Страница 1 от 1

Въпрос за BACK-UP система на къща

МнениеПубликувано на: 29.04.2010 11:32
от Христов
Здравейте!
Искам да попитам относно законовата рамка при изграждането на фотоволтаична система на покрива на едно домакинство. Като целта е системата да резервира част от консуматорите в къщата и част от енергията за се отдава в електроразпределителната мрежа. Ще заложа на готова BACK-UP система на SMA, комплект автоматизирано табло за превключванията, Back-up инвертор и акумулатори. Притесненията ми са относно договора който ще получи производителя. Според закона за ВЕИ са длъжни да изкупуват електрическата енергия произведена от фотоволтаици на 728лв на мегават, понеже системата ще е по голяма от 5 kWp. Има ли ЕРП-то право да изкупува само разликата на преференциална. Или ако къщата консумира по-малко от това което отдава инсталацията, само тогава ЕРП-то ще плати на производителя енергия по преференциална цена. Това което правят законно ли е? Имат ли законова рамка, разпоредба, която да им позволява да разгледат закона по този начин?
Моля изкажете мнение или ако конкретно сте се сблъскали с този проблем как го решихте. Или пък ако знаете закон и члех в него на който се позовават ЕРП-тата споделете го и него.
Благодаря Ви предварително.

МнениеПубликувано на: 29.04.2010 11:40
от KD Solar
Нека само да допълня г-н Христов. EOS сигурно е запознат с тези случаи в Германия, защото там са болшенство. Нека да сподели как това е уредено там.

МнениеПубликувано на: 29.04.2010 15:44
от Miro
По принцип ще изкупуват само разликата. Следователно за да продаваш 100% ще трябва системката да я регистрираш на друго лице. Ако ползваш SunnyBackup, ще трябва да не го включваш в проекта и на картинка електромерът ще ти е вързан директно след грид инвертора, демек SunnyBoy.

Дефакто обач между тях ще ти е SwitchBox-a. Иначе може да се опънат и да не ти сложат втори електромер, а без него няма как да продаваш на 100%.