Относно засенчването

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Относно засенчването

Мнениеот Boris » 16.07.2012 17:09

Всеки от модулите ми се шунтира с обрат диод и в описанието на панела пише, че при засенчване няма да работи само този панел и няма да наруши работата на стринга! На мен ми казаха днес че ако се засенчи един няма да ми работи целия стринг. Питането ми е кое от 2те мнения е вярно ?
Boris

Re: Относно засенчването

Мнениеот Mateev » 22.07.2012 20:35

Има си граница на засенчването, над която се задействуват диодите. За съжаление тя е много ниска. Буквално трябва да засенчиш една клетка с плътно долепен до модула черен лист картон, за да наблюдаваш отпушване на диоди. Тогава (и само тогава) тока през засенчената клетка става практически нулев и тогава (и само тогава) правото напрежение на останалите клетки вече не оказва запушващо действие на диода, защото на практика веригата вече е разкъсана.

За съжаление при реални условия (частични или слаби засенчвания) ползата от диодите е никаква. И аз дори се чудя защо ги слагат. Полза от тях има само ако веригата в някой модул се прекъсне. Но това е изключително рядко явление - поне аз досега не съм го наблюдавал.

Има и още нещо - диодите в модулите СА ОПАСНИ. Много често те са причината за възникване на пожари. Ако наистина възникне събитие, при което някой диод да се отпуши, то тогава през него протича ток, който създава пад на напрежение. В резултат на това се получава мощност, която умножена по времето дава енергия, която от своя страна нагрява диода. Минималната топлинна мощност е около 2.2W при качествени шотки диоди с пад на напрежение около 0.4 V и 5.5 амперов модул. Три диода по 2.2W прави 6.6W. Това е топлинна мощност, която ако е затворена в малка пластмасова кутийка (както е при модулите), ще повиши температурата вътре в кутийката с поне 100 градуса над външната температура. И ако модула по начало е нагрят до 70 градуса, общата температура в кутийката става 170. А ако е затворен отзад (напр. плътно долепен до покривна плоча), то тогава общата температура ще надхвърли 200 градуса. И в момента в който кристала на някой от диодите се стопи и разкъса веригата, това ще доведе до DC дъга, която гасне много трудно. И тази дъга ще стопи кутийката и ако под модула има горими материали - ето ти го пожара.

И целия този черен сценарий, който го описах по-горе, е в най-добрия възможен случай - 3 качествени шотки диода с пад на напрежение 0.4V и 5.5 амперов модул. Какво да кажем за големите модули, които са с 4 диода и са с големи клетки, които са 10 амперови, и за възможно некачествените китайски силициеви диоди с пад на напрежение 0.8-1.0V. Ами че то общата топлинна мощност, затворена в кутийката, достига до 40W. Можете ли да си представите котлон, пъхнат в цигарена кутия????? Не само че ще стане пожар, ами дори това е 100% сигурно.

Така че можете само да се радвате, че диодите не се активират от засенчване. Защото ако се активираха толкова лесно, централите щяха да горят като факли една след друга. Не знам кой го е измислил това с диодите, но знам че е голяма глупост. Също така се учудвам как целия свят е луднал да повтаря тази глупост. И продължава да я повтаря и до ден днешен, въпреки че тук-там по света вече има предизвикани пожари, тръгнали именно от разпределителните кутии. Тези диоди не им е там мястото или най-малкото не трябваше да са диоди. Има електронни аналози на диодите с нулев пад в отпушено състояние и струват стотинки (интегрална схемичка и полево транзисторче). Защо не ги използват? Толкова ли е оглупял света, че повтаря някаква глупост в милиони и милиарди тиражи?

Който се занимава с електроника е наясно, че при топлинни мощности над 5W разпределителната кутия на модулите трябваше да е метална и да е оребрена, а диодите вътре също трябваше да са метални и здраво прикрепени към радиатора. И пак кристала им щеше да се нагрява до 140 градуса. А ако топлинната мощност е 30-40 W, то тогава радиатора трябваше да е с размерите на кутия за обувки или ако е по-малък - трябваше да се сложи вентилатор. Който не вярва - нека да погледне как се охлажда процесора на собствения му компютър.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Относно засенчването

Мнениеот Mateev » 22.07.2012 21:11

Ясно осъзнавам че заставам срещу целия свят, но не съм полудял. Просто констатирам един невероятен факт. Който не вярва - ами да си купи 3-4 диода и сам да си направи следствен експеримент. Още при 2 ампера ток един диод в пластмасов корпус ще ви изгори ръцете. А сега умножете тока по 5 и броя на диодите по 4, пъхнете всичко това в една малка топлоизолираща кутийка и му гледайте сеира.

И като се отплеснахме по чудатостите в този свят, ще ви предложа още 2 загадки:

1. Опитайте се да сметнете колко транзистора има в една съвременна интегрална схема - RAM памет (напр. 8GB). После вижте размера на чипа и се опитайте да сметнете колко площ заема 1 транзистор. После проверете колко микрона е най-добрата съвременна технология и веднага ще установите, че човечеството все още не притежава технологии да я произведе тази RAM. И въпреки това я произвежда в милиарди бройки и цената вече е смешно ниска.

2. Опитайте се да сметнете колко площ заема един единствен бит или байт на плочите на един съвременен 3-терабайтов диск и веднага ще установите, че има нещо гнило. Аз получих 6000 байта на квадратен микрон. Това обаче е невъзможно. Не може физически да бъде направена магнитна глава с толкова малък процеп. Не може физически един бит информация да заема толкова малка площ. Та нали има магнитни домейнчета, които трябва да бъдат преориентирани при запис. Да, ама те не са чак толкова малки. И освен това преориентирането им изисква време. И как ще бъде прочетена информацията от тях, като е необходима честота от порядъка на гигахерци? Та при такива честоти тока тече не по проводниците, а около тях. Та повече от ясно е, че такъв диск не може да съществува. Въпреки това диска стои пред мене и си работи, без да му пука че нарушава физичните закони.

Има нещо гнило в този свят. Едно до друго съществуват и не си пречат човешката глупост и човешката гениалност. А ако към цялата картинка добавим и отрицателните качества на ББ и компания, за които нямам достатъчно обидни думи в речника си, стигам до извода че вероятно живеем в МАТРИЦАТА, а програмата е писана от някой побъркал се програмист.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали