търси се инвертор

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

търси се инвертор

Мнениеот nikkki » 22.11.2012 13:47

Един познат си купи 2 кв панели и иска да захрани самостоятелно активен товар /нагревател на бойлер/. Когато бойлера загрее ръчно ще се включва печка с реотани. Според него това е доста просто устройство тип островен инвертор, но без екстрите. Бойлера и печката няма да се захранват от ЕРП, т.е. съвсем самостоятелни. Не иска контрол на заряд и разряд, защото ще е без акумулатори. Панелите са 30в, т.е. или да е 30,60,120в DC на 220в AC. Дайте предложения, защото по думите му бил на зор и готов веднага да си купи.
nikkki

Re: търси се инвертор

Мнениеот lz1wvm » 22.11.2012 20:53

Бойлера и печката работят,както на AC така и на DC.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 23.11.2012 09:49

Не му трябва инвертор на твоя познат! И бойлера и печката си работят добре и на 120V. Трябва му лист и молив да сметне колко KW енергия ще произведе и за какво ще му стигне.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот v_tin » 08.12.2012 16:23

Здравейте, имам следния въпрос
Мога ли да ползувам инвертор /правоъгълна синусоида/ в домакинството.
Доколкото съм наясно хладилник, телевизор, пералня, лум. лампи би трябвало по някое време да дадат фира/доста бързо/.Питам защото започвам полека да изграждам захранване островен тип и мисля да купувам инвертор пълна синусоида. Но в един магазин ме убеждаваха че безмислено си давам парите и можело да мина с първия инвертор за боилер и други нагреватели, а за другите консуматори да слагам филтри. Нещо много измислена система ми се вижда.
Моля знаещите за компетентно мнение
v_tin

Мнениеот Mateev » 08.12.2012 19:46

Няма такова понятие "правоъгълна синусоида", както и няма "квадратен кръг". :lol:

Иначе все пак разбрахме какъв е въпроса, но отговора не е чак толкова прост и лесен. По принцип правоъгълния сигнал има безкраен спектър, което означава, че определени реактивни консуматори ще пострадат. Например всички видове домакински уреди с електромотори или с трансформатори ще изгорят, защото висшите хармоници ще предизвикат големи вихрови токове в магнитопроводите, което ще доведе до тяхното прегряване. Такива уреди са хладилниците, пералните и миялните машини, старите телевизори и радиоапарати, голяма част от всички електронни уреди, захранвани с трансформаторен адаптор и т.н. Друг отрицателен проблем ще е и излъчването на радиосмущения в широк честотен диапазон, които в радиото ще ги чувате като брум, а на телевизора ще ги виждате като плуващи хоризонтални линии.

Ще оцелеят само активните товари (лампи с нажежаема жичка, електрически печки, котлони и бойлера). Ще оцелеят и всички електроники с импулсно захранване.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 08.12.2012 22:07

Питам защото започвам полека да изграждам захранване островен тип и мисля да купувам инвертор пълна синусоида.

Kакво значи островен тип,ще работи самостоятелно,или ще има и връзка с континента(демек с ел.мрежата).
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот v_tin » 09.12.2012 12:07

Разбира се че ще бъде свързан с мрежата, иначе трябват прекалено много панели. За Лятото имам слънчев боилер, според мои съседи реализирам икономия около 40лв, според жена ми , боилера е пускан 2-3пъти през лятото, мен ме нямаше и трябва да вярвам. Идеята е част от енергията необходима за домакинството да бъде осигурена от слънцето. Четох много коментари които казват че срока на възвръщаемост е около 10-12г, но това е дългосрочна инвестиция така че е нормален този срок.
Въпросът беше кое ще бъде по евтино и ефективно - инвертор/ с квадратния кръг/ , или другия вид. Разбира се далеч съм от мисълта да бъда напълно независим, но мисля че идеята на ББ е токът да поскъпва и от там е оправдана една такава инвестиция. Дори и само лятото да има значително намаление в сметките, от предстоящите увеличения парите биха се върнали / в абсолютно изражение/.
И тук е както навсякъде някои трябва да скочи първи.
Все пак разбрах че трябва да взема от скъпите инвертори
v_tin

Мнениеот fu4ko » 15.01.2014 21:42

На едно място четох,че може да се използва инвертор с модифицирана синусуида свързан със стабилизатор на напрежение 220волта за хладилници и други уреди с ел двигатели.Дали е възможно.Тоест изхода на инвертора е свързан със стабилизатора.
fu4ko

Мнениеот fu4ko » 16.01.2014 15:44

Никой ли не знае?Или спите?
fu4ko

Мнениеот Mateev » 18.01.2014 03:54

Преди около 1 година вече отговорих. Всичко, което не е чиста синусоида, означава че има висши хармоници в себе си, а тези хармоници създават загуби в магнитопроводите на трансформаторите и електромоторите - тоест нагряват ги допълнително.

Старите стабилизатори на напрежение, каквито ги имаше едно време за ламповите телевизори, всъщност тредставляват трансформатори с магнитопровод, работещ в наситен режим. Този магнитопровод поначало си грее много, защото реже върха на синусоидата, а ти сега искаш да добавиш и още топлина, като вкараш някакво ръбато подобие на синусоида.

Има си начини да се чистят ръбати синусоиди, но трябва да се слагат големи индуктивности с феритен магнитопровод. Тоест слагат се добре изчислени LC филтри, но за да не грее магнитопровода от вихрови токове с високи честоти, задължително трябва да е феритен без никакви въздушни междини - например О-пръстен.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 18.01.2014 05:31

Мда,явно не спите предвид времето на писане на поста. :) Ами не съм намерил темата с отговора и за това попитах.Интересно ми е как така хора които продават панели пишат тези неща.Освен това нявсякъде се говори,че хладилниците имали голям стартов ток при първоначално тръгване пък амперклещите ми показаха еднаква консумация.Та и в случая с инвертора различни мнения на което се доверявам на отговора на г-н Матеев.Eто и текста дословно:"Другите инвертори са с пълна синусоида и на към тях могат да се включват роторни машини – флексове, бормашини, хладилници и други. Това е възможно да стане и с обикновен инвертор с модифицирана синусоида, но при определени условия и с използването на стабилизатор"
fu4ko

Мнениеот Mateev » 18.01.2014 17:17

Намесим ли висшите хармоници, навлизаме в много сложна тема с висша математика, интегрални и диференциални уравнения, безкрайни редове и т.н. Закона на Ом вече много малко ни помага. При много високите честоти тока вече не тече само по проводниците, но и около тях (образно казано). Разните му паразитни капацитети и индуктивности започват да оказват сериозно влияние. И в резултат на целия този хаос вече много трудно може да се даде еднозначен отговор какво точно ще се случи, какви точно ще са загубите и т.н и т.н.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 18.01.2014 20:21

fu4ko написа:На едно място четох,че може да се използва инвертор с модифицирана синусуида свързан със стабилизатор на напрежение 220волта за хладилници и други уреди с ел двигатели.Дали е възможно.Тоест изхода на инвертора е свързан със стабилизатора.

Айде кажи какво значи стабилизатор на модифицирана синусоида.Пък тогава да се умува,и да се дават съвети във форума.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот fu4ko » 18.01.2014 20:25

lz1wvm написа:
fu4ko написа:На едно място четох,че може да се използва инвертор с модифицирана синусуида свързан със стабилизатор на напрежение 220волта за хладилници и други уреди с ел двигатели.Дали е възможно.Тоест изхода на инвертора е свързан със стабилизатора.

Айде кажи какво значи стабилизатор на модифицирана синусоида.Пък тогава да се умува,и да се дават съвети във форума.

Айде кажи къде прочете стабилизатор на модифицирана синусоида?
fu4ko

Мнениеот lz1wvm » 18.01.2014 20:34

Ако съм разбрал....
Устройството е,стабилизатор на НАПРЕЖЕНИЕ за инвертор с модифицирана синусоида.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали