фотоволтаична централа в населено място

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

фотоволтаична централа в населено място

Мнениеот mariaivanova » 14.10.2010 12:27

Живея в тихо южно селце с красива природа. Имам прекрасна 5-километрова гледка от прозореца на хола си. С ужас научих, че на съседния парцел ще се изгражда фотоволтаична инсталация. Гледах снимки на такива централи в интернет - по-грозно нещо май не би могло и да се измисли - особено като го гледаш отзад. Да не говорим, че оградата им е като на концлагер. Четох, че съдържали тежки метали, имало и електромагнитно замърсяване, рискове от хидравлична ерозия на почвата, шум от инверторите, от дизеловите агрегат и от моторите на панелите. Такива инсталации имали 20 години живот и после никой не казвал как ще се рециклират - тоест съществува реална опасност от замърсяване, макар и в бъдещето. Освен това се унищожавала растителността и при вятър се вдигал прах. А вятър имало непрекъснато, защото панелите се нагрявали до 70 градуса и се получавало конвекционно възходящо въздушно течение над тях. Изобщо пълен потрес!

(снимките видях тук: http://www.durable.com/actualite/articl ... le-pre_610)

Въпросът ми е: има ли някаква надежда, ако започна да се боря против това безумие по съдебен път или само ще си съсипя нервите и ще си изгубя парите. То и без това цената на имота ми ще падне драстично...

Най-човешки моля за честен и непредубеден отговор.

Благодаря предварително.
mariaivanova

Мнениеот pmihailova » 14.10.2010 12:58

Честно!!!! Добре!

Моля те, само ти не си започнала да мрънкаш!
Как може да изчетеш всички рискове, а плюсовете да игнорираш?
Все едно да четеш за заболяване и да отчиташ само евентуалната леталност?!
Че и ветрове ти се вихрят!
По принцип съм учтива и се обръщам на ВИЕ, ама днес ме хвана накриво! Сори!
За рециклирането - не му мисли. Даже има една шуменска фирма, която благодарение на китайския си партньор ще направи най-големия завод за рециклиране на панели на Балканите!

Твоя, напълно непредубедена,
Пенка
pmihailova

Мнениеот ivanvarna » 14.10.2010 13:58

Моят съвет е да предложите разумна цена на инвеститорите да закупят и твоя имот, така и те няма да се притесняват, че като започнат строежа ще имат жалби до каде ли не за да ги спъват.
ivanvarna

Мнениеот alabala963 » 14.10.2010 14:11

Здравей Мария,
Вярно е, че гледката отзад не е най красивата! Вярно е, че оградите обикновено се правят против кражби, а не за красота! НО!
Тази гледка е много по хубава от една добре направена кочинка (свинарник), от всякаква друга производствена мощност, която се сетиш. Тя е най-тихата производствена дейност (даже отглеждането на земеделски култури е по-шумно и по-замърсяващо, защото механизацията, с която се обработва използва гориво и трака).
А за другите ти притеснения за електромагнитно замърсяване, рискове от хидравлична ерозия на почвата, шум от инверторите, от дизеловите агрегат и от моторите на панелите, са неоснователни. Няма електромагнитно замърсяване, всеки трафопост е добре изолиран и безопасен, натоварването на почвата е не по-голямо от нормалното строителство на парник, инверторите не издават повече шум от домашния ви компютър, дизелови агрегати просто не се използват.
За съдебна разправа е обречена кауза, не може да се определи колко е грозна една гледка, така че да ти се отрази пагубно на психичното ти здраве. Инвеститора е вложил достатъчно много пари, за да си спести малко пари и да не си извади редовни документи за изграждането на централата.
Съгласен съм с твоята възмутеност. На никой не му е приятно да гледа вместо зеленина и красива природа - каквато и да е производствена мощност, дори и най-екологичната. Така че в твоя случай това с фотоволтаичната система е най-малкото зло. Ако това те успокоява продължавай да четеш за това производство и наблягай и на добрите страни не само на лошите, то лошото го има навсякъде.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот DanielDimov » 14.10.2010 16:03

Ето едно непредубедено мнение:

1. Естетиката: Най-красивите обекти и гледки на този свят са създадени от природата! От тази гледна точка може да се твърди, че нещо което е построено от човешка ръка само загрозява пейзажа. Това е въпрос на вкус и на гледна точка. Ако обаче можем да твърдим че има сгради които са красиви - тогава нещата се променят. Примерно Айфеловата Кула изглежда прекрасно през нощта, изглежда доста по-малко прекрасно през деня, а ако се приближиш и я разгледаш съвсем от близо - си е направо грозна. До момента не сме свикнали да гледаме ФЕЦ около себе си и затова е нормално всяка една сега да ни изглежда грозна, но мисля че с времето това ще се промени. Все пак има къде-къде по-грозни гледки: ТЕЦ Марица Изток, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Бобовдол и т.н. при които гледката е на едни високи комини бълващи гъст дим и сажди. В момента дори и вятърните генератори се считат за грозни и създаващи така нареченото "визуално замърсяване" защото се движат и когато слънцето падне ниско хвърлят също така движещи се сенки. При ФЕЦ положителното е че поне нищо не се движи (вече никой не строи централи с тракери).

2. Шума: преди един месец кацнах точно до една от най-големите централи в България (2 MW до село Ботево) и се разходих покрай оградата и... Не успях да чуя абсолютно никакъв шум (освен лая на кучетата които я охраняваха разбира се). Ако има шум то той би се генерирал от климатиците които поддържат температурата в сервизните помещения, но всички знаете какъв е шума от климатик и на какво разстояние спира да се чува.

3. Електромагнитното излъчване: Всички такива централи се борят за максимална ефективност - тоест най-голяма част от енергията която улавят да се подаде в мрежата. Ако има електромагнитно излъчване от някой компонент - то това ще доведе до по-малка ефективност, тоест загуби. Стремежа е винаги да се използват максимално качествени компоненти, които да губят минимум енергия. Една такава централа на практика има най-малко електромагнитни излъчвания от всичките видове електроцентрали. Единствените излъчвания от които можеш да се притесняваш са от комуникационните устройства - когато започне строежа се погрижи ако предвиждат такива устройства поне да не са насочени към твоята къща (някои устройства работят с насочени антени).

4. Тежките метали: от съвременните технологии за производство на панели единствената която съдържа тежки метали е CdTe технологията - в нея се използва Кадмий, който е много токсичен. За щастие тази технология не дава най-доброто КПД и затова не е много популярна. Най-популярната технология (моно- или поли-кристален силиций) за производство на модули докарва покрай двора ти единствено металите алуминий и мед, които са широко разпоространени в природата и не са опасни. Другите вещества са силиций (пясък), силициев диоксид (стъкло), различни видове пластмаси, стомана и бетон. Нито един от тези материали не представлява опасност нито по време на ползването му нито когато трябва да се рециклира или изхвърли. Единствено пластмасите се считат за замърсяващи поради факта че се разграждат много бавно и не са материал съществуващ естествено в природата.

5. Вятъра: Както споменах по-горе аз летя с парапланер и вятъра и термиките са ми от съществено значение. Когато видях че се насочвам към централата си казах "супер - сега над тия нагряти панели ще има яка термика на която ще се извадя..." и минах точно над централата на височина около 300 м. Учудването ми беше пълно като над цялата централа нямаше нищо! В крайна сметка не успях да се извадя и кацнах на 3-4 км югозападно от централата. В този ден имаше доста добър основен вятър и предположението ми е че заради него панелите не са успявали да си създадат собствена циркулация. Ако времето е с нулев основен вятър - тогава би трябвало въздуха над тях да успява да се нагрее и да се образува една непрекъсната конвекция (понеже панелите са наклонени спрямо хоризонта), която да доведе до движение по повърхността в посока към централата от всички страни. Това движение по-скоро би било приятно в летните жеги отколкото да създава дискомфорт!

6. След 25 години - Какво ще стане с централата след 25 години наистина е интересен въпрос, за който в момента само можем да си съчиняваме... За големите централи, които са се изплатили и вече могат да продават ток на пазарни цени има логика да се опасяваме че ще се превърнат в гробници, но за малките и покривните централи няма страшно - материалите им ще се рециклират и няма да останат никакви следи от тях. При големите централи ще остане бетона, както сега стоят бетонните площадки от ТКЗС-тата от социалистическо време, който ще бъде погълнат от растителността в рамките на 20-30 години...
DanielDimov

Мнениеот ferdy » 14.10.2010 16:19

Доста професионални термини са използвани от авторката, а пък тя няма идея от материята, пък и е с рядкото име Мария Иванова...

Сигурно съм параноичка.
ferdy

Мнениеот darge » 14.10.2010 17:18

По ли е добре на въглища Мария?!
С поздрав - Д-р Черкезов, биотехнолог - иноватор. Истинския сайт http://europenews.dk/

http://www.vbox7.com/play:e3e388ed
Спасете Мирко !!!

http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 0752071810
darge

Мнениеот mariaivanova » 14.10.2010 21:33

Благодаря на всички за отговорите.

Ферди, авторката просто е преводачка (не случайно дадената препратка е към сайт на един от няколкото езика, които тя говори, а някои от тях и преподава) и поради тази причина има доста познания в множество области, но точно за тази област познанията й са от два дни. Това, че на вас ви се струват широки е много похвално за нея.

ДаниелДимов - Купих мястото с много зор и търсене, защото точно в този регион няма много предлагане - при 60000 жители на района има 30000 жалби към земеделските комисии. Районът е курортен и тих - и точно затова гледката има значение. Между другото в който и западен сайт за недвижими имоти да влезнете ще прочетете, че имотите с гледка са предпочитани от купувачите и съответно са по-скъпи. Тук фотоволтаичната централа пряко засяга моя финансов интерес.

А за металите мисля, че в един испански сайт пишеше, че стоманените стъблове били никелизирани и при дъжд се получавали йони замърсяващи подпочвените води, а това не е район много богат на води... но пък за сметка на това е богат на вино.

За кучетата пазачи не се бях сетила. Една от причините да искам да се махна от София беше точно кучешката напаст, безумния денонощен лай, продължаващ часове наред. Е както са казали древните:"Si vis pacem, para bellum."
mariaivanova

Мнениеот DanielDimov » 14.10.2010 22:26

По отношение на кучетата май нищо не може да се направи.... всъщност може - в южна Турция кучетата не лаят. Могат, но просто не им се лае по някаква причина - дали е от жегите или от цялото спокойствие което цари наоколо - не знам, но е факт.

Иначе идеята че в твоето село ще има ФЕЦ може в момента да не ти допада много, но всъщност има няколко ползи:

- собствениците на такива централи са интелигентни, прогресивно мислещи и готови да рискуват хора - това означава че ще имаш по-малко простаци наоколо и повече интересни хора с които да се забавляваш

- тока в селото ще е по-стабилен (поне през деня)

- ще имаш охрана винаги наоколо и няма да се притесняваш че цигани ще ти претарашат вилата

- идеята по всяка вероятност ще ти хареса и може и ти да си монтираш на покрива малка централка с което да си осигуриш регулярен приход за покриване на всички текущи разходи по вилата

не е толкова зле, нали? :)
DanielDimov

Мнениеот Miro » 15.10.2010 01:55

Да си кажа и аз на mariaivanova.

Първо Мими, моля те не се обиждай - тука сме във форум и се държим свойски.

Второ - Даниел ти е обяснил прекрасно за замърсяванията. Общо взето по-чисто производство от фотоволтаичната централа просто няма - суровината е слънчевата светлина, продукцията е електричество, което тихомълком си заминава по жиците. Няма абсолютно никакви съпътстващи и отпадни продукти.

Трето - представи си алтернативата. На това място да има кичозна къща, хотелче или каквато и да е друга постройка.

Това, че ти смущава гледката е лошо, ама няма как ти да се разпореждаш с земята на комшията ти. По същата логика съседите ти зад теб трябва да се жалват, че твоята къща им е закрива същата 5 километрова гледка....Кажи какво да направи човекът с парцела си, така че да не ти пречи? Да сее само люцерна? И аз се дразня на кооперациите, които ми скриха гледката към морето, а после им опада мазилката и хич не са красива картина, но го преживявам по някакъв начин...
Miro

Мнениеот Mateev » 15.10.2010 02:53

Аз съм на същото мнение. Ако искаш никой да не ти пречи на гледката, купи си 1000 декара земя и си построй къщата в центъра.

Колкото до изброените недостатъци - учуден съм, че въобще някой е успял да направи толкова дълъг списък от неща, които всъщност не съществуват. Та по тази логика самата ти си заплаха за околната среда - говориш (вдигаш шум), ходиш до тоалетната (замърсяваш), къщата ти загрозява гледката на комшиите, колата ти замърсява въздуха и в нея има дълъг списък от вредни метали, които след 20 години как ще ги рециклираме. Въобще съм шокиран как може за най-екологичното нещо на тази планета да се ИЗМИСЛЯТ толкова много недостатъци. То бива черногледство бива, ама твоето надхвърля всякакви разумни граници.

Междувременно предполагам, че ти ползваш ток в къщата си (едва ли си на свещи и дърва). При това положение даваш ли си сметка как се произвежда този ток? Даваш ли си сметка колко се замърсява атмосферата, за да се произведе ток за твоята баня, сушоар, хладилник или котлон? Даваш ли си сметка, че след 20-30 години петрола ще свърши и твоите деца ще трябва да се върнат да живеят в пещерите?

И вместо да благодариш на човека, който ще произвежда екологичен ток, ти мислиш да го съдиш? НЕВЕРОЯТНО ............ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ............ КАК Е ВЪЗМОЖНО ВЪОБЩЕ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ТАКИВА ХОРА КАТО ТЕБЕ ????????????????????
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mariaivanova » 15.10.2010 03:19

Матеев - опитвам от 15 години да си купя не 1000 но поне 100 декара земя на подходящо място, но никой не предлага.

Миро, аз не се обиждам, просто се опитвам да разбера какво става. Тъй като не съм специалистка първо съм учудена, че тези "вредности", които съм открила ги няма никъде на български език!!! И аз за щастие владея достатъчно езици, за да намеря информацията на чужди сайтове. Защо ли? И защо всички вие реагирахте толкова бурно на моите най-човешки притеснения - повтарям не съм специалистка и затова само с думи не мога да бъда убедена, че всичко е наред. Всъщност да не би основният проблем да е в следното:
"...Without supporting ancillary services as identified in the paper, increased risk to system imbalance is introduced by the uncertainty of renewable generation availability, especially in systems with significant penetration of resources powered by intermittent supply, such as wind and solar. Intermittent resources can suddenly cease supply to the grid with limited predictability, when the sun stops shining or wind suddenly stops blowing at point locations. Practical examples of such phenomena and their potential impact are identified. The described situation poses risk of disruption to grid-supplied electric service. The paper establishes procurement of ancillary services as a key component of renewable resource integration and a component of overall costs to deliver "green" power. Without ancillary services to support reliable delivery of electric service, end-use customers incur increased outage costs. Ancillary services are distinct components of electric service required to support the reliable delivery of electricity and operation of transmission systems." и това:
"Moreover, some thermal units must remain on standby - usually at low levels of efficiency and high GHG emission rates - should wind suddenly die down or a cloud obscure the solar collectors." както и това:
"...Техният главен довод е че т.н. сайклинг (включване на спряна централа на въглища (когато вятърът спре да духа или слънцето да грее) за да компенсира липсата на ел. енергия в мрежата) нетно се изразява в по-големи емисии на СО2, които неутрализират спестените емисии когато централата на въглища е спряна и електричеството се създава от вятърни турбини или фотоволтаични системи."

Ясно, май за два дни четене стигнах до същността на нещата. Захапвам следата като булдожка. Hasta la victoria. Siempre.
mariaivanova

Мнениеот pmihailova » 15.10.2010 09:30

ferdy написа: Сигурно съм параноичка.

:lol: Да ти кажа честно....на едно мнение сме ;)

Май освен булдожка :D колежката ще се окаже и психоложка !

Браво на г-н Матеев (я й вижте АйПи-то да не е от МИЕТ :))))
pmihailova

...

Мнениеот Gio » 15.10.2010 09:43

Госпожо Иванова, оставихте въпросите на г-н Матеев без отговор - нали искате да се осъществи комуникация и да получите отговори на въпросите си? В такъв случай бъдете част от този разговор.
Аз живея в ужасно замърсен район. Район замърсен и замърсяван от производители на електроенергия по т.н. "конвенционален" начин. Виждам как се третира земята, за да се изровят "благата", доставящи електроенергия до Вашия дом - Вие я използвате. Тези производители обаче тровят мен, моите деца, Вашите колеги преводачи, че и техните деца също. Говоря няколко езика и мога по същия начин да Ви копна статии от И-нет, казващи още много за ползата от използването на ВЕИ - точно както Вие сте сторили, вземайки попаднали Ви разсъждения на някой въобщественик. Да, ама няма да го направя. Няма да го направя защото освен, че говоря езици, аз разсъждавам и мисля за бъдещето на тези усмихнати малчугани около мен, които, ако не вземам аз мерки и не действам, утре може да се окажат пациенти с пребледнели личица. А Вашата гледка няма да обхваща тези болници - тя ще обхваща Вашето его и това на адвоката Ви, на когото не му пука нито за Вашата гледка, нито за здравето на хората, а само едно...
Хайде, със здраве...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Miro » 15.10.2010 10:24

mariaivanova написа:...Техният главен довод е че т.н. сайклинг (включване на спряна централа на въглища (когато вятърът спре да духа или слънцето да грее) за да компенсира липсата на ел. енергия в мрежата) нетно се изразява в по-големи емисии на СО2, които неутрализират спестените емисии когато централата на въглища е спряна и електричеството се създава от вятърни турбини или фотоволтаични системи."

Ясно, май за два дни четене стигнах до същността на нещата. Захапвам следата като булдожка. Hasta la victoria. Siempre.

Абе... аз нещо не съм сигурен, че проблемът ти е с къщата или с тец-овете. Явно искаш да предизвикаш дискусия във форума с някакви по-други цели... колегите параноици, ще се окажат прави ;)

Факти:
1. Влизаш във форум за фотоволтаици и с първото си мнение се изказваш колко лошо, грозно, вредно, неекологично и прочее нещо са те.(нещо като да идеш в Столипиново и да се провикнеш "циганите на сапун).
2. Първото ти мнение е против фотоволтаиците, защото ще ти пречат на гледката, а след едно - вече проявяваш загриженост за балансирането на енергийната система.

Очаквам в следващото да споменеш, как птиците се лъжат, че фотоволтаичните централи са всъщност езера и се разбиват в панелите и пред двора ти ще се напълни с тонове умрели водоплаващи. Предполагам след това ще дойде ред и на цената на електроенергията и сметките за ток... абе все неща, които във форума сме ги дъвкали, дъвкали...

Единственото вярно нещо в поста ти е това с корозията на металната конструкция, която е с директно набиване в земята. Но него също сме го дъвкали и за него си има решение - бетонни фундаменти. А плюс това важи за всеки метален предмет забит или заровен някъде в почвата, независимо дали върху него има фотоволтаици или курник примерно.
Miro

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали