Несъответствия и грешки в PVSYST?!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Несъответствия и грешки в PVSYST?!

Мнениеот Kavrakov » 13.04.2010 19:28

Натъкнах се на интересен въпрос. Досега приемах загубите от деградация на модулите, които дава PVSYST за чиста монета и изобщо не съм се замислял по темата. До днес.
Симулирах една и съща централа, с еднакъв метео файл, модули, стрингове, инвертори, засенчвания, във версия 4.37, както и в последната пета версия и се натъкнах на големи разлики. Първата е, че PVSYST даде различни проценти на температурните загуби и загубите от ниска радиация в двете симулации.. но това ще бъде предмет на друга тема. Днес си играх със загубите от деградация на модулите. Във версия 4.37 получавам 1,6% загуби, а в петицата получавам двойно повече - 3,2%! Затова реших да изследвам проблема. Ще ви представя логиката на моите сметки. Поправете ме ако греша.
Ако тръгнем от там, че производителите на модули дават гаранция, че КПД-то на модулите няма да падне с повече от 20% за 20 години, то можем да направим следния извод, ако пренебрегнем всички останали влияещи на производството фактори. Той е,че ако днес разполагаме с 1kW инсталирана мощност, то след 20 години ще разполагаме с 20% по-малко, т.е. 0,8kW, поради деградацията на модулите. Приел съм, че деградацията се развива като линейна функция във времето. Не се сещам за по-достоверно предположение. Приемам също, че централата има специфично производство 1150kWh/kWp/y, като тази цифра е средна за 20-те години и е константа, в която не влизат загубите от деградация. Резултатът е следния:
1. Сумарното производство, с приспаднати загуби от деградация за 20 години е 20585kWh, без загуби е 23000kWh.
2. Разликата м/у двете стойности е 2415kWh (това е стойността на загубите)
3. Стойността от 2415kWh загуби, за 20 годишен период, изразена в проценти, е 5,5%
4. Средногодишните загуби са 5,5%/20г. = 0,525%, при стойност на PVSYST v4.37 1,6%, PVSYST v5 3,2%

На някой ако му се размишлява по темата, нека даде мнение.. аз определено съм объркан.

Изображение
Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Аватар
Kavrakov

Мнениеот NRG » 13.04.2010 19:48

В базата данни на софтуера, няма ли информация за моделите, според които се изчислява деградацията?

За какви модули става въпрос - поли, моно, аморфни, микрокристал и прочие? Ако се знае модула, може да се намерят модели за деградация и според тях да се утвърдят данните на софтуера.
NRG

Мнениеот Kavrakov » 13.04.2010 20:01

Не съм открил информация за изчислителните модели...
Иначе става въпрос за поликристални модули, 225W на Chaori Solar.
Но и това остава без значение. Защото имаме точно 2 пъти разлика в изходните данни от старата и новата версия на софтуера.
Аватар
Kavrakov

Re: Несъответствия и грешки в PVSYST?!

Мнениеот Petarr » 13.04.2010 21:21

Kavrakov написа:4. Средногодишните загуби са 5,5%/20г. = 0,525%, при стойност на PVSYST v4.37 1,6%, PVSYST v5 3,2%

PVSyst смята производството през първата година... Може би бъркате, че деградацията с времето е в секцията "Module quality", това е допускане за реалното отклонение на мощността от тази, декларирана от производителя.

Поздрави
Petarr

Мнениеот Mateev » 14.04.2010 01:46

PVSYST не смята деградация на модулите през годините. Нещо се бъркате. PVSYST смята средноквадратичното отклонение на производствените разброси на модулите и тяхното случайно попадане в един и същи стринг. Има си чек бокс, в който можете да обявите, че модулите се сортират преди монтажа, и в зависимост от това дали ги сортитане или не, PVSYST дава различни електропроизводства.

Има и още нещо. PVSYST може да даде различно електропроизводство на две съседни симулации върху едни и същи данни, защото преди всяка симулация прави рандомизация на месечните метеорологични данни така, щото да се получат почасови данни с характеристики, еднакви с месечните. При тази рандомизация обаче може да се случи различна радиация в сутрешните, обедните и вечерните часове, което да доведе до различно електропроизводство при един и същи инвертор. Ако искате това да не се получава, трябва от METEONORM да експортвате не месечни, а почасови данни. По този начин рандомизацията се прави еднократтно от METEONORM, а той е много по-добър в това от PVSYST.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kavrakov » 14.04.2010 09:31

@Mateev
Запазвам си правото да не се съглася. В диаграмите на загубите има два параметъра "module quality loss"и "module array mismatch loss"". Според мен първият касае загубите от деградация, а втория загубите от производствения разброс или несортирането на модулите при монтажа.
Относно рандомизацията на метео данните, не мога да дам все още мнение. Те първа ще проуча за себе си и това несъответствие.
Аватар
Kavrakov

Мнениеот Mateev » 14.04.2010 10:16

Първото третира производствените разброси а второто - как тези разброси влияят при нареждането им в стринг. Деградацията през годините няма нищо общо. Ето хелповете:

Изображение

Изображение

По принцип PVSYST изчислява електропроизводството на една единствена средностатистическа година. Ако искате да отчетете и деградацията през годините, трябва да си направите допълнителна табличка на Excel и да намалявате това електропроизводство с някакъв фиксиран годишен процент.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kavrakov » 14.04.2010 19:20

Тук е моментът да се съглася! :D
Не знам поради какви причини, но и в двете ми инсталации на PVSYST ми липсва хелп файлът.. затова се налагаше да си тълкувам сам тези термини. След като прочетох информацията от скрийншотите, разбрах, че наистина PVSYST няма никакво отношение към деградацията на модулите.. а само към производствения толеранс.
Аватар
Kavrakov

Мнениеот ping » 10.05.2010 21:28

Никой не е безгрешен и PVSyst също. Мога да дам няколко примера, но ще се огранича само с един:
Пробвали ли сте да вкарате в проекта външния трансформатор (който го има в повечето проекти над 50 kW и във всички над 100kW). Там PVSyst бърка. Истината е, че не бърка, а по-скоро има една много екзотична гледна точка. Става дума за трансформатора 0,4 / 20 kV...
ping

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали