, но не това е важното, а начина по който печалбата се е вади от България !!!
Kovex

Мнениеот Gio » 02.06.2009 12:40

Kovex, ще е добре да прочетете постовете ми - убеден съм /имам тестови инсталации/, че печалбата се вади от качествената инвестиция - какво е качествена инвестиция сам знаете. Колкото до Schuko, това е търговска марка, а не производител - на дограма, примерно, произведена някъде си, се поставя името им и хоп - цената отишла до небето. Който се е захванал с тях, печалба не е видял от начинанието си... Но това, както и Вие знаете, не е нещо новооткрито... Те са на всяко едно изложение - дали е джамджийско, дали е строително... и на InterSolar си бяха, и на изложението във Валенсия пак...
Аватар
Gio

Мнениеот Kovex » 02.06.2009 12:58

Съществения въпрос е защо българския инвеститор трябва да се бръкне за инвестиция 2-3 пъти по висока, когато продукта е един и същ.
Аз тук не визирам големите чуждестранни инвеститори, а точно тези, които влагат пари за относително малките ФЕЦ 5 - 100 KwP.
Както и защо ако отида в Булбанк, ще трябва да заложа силистренските модули, иначе ...... няма кредит, няма субсидия ..... !
Kovex

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 13:16

...за историята с Уникредит Булбанк имам информация как са решени нещата. Това обаче не е моя работа - щом са решили така да действат, честито на печелившите. Колкото до инвестициите - тези инвестиции се правят с цел получаване на печалба. Тази печалба би могла да бъде добра, би могла да бъде и недобра... А както вече посочихме тук с някой колеги, за инвестиция, която ще подкрепите с кредит от евробанка /не говоря за нашите добре познати "играчи"/, ще е много по-добре да се работи с обурудване от добре познати за банката кредитор производители. Това е добре за банката, добре е и за инвеститора... Вече не се поставят изисквания от Евробанките проекта да е над примерно 1 МВ - хората искат да се направи един качествен бизнес план състоящ се от качествени елементи.
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 02.06.2009 15:11

И аз разсъждавам точно като Gio, с тази разлика, че под КАЧЕСТВЕНИ КОМПОНЕНТИ двамата с него имаме различно виждане. Според него това са маркови модули и модули на европейски производители, а според мене - модулите може да са всякакви, стига да имат валиден сертификат и да са минали през филтъра на моята собствена преценка и тестове. Разсъждавам така, защото вече съм се сблъсквал с една камара модули (тракери и др. оборудване) на "маркови" или "европейски" производители, които не удовлетворяват личните ми критерии, а в същото време съм виждал перфектни "китайски" или "тайвански" модули.

Така че мита за европейското качество е отдавна разбит. Засега остава само мита за високите европейските цени, базирани на уж голямото качество, което не винаги се оказва такова.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 15:23

...уважението към мнението на хората е добър признак - благодаря Ви!
Аз споменах за финансиране - сега ще опитам да се свържа и с китайски финансист, за да можем да използваме китайски модули и същевременно да предоставим и така жизненоважните парички на инвеститорите... Иначе Евробанките, както вече подчертах, искат Евромодули... Предполагам до момента, в който тези банки бъдат закупени от китайски бизнесмени и корпорации... До тогава обаче щом желаем да вземем пари, за да ги предоставим в услуга на инвестиционните намерения на местните бизнесмени, ще трябва да се съобразяваме с техните изисквания... А банките на наша земя треперят като куче в китайски ресторант и само една дума "криза" им е в главите...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 02.06.2009 15:55

Не е ли по-важно, при съществуващия пазар на модули в България (имам впредвид оборота), да имаш контакнтно лице/партньор в Европа или още по-добре в България?

При движението на цените в момента, така или иначе няма търговец у нас, който да рискува и да импортира 1-2 контейнера на склад. 4 палета, което са по-реално количество (16-18кВп), няма как да ги импортираш от Китай. На изгодна цена, разбира се. Двата големи китайци ще ви изпратят да купите от дистрибутор в Германия :-) И той като си сложи маржа и транспорта отгоре, та докато стигнат до България струват горе-долу колкото японските. :-)

И нещо друго: дори и да докарате 171 парчета от Китай, ако един два модула имат транспортни повреди, къде ще ги пращате? Вие сте на покрива при клиента на м...та си, и трябва да смените 1 модул?

Хайде да бъдем малко по-реални!

Това с Булбанк мирише от километри. Горко му на този в банката, дето се е навил да подпише някакъв договор...

Аз ако съм инвеститор, и нещо ми стане с инсталацията ще осъдя първо Булбанк, че ми е "препоръчала" доставчика и по този начин губя пари и повече... Да не говорим, че при първото проблемче, дали с ЕРП-то или с цената от ДКЕР, веднага ще спра да плащам кредита.

И ще се обърна към господина в Булбанк: цената намаля, намалявам лихвите по кредита!

Той май акъл няма!
EOS Technologies

Мнениеот Kovex » 02.06.2009 16:23

За да се вземе кредит от китайска банка няма никакъв проблем ...... освен изискването им за държавна гаранция !!!!
Но пък може и нещо да се попроменило ! Ще трябва да проверя !
Към уважаемия г-н Матеев,
Разбира се, че говорим за качествени китайски модули и всяка фирма си има своя система за преценка на продукта !
Само че, Вашата или на когото и да е било друг преценка, има своята стойност само, ако клиента е доволен от продукта и най - важното: ИМА СЪОТВЕТСТВИЕ М/У ПРОЕКТНИ ПАРАМЕТРИ И РЕАЛЕН ДОБИВ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, ПЛАТЕНА ОТ НЕК ИЛИ ..... С КОГОТО ИМА ДОГОВОР ЗА ИЗКУПУВАНЕ !!
Kovex

Мнениеот EOS Technologies » 02.06.2009 16:39

@ Kovex: добре ги схващаш цаките... :-)

Няколко седмици преди Lehman Brothers фалира, City Bank продаваше сертификати на спестители и инвеститори в Германия. Уж без да знаят, че тези хартийки са де факто без стойност... Сега обаче City Bank банк обезщетява хората, макар, че Lehman Brothers отдавна е банкрот. На немски му викат PRODUKTHAFTUNG, т.е банката гарантира за продукта, който набутва на клиента.

Булбанк е точно в това положение. Да, ще ви дадем парички, ако купите нашия продукт, ФЕЦ с модули от... и построен от...

Ти с право искаш, щом Булбанк ти "препоръчва" модули и изпълнители, гаранция за твоята инвестиция. Те трябва да ти я дадат или не трябва да правят препоръки.

Аз им се обадих и ги питах, дали ще ми дадат гаранция за инвестицията... Реакцията може да ти я спестя на това място :-)

И модулите от Берлускони да идват и изпълнителя да е самата Булбанк, нищо не могат да гарантират, защото ако ДКЕР ми намали цената 2-3 пъти с по 5% в 25 годишния период, инвестицията влиза в минус.

Без фиксирана цена, ще има само разплакани...
EOS Technologies

Субсидии

Мнениеот donpesho » 28.06.2009 11:41

Въпроса според мен е , дали изобщо ще дават пари по мярката или всичко е само големи приказки ,както стана с другите помощи. След като няма нищо сигурно и дори да е одобрен проекта ,ако те забавят с парите (както по други програми) кво правим тогава.А лихвите си текът , и пари няма, и банката си взима централата.
.Едва ли някои ще почне да изгражда соларна инсталация без да има гаранции за субсидията.
Аватар
donpesho

Мнениеот Mateev » 28.06.2009 23:43

Според министерството трябва да се подкрепят проекти, които така или иначе ще се правят - със или без субсидии. При това положение забавянето на субсидиите не би трябвало да е проблем. За съжаление обаче голяма част от инвеститорите правят централи именно защото министерството може би ще даде субсидии. Това е грешно мислене (според тях).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 28.06.2009 23:47

donpesho написа:Въпроса според мен е , дали изобщо ще дават пари по мярката или всичко е само големи приказки ,както стана с другите помощи. След като няма нищо сигурно и дори да е одобрен проекта ,ако те забавят с парите (както по други програми) кво правим тогава.А лихвите си текът , и пари няма, и банката си взима централата.
.Едва ли някои ще почне да изгражда соларна инсталация без да има гаранции за субсидията.

Чакай, чакай... гледаш от неверен ъгъл на нещата. Банката няма да ти вземе централата, ако тя вече е построена и присъединена, защото централата ще се изплаща сама...А непостроена централа на банката пък хич и не и трябва...Неполучаването на субсидията ще навреди единствено на твоята печалба. Вместо 4-5 години ще си изплащаш кредита 10 години.

Друго. Банката няма да ти даде и лев, ако ти не и докажеш, че този лев ще и го върнеш със и без субсидия, със и без работеща централа...Т.е. банката иска да ти види сегашните доходи и дали ти ще покриват вноската по кредита. Останалото е добро пожелание.
Miro

Мнениеот Mateev » 28.06.2009 23:52

Точно така. Част от проектите по мярка 312 ще издържат на филтъра на МЗ и РА, но няма да издържат на изискванията на банките. В резултат на това ще има централи, които никога няма да се направят, въпреки че са подписали договор с РА. Съдейки по моите клиенти като представителна извадка, може би 20-30% от всички инвеститори нямат шанс да получат кредит.

Тъжно, но това е истината. Много хора не си дават сметка, че за да получат 800 хил. лв. кредит трябва да заложат имущество поне за 1.5 млн. лв. И това имущество е оценено по критериите на банката, а не по мечтите на инвеститора. Имам клиенти, които мислят да заложат самата земя, като си представят, че тя струва космически цени. Да, ама банката си мисли друго. :lol: Също така имам клиенти, които си мислят, че техния апартамент е златен, а в действителност срещу него няма да получат нищо.

Така че засега като основен проблем виждам кредитирането, а не бавенето от РА на МЗ.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 29.06.2009 00:11

И да допълня, доходи. На банката апартаменти и централи не и трябват...тя си иска парите. Затова ще иска да види сегашния бизнес на кандидата, да му види ОПР-то от предходната година, данъчната декларация.... и да прецени може ли той да си изплаща кредита БЕЗ централата... ако може - добре дошъл, ако не може - съжалявам, да опита с нещо по-малко..... демек всеки да се простира според чергата си. Абе банковата цедка ще е голяма...
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали