Въпрос за много малка централа.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за много малка централа.

Мнениеот hubavito » 18.03.2013 21:32

Здравейте колеги,
предполагам че повечето от вас ще са скептично настроени, но се надявам да има и такива които ще ми помогнат с отговори.
Идеята ми е следната на скоро си купих гараж, този гараж е в населено място. Покрива му е бетонна плоча, знам че малка квадратура, но искам да сложа няколко фотоволтаични панела и да се получи малка централа. Въпроса ми е ще мога ли да я свържа към Енерго Про, и по какъв начин може да стане това ?
Имате ли представа при сегашната ситуация дали има икономически смисъл дори и малък да е той ?
hubavito

Re: Въпрос за много малка централа.

Мнениеот KD Solar » 19.03.2013 07:55

hubavito написа:Здравейте колеги,
предполагам че повечето от вас ще са скептично настроени, но се надявам да има и такива които ще ми помогнат с отговори.
Идеята ми е следната на скоро си купих гараж, този гараж е в населено място. Покрива му е бетонна плоча, знам че малка квадратура, но искам да сложа няколко фотоволтаични панела и да се получи малка централа. Въпроса ми е ще мога ли да я свържа към Енерго Про, и по какъв начин може да стане това ?
Имате ли представа при сегашната ситуация дали има икономически смисъл дори и малък да е той ?

Здравей,
ако бях скептично настроен, нямаше да се занимавам с фотоволтаични системи.
Ако гаражът е свързан към електропреносната мрежа (т.е. имаш партида за консумация на електроенергия) по закон не трябва да имаш проблем и да ти откажат присъединение на централа в УПИ до 30kW.
Ако се направи конструкция, на която да се разположат фотоволтаичните модули, за 5kW ще ти трябват около 40-45кв. м. Говорим за наклонена под някакъв ъгъл конструкция. Колкото по-малък е ъгъла, толкова по-ниска и евтина е конструкцията. Но трябва да е под наклон с около 20-тина градуса.

Поздрави
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Тани » 19.03.2013 20:23

Аз също се интересувам за покривна ФЕЦ до 5 kW. Каква изкупна цена и какъв срок за присъединяване мога да очаквам към днешна дата? Вариант е също изкупуване по цена без преференции. Става въпрос за покрив на къща с идеална южна ориентация и наклон на покрива около 30 градуса, в населено място, свързана към мрежата монофазно. Благодаря предварително на всеки, който може да помогне с някаква информация.
ПП какви документи ще са необходими? Проекти, одит , като за голяма ФЕЦ или процедурата е облекчена?
Тани

Мнениеот KD Solar » 19.03.2013 23:18

Тани написа:Аз също се интересувам за покривна ФЕЦ до 5 kW. Каква изкупна цена и какъв срок за присъединяване мога да очаквам към днешна дата? Вариант е също изкупуване по цена без преференции. Става въпрос за покрив на къща с идеална южна ориентация и наклон на покрива около 30 градуса, в населено място, свързана към мрежата монофазно. Благодаря предварително на всеки, който може да помогне с някаква информация.
ПП какви документи ще са необходими? Проекти, одит , като за голяма ФЕЦ или процедурата е облекчена?

Централа на покрив в УПИ до 5kW попада под разпоредбите на чл. 24, ал.1 и изкупната цена за електроенергия, произведена от централи до 5kW е 381,18лв/МWh без ДДС.
Централата (инсталацията) е 6-та категория.
Одит като документ не е нужен, но за издаване на становище, а и после за договора за изкупуване, ще е нужно (искат го ЕРП-тата) прогнозното помесечно производство на електроенергия.
Ще е необходимо становище от електропроектант и становище за конструкцията - от конструктор.
Не е нужно търпение и упоритост от 4 - до 6 месеца.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот hubavito » 20.03.2013 21:32

Благодаря за информацията. Остава да намеря оферти за изграждането и хипотетично да се ориентирам долу горе колко пари ще произвежда самата централа.
hubavito

Мнениеот estqwerty » 20.03.2013 22:39

ако е 10к лева системата, и цената е горната, и нямаш такси :), или други спънки от държавата, си наравно за 4.5 години. ако си ползваш сам киловатите по 21ст /нова цена/ 8 години. ддс не знам дали съм смятал.
може да разчиташ на едно - в българия нищо не е сигурно.
смятай ги по цената на тока, не по преференциални цени : ако не се вдигне тока и има нулева инфлация следващите 8 години ще се избиеш, ако мръднат нещата ще се избиеш по-скоро.
това е много отгоре сметка :)
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот hubavito » 21.03.2013 13:14

Все пак е нещо като инфо, благодаря. Това значи че на година ще печеля по около 1000 лв, ако не използвам електроенергията.
hubavito

Мнениеот estqwerty » 21.03.2013 21:30

ако мислиш да печелиш от това ... не знам... честно не вярвам че ще можеш, особено с толкова малка централка всичко под 5кв , че и до 30кв е по скоро за кеф да си гледаш графиките, и да се радваш че не ти плащаш на енергото, а не те.
горе написах - номера е да си наравно ;)
защото ако се метнеш да санираш, смениш дограми с тройни стъклопакети, рекуператори ... ако щеш покрий стандарта за пасивна къща, що да бъхтиш и да инвестираш десетки хиляди левове, когато може да сложиш 5 киловата и да си с 5 лева по-напред на година от немците :)
което е грешен начин на мислене признавам си, но погледнете къде живеем.

предполагам ще хванеш за какво ти говоря след време.
та на цифрите предполагам те са интересни - 5 киловата централка ще ти направи 6 мегавата и малко до и четвърт в българия в зависимост къде е.
от там се набираме на елката 6х380=2280 колко ще спечелиш от тях обаче не знам. лично предполагам ще си вътре, справка - тоя форум.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот hubavito » 21.03.2013 21:50

Именно ако направя една малка инвестиция и после тока който плащам ако се избива от централата, за няколко години се избива централата и после печели. Според мен това е дългосрочна инвестиция. А тези 2280 лева, ако се разбият на месец са 190 лв. Това е много близо до пенсията на баба ми :)
hubavito

Мнениеот jamamoto1 » 22.03.2013 19:45

Има много хора,който фантазират.Правярт едни сметки толкова по толкова= на толкова.Ама НЕ нещата не излизат никак така.Нека някой с малка покривна централа да сподели,колко е дал колко взима.
Между другото,инвертора е около 3000лв за 5кв. панелите около 10000лв по запознатите да кажат и какви други скрити такси и разходи има.После да смятаме колко се изкарва сега.
jamamoto1

Мнениеот donpesho » 22.03.2013 22:02

Ако фирмата няма друга дейност -около 120 лв на месец за осигуровки и за счетоводител отделно 30-70 лв, зелен сертификат 50 лв. поне 2 пъти в годината.
Аватар
donpesho

Мнениеот jamamoto1 » 22.03.2013 22:16

Гледам в заявлението за проучване има графа за физическо лице,не може ли и като такова да ти плащат?
jamamoto1

Мнениеот hubavito » 23.03.2013 14:54

Да и аз това се чудя, не може ли да съм физическо лице ?
hubavito

Мнениеот Vandal » 23.03.2013 16:14

Може и на физическо лице.
Аватар
Vandal

Мнениеот hubavito » 27.03.2013 21:39

Казаха, че щели да спрат някоо централи (вятърни и слънчеви), нещо заради плащанията. Сега след като европа спря да дава пари, според мен това не значи че не е ефективно ако имаш възможност да си добиваш ток и топла вода от слънцето :)
hubavito

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали