Живея в тихо южно селце с красива природа. Имам прекрасна 5-километрова гледка от прозореца на хола си. С ужас научих, че на съседния парцел ще се изгражда фотоволтаична инсталация. Гледах снимки на такива централи в интернет - по-грозно нещо май не би могло и да се измисли - особено като го гледаш отзад. Да не говорим, че оградата им е като на концлагер. Четох, че съдържали тежки метали, имало и електромагнитно замърсяване, рискове от хидравлична ерозия на почвата, шум от инверторите, от дизеловите агрегат и от моторите на панелите. Такива инсталации имали 20 години живот и после никой не казвал как ще се рециклират - тоест съществува реална опасност от замърсяване, макар и в бъдещето. Освен това се унищожавала растителността и при вятър се вдигал прах. А вятър имало непрекъснато, защото панелите се нагрявали до 70 градуса и се получавало конвекционно възходящо въздушно течение над тях. Изобщо пълен потрес!
(снимките видях тук: http://www.durable.com/actualite/articl ... le-pre_610)
Въпросът ми е: има ли някаква надежда, ако започна да се боря против това безумие по съдебен път или само ще си съсипя нервите и ще си изгубя парите. То и без това цената на имота ми ще падне драстично...
Най-човешки моля за честен и непредубеден отговор.
Благодаря предварително.