Фактура

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Фактура

Мнениеот ballomed » 29.07.2008 21:22

Здравейте колеги,

Първо искам да Ви приветствам с полезния форум, вече 2 дена чета в малкото ми свободно време, но или не намерих или все още никой не е издал фактура на енергото. Интересува ме, има ли човек в България който е изградил фотоволтаична централа, да я е вързал към мрежата и да получава възнаграждение. Ако има такъв бих го помолил да сподели, каква инвестиция е направил, колко време му е отнело и ако не е тайна какъв доход му носи реално.

Благодаря Ви предварително.
ballomed

Интересува ме, има ли човек в България който е изградил фот

Мнениеот lz1wvm » 30.07.2008 01:36

Интересува ме, има ли човек в България който е изградил фотоволтаична централа, да я е вързал към мрежата и да получава възнаграждение

Има такава централа в гр. Айтос и издава фактури повече от 2 години. Човека се казва Галин и ако потърсиш във форума ще видиш неговите мнения и съответно неговия мейл. :)
lz1wvm

Re: Интересува ме, има ли човек в България който е изградил

Мнениеот ballomed » 01.08.2008 20:23

lz1wvm написа:
Интересува ме, има ли човек в България който е изградил фотоволтаична централа, да я е вързал към мрежата и да получава възнаграждение

Има такава централа в гр. Айтос и издава фактури повече от 2 години. Човека се казва Галин и ако потърсиш във форума ще видиш неговите мнения и съответно неговия мейл. :)

Видях, че Галин има само 2 мнения във форума, където споменава, че има 22 фактури. Мисълта ми беше ако има някой във форума който е изградил централа, независимо колко е голяма да каже: Инвестицията ми беше ..........., време за изграждане ......., време за придвижване на документи и включване към мрежата ........, имам толкова фактури на такава стойност. Всичко това е много грубо, но поне ще ми даде елементарна представа за нещата.
ballomed

Мнениеот lz1wvm » 01.08.2008 23:46

Време за изграждане на 5 киловата двуосна,2 седмици,документи в общината 3 месеца,документи в енергото(за ЕВН) колкото една бременност,за фактурите това ми е първата а доколкото цената вече има много предложения,на мен ми излезе по солено отколкото е в момента но това беше преди повече от година. :)
lz1wvm

Мнениеот ludiagsm » 02.08.2008 00:22

явно има страшно много народ на опашката и трудно ще огрее вси4ки особено по каналния ред т.е. тряя се бутат пари4ки на хората одобрители проектанти и тн ,от които зависи след време и ти да взимаш пари :roll:
ludiagsm

Мнениеот lz1wvm » 02.08.2008 01:09

явно има страшно много народ на опашката и трудно ще огрее вси4ки особено по каналния ред т.е. тряя се бутат пари4ки на хората одобрители проектанти и тн ,от които зависи след време и ти да взимаш пари

защо мислиш че трябва да се бутат парички а не пробваш по каналния ред просто трябва да се запознаеш с 2-3 тома документи и закони и т.н.
и Ч не се пише с 4 :)
lz1wvm

Да, има такива

Мнениеот ama » 10.08.2008 14:24

Знам за една фирма (не и правя реклама).
Тя като фирма е най- напред в реализираните проекти, които реално продават енергия:

Аз съм виждал на място два нейни обекта - единия е край Сливен, а другия е в с. Средногорци.
Тази в Средногорци е първата до колкото знам , която продава на EVN ел.енергия.
Впечатляващо си е..., централата е 45 kW и е следяща.

Такива проекти има вече, и се надявам да стават все повече.
Последна промяна ama на 24.08.2008 13:40, променена общо 1 път
ama

Мнениеот Mateev » 11.08.2008 01:03

Централата в Средногорци е най-сбърканата централа в България и е ярък пример за некомпетентност при проектирането. Има такива големи засенчвания между позиционерите, щото ако в момента се махнат 2 или 3 от тях, производството ще остане същото. Освен това фирмата SunPower е одрала 3 кожи на клиента - вижте какви космически цени има неговата инсталация. Да не говорим, че централата е реализирана с възможно най-скапаните позиционери - на Lorenz. Два от тях вече паднаха от вятъра - единия е демонстрационния позиционер край Сливен на самата SunPower.

Така че с публикуването на този хиперлинк ти не правиш реклама на фирмата, а антиреклама. Въпреки това съм длъжен да те предупредя, че в този форум е забранено да се публикуват линкове към конкурентни фирми. Така че умолявам те да го изтриеш.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ama » 24.08.2008 14:22

Ок изтрих линка, май малко късничко, но влизам във форума нередовно и това е причината.
Не съм мислил и че толкова ще се засегнеш за това, че е конкурентна фирма.
Не знам, вероятно е така както казваш, но впечатляващото на което обърнах внимамюние е самия факт на присъединяване към мрежата и това че вече се продава генерираната енергия.
Между позиционерите обаче да има засенчване??? Бил съм на място и според мен няма такова нещо, но това не ми е била целта на посещението.
Айде да не приемеш пак че правя реклама затова ще спестя подробностите.
Но да знаеш , че не си прав за ефективността.
От момента на пуска до сега през електромера (съвпадат с данните от инверторите) е минала толкова енергия, че резултатите са повече от добри.
Нито съм свързан с фирмата, нито имам нещо общо с нея.
Просто ми прави впечатление, че успяват да движат инвестиционния процес.
Коя друга фирма в България е движила инвестиционния процес и изпълнявала проекта и вече има няколко централи, които продават на енергото?
ama

Мнениеот Mateev » 24.08.2008 16:31

Мнението, което изказах, е само на база на снимките, с които разполагам. Нямам данни за реалното електропроизводство, затова не мога да ги коментирам. Иначе е ясно, че както и да са разположени, тези позиционери ще дават някаква енергия. Но дали дават максимално възможното може да се каже само на базата на сравнителен анализ със статична конструкция, монтирана непосредствено до тях.

При позиционерите обаче има нещо много важно и то е именно ВЗАИМНОТО ЗАСЕНЧВАНЕ. Не забравяйте, че един позиционер е по-добър от една статична конструкция именно защото дава допълнителна енергия основно през СУТРЕШНИТЕ и през ВЕЧЕРНИТЕ часова. Тоест тогава, когато СЛЪНЦЕТО Е НИСКО НАД ХОРИЗОНТА и СЕНКИТЕ СА ДЪЛГИ. И произволна грешка в планирането на засенчването НАМАЛЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ЕНЕРГИЯ С МНОГО ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ.

При статичните системи взаимното засенчване между редовете с модули предизвиква допълнителни загуби от порядъка на 1%. Грешка в определянето на междуредовото разстояние може да вдигне тези загуби до 2 максимум 3%. Трябва едва ли не да допрете редиците една до друга, за да предизвикате по-големи загуби (това в кръга на майтапа). При изчисляване на междуредовото разтояние при статичните системи се взема минималния наклон на равнината на слънцето на 21 декември. Тогава за региона на България този наклон е от порядъка на 22-24 градуса. При моите клиенти изчислявам с известен запас (намалявам го до 20 градуса, ако има достатъчна площ на терена). Тоест с изключение на първия ред, за всички останали редове с модули можем да приемем, че имаме 20 градусов хоризонт.

При позиционерите междуредовото разстояние се смята по същия начин. И се получават почти същите стойности. Не стои така обаче въпроса с разстоянието между 2 съседни позиционера в една редица. Ако ги разположим по същия начин (да има видимост над 20-тия градус), то тогава ние отнемаме голяма част от допълнителната енергия на позиционера. И самия факт на използването на позиционери се обезмисля. Поради тази причина аз навсякъде казвам, че при позиционери отива поне 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ земя и даже и тогава загубите са много големи.

За да има поносими загуби при централа с много позиционери, за всеки позиционер трябва да се осигури поне 10 градусова видимост на изток и на запад и 20 градусова на юг. Но при такова едно изискване ще се пилее едва ли не 10 пъти повече земя в сравнение със статичните системи. А при централата в Средногорци това не е така. Там позиционерите са нагъчкани и според снимката видимостта на изток и на запад е около 20 или даже 30 градуса. Тоест би трябвало загубите да са огромни. По-точно мога да изчисля само ако разполагам с точните отстояния между позиционерите. Ако някой ги знае, нека да ги каже.

ИЗВОДИ ОТ НАПИСАНОТО ПО-ГОРЕ:
1. Една централа с позиционери заема малко площ само САМО АКО СЕ СЪСТОИ ОТ ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПОЗИЦИОНЕР.
2. Една централа с позиционери дава допълнителна енергия до 35% за региона на България САМО АКО СЕ СЪСТОИ ОТ ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПОЗИЦИОНЕР.
3. При централи с много позиционери се пилее колосално количество земя (и кабели) и допълнителната енергия не надхвърля 30% при правилно оразмеряване.
4. При грешно оразмеряване (малки разстояния между позиционерите в посока изток-запад) допълнителната енергия силно се редуцира и може да падне до 15, че и даже до 10%.
5. Изводите по-горе важат както за 1-axis, така и за 2-axis позиционерите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.08.2008 18:16

И за да решим веднъж завинаги въпроса с позиционерите, реших да посмятам малко и ето какво се получи:

Ако приемем, че имаме една повърхност с височина 1 метър, която винаги е перпендикулярна на слънцето, ето какво се получава за разстоянията (между редовете и в рамките на реда при позиционери) и за загубите при различни ъгли на видимост:

Ъгъл - Разстояние - Загуби - Коефициент на площта
--------------------------------------------------------------
02 градуса - 28.62 метра - 00.07% - 29.62 пъти
04 градуса - 14.27 метра - 00.43% - 15.27 пъти
06 градуса - 09.46 метра - 01.22% - 10.46 пъти
08 градуса - 07.05 метра - 02.48% - 08.05 пъти
10 градуса - 05.59 метра - 04.15% - 06.59 пъти
12 градуса - 04.60 метра - 06.28% - 05.60 пъти
14 градуса - 03.89 метра - 08.77% - 04.89 пъти
16 градуса - 03.35 метра - 11.62% - 04.35 пъти
18 градуса - 02.72 метра - 14.90% - 03.72 пъти
20 градуса - 02.58 метра - 18.59% - 03.58 пъти
22 градуса - 02.29 метра - 22.86% - 03.29 пъти
24 градуса - 02.05 метра - 28.43% - 03.05 пъти
26 градуса - 01.84 метра - 33.25% - 02.84 пъти
28 градуса - 01.66 метра - 37.63% - 02.66 пъти
30 градуса - 01.50 метра - 41.73% - 02.50 пъти

В първата колона е ъгъла на слънцето. Във втората - на колко метра трябва да е втората плоча с височина 1 метър, за да не се засенчва. В третата колона са загубите на енергия за текущия ъгъл, а в последната колона е сметнато колко повече площ се пилее при позиционерите в сравнение със статичните конструкции.

Сметките нарочно са направени за плоча с височина 1 метър, за да може лесно да се смятат разстоянията и при други височини на плочите.

Как да се тълкува таблицата:
Грубо може да се приеме, че до около 20-тия градус височина на слънцето енергията се получава от изток и от запад, а над 20-тия - от юг. Следователно до 20-тия градус енергията идва сутрин и вечер и точно това е допълнителната енергия, която се оползотворява от позиционерите. Статичните конструкции са слабо чувствителни към тази енергия (не усвояват почти нищо), но при позиционерите пълноценното усвояване на тази енергия е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО. Следователно в рамките на реда разстоянията между позиционерите трябва да са колкото се може по-големи и да се търси видимост от 10 градуса и даже от по-малко, въпреки че това ще консумира 8-10 пъти повече земя. Ако не можете да осигурите достатъчни разстояния между позиционерите в рамките на реда, по-добре въобще не слагайте позиционери.

Колкото до енергията над 20-тия градус - тя идва от южна посока и се усвоява добре както от позиционерите, така и от статичните конструкции. От тази енергия зависи междуредовото разстояние. В практиката е прието това разстояние да се смята при около 20-22 градуса (за региона на България). Но при наличие на достатъчно земя спокойно можете да увеличите междуредовото разстояние до нива за 15-18 градуса. При статичните конструкции по-голямо увеличение на междуредовото разстояние е безмислено, защото това няма да доведе до допълнителна енергия. При позиционерите обаче увеличаването на междуредовото разстояние е разумно до нива 10-12 градуса видимост в южна посока (най-вече заради югоизточната и югозападната част). Точното положение на позиционерите в една централа е въпрос на разработка на много варианти и търсене на разумен компромис между загуби на енергия и загуба на земя. Но забравете мечтите за 35% повече енергия. В реалността обикновено площта на земята е лимитирана и достигането на 30% повече енергия при централа с много 2-axis позиционери е едно добро постижение. Реално се постигат 25-28% при четирикратно повече площ на земята спрямо статичните конструкции.

По въпроса за централата в Средногорци:
От снимките на централата се вижда, че междуредовото разстояние е приблизително равно височината на плочата. Тоест ъгъла на видимост е едва ли не 45 градуса :?: :?: :?: Невероятно !!! Това би трябвало да предизвика много големи загуби през деня от есенното, зимното и пролетното слънце. Как може да има такова малко междуредово разстояние. Та даже и статичните конструкции се поставят на по-голямо разстояние. А позиционерите трябва да се поставят на още по-голямо разстояние от статичните конструкции, защото плочата се изправя да лови зимното слънце. Бих казал, че само от това (малко междуредово разстояние) в годишен план загубите на централата в Средногорци може да надхвърлят 10-15% за задните 4 позиционера. Отделно дето позиционерите от първия и втория ред са много близо един до друг в рамките на реда. По груби преценки от снимката разстоянието между тях е 2-2.5 пъти височината. Тоест ъгъла на видимост за сутрешното и вечерното слънце е 25-30 градуса. При такъв ъгъл на видимост ще се губи 25-30% енергия в годишен план за предните 5 позиционера. С две думи като отчетем и двата фактора бих казал, че централата в Средногорци ще има средногодишни загуби над 20-25%. Тоест от максимално възможния потенциал от 35% допълнителна енергия те ще усвоят само 5-10%. И даже това не е сигурно. С две думи централата в Средногорци едва ли ще произвежда нещо повече от една алтернативна централа със статични конструкции на същото място. Да не говорим за свръхскъпата инвестиция (6.5 EUR/Wp) и ниската надеждност, ветроустойчивост и време на живот на позиционерите.

Как аз бих направил централата в Средногорци:
От снимката се вижда, че височината на плочата е около 6 метра. При такава височина на плочата и 20 градуса видимост в южна посока аз бих оставил междуредово разстояние от 15-16 метра. Тоест ще сложа само 2 реда позиционери. А в рамките на реда разстоянието между два позиционера бих го направил поне 30 метра (10-12 градуса видимост). Следователно централата трябваше да има само 3 позиционера (в трите ъгъла на терена), за да може всеки един от тях спокойно да дава допълнителна енергия от порядъка на 30-32%. Но на снимките се вижда, че в югоизточна посока има стълб на далекопровод на около 10 метра от първия позиционер. Това е фатално и ще носи големи загуби всяка сутрин. Затова бих се отказал от поставянето на този позиционер и бих препоръчал на инвеститора да сложи само 2 позиционера - един в североизточния и един в югозападния край на мястото. Ако обаче инвеститора настоява за по-голяма мощност - тогава директно бих го посъветвал да направи статична система. И с по-малко пари (4.2 EUR/Wp, а не 6.5 както е заплатил инвеститора за позиционерите) щеше да получава повече ток, отколкото получава в момента.

А ако инвеститора иска да спаси текущото положение (няма как, вече се е прекарал), тогава поне да махне двата позиционера от втория ред и средния позиционер от първия ред и да им потърси място някъде другаде на друг терен. И ще остане учуден как останалите 4 позиционера ще произвеждат толкова, колкото всичките 7 в момента.

ПС: Всички разсъждения се базират на това, че посока юг е от позиционерите към сградата (съдя по датата и часа на снимката). Ако посока юг е към стълба на далекопровода, тогава загубите от междуредово разстояние ще са по-малки, но за сметка на това силно ще нарастнат загубите от близки разстояния в рамките на реда. И в двата случая обаче общото ниво на средногодишните загуби е огромно и надхвърля 20-25%. Също така и в двата случая средните 3 позиционера са излишни и даже и без тях загубите от взаимни засенчвания ще са над нормата.

Ето снимка, за да става ясно за какво говоря.

Изображение

Забележете:
Снимката е направена отвисоко. Погледа ни към терена е от около 30 градуса по моя преценка. Представете си, че ние сме слънцето. И пролет и есен около 10 часа сутринта ще сме точно там, където сме в момента. А час по-рано (в 9 часа) ще сме с 5-10 градуса по-надясно и 5-10 градуса по-надолу. И сами можете да си представите какво ще виждаме. В момента виждаме как средния позиционер от първия ред засенчва част от левия позиционер от втория ред. Също така стълба на далекопровода засенчва най-десния позиционер от първия ред. Само ако слезем надолу с още 5 градуса и средния позиционер от първия ред ще засенчи левите позиционери от втория и третия ред. Също така втория стълб на далекопровода ще засенчи средния позиционер от първия ред. А ако се преместим наляво само с 5 градуса и трите десни позиционера също ще започнат да се засенчват един друг (първия ще засенчи втория, а втория - третия). А ако се преместим с 5 градуса надясно, тогава левите 4 позиционера ще започнат да се засенчват един друг. Ако позиционерите бяха правилно разположени, ние трябваше да ги виждаме абсолютно всичките както от тази позиция, така и от позиция с 10-15 градуса по-надолу, по-надясно или по-наляво. Но явно това не е така. И точно това ми дава основание да говоря за лошо и некомпетентно планиране от страна на сливенската фирма (доколкото знам че тя е автор на проекта и изпълнител).

Тука напомням на новите посетители на форума, че една единствена засенчена клетка от един единствен модул намалява тока на целия стринг 3-5 пъти. Това води до почти 50%-но редуциране на мощността на инвертора (ако са 2 стринга и са хоризонтални, както предполагам е случая в Средногорци). Ако обаче стринговете са вертикални (няма да се учудя) то тогава загубата на мощност от засенчванията ще е още по-голяма.

На снимката се вижда още една недомислица. Вижте как долния ръб на модулите е на една педя разстояние от земята. Това означава, че при всеки един дъжд модулите ще се калят от пръските и трябва да бъдат измивани. Но това не е най-лошото. Представете си метър сняг и малко отрицателни температури, които да го втвърдят (за 50 години ще се случи поне няколко пъти). При това положение със сигурност модулите от първия ред ще се строшат. Вие можете да кажете, че ще го чистите. Но това е смешно. Позиционера се върти и площта, която трябва да бъде почистена е около 30 кв.м. в кръг. Умножено по 7 позиционера това означава над 200 кв.м. или над 200 кубика сняг да бъдат преместени на 10-15 метра. Това е абсолютно непосилна задача за цяла бригада от 10 човека, да не говорим за един единствен, който е дежурен. Имайте в предвид, че толкова сняг навалява само за 1 нощ. Знам го от личен опит. И опитите за спешно почистване са безмислени (правих ги 2-3 пъти и се отказах). За дежурния от централата остава единствено възможността ръчно да изправи плочите на позиционерите, за да се свлече натрупания по тях сняг. Но точно при това свличане ще се натрупа двуметрова камара сняг пред плочата и после всеки опит за движение ще троши модули или ще гори мотори. Затова бих казал, че за позиционери с големи плочи предния ръб трябва да бъде поне на 1.50-1.80 над земята при изправено положение на плочата. По-ниски височини рано или късно ще доведат до големи проблеми и вероятно и до големи щети.

Ето ви малко снимки от тази зима, за да си припомните:

Изображение

Хубав сняг беше. А можеше да е и по-лошо. Със сигурност за период от 30-50 години ще наблюдаваме и по-големи снежни покривки.

Изображение

Този модул е на 80 сантиметра над земята.

Изображение

Предния ръб на позиционера отпред също е на 80 сантиметра над земята. Вижда се че е опрял до снега. А конструкцията отзад също е на 80 сантиметра над земята, но снега е на по-голяма височина. Това е защото конструкцията вече е почистена и снега от модулите е свален на земята.

Изображение

А ето и поглед отстрани. Един нов сняг тотално ще затрупа конструкцията и вече няма място къде да го свличаме. А ако това е позиционер, не ми се мисли какво ще стане.

И въобще тази зима овладяхме ситуацията, но с много труд и с чистене в 2-3 часа през нощта. Но при мене всичко е на минимум 80 сантиметра от земята. Ами ако не беше така? :lol:

И за последно ето още една снимка:

Изображение

Виждате почти еднометров сняг. Забележете модула отляво. Въпреки че е почти вертикален, снега от него не се свлича. Това е още един сериозен проблем на големите позиционери. Няма гаранция, че снега ще падне, ако позиционера ръчно се изправи във вертикална позиция. И тогава какво ще прави дежурния в Средногорци????? Как спешно в 3 часа през нощта ще почиства сняг на 6-7 метра височина??????? Ако навали такъв сняг и остане непочистен върху плочата, строшаването на позиционера е абсолютно сигурно.

Има и още един ефект, от който за съжаление нямам снимка. Ако позиционера по време на снеговалеж се изправи ръчно във вертикална позиция и има страничен вятър, снега започва да полепва от задната страна на плочата. И се образува слой, дебел 20-30 сантиметра. И ако отпред почистването на плочата е възможно с четка или стъргалка, отзад почистването е много много по-трудно (почти невъзможно) заради носещите профили, ръбовете на модулите, кабелите и т.н. В резултат на това плочата става много тежка и моторите едвам я движат. А ако не се почисти е почти сигурно, че ще доведе до изгаряне на моторите.
Последна промяна Mateev на 25.08.2008 01:40, променена общо 5 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.08.2008 20:27

Винаги съм казвал, че да сглоби някаква си централа може абсолютно всеки. Вземат се някакви модули и някакъв инвертор, правят се едни бързи бързи сметки с безплатни програми и готово. После се монтират някакси модулите на някаква си винкелова самоделка и централата е готова. И ще започне да произвежда някаква си енергия. И после през годините започнат проблемите и започва скубенето на коси по един или друг повод.

Друго си е обаче когато възложиш централата на някого, който вече е минал по този път и който вече е направил собствените си грешки за собствена сметка. И от всяка една грешка е натрупал опит, който на тебе тепърва ти предстои да натрупаш. Не искам да прозвучи като самореклама, но СТС Солар е единствената фирма в България, която всичко пробва за собствена сметка, преди да си позволи лукса да го предложи на клиентите. И от позицията на това смея да твърдя, че до момента СТС Солар целенасочено е натрупала възможно най-големия опит спрямо всички останали фирми в България. Заедно с тестовите централи СТС Солар вече има над 15 реализации с различни видове модули, инвертори и конструкции. Има и над 40 други клиенти, които са на различен етап от прединвестиционната подготовка и проектирането (става въпрос за клиенти, с които вече имаме финансови взаимоотношения).

Не твърдя, че другите фирми не трупат опит или че нямат клиенти. Напротив - убеден съм, че всяка една грешка, допусната от тях, повече никога няма да бъде повторена. Но лошото е, че тези грешки се правят в проектите и на централите на техните клиенти. И инвеститора е този, който заплаща некомпетентноста на проектанта и/или изпълнителя. В случая със Средногорци съм убеден, че следващата им централа ще е със спазени разстояния между позиционерите и че същите грешки вече никога няма да бъдат допуснати. Но дори и да е така, тази централа завинаги ще си остане като пример за безотговорно отношение на изпълнител към инвеститор, довело до конкретни загуби и/или пропуснати ползи, при това в много големи размери.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 03.10.2008 23:59

Здравейте г-н Матеев видях че са излезли нов модел тракери DEGER TRAKER 5000 знам че не ги харесвате но виждам че има доста подобрения по тях(вие на какво мнение сте) най вече ми харесаха планките за стабилизация между двете колони.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 04.10.2008 16:44

Не знам какъв е бил стария модел, но този тракер, който си купих, хич не ми харесва. Досега бях виждал тракера само на снимка и имах мнение от него само по хвалбите на Миро от Равадиново. В момента вече имам тракер и вече имам конкретни впечатления:

1. Най-слабото място на тракера е болта, с който в свързан горния край на мотора към плочата. Този болт е тънък, а при силен вятър динамичните сили върху него могат да достигнат до 10 тона. Храня големи съмнения дали ще издържи.

2. Следващия проблем е гумения маншон на мотора. Тази гума едва ли ще издържи повече от година. По другите ми тракери гумените детайли отдавна се скъсаха. И ума ми го не побира откъде ще си купувам резервни маншони за големия тракер. И по каква цена ще ги купувам. Имам лошото предчувствие, че всяка година ще трябва да се бъркам за по 200-300 EUR, за да си доставям маншони от Германия.

3. Разочарован съм от системата за ръчно управление. Първо работи много бавно и едно евентуално изправяне на плочата за почистване отнема 15 минути :?: :?: :?: :?: :?: Представям си снежна виелица и как дзъндзъникам от студ, чакайки плочата да се движи с милиметър в секунда. Втория проблем е, че в момента, в който пусна лостчето на джойстика, тракера моментално тръгва на обратно. Следователно за да се почисти тракера са необходими 2 човека - един да държи лостчето, а втория да чисти. Трето - изглежда има някаква защита, която се задействува след 4-5 минути постоянно движение. И вместо милиметър на секунда мотора започва да се движи с милиметър на 10 секунди. Направо да те вбеси. Отнема ти буквално 2 часа, ако искаш да тестваш крайните изключватели (завърти на упор вляво и после на упор в дясно).

4. Стоманената част на конструкцията е много здрава, но алуминиевата е направо кашкавалена. Гъне се както си иска. С леко натискане на ръка отклонявам един периферен модул от друг на цели 10 сантиметра по вертикала. Затова се наложи да го подсиля с хоризонтални алуминиеви профили в долния и горния край. Но това естествено ми оскъпи инсталацията.

5. Не мога да повярвам, че такъв слаб алуминиев профил са го оставили да стърчи конзолно на цели 130 см. Та при това положение профила едвам държи на теглото на модулите, да не говорим за сняг и вятър. Определено тракера е здрав и ще издържи на големи усилия, но модулите и профила под тях ще се разхвърчат при една най-обикновенна буря, каквито в България има по 2-3 на година.

6. Изглежда има някакви проблеми с температурните разширения. Когато има ден с разкъсана облачност (облак, слънце, облак, слънце) периодично се чуват някакви пукания от към тракера. Нещо се намества в конструкцията, нещо приплъзва, нещо е подложено на големи напрежения. Все още не съм открил какво е то. Но вече си задавам въпроса какво ще стане при минус 20-30 градуса, когато пък ще има големи свивания.

7. Първата, така да се каже повреда, вече настъпи и ми отне няколко човекодена загубено време. Проблема се състоеше в това, че датчика за вятър е предвиден за статичен монтаж. И не ставя ясно дали да го монтирам на плочата вертикално или перпендикулярно. Ако го монтирам перпендикулярно при хоризонтална плоча, при изправена плоча той ще се завърти и ще заеме хоризонтална позиция. И в тази позиция ще се върти от страничен вятър (което е безполезно) и няма да се върти при челен или при заден вятър (което е недопустимо). След много умуване решихме да не го слагаме на плочата на тракера, а отстрани на един кол. Речено - сторено. Само дето се наложи да удължаваме кабела. И проблемите веднага започнаха. Явно електрониката нещо се смущаваше, защото тракера започна да се изправя хоризонтално дори и при липса на вятър. Та се наложи да сменим кабела с екраниран и засега изглежда че работи стабилно. Разказвам това набързо, но в действителност 3 човека се въртим и пипкаме около тракера вече няколко дена. И навъртяхме надници и време за поддръжка колкото за 5 години напред.

8. Явно производителя е наясно, че тракера е много слаб, защото е настроил защитата от вятър на 10 m/s. Това правi 36 km/h. Но това е смешна стойност. :!: Та пориви на вятъра с такава скорост има буквално всеки ден. :!: За сведение ще кажа, че в България са засичани бури със скорост 40 m/s. Но силите на вятъра при 40 m/s са 16 пъти по-големи, отколкото при 10 m/s. Какво излиза ????? Производителя му треперят мартинките и е настроил защитата от вятър да изправя хоризонтално плочата при 1/16-та част от възможните сили, които биха възникнали при нормална експлоатация. И които спокойно ще бъдат издържани от една добре направена статична конструкция. Това е явно доказателство, че производителя е напълно наясно колко са кекави възможностите на неговото изделие.

Притеснява ме още нещо. Вярно е, че има защита от вятър, и тя се задейства даже и при едно кихване в близост до датчика. И тази защита изправя плочата хоризонтално и я държи така поне половин час. Но каква е гаранцията, че при една силна буря вятъра ще бъде хоризонтален????? Няма гаранция. Напротив - вятъра няма да е хоризонтален. Със сигурност ще има турбуленции с отклонения на поривите във всички възможни посоки. И плочата с модулите пак ще бъде потрошена.

Друг проблем - дори и да се задейства защитата, на плочата и трябва време 10-15 минути, за да се изправи хоризонтално. Следователно трябва да напишем официално писмо до Господ с молба като пуска бурите и ураганите, първо да ги пусне само на 10 m/s, после да почака 10-15 минути и чак тогава да ги пуска на пълна мощност. :lol: :lol: :lol:

И още един проблем. Валежите през последните дни бяха съпроводени с не много силен вятър, но това не попречи на плочата през цялото време да стои хоризонтално. Явно и през зимата със снеговалежите ще е така. Но в тази позиция на плочата ще се натрупва възможно най-много сняг. Но не в това е основния проблем, а в летните валежи. Понеже плочата е хоризонтална, модулите не могат да се самопочистват. Пепелта върху тях се разкалва, но не се измива. И после изсъхва така. И модулите стават на кални петна. Този ефект го няма при статичните конструкции. Няма го и по другите ми тракери. За първи път го наблюдавах преди 3 дни на новия тракер. Та се наложи да вадим маркучи, скелета и четки с удължени дръжки. И отново да губим време. И вече сериозно си мисля, че който си купи тракер, веднага трябва да си назначи и екип по поддръжката.

И въобще само за седмица притежание на DEGER TRAKER 5000NT от щастлив собственик се превърнах в дълбоко разочарован.

За последно още 2 факта:
1. В Германия и в Испания и май вече в цяла Европа застрахователите изрично отказват да застраховат централи с позиционери !!!!!
2. Инвеститорът на 100 киловатовата централа с тракери в Сандански е решил да добави нови мощности. И в момента вече ги монтира. Но този път слага СТАТИЧНИ КОНСТРУКЦИИ.

САМИ СИ ВАДЕТЕ ИЗВОДИТЕ !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 05.10.2008 17:06

4. Стоманената част на конструкцията е много здрава, но алуминиевата е направо кашкавалена. Гъне се както си иска. С леко натискане на ръка отклонявам един периферен модул от друг на цели 10 сантиметра по вертикала. Затова се наложи да го подсиля с хоризонтални алуминиеви профили в долния и горния край. Но това естествено ми оскъпи инсталацият

Между тънката и дебелата тръба(на тракера) имаш ли заварени планки за стабилизация защото на старите нямаше и аз мисля че там им е наистина слабо место.Ако може да споделите впечатления или наблюдения как се държи вертикалната ос на тънката тръба има ли някакви видими отклонения при силен вятър.
lz1wvm

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали