от Mateev » 03.08.2008 18:36
Всички знаете моето мнение, а то е че позиционерите са таралеж в гащите. Дават около 32-35% допълнителна енергия (за региона на България), а струват с 40% по-скъпо. Освен това, че се набутва с по-скъпа инвестиция, клиента си вкарва автогол и с големи разходи за поддръжка, кратко време на живот (5-10 години) и завишен риск от повреди при силен вятър или обилни снеговалежи. Въобще откъдето и да се погледне, направата на централа с позиционери си е едно голямо прекарване. И чак ми е чудно как все още се намират хора, които са готови да си загробят парите в позиционери.
Бих се съгласил, че има някаква изгода в позиционерите, но само ако се появи модел, който да е достатъчно ЗДРАВ, ЕВТИН и НАДЕЖДЕН. Тоест да струва не повече от 0.7-0.8 EUR/Wp и да издържа поне 150-200 кг/кв.м. тегло или сила във всяка една посока.
ПС: Между другото аз вече реших да направя една тестова централа с DEGER TRACKER 5000NT. И вече съм го поръчал. Идеята е да мога да наблюдавам отблизо поведението му и да информирам всички за проблемите, които възникват. Защото в момента притежателите на позиционери си траят и по-този начин подвеждат и други хора да допуснат същата грешка.
И така....
Първия сюрприз вече ми беше сервиран..........
Исках предварително да си направя фундамент и поради тази причина поисках да ми изпратят инструкцията за монтаж. И там още на четвъртата страница се мъдри предупреждение, че ПЛОЧАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАТОВАРВА СЪС СНЯГ ПОВЕЧЕ ОТ 35 КИЛОГРАМА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР.
Хоппааа..............
Изненадка............
Какви 35 килограма? Как е възможно това????? Ами че статичните конструкции ги смятаме за 150-200 килограма. Ами господата от Deger Energie не знаят ли, че вятър със скорост 140 км. в час ще им натисне плочата с 95-100 килограма на квадратен метър? Или пък че в България по норматив може да има снеговалежи над 120 килограма на квадратен метър.
КАК МОЖЕ ТОЗИ ФАКТ ДА СЕ ПРЕМЪЛЧАВА (за 35-те килограма) както от фирмата - производител, така и от българските фирми, които предлагат позиционери ???????
Никъде нищо не пише по въпроса. Нито на сайта на производителя, нито в рекламните му брошури или пък в техническите му данни. Фирмите - доставчици също си мълчат, както немските, така и българските.
С две думи - оставам с впечатлението, че всички взаимно са се договорили да прекарат клиентите си да си купят поне по един позиционер и чак в инструкцията за монтаж да научат, че този позиционер няма да издържи нито на вятър, нито на сняг.
ШОКИРАН СЪМ. Даже направо съм бесен. Но вече си дадох парите. И се сдобих с една скъпа играчка, с която ще ми белеят косите при всяка една буря и при всеки един снеговалеж.
Ами колкото и да е тъжно или смешно - това е първото ми впечатление на клиент, който се е сдобил с една бройка от така прехвалените от конкуренцията позиционери. Да видим какви други "изненадки" ме чакат в бъдеще. Имам зловещо предчувствие, че ще има още. Ще ви информирам за всяка една бъдеща "изненадка", без да премълчавам абсолютно нищо.
Последна промяна
Mateev на 03.08.2008 23:16, променена общо 2 пъти