от Mateev » 22.09.2012 17:05
За това знам и схемата у дома е точно такава, но това е глупава схема. Трябва или мощен дизел-генератор, по-мощен от фотоволтаичната централа, или едни сандъци на SMA, които по електронен път генерират мрежа, ползвайки акумулатори. Цената при втория вариант е много по-висока и освен това комутацията между островен и паралелен режим на работа се извършва в едно голямо AVR табло (ако е с генератор), където едни контактори с взаимна механична блокировка правят тряс-тряс и комутират, оставяйки мъртва зона от 7 секунди при тръгване и 1 секунда при спиране на дизел-генератора (тоест лампите и всичко останало гасне респективно за 7 или за 1 секунда). Заради тези кекави секунди допълнително се слага мощен UPS, за да не ти се сриват сървърите. Ако е със сандъците на SMA, които са поне 5-6 при 30kWp централа и струват колкото половината централа, комутацията става по електронен път, и това е добре, но цената както на вариант 1, така и на вариант 2 е безбожна.
Моята схема представлява предложение за прост, елегантен и евтин начин да си останеш в паралел с мрежата, но да контролираш потока на енергията и излишната да я използваш за отопление на нещо - басейн, бойлер или подово отопление.
Ако някога искаш да сложиш в паралел инверторите на много на брой и различни видове лакални енергийни източници, или пък ако искаш да продаваш ток на комшията, ще се наложи да ползваш схема от вида, който аз препоръчвам. Отдавна замислям тази концепция, защото рано или късно ще се наложи да имам различни енергоизточници и в същото време да продавам в квартала електроенергия и топлоенергия, като при електроенергията трябва да съм в абсолютен синхрон с мрежата и в същото време да имам възможност лесно да продавам енергия. Ако се използва моята схема, можеш просто с една жица да свържеш някой контакт на комшията с някой твой контакт, да сложиш електромер на тази жица и готово - вече продаваш електроенергия, а ако нещо се обърка при тебе, комшията неусетно преминава към енергията на мрежата. В края на месеца комшията плаща нещо на мрежовия оператор, плаща и на тебе по половин цена (или както там се договорите) и това е всичко. За него нещата ще изглеждат така:
1. Такса достъп към тебе - еднократно 1 електромер за 100 лева
2. Такса пренос - еднократно 1 кабел за 20 лева
3. ДДС, акциз, зелена енергия, когенерация и всички други глупости - еднократно едно шише ракия, изпито съвместно с него
4. Цена на електроенергията - на голяма далавера
5. Цена на топлоенергията (ако опънеш и един маркуч от термопомпата) - на още по-голяма далавера
------------------
Крайна цена на далаверата на комшията - на половин цена спрямо монополните енергодоставчици
Как мислиш - ще се съгласи ли да се включи при тебе?
Mateev