Пад на напрежение

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Пад на напрежение

Мнениеот Solarex » 31.07.2008 10:02

Здравейте солари,

До колко процента максимум пад на напрежение приемате при DC i AC окабеляването.
И при избор на AC кабел, който е по-добре да се закупи СВТ(трижилен) или СВТ-c. Хайде лек ден на всички.
Solarex

Мнениеот Mateev » 31.07.2008 13:36

Задължително AC кабела трябва да е СВТ-с. Сечението се определя, като се търси минимума на функцията на общите разходи за окабеляване на инвеститора, които са:
1. Цена на кабела
2. Дисконтирана цена на загубите в него за периода на изплащане на централата.

Вдигането на сечението увеличава цената на кабела, но намалява цената на загубите. Пробва се със всички видове стандартни сечения и за всяко едно от тях се смятат загубите за 10-12 години напред съгласно МТО обстановката в дадения регион. Тези загуби във ватове се умножават по изкупната цена на тока. След това бъдещите годишни разходи за загуби се дисконтират, за да може да се получи нетна сегашна стойност. Към нея се прибава цената на кабела и се търси минимума на получената сума, като се пробват различни сечения.

Това е единствения възможен и икономически обоснован метод за намиране на оптимално сечение. Друг няма.

А ако не ви се смята, гледайте просто да вкарате загубите под 1%. Но при такъв разчет винаги ще ви тормози мисълта, че сте се прекарали, и то с хиляди левове за малки централи и стотици хиляди левове при мегаватови централи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Solarex » 31.07.2008 15:13

В такъв случай щом е СВТ-с може да се избегне полагнето му в PVC или гофрирана тръба при покривни инсталации.
Може ли да се използва този кабел за DC окабеляване, защото в България няма специлано изработени за фотоволтаични системи.
Solarex

Мнениеот Mateev » 31.07.2008 18:56

При покривни инсталации абсолютно всички кабели (и AC и DC) или се полагат в метални канали или се привръзват към алуминиевите профили с алуминиеви ленти през 30 сантиметра. В никакъв случай не се оставят висящи или разхлабени парчета и в никакъв случай кабелите не трябва да се допират до покрива.

Имайте в предвид, че зимно време е възможно обледяване както отпред, така и зад модулите. Само едно парче кабел да оставите да провисне и то може да бъде откъснато от свличащи се големи маси сняг и лед при пролетното топене.

Също така, ако не знаете, при големи плочи от модули (повече от 3 реда) задължително се укрепва долната рамка на най-долния ред модули. Това също от съображения за избягване на изскубването на рамката от големи свличащи се маси сняг и лед. Обикновено се слага една допълнителна скоба в центъра на всеки един модул, която придържа долната му рамка.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Solarex » 01.08.2008 09:45

Виждам, че не споменахте кабелни връзки (свински опашки) явно поради вероятността от напукване във времето и последващото им разкъсване. За DC кабелите на FlexiSun за предпочитане ли е при удължаване на + и - да не се използват изолирани муфи за гъвкави проводници, а направо френската и отгоре със изолирбанд и бищоп лента.
Solarex

Мнениеот Mateev » 01.08.2008 22:41

Забравете за свинските опашки. Не издържат на UV радиация, голям студ или голяма горещина. Използвайте само алуминиева лента или алуминиеви скоби. Поцинковани или хромирани скоби могат да се използват само в краен случай, но не е за препоръчване.

За удължаване и/или разклоняване на соларните кабели (Radox, FlexiSun и др.) се използуват стандартни MC3, MC4 или Tyco куплунзи. Не си и помисляйте да свързвате кабели по друг начин - например лустър клеми или запояване и после изолиране с изолирбанд или PVC лента.

За кой ли път повтарям - една централа трябва да е разчетена да издържи 30, 50 или повече години. И всеки път, когато решите да използвате някой материал или детайл, първо си задайте въпроса:

Това ще издържи ли 50 години?

Ако не, тогава не си и помисляйте да го използвате.

Не мога да повярвам, че някои хора се съгласяват в тяхната централа да има свински опашки или изолирбанд или например някакви кабели със съмнителен произход и качества. Да не говорим за моторите на позиционерите и разните му там движещи се части и лагерувания. И по този начин с лека ръка накъсяват живота на собствената си централа 5 или 10 пъти !!!

50 години е много дълъг период от време. И материалите, които могат да издържат такъв срок на експлоатация, са много малко. Огледайте се около себе си и вижте какво от заобикалящата ви среда е издържало 50 години. Бетона - да, но поолющен. Поцинковани или покрити с феролит метални изделя - да, ама вече ръжясали. Произволни железни детайли под земята - НЕ - изгниват, включая и тези, които са поцинковани. Механични движещи се части и лагерувания - НЕ !!! НЕ !!! НЕ !!! Всякакъв вид полимери и пластмасови изделя - НЕ, освен разбира се тези, които са UV стабилизирани.

Мога да продължа с още десетки материали, но няма смисъл. Всеки е достатъчно интелигентен сам да съобрази кое ще издържи 50 години и кое - не. Кое ще издържи на -30 градуса и после на +70 градуса. Кое ще издържи на 100% влажност. Кое ще издържи на UV радиация. И не на последно място - кое ще ръждяса, кое ще изгние, кое ще се износи и кое ще се счупи. Просто трябва внимателно да се огледате около себе си и сами ще намерите отговора.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 02.08.2008 01:21

Това ще издържи ли 50 години?

50 години може да издържат панелите(което не е много сигурно) а всичко останало дори и качествено като материали до 10 години от там нататък подмяна или профилактика :)
lz1wvm

Мнениеот Solarex » 03.08.2008 16:58

Има наистина доста технически решения, но фотоволтаиците са си още скъпа инвестиция че да побългаряваме някой неща :-).

Интересно, че в Германия използват например предпазители за защита на AC страната, а не авт.прекъсвачи. Дали е наистина резонно?
Solarex

Мнениеот Mateev » 03.08.2008 17:54

При автоматичните предпазители освен загубите в контактната система имаме и загуби в токовата намотка. Предполагам, че жичните предпазители имат по-малки загуби. Друго логично обяснение няма.

По принцип инвертора може сам да се грижи за себе си. Той мери тока в AC часта и при възникване на късо съединение е в състояние да запуши моста на изхода си поне 100 пъти по-бързо, отколкото би го направил един механичен автоматичен предпазител. Така че AC предпазителите не ни помагат много за спасяване на инвертора. По-скоро те са много удобни да се използват като изключватели, в случай че се наложи някакъв ремонт или ревизия на инвертора.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 03.08.2008 17:57

Нямам предвид "побългаряване".Например следящата система едноосна или двуосна или датчика за ветрозащита те едва ли ще издържат 10 години без профилактика и ремонт. :)
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 03.08.2008 18:36

Всички знаете моето мнение, а то е че позиционерите са таралеж в гащите. Дават около 32-35% допълнителна енергия (за региона на България), а струват с 40% по-скъпо. Освен това, че се набутва с по-скъпа инвестиция, клиента си вкарва автогол и с големи разходи за поддръжка, кратко време на живот (5-10 години) и завишен риск от повреди при силен вятър или обилни снеговалежи. Въобще откъдето и да се погледне, направата на централа с позиционери си е едно голямо прекарване. И чак ми е чудно как все още се намират хора, които са готови да си загробят парите в позиционери.

Бих се съгласил, че има някаква изгода в позиционерите, но само ако се появи модел, който да е достатъчно ЗДРАВ, ЕВТИН и НАДЕЖДЕН. Тоест да струва не повече от 0.7-0.8 EUR/Wp и да издържа поне 150-200 кг/кв.м. тегло или сила във всяка една посока.

ПС: Между другото аз вече реших да направя една тестова централа с DEGER TRACKER 5000NT. И вече съм го поръчал. Идеята е да мога да наблюдавам отблизо поведението му и да информирам всички за проблемите, които възникват. Защото в момента притежателите на позиционери си траят и по-този начин подвеждат и други хора да допуснат същата грешка.

И така....
Първия сюрприз вече ми беше сервиран..........
Исках предварително да си направя фундамент и поради тази причина поисках да ми изпратят инструкцията за монтаж. И там още на четвъртата страница се мъдри предупреждение, че ПЛОЧАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАТОВАРВА СЪС СНЯГ ПОВЕЧЕ ОТ 35 КИЛОГРАМА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР.

Хоппааа..............
Изненадка............

Какви 35 килограма? Как е възможно това????? Ами че статичните конструкции ги смятаме за 150-200 килограма. Ами господата от Deger Energie не знаят ли, че вятър със скорост 140 км. в час ще им натисне плочата с 95-100 килограма на квадратен метър? Или пък че в България по норматив може да има снеговалежи над 120 килограма на квадратен метър.

КАК МОЖЕ ТОЗИ ФАКТ ДА СЕ ПРЕМЪЛЧАВА (за 35-те килограма) както от фирмата - производител, така и от българските фирми, които предлагат позиционери ???????

Никъде нищо не пише по въпроса. Нито на сайта на производителя, нито в рекламните му брошури или пък в техническите му данни. Фирмите - доставчици също си мълчат, както немските, така и българските.

С две думи - оставам с впечатлението, че всички взаимно са се договорили да прекарат клиентите си да си купят поне по един позиционер и чак в инструкцията за монтаж да научат, че този позиционер няма да издържи нито на вятър, нито на сняг.

ШОКИРАН СЪМ. Даже направо съм бесен. Но вече си дадох парите. И се сдобих с една скъпа играчка, с която ще ми белеят косите при всяка една буря и при всеки един снеговалеж.

Ами колкото и да е тъжно или смешно - това е първото ми впечатление на клиент, който се е сдобил с една бройка от така прехвалените от конкуренцията позиционери. Да видим какви други "изненадки" ме чакат в бъдеще. Имам зловещо предчувствие, че ще има още. Ще ви информирам за всяка една бъдеща "изненадка", без да премълчавам абсолютно нищо.
Последна промяна Mateev на 03.08.2008 23:16, променена общо 2 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 03.08.2008 21:01

Защото в момента притежателите на позиционери си траят и по-този начин подвеждат и други хора да допуснат същата грешка

Никога не съм премълчавал недостатъците на позиционера дори във форума имом доста неща написани и въпроси които съм отправял към форума относно позиционерите.Но в общи линии това са основните недостатъци плюс още един(ако ветромера се обледени и духне силен вятър) това при мен беше на 3 януари т.г.и се сещам за още един ако позиционерът остане без ток макар и да има резервни захранвания. :)
lz1wvm

Мнениеот Vandal » 04.08.2008 18:19

Аз си мисля, че позиционерите са за хора с двор където си живеят като Миро.
Сутрин като стане, за пет минути да му хвърли един поглед,
и ако трябва нещо да се пипне, да го оправи.
За големи централи, въобще и дума не може да става у нас.
Виж южните райони на земята където не вали сняг, и се намират в някоя долина на завет, може и да са по-производителни.
Имам придвид подръжката де, то е ясно че произвеждат повече.
Аватар
Vandal

айде нещо и от мен

Мнениеот ama » 10.08.2008 14:12

1. Когато говорите за пад на напрежение, малко се измества гледната точка. В крайна сметка би трябвало да ви интересува не пада на напрежение, а загубата на мощност докато пренесете енергията до електромера.
При 5 kW тока АС е примерно 22 А. При спад на напрежение 2 V това са 44 W.
При 500 kW и спад 2 V, загубата на мощност ще е 4,4 kW.
В първия случй за около 10 години ще изгубите 150 Евро от нереализирана енергия, а във втория случай 15 000 евро.
Процентно спрямо общата мощност и енергия е един и същ процент, но в първия случй не би си заслужавало да отидете на горното сечение кабел, ако примерно разстоянието е 150 метра.
Но във втория случай е абсолютно задължително, защото със 1000 - 1500 евро ще ви струва повче ако сложите кабел със загуба по него 0,5 волта, или загуба на мощност 3 000 евро за 10 години, с което спестявате 12 000 евро.
Цифрите са реални, т.е. отчетено е че 5 киловатова централа както и 500 киловатово съвсем не работят на максимална мощност в повечето време.
Този анализ е дори само за АС часта при една и съща DC част.
2. Не изпилзвайте кабели СВТ, това е глупаво и неграмотно. Използвайте NY..., ако толкова ви интересува защо - това е може би една цяла отделна тема.
3. Има свински опашки, които са UV стабилизирани. Те се разделят на два вида - такива които не са устойчиви и такива, които са устойчиви на UV. Спокойно може да използвате от втория тип. Но каквото и да използвате не използвайте алуминиева лента. С това няма да помогнете, само ще сбъркате. Причините са това са три, но както и да е.
4. Не опирайте кабелите от вашето окабеляване на каквито и да метални част от конструкцията.
5. За снега имайте предвид, че един кубически метър сняг тежи от 300 до 400 килограма. Но при наклонени модули следва да се начертаят съставйите на силата по х и у и така да се определят усилията. Това конструкторите си го знаят, предполагам.
6. Стопяемите предпазители нямат по-малки загуби. Но там загубите и разликите в загубите не са от съществено значение. Там натежават други аргументи...., като видимо отделяне при нужда на ел.веригата и др. А в Германия има и 3 знакови случая но не мога да се сетя с кои инвертори бяха - бяха на две различни марки. В резултат от повреда излиза постоянно напрежение на изхода. Това би било зле за автоматичните предпазители, тъй като нормалните АС предпазители не могат да прекъснат DC ток. А да се слагат такива за DC в АС вериги - малко не е правилно и много по-скъпо (поне 10 пъти).
ama

Мнениеот Mateev » 11.08.2008 01:35

Не съм съгласен с част от написаното, но нямам време да пиша пак и пак неща, които са обсъждани на форума поне 1000 пъти. Точки 1 и 2 повтарят вече написани неща, точки 3 и 4 са грешни (особенно т.4), а данните в точка 5 не са верни (снега е много по-лек). Съгласен съм само с точка 6. При всички случаи за да се направи обсъждане по всяка една точка и всеки да може да каже аргументите си е необходимо да бъдат разделени в отделни теми. Ако ama желае, да отваря темите и да започваме.
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали