Добрия контролер?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Добрия контролер?

Мнениеот Gogo55 » 03.07.2011 11:55

Здравейте, интересува ме какъв алгоритъм трябва да изпълнява един добър контролер за соларен фотоволтайк.Преди време си купих един панел 10 вата за дозареждане на тягов акумолатор.За ден два направих тогава набързо един контролер който да следи това което се сетих, без да съм задълбавал дълбоко в материята.Просто нещата който се сетих ги реализирах тогава в един контролер.Описъл съм го тук:
http://forum.gogobg.net/viewtopic.php?f=3&t=175
Преди няколко дена си купих още един панел вече 80 вата със размер 80х80см. и реших да се допитам този път преди да му направя контролера за възможно най-правилния алгоритъм и параметрите който трябва да се следят и управляват.Сегашния панел ще бъде монтиран на носа на лодката и задачата му както и на миналия такъв панел ще бъде да дозарежда тягов акомулатор за ел мотора на лодката.Акумолатора е 80А/Ч на Бош L4 и си има картинки че е за солар, кемпер, електрокар и т.н.-тоест е правилния акумолатор мисля.Все още се чудя дали да използвам направения контролер който си имам, или да променям алгоритъма и схемата му?
От сегашния контролер съм доволен, защото ми увеличи времето което изкарвах преди да се наложи да зареждам стандартно акумолатора от контакт с 220V, но както се подразбира от самата тема не съм сигурен дали така се прави според науката.
Gogo55

Мнениеот Gogo55 » 04.07.2011 17:53

Сто прегледа и никои не дава идея какво трябва да прави един добър контролер за зареждане на акумолатор.Трябваше да пусна маи една тема със описание на предишния ми такъв контролер и да събирам негативните мнения :lol: . Как да е, ще направя новия контролер както ми харесва.
Gogo55

Мнениеот Lupus » 04.07.2011 19:50

Gogo55 написа:Сто прегледа и никои не дава идея какво трябва да прави един добър контролер за зареждане на акумолатор.Трябваше да пусна маи една тема със описание на предишния ми такъв контролер и да събирам негативните мнения :lol: . Как да е, ще направя новия контролер както ми харесва.

Ами ако искаше коментари да беше описал алгоритъма на работа! А иначе като човек, който се занимава с тези неща, според мен най-важните дейности на контролера са:
1. Да изстиска максимум енергия от панела и с най-малко загуби да я натъпче в акумулатора.
2. Да управлява зарядния ток близо до максимално допустимия без да скапе акумулатора.
3. Да контролира лакомите консуматори да не го изцоцат като приватизирано предприятие от РМД, така че после да не става за нищо.
4. Да работи в студ и пек като герой на социалистическия труд. За неразбиращите може и да мига с някоя друга лампичка, за да отчита дейност и да не го сметнат за мързеливец или за умрял.
Останалото са гъдели по егото на стопанина му.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот maxsound » 05.07.2011 20:53

Колега има статия за подобен контролер. Пак е с пик но ползват специализирани ключове. Колкото до алгоритъма на зареждане е малко сложничко, зависим е от температура, степен на амортизация на самия акумулатор-демек мери се вътрешно съпротивление на акумулатора.
maxsound

Мнениеот Gogo55 » 05.07.2011 21:36

maxsound написа:Колега има статия за подобен контролер. Пак е с пик но ползват специализирани ключове. Колкото до алгоритъма на зареждане е малко сложничко, зависим е от температура, степен на амортизация на самия акумулатор-демек мери се вътрешно съпротивление на акумулатора.

Къде е тази статия?За мене е без значение какво ще се мери и как ще се мери , пиша както за пик така и за атмел, предишния ми е с атмел и имам 7 точки за алгоритъма му, който 7 точки ги написах за една вечер еи така само от обща култура без да съм навлизъл изобщо в материята за фотоволтайците. Ползвам го няколко месеца и работи добре. Все ми се струва че може още неща да се добавят, пък и памет има.Затова не бързам да го повторя веднага същия контролер за втория ми панел, а събирам инфо, колкото повече толкова повече.
Gogo55

Мнениеот lz1wvm » 07.07.2011 00:16

Имаш 80а/ч акумулатор и 80 вата панел....не ти трябва дозаряд,а заряд,и максимално използване на слънцето. :D
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 07.07.2011 09:08

Gogo55 написа:.... и имам 7 точки за алгоритъма му, който 7 точки ги написах за една вечер еи така само от обща култура без да съм навлизъл изобщо в материята за фотоволтайците. Ползвам го няколко месеца и работи добре. Все ми се струва че може още неща да се добавят, пък и памет има.Затова не бързам да го повторя веднага същия контролер за втория ми панел, а събирам инфо, колкото повече толкова повече.

Какъв алгоритъм за MPP тракер ползваш?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Gogo55 » 07.07.2011 09:24

Аз си питах вие да ми кажете какъв алгоритъм да направя.Иначе предишния ми контролер за който съм дал линк в първото си мнение е със следните задачи който изпълнява:
1.Индикация със светодиоди на напрежението.
2.Индикация със лцд дисплеи на напрежението от соларния фотоволтайчен панел и напрежението на самия акумолатор.
3.Регулиране на максималното напрежение до 14V или до 14,5V и да не се допуска да е по високо по време на зареждането-тоест когато грее слънце.
4.Спиране на захранването на консуматора от акумолатора при пад на напрежението му под 10V
5.За малка гъзариика да се включва нещо-може да е крушка, или светодиод когато стане тъмно.
6.Автоматично изключване на блока за управление /електрониката/ при пад на напрежението под 10V ако някога се забрави акумолатора и панела за неограничено време и по някаква причина панела спре да подава напрежение с цел да се предпази акумолатора и да не се изтощи до 0V защото електрониката си дърпа едно 30-40ма. постоянно.
7.Предотвратяване на връщане на напрежение от акумолатора към слънчевата батерия когато е тъмно за да не се разрежда.

Тези седем точки съм ги реализирал още преди няколко месеца на малкия ми панел, но все ми се струва че нещо не е както трябва въпреки че малкия панел си работи добре.Просто не съм се занимавал до сега с фотоволтайци и тези 7 точки ги драснах набързо тогава просто от обща култура, квото ми дойде на ъкъла.
Gogo55

Мнениеот Lupus » 07.07.2011 21:31

Gogo55 написа:Аз си питах вие да ми кажете какъв алгоритъм да направя.Иначе предишния ми контролер за който съм дал линк в първото си мнение е със следните задачи който изпълнява:
................
Просто не съм се занимавал до сега с фотоволтайци и тези 7 точки ги драснах набързо тогава просто от обща култура, квото ми дойде на ъкъла.

Май е така! Правиш ли разлика между задача и алгоритъм за нейното решаване?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Gogo55 » 07.07.2011 21:46

Май няма смисъл :?: , ще реша какво да направя сам, мерси за вниманието!
Gogo55

Мнениеот Lupus » 07.07.2011 23:00

Gogo55 написа:Май няма смисъл :?: , ще реша какво да направя сам, мерси за вниманието!

Можеш да направиш всичко, но почни от четене как се зареждат акумулатори, какви са методите за заряд и контрол. От там ще си изведеш и алгоритъма на зареждачката.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали