Фотоволтайчна електроцентрала в гр. АЛФАТАР

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтайчна електроцентрала в гр. АЛФАТАР

Мнениеот vadgo » 04.07.2010 23:09

Здравейте!Днес научих,че в гр.АЛФАТАР-намирасе на 23 км южно от СИЛИСТРА-кипърска фирма ще осъществява проект за 350 милиона евро на площт от 1800 декара!Днес е имало събране със жителите на града,където е споменато,че проектът ще е съвместно със община АЛФАТАР!
ЦИТАТ-След проведената на 10.06.2010 година среща на местните жители с представителите на "Алфа - ток" ООД за предстоящия енергиен проект за изграждане на фото - волтаична електрическа централа на стойност над 350 млн. евро в землището на Община Алфатар. Тя бе предшестваща предстоящото гласуване на местната общност от 19.00 часа на 23 юни в салона на НЧ"Й. Йовков" - Алфатар за решаване на въпрос от местно значение по проекта съгласно Заповед № 175/07.06.2010г. на Кмета на Община Алфатар. Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление във вота има право да вземе участие всеки гражданин с избирателни права, който ще бъде отчетен от комисия избрана от събранието на 23.06. По ЗПУГДВМС във вота трябва да участва поне 10% от цялото население на града , за да бъде решението на събранието легитимно. Специално за жителите на неформалния кв. Попово има уреден транспорт, който ще превози желаещите да участват във вота от 18.30 часа в центъра на квартала -от айта на общината!
http://alfatar.org/index.php?p=news
Искам да попитам компетентните от бранша,до колко е вярно и да ли са чували за този проект,защото си е доста голям?
И със приемането на новите поправки от парламента за забрана за изграждането на подобни проекти върхо земеделска земя от 1 до 4 категория,как би се осъществил подобен проект!
Ако някой е запознат специално със споменатият проект,моля дами отговори!
Благодаря предварително!
vadgo

Мнениеот vadgo » 05.07.2010 04:57

http://www.paralel44.com/%D0%B3%D1%80%D ... B8-%D0%BB/
Тук се споменават и по конкретни цифри!
Понеже познавам Алфатар и околностите му много добре,малко ми е чудно къде ще се намерят пасища със размер 1км на 2 км!
vadgo

Мнениеот vadgo » 05.07.2010 08:39

Имам няколко конкретни въпроса относно една такава електроцентрала:
-да предположим,че изграждането е завършило и вече се пройзвежда ток,кога тази ел.централа постига своето КПД(при идеални условия,макар че такива няма) и кога КПД-то почва да пада,тоест да се изчерпват мощностите на слънчевите панели?
-имали някъде по света ел,централа от подобен мащаб и създадена преди 20 години и да работи успешно-въобще колко е дълга историята на такъв вид инсталаций по света?
-какво се случва след изтичането на гаранционият срок на панелите-падали им потенциала и ако трябва да се подменят,как и къде се рециклират
-колко е реалният живот на подобна електроцентрала?
Много бих искал някой запознат да ми отговори възможно по обстойно,защото ще има продължение на дискусийте в гр.АЛФАТАР и мисля да поставя конкретни въпроси на (инвеститорите)-доста съм скептичен към подобен вид начинание,струвами се прекалено мащабно и нейзпълнимо,нещо на измама ми намирисва!
vadgo

Мнениеот lz1wvm » 05.07.2010 09:12

Въпросите ти са от техническо естество,ако имаш желание да се поровиш във форума,ще намериш доста подробно обяснение на всичко това.
lz1wvm

Мнениеот vadgo » 05.07.2010 09:33

Ако може линк към съответната тема,ще съм ви благодарен!
vadgo

Мнениеот DanielDimov » 05.07.2010 11:12

-да предположим,че изграждането е завършило и вече се пройзвежда ток,кога тази ел.централа постига своето КПД(при идеални условия,макар че такива няма) и кога КПД-то почва да пада,тоест да се изчерпват мощностите на слънчевите панели? - мощността (КПД-то) на панелите започва да пада плавно от първата секунда излагане на слънчева светлина с около 0.5% на година. това означава че докато изтече договора (предполагаме че той ще е 25 годишен) мощността на централата ще е с около 15% по-малка от колкото е била в ден #1

-имали някъде по света ел,централа от подобен мащаб и създадена преди 20 години и да работи успешно-въобще колко е дълга историята на такъв вид инсталаций по света? - толкова големи централи няма никъде (говорим за фотоволтаични), но докато тази бъде построена - ще се появят. има тестови централи които работят вече повече от 20 години и те показват горе-долу това от по-горния отговор

-какво се случва след изтичането на гаранционият срок на панелите-падали им потенциала и ако трябва да се подменят,как и къде се рециклират - панелите се рециклират като скрап - първо се отделят алуминиевите рамки, които се претопяват, а всичко останало се натрошава и раздробява на ситни парченца, сепарират се материалите и се претопяват за повторно използване. в момента цените на материалите са още ниски и малко от продуктите се рециклират, но след 25 години ситуацията изобщо няма да е такава и всеки ще рециклира всичко възможно

-колко е реалният живот на подобна електроцентрала? - интересен въпрос - живота е колкото е икономически изгодно да се поддържа работеща централата. според мен може тази конкретна централа да не доживее дори края на договора си.... защо мисля така е отделна и доста обширна тема...
DanielDimov

Мнениеот bsgroup » 05.07.2010 11:20

vadgo написа:Имам няколко конкретни въпроса относно една такава електроцентрала:
-да предположим,че изграждането е завършило и вече се пройзвежда ток,кога тази ел.централа постига своето КПД(при идеални условия,макар че такива няма) и кога КПД-то почва да пада,тоест да се изчерпват мощностите на слънчевите панели?
-имали някъде по света ел,централа от подобен мащаб и създадена преди 20 години и да работи успешно-въобще колко е дълга историята на такъв вид инсталаций по света?
-какво се случва след изтичането на гаранционият срок на панелите-падали им потенциала и ако трябва да се подменят,как и къде се рециклират
-колко е реалният живот на подобна електроцентрала?
Много бих искал някой запознат да ми отговори възможно по обстойно,защото ще има продължение на дискусийте в гр.АЛФАТАР и мисля да поставя конкретни въпроси на (инвеститорите)-доста съм скептичен към подобен вид начинание,струвами се прекалено мащабно и нейзпълнимо,нещо на измама ми намирисва!

- Постигането на КПД-то на централата е странно понятие. До колкото съм запознат, панелите като инсталирт (зависи от типа и марката им) работят през първите няколко месеца на 105 % от мощността си. След това се нормализират и си работят на 97, 98 % от мощността си. КПД-то на панелите (пак зависи какви са и кой ги е произвел) пада към 20-тата година на 80 %, но самото намаляване през годините си зависи от конкретния панели и данни давани от производителя. Централата през цялата година ще произвежда различно количество електроенергия, т.е. лятото ще произвежда повече а зимата можеби и с пъти по-малко, така че паричните потоци ще са различни през цялата година.

- Централи с подобен мащаб вече има създадени, но са от последните години а тези от преди 20 години са доста малки, защото тогава инвестицията е била наистина огромна.

- за това какво става след като панелите остареят морално незнам много точно, но според мен ще е задължителна подмяната им а до тогава може да има и начини за рециклирането им.

- за живот на централата може да се счита 20 - 25 години (но може и повече) и след това да и се удължава, като се подменят панели, инвертори, кабели, конструкции.
bsgroup

Мнениеот bsgroup » 05.07.2010 11:23

Ето ти линк към най-големите изградени до сега централи:

http://www.pvresources.com/en/top50pv.php
bsgroup

Мнениеот vadgo » 05.07.2010 12:36

Благодаря за отговорите!
А за инвеститорите никой нищо не спомена-такива крупни проекти все ще се знае нещичко във вашите среди?Още повече,че единият(директорът) са га гърмяли,няколко дела и лошо реноме!
Следващ въпрос или поскоро извод-в момента в БГ има голям интерес заради високата изкупна цена на ел енергията от тези централи,но след-15,25 години мисля че ще има драстично намаление на изкупната цена и удължаването на живота на централата подменяйки ВСИЧКО-ще е неизгодно!Така че за мен изводът е че ползата за общноста-в случаят за гр АЛФАТР-ще е по скоро символочна спрямо общата печалба и едно такова начинание е доста рисково за общината-погледнато в по дълъг и общ план!
А какво става със бетоните основи след ликвидацията на едно такова упражнение?
И какво са споменали вчера на срещата-нямало да се налага да се подържа пространството между отделните панели и конструкций,защото овцете щели да си продалжат да пасат из централата,а и после земятащялада бъде атрактивна защото щяла дасе изгради щялостна охладителна водна система,която после щяла да бъде за напояване!Колко е сериозно всичко това,незнам,но намен ми звучи смешно!
vadgo

Мнениеот vadgo » 05.07.2010 12:37

А на колко години е най старата действаща билото и опитна инсталация?
vadgo

Мнениеот ferdy » 05.07.2010 17:50

vadgo, какво ще кажеш да си зададеш някой реален конкретен въпрос, отговор на който няма в гугъл?
ferdy

Мнениеот vadgo » 05.07.2010 18:15

Не виждам къде е проблема-има въпроси поставям ги във форум тясно специализиран по казуса!
Сигурно се повтарям и нещата са изказани по няколко пъти в различни теми в този форум,но не ми е възможно за един,два дни да изчета всичко и да отсея това което ме интересува!Тук болшенството сте от този бранш и е логично отговорите на въпросите ми,за вас да са елементарни.Който има желание ще отговори,ако не -здраве!
Чисто технически питания нямам,защото това касаят самите проекти-а аз проект не осъществявам,а съм по скоро от другата страна-на потърпевшият от модната зелена и СКЪПА енергия-нали!
А гугъл,помага до някъде-друго е когато има коментари от хора компетентни по темата :lol: !
vadgo

Мнениеот ferdy » 05.07.2010 18:27

В такъв случай, едва ли отговорите ще те задоволят, тук всички сме ЗА зелената енергия, потърси в страниците на Дянков и Трайчо мнения против.
ferdy

Мнениеот vadgo » 05.07.2010 19:07

:D Да!И аз съм за чистата енергия,но зависи на каква цена!
И съм за слънчеви мини домашни централи,а не мега проекти ползващи се със преференций и съмнителна полза!Много по полезно за обществото ще е ако се стимулират домакински мини центали,вместо няколко такива мега,които изяждат квотите и се гони само печелба!Точно при мега проектите се подхожда от чисто икономическа позиция,а не от любов към природата!
Както и да е,нямам намерение да безпокоя лигата на слънчевите бизнесмени :lol: !Поектирайте,създавайте и продавайте-а ако бяхме и пустиня,сигурно щяхте да сте супер щастливи!Без лоши намерения!
vadgo

...

Мнениеот Gio » 05.07.2010 19:41

...наистина ще трябва да четете, vadgo - има отговори на въпросите Ви и естествено ще разберете от коя страна сте и кой е потърпевшия, кой е причинител на скъпотията в областта на зелената енергетика... чети - ще ти светне...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали