Нов закон за ВЕИ или Бързайте да строите, че става по-лошо

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Нов закон за ВЕИ или Бързайте да строите, че става по-лошо

Мнениеот Mateev » 15.03.2010 19:47

Не знам дали знаете, но вече се подготвя нов закон за ВЕИ и в него нещата определено се влошават за големите централи. Като членове на Фотоволтаичната Асоциация ние имаме право на достъп до проекта на закона и ще се опитаме да пооправим това-онова, но цялостното оправяне е невъзможно. Дефакто в закона има цели нови глави и десетки членове, един от друг по-лоши. Тотално е променена цялата концепция на ВЕИ строителството.

За съжаление нямам право да публикувам текста, но ще се опитам накратко да ви запозная с най-важните моменти.

Първо добрата новина:
Тя не е кой знае колко добра, но на фона на всичко останало трябва да се радваме, че все пак я има. Та добрата новина е, че всички глупости в закона няма да важат за централи до 100 киловата, изградени по покриви и фасади на сгради. Това е. Друго добро няма. Целия закон е само допълнителни усложнения, допълнителни документи, допълнителни бюрокрации и допълнително бавене от поне още 1 година. Никакви облекчения, никакви преференции. Абе въобще инвеститорите във ВЕИ се ТРЕТИРАТ КАТО ПРЕСТЪПНИЦИ.

Лошите новини:

1. Централи няма да могат да се правят на земи от 1-ва до 4-та категория. А това сигурно са над 90% от земите. Искат да ни набутат по баири и чукари, но там пък ще се сблъскаме с НАТУРА 2000. Въобще ще стане адски трудно да се намери подходяща земя и цените на чукарите, които не са в НАТУРА 2000, ще се вдигнат до небесата.

2. Инвеститорите ще трябва да доказват наличието на средства, с които ще се реализира проекта. Тоест договор с банка или най-малкото някаква банкова гаранция или писмо.

3. Инвеститорите още на ниво предварителен договор ще трябва да заплащат на ЕРП-тата гаранция от 1% от стойността на проекта. Гаранцията ще се губи, ако проекта не се реализира.

4. Всеки един проект ще бъде утвърждаван лично от Министъра. И това утвърждаване ще става само 2 пъти в годината. И ако министъра не е на кеф, може да ви затрие всичките усилия и дадени пари до момента. А те ще са много много много......
Последна промяна Mateev на 15.03.2010 20:13, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Нов закон за ВЕИ или Бързайте да строите, че става по-ло

Мнениеот Ryuda » 15.03.2010 19:52

Mateev написа:2. Инвеститорите ще трябва да доказват наличието на средства, с които ще се реализира проекта. Тоест договор с банка или най-малкото някаква банкова гаранция или писмо.

На какъв етап?
Ryuda

Мнениеот Mateev » 15.03.2010 19:54

И ако процедурата по смяна на статут и узаконяване на една централа досега е била 2 години, от сега нататък вече ще са три.

И ако корупцията досега е била малка и основно по низините, с новия закон се създават предпоставки за ГОЛЯМА КОПРУПЦИЯ, И ТО ПО ВИСИНИТЕ.

И ако в момента за една 5 мегаватова централа сте рискували няколкостотин хиляди лева, сега ще рискувате 10 ПЪТИ ПО ТОЛКОВА. И министъра с едно щракване на пръсти може да ви отреже, защото разбирате ли, точно в този регион няма нужда от централа.

Сами се досещате от сега нататък кой ще прави големи централи и кой - не .............
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.03.2010 19:55

Ryuda написа:
Mateev написа:2. Инвеститорите ще трябва да доказват наличието на средства, с които ще се реализира проекта. Тоест договор с банка или най-малкото някаква банкова гаранция или писмо.

На какъв етап?

Мисля че беше пред министъра, но не съм много сигурен. Ще погледна и ще напиша по-подробно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ryuda » 15.03.2010 19:58

Mateev написа:3. Инвеститорите още на ниво предварителен договор ще трябва да заплащат на ЕРП-тата гаранция от 1% от стойността на проекта. Гаранцията ще се губи, ако проекта не се реализира.

На мен ми се струва, че това ще предотврати спекулативното блокиране на мощности.
Ryuda

Мнениеот Ryuda » 15.03.2010 20:00

Mateev написа:
Ryuda написа:

На какъв етап?

Мисля че беше пред министъра, но не съм много сигурен. Ще погледна и ще напиша по-подробно.

Не. Имам предвид, на какъв етап от развитието на конкретния проект ще трябва да се представи тази гаранция? (Но нека се възползвам да кажа едно голямо благодаря за информацията!)

... А-а, сега препрочетох. Значи, когато проектът ще се гледа от министъра, тогава?
Ryuda

Мнениеот Mateev » 15.03.2010 20:03

Анализирайки ситуацията, стигаме до следните изводи:

1. Държавата ясно ни даде да разберем, че големите централи не са лъжица за нашата уста. Ако въобще такива централи се правят, то това ще е от западняци, които мога да си позволят една среща с министъра с цел "омилостивяване".

2. За нас остават малките централки само по покриви, но да не чакакме никакви облекчения. Тоест малки централки НЯМА ДА ИМА.

Нашата естествена реакция е да се съпротивляваме (от името на асоциацията) но с това едва ли ще постигнем нещо сериозно. Е поне ще можем да забавим приемането на закона с няколко месеца. А през тези няколко месеца трябва да започнем БЯСНО ДА ПРОЕКТИРАМЕ И СТРОИМ поне тези проекти, които са на някакъв напреднал стадий. Само те имат шанса да избегнат жестокостта на новия закон.

Та ако някои от вас имат проекти със сменен статут и виза за проектиране или предварителен договор,

ТРЯБВА СПЕШНО ДА ГИ ДОКАРАТЕ ДО СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ,

и да получите договор за присъединяване. Само така новия закон няма да ви засегне. Още по-добре ще е ако строителството вече е започнало към датата на приемане на закона.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.03.2010 20:11

Проектозакона съм го получил аз и поне още 50 членове на асоциацията. Всеки един от тях да е предупредил по 2-3 приятеля, те по още 2-3 и в момента тайната вече е публична. И ако някой го чува за пръв път от форума, значи вече е закъснял.

Та явно тази тайна вече е задействувала една камара фирми да правят спешни заседания, защото вчера и днес нашата фирма получи няколко запитвания и искания за спешно проектиране и строеж на централи от 1 до 5 мегавата. Явно кошера вече жужи и всеки започна да бърза. Следващите дни и седмици вероятно ще са силно наситени със събития относно съдбата на ВЕИ в България. Следете пресата и медиите.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 15.03.2010 21:02

...нямам причина да вярвам, нямам причина и да не вярвам в написаното, но тогава каква е ролята на всички тези асоциации и организации..? Няма лобита в парламента, няма никакъв резон от това да се правят организации от подобен характер...
Последна промяна Gio на 15.03.2010 21:23, променена общо 1 път
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 15.03.2010 21:03

Не се притеснявай, Матеев... иди на почивка със семейството си и забрави за ФЕЦове в България. Дейче банк ще прави 40МВп - на тях СМА ще им достави стока. Доколкото подразбрах, имат някакво лично споразумение с нашата мила ДКЕР за цена, която няма да се бута и ще остане константна за следващите 25 години!

Инвертори така или иначе няма никъде! Аз ти гарантирам, че никой не може да построи 5МВп, ако не е направил поръчката през миналата година - както за инвертори, така и за модули. Да не говорим за капацитет от работници.

В момента вече няма и модули! Говоря за А-бренд, не за долнокачествени китайци. Пробвай да намериш Suntech Power!! Никакъв шанс.
Последна промяна EOS Technologies на 15.03.2010 21:28, променена общо 1 път
EOS Technologies

...

Мнениеот Gio » 15.03.2010 21:27

...ЕОС, и в твоя пост нещата са на ниво "един човек каза" - когато поднасяте информация в място, което се чете от сериозни хора, опитайте да се позовете на документ, който да доказва информацията. В противен случай ще изпаднете в положението на грузинската телевизия подала информация за руското нахлуване, че и президента хвърлил топа... Дайте малко по-сериозно за сериозните неща - ако не, има тема "Свободни теми и дискусии"...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 15.03.2010 21:32

GIO, за съжаление не мога да цитирам информанта от СМА с име и телефонен номер за връзка. Но, бъди сигурен в това, което четеш от мен. Досега не съм "излъгал" никого.

Факт е, че големите риби получават други условия от НЕК/ДКЕВР или от мен да мине, от Държавата...
EOS Technologies

...

Мнениеот Gio » 15.03.2010 21:37

...аз визирах и поста на г-н Матеев. Използвайте свободните теми за недоказани неща - таам се черпим почти всяка вечер и вярваме един в друг... Това, че форума е собственост на STS Solar, може само да се тълкува със знак "-". Аз не съм склонен на това, но начина на поднасяне на инфото е малко нетрадиционен за сериозен форум като този... Простете, ако съм искрен - имам такива лоши навици...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Day Energy » 15.03.2010 21:49

Gio написа:...аз визирах и поста на г-н Матеев. Използвайте свободните теми за недоказани неща - таам се черпим почти всяка вечер и вярваме един в друг... Това, че форума е собственост на STS Solar, може само да се тълкува със знак "-". Аз не съм склонен на това, но начина на поднасяне на инфото е малко нетрадиционен за сериозен форум като този... Простете, ако съм искрен - имам такива лоши навици...

i spored men istinata e niakade po sredata :-/
Day Energy

Мнениеот Mateev » 15.03.2010 23:19

За да подкрепя моите думи и с риск да ме изхвърлят от асоциацията, публикувам част от текста на проектозакона:

Раздел II
Производство на електрическа енергия от възобновяеми източници
Чл. 13. (1) Необходимите нови мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, включително и за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, по региони се определят в единния списък по чл. 5, ал. 2, т. 3 въз основа на:
1. целите за производство на електрическа енергия, определени в Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници;
2. годишните доклади по чл. 5, ал. 2, т. 2 за постигането на заложените в Националния план цели; (ПЗР - че ще се използват данните от предния доклад)
3. наличната към датата на изготвяне на списъка преносна възможност на преносната и разпределителната електрически мрежи (Допълнителни разпоредби - легална дефиниция на понятието "преносна възможност");
4. плановете за развитие на преносната и разпределителните електрически мрежи.
(2) За целите на изготвяне на единния списък по ал. 1, преносното и съответните разпределителни предприятия предоставят на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в срок не по-късно от 30 септември на предходната година информацията по ал. 1, т. 3 и т. 4.
Чл. 14. (1) Електроенергийният системен оператор (ЕСО) набира и оценява инвестиционни предложения за изграждане на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, в това число и планираните съвместни проекти за производство на електрическа енергия между Република България и отделните държави-членки на Европейския съюз, или между Република България и трети държави.
(2) Набирането и оценяването на инвестиционни предложения по ал. 1 се извършва на две сесии, два пъти годишно - от 01 януари до 01 юни и от 01 юли до 01 декември на съответната година до изчерпване на прогнозните мощности.
Чл. 15. (1) Инвестиционните предложения по чл. 14 трябва да съдържат най-малко следната информация:
1. данни за възложителя на бъдещия енергиен обект;
2. кратко описание на инвестционното намерение, включващо вида на възобновяемия източник, вида на използваната технология, общата инсталирана мощност, крайния срок за въвеждане в експлоатация на бъдещия енергиен обект; посочва се дали е за ново инвестиционно предложение и/ или за разширение на вече съществуващ енергиен обект;
3. местоположение на площадката.
(3) Към инвестиционното предложение се прилагат:
1. оценка за наличния и прогнозния потенциал на ресурса на енергия за производство на електрическа енергия от вида възобновяем източник, който се предвижда да бъде оползотворен при реализацията на проекта;
2. удостоверение за актуално състояние на възложителя, издадено от Търговския регистър към Агенцията по вписванията при Министерство на правосъдието или от съответен компетентен орган по регистрация, когато възложителят е регистриран като търговец по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
3. данни за източниците за финансиране на строителството и доказателства за наличието на тези източници;
4. становище за извършена преценка относно необходимостта от оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), с което се потвърждава, че за дадения инвестиционен проект не е необходимо извършването на ОВОС или влязло в сила решение по ОВОС.
(3) Оценяването на инвестиционните предложения се извършва по изготвена от ЕСО и утвърдена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма методика, която се публикува на интернет страниците на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на ЕСО.
Чл. 16. (1) След приключване на всяка една сесия, ЕСО изпраща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за утвърждаване проект на списък за оценените инвестиционни предложения по региони на страната, по видове мрежи и по мощности.
(2) Утвърденият списък по ал. 1 се публикува на интернет страницата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и се изпраща на преносното и на съответните разпределителни предприятия.
(3) Единният списък по чл. 5, ал. 2, т. 3 се актуализира въз основа на информацията, съдържаща се в списъка по ал. 2.
(4) Актуализираният списък по ал. 2 се утвърждава от министъра на икономиката, енергетиката и туризма и се публикува на интернет страницата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в 10-дневен срок от неговото утвърждаване.
Чл. 17. (1) Възложителите на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, включени в списъка по чл. 15, ал. 1, представят искане за проучване за присъединяване до преносното или съответното разпределително предприятие, към чиято мрежа е предвидено в списъка, че ще бъдат присъединени.
(2) Към искането за проучване за присъединяване се прилагат:
1. документ, удостоверяващ вещно право на собственост или вещно право на строеж върху имота, върху който се предвижда да бъде изграден енергийния обект по чл. 16, ал. 1;
2. документ, удостоверяващ променено предназначение на земеделска земя;
3. влязъл в сила проект на подробен устройствен план или виза за проектиране.
(3) По подаденото искане за проучване за присъединяване преносното или съответното разпределително предприятие предоставя на възложителите на енергийни обекти по ал. 1 цялостна и подробна информация за:
1. разходите, свързани с присъединяването;
2. точен график за приемане и обработка на искането за проучване за присъединяване към преносната или разпределителната електрически мрежи и сключване на договор за присъединяване;
3. индикативен график за присъединяване към преносната или разпределителната електрически мрежи.
Чл. 18. (1) След изготвяне на становище за условията и реда за присъединяване, преносното или съответното разпределително предприятие изпраща становището на съответния възложител на енергиен обект по чл. 17, ал. 1.
(2) След постигане на съгласие по техническите параметри за присъединяване на бъдещия енергиен обект по чл. 17, ал. 1, преносното или съответното разпределително предприятие подготвя проект на договор за присъединяване, в който се определят:
1. техническите изисквания, които следва да бъдат изпълнени от страните по договора с цел извършване на присъединяването;
2. крайният срок за въвеждане на присъединителните съоръжения в експлоатация;
3. крайният срок за въвеждане на енергийния обект по чл. 17, ал. 1 в експлоатация;
4. цената за присъединяване.
(3) При сключване на договора за присъединяване всеки един от възложителите на енергийни обекти по чл. 17, ал. 1 внася в преносното или съответното разпределително предприятие парична гаранция в размер на 1 % от предварителната оценка на предстоящата инвестиция.
(4) Гаранцията по ал. 3 служи като обезпечение в полза на преносното или съответното разпределително предприятие, че поетите от възложителя на енергийният обект по чл. 17, ал. 1 ще бъдат изпълнени.
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали