Извинете, ако темата вече е досадна

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Извинете, ако темата вече е досадна

Мнениеот elektromer » 20.02.2008 17:51

Искам да съм нясно с най-ниската цена на панели и инвертори. Разбирам, че цената, качеството , надежността и ефективността са много свързани. Моля ви само да се съсредоточите върху параметъра цена.
Какви предложения бих могъл да получа за:
1. Фотоволтаична централа около 2,5 kWp монофазна за работа и отдаване на енергията към мрежата - пнели и инвертор.
2. Интересуват ме освен това един инвертор, от порядъка 4 - 5 kW трифазен
3. Интересуват ме монофазни инвертори 1,5 kW - 2 бр. (може и 3)
4. много ме интересуват предлаганите в БГ аморфни панели. Освен прословутата Канека май друго не съм срещал като предлагане
elektromer

Мнениеот Mateev » 20.02.2008 22:40

За такава малка мощност най-евтините панели са монокристалните 150W панели на Solar Swiss, които можем да ти предложим по 3.19 EUR/Wp. Цената пада за по-големи мощности и достига до 2.99 EUR/Wp при мощности над 15 kW. Бих ти ги дал и на тебе по по-ниска цена, но трябва да изчакаш някой друг клиент да заяви голямата мощност и ти да се "присламчиш" към същата доставка. Идеята е да поевтинее общият транспорт.

За 2.5 kW инвертор единствената алтернатива е SMA SB 2500 + ESS. Предлагаме ти го за 1399 EUR.

За трифазен 5 kW инвертор нямаме предложение. Ако беше еднофазен бихме ти предложили Mastervolt SUNMASTER XS6500SW за 2099 EUR.

За еднофазен 1.5 kW инвертор също нямаме предложение. Но за 1.7 имаме - SMA SB 1700 + ESS. Предлагаме ти го за 1199 USD.

Всички цени са в EUR без ДДС.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот elektromer » 21.02.2008 14:31

Матеев, през пролетните месеци ще се раздвижим с покупките и бих искал да използвам твоите предложения.
Благодаря за отговора и готовността за съвместна работа. когато имам готовност ще се обадя за да осъществим контакт.
Поздрави!
elektromer

Мнениеот elektromer » 21.02.2008 17:35

Забравих....
А нещо за предлагане на аморфни панели?
Истински се интересувам от тях...
Мисля, че канека са такива панели, ни не съм чувал за други предлагани в БГ.
elektromer

Мнениеот Mateev » 21.02.2008 19:27

Абе хора,
Ситуацията с панелите не е толкова розова, колкото си я мислите. Питате, разпитвате, искате модели, цени и т.н. Искате да направите някакъв избор, но избора вече свърши. Когато имаше модули на склад и ви ги предлагахме по страхотни цени - къде бяхте? А сега навлязохме в пролетния сезон и модулите на склад по различните доставчици вече се изпариха. И в момента вече се купува не каквото искаш, а до каквото можеш да се докопаш. И каквото могат да ти заделят от някоя друга заявка. И вече не говорим за модули на склад, а за очаквани контейнери след 1 или 2 месеца. И никакъв избор на асортимент. И каквото пътува с контейнера - такова ще купиш. И разните там глезотийки от типа "искам точно 180 W" или искам точно "Suntech" вече свършиха. И така ще е поне до октомври, когато ситуацията отново ще се нормализира.

А Kaneka K60 и К120 са единствените модули, които стоят стабилно като асортимент и количество на пазара. Освен тях уж предлагаме Sulfircell, но тях също ги хвана липсата.

Няма нищо ненормално в това, което се случва в момента. Всяка година през лятото е така.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.02.2008 13:57

elektromer ми зададе въпрос за модулите, които се произвеждат в Перник. Но по погрешка му изтрих постинга, за което се извинявам. Не знам как стана. Както и да е. Ето моя отговор:

Имам един такъв панел и не мога да кажа нищо лошо за него. АПЕКС СОЛАР са сключили договор за ексклюзивитет с Перник и в момента пернишни модули се предлагат само от тях. Но цената ми се вижда малко солена.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Joker » 22.02.2008 16:33

Какъв тип са модулите в Перник ?
Имат ли на склад и знае ли някой ориентировъчна цена.
Joker

Мнениеот estqwerty » 22.02.2008 20:00

Joker написа:Какъв тип са модулите в Перник ?
Имат ли на склад и знае ли някой ориентировъчна цена.

в гоогле им излиза сайта на парво мяато - можеш да званеш и да напишеш в форума цената.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Banov » 22.02.2008 22:51

Относно българските PV модули на пръв поглед по дадената спецификация ми изглеждат добре. Много силно ми се наби в очите "Power tolerance +3% (-0%) Ако това е вярно мога само да си мисля, че още не са се светнали как да си мамят клиентите с производствения разброс, за разлика от западните си колеги. :D Модулите доколкото видях от линка по долу са поликристални.

http://www.apexexperts.com/pv%20tech_BG.pdf
Аватар
Banov

Мнениеот Mateev » 24.02.2008 21:17

Това с производствения разброс е вярно, но че лъжат в средната мощност не е вярно. Всички модули ги получаваме с персонални данни за токове, напрежения и мощности. И средната мощност обикновенно надхвърля покупната с малко. Например в реална поръчка за последните 10 kW Канеки получихме модули със средна мощност 61.2W. Тоест подаръка е общо 210 W, което прави над 1000 лв. Минималния модул беше 57W, а максималния - 63W. Персоналните параметри са много важни, защото те помагат в процеса на монтажа да правим подбор и в един стринг да слагаме модули с еднакъв ток.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали