PV-модули във фасадата?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

PV-модули във фасадата?

Мнениеот kyurchenov » 11.03.2010 17:41

Здравейте,
от известно време се интересувам от модули, които са част от фасадата на сградата (които да се вграждат като стъклопакети). Имам някаква идея за осъществяване на подобен проект, но мисля, че информацията за такива модули в България е доста оскъдна. Ако някой има опит с подобни проекти ще му бъда благодарен, ако сподели.
kyurchenov

Мнениеот IPS Solar » 11.03.2010 18:28

Здравейте,

това е интересно и иновативно, но не особено ефективно решение. По-скоро в случая се търси рекламен ефект. Зависи Вие какво сте замислил в случая.

Имам опит от такъв проект. Една от сградите на Q-cells в института Адлерсхоф във Берлин бе реализирана по този начин и на външен вид е много ефектна. Колкото до енергията, получена по-този начин... там не трябва да се очаква нещо кой знае какво. В случая бяха използвани тънкослойни панели. Няма нищо особено в конструкцията на фасадата - съответното окабеляване, достатъчно разстояние до основата и без проблеми е реализируема тази идея.

Каква е Вашата идея, ако не е тайна, разбира се?

Поздрави!
International Power Supply Ltd
www.ips-group.net
Аватар
IPS Solar

Мнениеот Miro » 11.03.2010 18:52

В България такъв покрив има сградата на Риск Инженеринг. Клетките са поликристални, но има голямо засенчване от други архитектурни елементи. Все пак там не се търси електропроизводство, а по-скоро декоративен и рекламен ефект...

Изображение
Miro

...

Мнениеот Gio » 11.03.2010 21:01

...аз използвам фасадни решения за инсталациите на покрив - имам предвид монтажната структура. Така направихме нашата - допълнителната здравина, издържаната визия наистина са нещо, което си заслужава да се потруди допълнително човек...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот evergreen » 11.03.2010 21:19

Има панели които имат същата визия, но се използват само с декоративна цел.Понеже разполагането на фасади не е особено ефективно и от там икономически изгодно.Декоративните фотоволтаици не произвеждат ток, но за сметка на това са по-евтини а визията е същата.
Има много информация по въпроса, но е основно на английски, което предполагам не е проблем.
Поздрави!
evergreen

Мнениеот kyurchenov » 15.03.2010 13:37

Каква е Вашата идея, ако не е тайна, разбира се?

Здравейте,

това върху което работим, все още е в идейна фаза. Идеята е по стъклената фасада на сградата да се монтират PV-модули, но само на частта където се препокрива с бетонната плоча на съответния етаж. Тези модули ще са много разнообразни по размери, наклон и съответно ще бъдат 2 вида от гледна точка на прозрачността (непрозрачни и полупрозрачни). Идеята засега е да се изчисли каква ще е генериращата мощност от модулите и каква е цената за квадратен метър на тези фасадни модули. Ако някой има подобна информация за генерацията и цените ще му бъда благодарен, ако я сподели.

Поздрави!
kyurchenov

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали