как бе момче, как да го свържа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

как бе момче, как да го свържа

Мнениеот nikkki » 18.04.2013 19:07

като правя аналог с досадната реклама ми се иска да получа отговор на един въпрос. Купих си панели 220в/бр. Купих си и инвертор съни бой 1700в. Максимална мощност 1850в пише в книжката. Свързах панелите към инвертора в два стринга по 5бр последователно, но не иска да отпуши. Пуснах ги 10-те последователно и заработи есктра. Казаха ми обаче, че при 10 панела последователно има сериозна опасност да изгоря панелите, защото протичал доста висок ток. Не съм специалист, затова моля за съвети. Мисля си за два стринга 7 и 3 панела, за да достигам отпушващото напрежение рано и да намаля тока, но не знам прав ли съм. Благодаря предварително за помощта!
nikkki

Re: как бе момче, как да го свържа

Мнениеот KD Solar » 18.04.2013 19:27

Здравей,
В едната ръка кабела, в другата - конектора. Сега Свързваш и БУМ.

Сега сериозано - в никакъв случай 7 на 3.
Имаш инвертор с един MPPT. Броя, вида и мощноста на панелите, присъединени към различните входове трябва да е еднакъв.
При 2х5броя си установил, че не пали инвертора - напрежението е ниско.
При 10броя панели излизаш извън допустимите граници на входното напрежение.
Максимум 9 броя.
Добрата новина е - остава ти един резервен.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот nikkki » 18.04.2013 19:37

не излизам по напрежение. То е 400в според документите на инвертора. Притеснявам се за тока. За него ми е думата. Следя напрежението от 2-3 дни и не стига над 305волта. Тока обаче не мога да измеря, защото нямам уред. Казаха ми , че имало опасност да изгорят панелите ако протече ток над 15 амппера. Не твърдя, че е така - просто питам. Благодаря за отговора, но наистина проблем с напрежението няма.
nikkki

Мнениеот KD Solar » 18.04.2013 20:26

nikkki написа:не излизам по напрежение. То е 400в според документите на инвертора.

Нали каза, че не си специалист - не излизаш по напрежение сега, ама знаеш ли какво ще стане в слънчев студен февруарско-мертенски ден?

nikkki написа:Притеснявам се за тока. За него ми е думата.

Тока в последователната верига на твоите 9 панела няма как да надвиши 15А!

nikkki написа:Казаха ми , че имало опасност да изгорят панелите ако протече ток над 15 амппера. Не твърдя, че е така - просто питам. Благодаря за отговора, но наистина проблем с напрежението няма.

Попита за съвет - аз ти го давам.

Твоя воля - ако искаш ме послушай.
Това не е рекламата, където ако взимаш помощи ти дават безплатен декодер.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Vandal » 18.04.2013 21:25

KD Solar написа:Здравей,
При 10броя панели излизаш извън допустимите граници на входното напрежение.
Максимум 9 броя.
Добрата новина е - остава ти един резервен.

Това ти е верния отговор.
Не че няма да бачка и с 10, но е опасно над 400V.
Сега не ги надвишаваш но ще имаш дни в годината когато ще ги надхвърлиш и тогава..
Аватар
Vandal

Мнениеот venkap » 18.04.2013 21:36

nikkki написа:не излизам по напрежение. То е 400в според документите на инвертора. Притеснявам се за тока. За него ми е думата. Следя напрежението от 2-3 дни и не стига над 305волта. Тока обаче не мога да измеря, защото нямам уред. Казаха ми , че имало опасност да изгорят панелите ако протече ток над 15 амппера. Не твърдя, че е така - просто питам. Благодаря за отговора, но наистина проблем с напрежението няма.

Панелите са 220 W, което означава - 29 V , 7 - 7.3A. Няма вероятност от претоварване по напрежение и ток, но при 10 панела мощността може да достигне 2.2 kW, което е много за този инвертор. Затова послушай съвета и остави 9 панела.
venkap

Мнениеот KD Solar » 18.04.2013 21:53

venkap написа:Панелите са 220 W, което означава - 29 V , 7 - 7.3A. Няма вероятност от претоварване по напрежение и ток, но при 10 панела мощността може да достигне 2.2 kW, което е много за този инвертор. Затова послушай съвета и остави 9 панела.

29V при MPPT при +20.
А колко е на отворена верига при -20?

И как няма опасност от претоварване по ток и напрежение, а по мощност е претоварен?
Как беше закона на ОМ?
На електротехника ли ще се учим?

Пак казвам - при 10 панела има опасност от изгаряне на инвертора ПО НАПРЕЖЕНИЕ.
Да не говоря, че излизаш от границите на MPPT. Това е трансформаторен инвертор!
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот venkap » 18.04.2013 22:27

KD Solar написа:29V при MPPT при +20.

Твърдиш, че при подвързани панели към инвертора на -20 градуса, панелите могат да отдадат повече от 400 волта?
venkap

Мнениеот Pyramid » 18.04.2013 22:33

Напрежение на празен ход говори ли ви нещо? 29 V е на максимална мощност. Товарът спада /по някаква причина/, спада падът на напрежение върху вътрешното съпротивление на панелите...и ето ти я белята. Бъдете разумни, ограниченията не са, за да ви навредят, а за да ви предпазят. Вас и инвестицията.
Прочее, пиковият ток НЕ Е постоянният ток, който тече през панелите, ако ги свържеш "на максимална мощност". Пиковият ток е функция на приведения към входа на инвертора импеданс на мрежата и напрежението на източника, т.е. облъчения панел. Следователно, той може в пъти да надвишава означения за максимален ток на панела а, така също /и, което веднага ще разбереш/ допустимия максимален ток на инветора, за който той е предназначен. БУМ! - готово. :bom:
Последна промяна Pyramid на 18.04.2013 22:47, променена общо 1 път
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот KD Solar » 18.04.2013 22:47

venkap написа:
KD Solar написа:29V при MPPT при +20.

Твърдиш, че при подвързани панели към инвертора на -20 градуса, панелите могат да отдадат повече от 400 волта?

Не твърдя, че ще се отдаде напрежение. Отдава се електроенергия!
Venkap вземи една спецификация на фотоволтаичен модул, наплюмчи молива и смятай. Има температурни коефициенти по ток, напрежение и мощност.
Сметни напрежението на отворена верига при -20 градуса като спазваш отрицателния Ткоеф - т.е. при понижение на Т - напрежението се повишава, умножи го по 10 и ако не получиш по-високо от 400V давам каса бира.

И погледнете границите на МРРТ!

Ще се учим как се оразмерява инвертор ли?
Последна промяна KD Solar на 18.04.2013 22:51, променена общо 2 пъти
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Pyramid » 18.04.2013 22:48

Виж, дори и да устиска на напрежението, токът може да порази инвертора. Просто, ДОСЕГА, не е бил натоварен като хората. Ама товарът се мени...:bom:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 18.04.2013 23:52

Токът не представлява проблем за нито един инвертор. Той си взема точно толкова, колкото му трябва. Дори и да има излишък от ток, инвертора ще премести MPP точката на такова място, щото да го лимитира. Това можете да го проиграете, ако на входа вместо фотоволтаични панели сложите стринг от акумулатори. На практика акумулаторите могат да дават едва ли не безкраен ток, но инвертора си взема точно толкова, колкото му е необходимо за да натовари изхода си на 100%.

Всъщност това е схемата, по която мошениците лъжат ЕРП-то и отдават уж ВЕИ енергия в мрежата. Може би това не трябваше да го казвам.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот KD Solar » 19.04.2013 05:36

Pyramid написа:Виж, дори и да устиска на напрежението, токът може да порази инвертора. Просто, ДОСЕГА, не е бил натоварен като хората. Ама товарът се мени...:bom:

Моля те - замълчи. Развали хубавия спор.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот nikkki » 19.04.2013 08:10

сложил съм панели с обща мощност по-голяма от номиналната на инвертора, защото четох една друга тема. В нея мисля, че г-н Матеев обясняваше ползата от това общата мощност на панелите да е до 30% по-голяма от тази на инвертора. Може и да греша, но реших че 2.2кв панели свързани по определен начин ще ми гарантират добра работа на инвертор 1700 съни бой без да има опасност за панелите или инвертора. Идеята ми е дали има и каква е схемата на свързване и има ли смисъл Панела аз така или иначе го имам, че даже още три, но реших да бъдат 10броя. Към момента работи доста добре. Заработва рано сутрин, а при добро време дава 1700в при 305в. Доста мнения, за които ви благодаря, но съм леко объркан.
nikkki

Мнениеот KD Solar » 19.04.2013 09:23

nikkki написа:Доста мнения, за които ви благодаря, но съм леко объркан.

Аз бих вързал 9 панела в един стринг към този инвертор.
Искаше съвет - дадох ти го.

Времето се затопля - може да си караш и с 10-те.

Спирам да пиша по темата, за да не те объркваме повече.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали