Връзка с мрежата

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Връзка с мрежата

Мнениеот nikisy » 29.08.2012 09:47

Имам въпрос:
Съществува ли устройство ( инвертор ) който да не позволява износ на електроенергия от соларния парк към мрежата, а при необходимост да допълва консумацията с ток от системата?
Имам следната ситуация:
Субсидия за покривен соларен парк 75kW, който не е присъединен поради забраната, собствена консумация трифазна приблизително 100kW, която обаче е променлива величина и спада моментно до 30, с работно време от 8-17, като през нощта е минимална-5-10kW - осветление.
Условието на електропреносното дружество е че може да се включи за собствена употреба, при условие че с устройство (Инвертор или друго) се гарантира че износ на електроенергия към системата няма да има.
Ако някой има решение моля пишете на Email: nikisy@abv.bg
Предварително благодаря:
Николай Димитров
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
nikisy

Re: Връзка с мрежата

Мнениеот fast_inverter » 04.09.2012 10:53

идеята си е добра
и аз си мисля за подобно нещо
да си сложа тестов слънчев панел и да ми покрива част от енергията която консумирам
без да излиза енергия към мрежата
незная дали съществува инвертор с подобни възможности за сега
fast_inverter

Мнениеот lz1wvm » 04.09.2012 22:12

Инверторите не позволяват такава възможност.За целта (устройството)трябва да има два входа AC-DC.Като DC е към панелите,а AC към мрежата.И консуматора да си ти.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 04.09.2012 22:48

lz1wvm написа:Инверторите не позволяват такава възможност.За целта (устройството)трябва да има два входа AC-DC.Като DC е към панелите,а AC към мрежата.И консуматора да си ти.

Май идеята е по-друга. Имаш недостиг на мощност за консуматорите и черпиш разликата от мрежата. Имаш излишък на мощност от инверторите - не се подава към мрежата, а се ограничава по някакъв начин до уравновесяване с нуждите. Мисля, че един МРРТ с повече интелигентност може да свърши работа. Ограничаваш мощността от панелите до необходимата.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 16:10

И аз в момента се мъча да измисля такова устройство, защото тока от втората централа трябва да си го горя сам. Към момента осмислям само идеи, като най-переспективната ми изглежда тази:

Не мога да регулирам инверторите, но мога да сложа устройство в мрежата, което да му подава сигнал дали купувам или продавам и дали съм близко до нулата. Мисля да го направя много просто, като в общия случай ще е малко аналогова електроника, два компаратора и един цифров реверсивен брояч. Идеята е ако дори и за момент вляза в режим продажба, моментално да включа някакъв консуматор, който да ме прехвърли в зоната на покупката. Схемата ще я тактувам например през 5 секунди. Ако след 5 секунди отново съм в зоната на продажба, добавям импулс към брояча, увеличавам състоянието му това води до добавянето на нов консуматор. След още 5 секунди пак проверявам и в зависимост от това в коя зона съм, отново добавям (или вадя) 1 от състоянието на брояча. И отново добавям или или изключвам консуматор.

За консуматори могат да се използват произволни нагреватели, като мощностите им са по степените на 2. По-малките мощности ще са просто електрически крушки, а по-големите могат да са котлони или дори калорифери. Какво ще топля е друг въпрос - може да е басейна, въздуха в рекуператорите или дори околното пространство. Важното е да не допусна да има продажба на електроенергия, защото електромера ми е такъв, че ще я отчете като покупка.

И така:
1. Сърцето е 8-битов цифров реверсивен брояч.
2. Изхода на всеки тригер през буфер щрака реле, което или директно управлява товара при малките мощности, или минава през контактор при големите.
3. Имам 8 товара със следните мощности: 125W, 250W, 500W, 1kW, 2kW, 4kW, 8kW, 16kW
4. Състояние 00000000 на брояча отговаря на 8 изключени консуматора.
5. Състояние 00000001 на брояча отговаря на включен 125W консуматор
6. Състояние 00000010 - включен 250 W
7. Състояние 00000011 - едновременно включени 125 и 250W. Общо - 375 W
------------------------------
8. Състояние 11111111 - едновременно са включени всички консуматори с обща мощност почти 32 kW
9. Веднъж на 5, 2 или дори 1 секунда правя проверка от коя страна на бариерата съм - купува или продава и в зависимост от това подавам на брояча плюс или минус единица.

Това е. Би трябвало да работи, поне в цифровата си част. От тук нататък започва осмисляне на подробностите. Може да давате идеи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 16:26

По-проста идея като хардуер, но по-сложна като софтуер, е просто да се разработи специализиран контролер с електромерен чип и втори едночипов компютър и директно да се мери мощността и да се изчислява необходимата компенсация. Реакцията тука вече ще е светкавична, а корекцията - прецизна.

Товарите по степените на 2 пак ще си останат, но тука вече може управлението да е 12 или дори 16 бита и регулировката да е с точност до 1W.

Като идея за управляем товар на първо четене ми хрумва да се ползва един готов електрически бойлер за електрическо парно. Имам два такива по 54 киловата в системата за отопление на басейна. Монтирани са преди 7-8 години и никога не са използвани, освен по време на пробите. Мога да отворя единия и да видя дали е възможно някакси да се монтират нагреватели с различна мощност.

Между другото ако има и други кандидати за такова устройство, мога да го възложа за разработка в една от моите фирми. Сега като се замисля, електрониката ще е по-лесна и проста от управляемия товар. Не ми се иска фазово управление на единичен мощен товар, за да не вкарам смущения. Най-хитро ще е наистина товарите да са по степените на две и комутацията да се извършва от симистори, включващи се при преминаване на тока през нулата.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nikisy » 22.09.2012 16:53

Здрасти - вече се свързах с произвпдители и наистина има устройство - принципа е на работа в островен режим но с дизелагрегат, където дизела се замества с мрежата - подаване на ел енергия към дизела е забранено. В схемата обаче има АБ - които са буфер между генерацията и дизелагрегата и тук не е много ясно колко голям да е буфера!. Схемата е разработена за 32 и 64 киловата. А колкото до бойлерите те са със степени 3киловата - трифазно.
nikisy

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 17:05

За това знам и схемата у дома е точно такава, но това е глупава схема. Трябва или мощен дизел-генератор, по-мощен от фотоволтаичната централа, или едни сандъци на SMA, които по електронен път генерират мрежа, ползвайки акумулатори. Цената при втория вариант е много по-висока и освен това комутацията между островен и паралелен режим на работа се извършва в едно голямо AVR табло (ако е с генератор), където едни контактори с взаимна механична блокировка правят тряс-тряс и комутират, оставяйки мъртва зона от 7 секунди при тръгване и 1 секунда при спиране на дизел-генератора (тоест лампите и всичко останало гасне респективно за 7 или за 1 секунда). Заради тези кекави секунди допълнително се слага мощен UPS, за да не ти се сриват сървърите. Ако е със сандъците на SMA, които са поне 5-6 при 30kWp централа и струват колкото половината централа, комутацията става по електронен път, и това е добре, но цената както на вариант 1, така и на вариант 2 е безбожна.

Моята схема представлява предложение за прост, елегантен и евтин начин да си останеш в паралел с мрежата, но да контролираш потока на енергията и излишната да я използваш за отопление на нещо - басейн, бойлер или подово отопление.

Ако някога искаш да сложиш в паралел инверторите на много на брой и различни видове лакални енергийни източници, или пък ако искаш да продаваш ток на комшията, ще се наложи да ползваш схема от вида, който аз препоръчвам. Отдавна замислям тази концепция, защото рано или късно ще се наложи да имам различни енергоизточници и в същото време да продавам в квартала електроенергия и топлоенергия, като при електроенергията трябва да съм в абсолютен синхрон с мрежата и в същото време да имам възможност лесно да продавам енергия. Ако се използва моята схема, можеш просто с една жица да свържеш някой контакт на комшията с някой твой контакт, да сложиш електромер на тази жица и готово - вече продаваш електроенергия, а ако нещо се обърка при тебе, комшията неусетно преминава към енергията на мрежата. В края на месеца комшията плаща нещо на мрежовия оператор, плаща и на тебе по половин цена (или както там се договорите) и това е всичко. За него нещата ще изглеждат така:
1. Такса достъп към тебе - еднократно 1 електромер за 100 лева
2. Такса пренос - еднократно 1 кабел за 20 лева
3. ДДС, акциз, зелена енергия, когенерация и всички други глупости - еднократно едно шише ракия, изпито съвместно с него
4. Цена на електроенергията - на голяма далавера
5. Цена на топлоенергията (ако опънеш и един маркуч от термопомпата) - на още по-голяма далавера
------------------
Крайна цена на далаверата на комшията - на половин цена спрямо монополните енергодоставчици

Как мислиш - ще се съгласи ли да се включи при тебе?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот nikisy » 22.09.2012 17:46

Звучи точно като на краставичар краставици да продаваш - ама жълти! Извинявай за сравнението ама втората част на постинга е за лаици - Той ДЯНКОВ иска 10% на лихвите от банката да взема - ти на комшията ток искаш да продаваш! Направо ще те окошарят - лицензия платил ли си, а такса пренос? Извинявай ама е изтина!
nikisy

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 19:29

Свободния пазар на енергия ще дойде. Въпрос на време е. Аз го чакам този момент и съм замислил много по мащабен проект - стотици декари с топлинни колектори, а в земята под тях - топлинен акумулатор с огромен капацитет, и после директно ще конкурирам ТЕЦА в Габрово с топлинна енергия на половин цена. Смятал съм го. При голямо съотношение обем/площ цената на инвестицията в топлинен акумулатор намалява. Просто цяло лято го нагрявам, а цяла зима го охлаждам. И колкото е по-мащабна инвестицията, толкова по-евтино излиза цената на 1 MWh топлинна енергия.

Колкото до квартала около мене - вече постепенно изкупувам от хората земята на една наклонена поляна точно над моя имот. Ъгъла на наклона е около 30 градуса, площта е над 200 декара и е с идеално южно изложение. Тази поляна специално е създадена от природата с една единствена цел - максимално да оползотворява слънчевата енергия. Това е най-добрата поляна едва ли не в целия град и има идеалното изложение и наклон и граничи с имота ми.

Всеки квадратен метър от тази поляна получава поне по 1.2 MWh слънчева енергия в годишен план, а цялата поляна - около 250 GWh. Грехота ще е, ако не мога да измисля как да оползотворя поне 10 процента от това богатство.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 22.09.2012 22:36

Проблема може да се реши и с един интелигентен контролер след панелите, през който излишъка от енергия се пренасочва за зареждане на акумулаторна група. В моменти на засенчване или липса на слънце той пренасочва натрупаната енергия през инверторите.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 22.09.2012 22:48

Да, така е. Сигурно има и още 100 други начина как полезно да се използва излишната енергия. При всички случаи обаче трябва да има някакво електронно устройство - шеф, което да преценява кога има излишна енергия и кога - не. И след това да регулира изразходването на тази излишна енергия. Не е проста работа. Освен това допълнителните идеи не отменят базовата - консуматори по степените на 2 ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИМА като последна защитна стена в случай че нещо се обърка и започнем да отдаваме енергия към мрежата. Вече ги няма старите механични електромери, които при отдаване на енергия в мрежата просто им се задействуваше спирачката и спираха. В момента слагат еднопосочни електронни електромери, които винаги навъртат във вреда на потребителя - независимо дали продава или купува енергия.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 23.09.2012 00:40

Едно откачено предложение - правиш регулируемо засенчване на модулите.
venkap

Мнениеот Lupus » 23.09.2012 09:19

venkap написа:Едно откачено предложение - правиш регулируемо засенчване на модулите.

Не, то не е откачено, ама има ли механика и става скъпо и ненадеждно. И на мен в началото това ми мина през главата ама после се сетих, че същия ефект се получава с преместване на работната точма по волт-амперната характеристика.
@ Mateev ,
Това с акумулаторите върши същата работа, защото в един момент мога да насоча цялата енергия натам, ако системата е добре оразмерена. Ти самия до колкото разбирам си привърженик на идеята за акумулиране на излишната енергия и ползването и когато е необходима, а не разхищаването и за не толкова важни неща, като топлене на водата в басейна. Има наистина много какво да се мисли по алгоритъма на работа на една такава балансираща електроника, а още по-добре е ако тя се интегрира с една по-обща SmartHome система.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот nikisy » 23.09.2012 12:50

Явно започвате да откривате топлата вода - за смарт системи хората говорят от 50 години, а и ги разработват и внедряват. Даже и Руснаците го правят, ама ние сме аборигени - полека ще ги стигнем.....
nikisy

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали