Симулирах една и съща централа, с еднакъв метео файл, модули, стрингове, инвертори, засенчвания, във версия 4.37, както и в последната пета версия и се натъкнах на големи разлики. Първата е, че PVSYST даде различни проценти на температурните загуби и загубите от ниска радиация в двете симулации.. но това ще бъде предмет на друга тема. Днес си играх със загубите от деградация на модулите. Във версия 4.37 получавам 1,6% загуби, а в петицата получавам двойно повече - 3,2%! Затова реших да изследвам проблема. Ще ви представя логиката на моите сметки. Поправете ме ако греша.
Ако тръгнем от там, че производителите на модули дават гаранция, че КПД-то на модулите няма да падне с повече от 20% за 20 години, то можем да направим следния извод, ако пренебрегнем всички останали влияещи на производството фактори. Той е,че ако днес разполагаме с 1kW инсталирана мощност, то след 20 години ще разполагаме с 20% по-малко, т.е. 0,8kW, поради деградацията на модулите. Приел съм, че деградацията се развива като линейна функция във времето. Не се сещам за по-достоверно предположение. Приемам също, че централата има специфично производство 1150kWh/kWp/y, като тази цифра е средна за 20-те години и е константа, в която не влизат загубите от деградация. Резултатът е следния:
1. Сумарното производство, с приспаднати загуби от деградация за 20 години е 20585kWh, без загуби е 23000kWh.
2. Разликата м/у двете стойности е 2415kWh (това е стойността на загубите)
3. Стойността от 2415kWh загуби, за 20 годишен период, изразена в проценти, е 5,5%
4. Средногодишните загуби са 5,5%/20г. = 0,525%, при стойност на PVSYST v4.37 1,6%, PVSYST v5 3,2%
На някой ако му се размишлява по темата, нека даде мнение.. аз определено съм объркан.