Въпрос за арестори

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за арестори

Мнениеот Петков » 20.08.2013 20:59

Здравейте,
как мога да разбера кога един от тези арестори е изгорял?
Изображение Изображение
Аватар
Петков

Re: Въпрос за арестори

Мнениеот Mateev » 20.08.2013 23:53

Прозорчето отгоре трябва да почервенее. Вътре в арестора има една таблетка (това е варистора) и върху нея има една малка пластинка с пружинка, която е натегната и запоена в натегнато състояние. Идеята е когато арестора прегрее, спойката да се стопи, и да освободи пружинката, която да придвижи едно червено флагче и то да се появи в прозорчето по-горе.

Не съм напълно убеден, че това ще заработи в 100% от случаите, но просто така са решили да го направят. При мощен разряд вътре в арестора и при неговото изгаряне или се стопява спойката, или изгаря самата натегната жичка. Склонен съм обаче да си мисля, че е възможно при по-слаби разряди структурата на варистора да се повреди (деградира) и въпреки това червеното флагче да не се вдигне. Имали сме такива случаи, при които арестор е работил дълго време и в един момент се появява съобщение за грешка Riso. Тоест всичко е било наред, но впоследствие по някаква причина е настъпила деградация на структурата на варистора.

При нас в СТС Солар сме си направили тестова установка за проверка на арестори. С нея подаваме високо напрежение, като постепенно го увеличаваме и дебнем момента, в който през него започва да тече някакъв минимален ток. Това се случва постепенно. Арестора не е компонент, който се задействува от раз - щрак и готово. Волтамперната му характеристика е друга. Отначало започват да текат някакви микроампери и с увеличаването на напрежението те постепенно нарастват. Например при 500V арестори първите микроампери се появяват на 550-600V, и постепенно нарастват до 700-800V, като точното напрежение на задействие не може да се определи, но то е някъде около 50-60% над напрежението, написано на етикетката на арестора.

В рамките на една партида арестори има разброси от по 20-30% на напрежението, при което се появява първия микроампер ток. Имали сме случаи от практиката, при които аресторите в DC частта се задействуват по рано (появява се първия микроампер) и в резултат на това инверторите са давали грешка в изолационното съпротивление Riso. Нещата се оправят с простата подмяна на арестора с друг от същата серия, а сваления арестор го използваме в друга централа с по-малък брой на модулите в един стринг.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Петков » 21.08.2013 00:05

Благодаря за отговора, а този арестор, на който прозорчето му съответно е червено, какво трябва да се случи с него?
Аватар
Петков

Мнениеот Mateev » 21.08.2013 00:20

Ами смени го. Друго няма какво да направиш.

Аз лично бих го отворил, за да проверя какво е състоянието на таблетката (варистора). Ако е жестоко изгоряла, то тогава тя ще е цъфнала като майска роза, или най-малкото ще си личи, че е стопена, нагоряла, опушена и т.н. Ако обаче визуално е здрава, боята си стои и няма никакви други признаци на нагаряне, то тогава в нея има още хляб. Натягаш обратно пластинката с тънка жичка (ще я видиш каква е) и на практика така си ремонтирал арестора. Прегряването е променило структурата и параметрите, но не е унищожило варистора. И ако инвертора не ти дава Riso, можеш спокойно да го ползваш още дълги години.

Ако арестора ти е в AC часта, критерий, че всичко е наред, е да стои студен в работно състояние. Ако топли, значи през него протичат някакви микроампери ток, а това вече е опасно. Нещата са по ръба и е въпрос на време да прегрее и да ти направи мизерии.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Петков » 21.08.2013 00:23

Ами, аз поръчах нови, но и новите са с червено, явно така са си в нормално състояние...
Аватар
Петков

Мнениеот Mateev » 21.08.2013 00:30

А ти защо реши, че са изгорели?

Тези на снимката не са - на червеното флагче се вижда само ръба, а при изгарянето то заема цялото прозорче.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот PVTricity » 07.09.2013 15:11

Здравейте
Да споделя и аз един проблем.
Централа с 6 инвертора SMC 9000TL работят само 2. Четири показват Riso а катодните на АС страната са здрави. Нямаме катодни на DC страната.
разменям модулите на работещ и неработещ инвертор и пак работещия си работи, този, който е показвал грешка Riso продълцава да си я показва.
Какъв е проблема?
PVTricity

Мнениеот alabala963 » 07.09.2013 21:04

Някъде ти "изтича" тока преди инвертора т.е отива към земята. С един волтметър измери напрежението м/у "+" и "-" на кабелчетата преди инвертора, който работи и после пред този, който не работи. Ако има съществена разлика, то на неработещия "стринг", някъде ти дава връзка към земя (сбъркана връзка, нарушена изолация, неправилно заземяване).
Както виждам си на принципа проба-грешка. Пробвай да сложиш работещ инвертор на неработещ "стринг". Така ще елиминираш причината "развален инвертор".
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот PVTricity » 07.09.2013 21:15

Направих го.
Откачих на работещия инвертор всички стрингове и ги закачих на не работещия.
Нищо не се промени. Инвертора който работи си работи и с дригите модули, с които неработещия не иска.
Мерих всички стрингове напреженията на отворена верига на работещите и на не работрщите инвертори са еднахви на стринговете им де.
Меря кабелите за пробив към земя и пак са еднакви данните за работещите и нерабптещите инвертори.
PVTricity

Мнениеот Vandal » 08.09.2013 09:48

Прочети това или с две думи смени си фримуера:
http://files.sma.de/dl/7418/Riso-UEN123622.pdf
Аватар
Vandal

Мнениеот PVTricity » 08.09.2013 10:42

Благодаря.
Четох го това, но не намерих фърмшеър на страницата на SMA. И се чудех кой трябва да ъпдейтна, защото като вляза през веб-бокса в инвертора при параметрите иждам два различни явно за различни функции, но и двата не бяха свързани с Riso.
Благодаря за съвета. Ще търся пак фърмуер и ще опитам да ъпдейтна. Ще пиша после да кажа какво е станало.
Поздрави!
PVTricity

Мнениеот PVTricity » 08.09.2013 12:59

Говорих със Слав Ландов от Филкаб, на когото благодаря за съдействието, но се оказа че не мога да си сменя фърмуера, не се сменял, сменя се един епром, който можело и да ми доставят безплатно.

https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 3540,d.Yms

Благодаря на всички за помоща.
Ще пиша на SMA да видим дали ще ми изпратят нови епроми.
Успешен ден на всички.
PVTricity

Мнениеот Mateev » 10.09.2013 00:24

Според мене причината е на друго място. Наскоро имахме случай на централа, в която в резултат на силна гръмотевична буря изгоряха 5 инвертора. Всъщост директно изгоря един от тях, а другите го последваха в следващите 10-15 дена. При тях имаше същия проблем - намалено Riso, което постепенно се намаляваше все повече и повече, докато най-накрая отказаха всички инвертори.

Причината е в два мощни транзистора на входа (долу в ляво на платката), които в резултат на пренапрежението вероятно са деградирали и са си увеличили тока на утечка. В резултат на увеличения ток са започнали да прегряват, а това е ускорило процеса на деградация и в един момент бум - изгарят. Та наблюдавай Riso-то и ако с всеки изминал ден намалява по малко, скоро ще имаш изгорели инвертори.

SL370032.JPG
(459.82 KiB) Все още не е свалено

SL370031.JPG
(331.61 KiB) Все още не е свалено

SMA в началото се дърпаха и подмениха само инвертора, на който видимо беше изгорял един от транзисторите (този на снимките). След като обаче им изпратихме допълнителна диагностична информация, смениха и останалите четири, без да кажат гък. Така че вече има прецедент и от SMA вече са наясно какъв е проблема. Според мене става въпрос за дефектни варистори, които не са се задействували да спасят транзисторите. Факт е, че транзисторите изгарят, а на варисторите нищо им няма. Би трябвало да е точно обратното, но не е. И след като SMA осъзнаха, че вероятно има серия инвертори с дефектни варистори, започнаха да ги подменят без проблем. Това е моята версия.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот PVTricity » 10.09.2013 09:39

Здравейте г-м Матеев
Благодаря за споделения опит.
Разговарях със сервиза на SMA Гърция и те не допускат проблема да е във фърмуера и не искат да ми го подменят.
Като гледам снимките които сте прикачили и този инвертор е с подобен епром.
Моите инвертори са SMC 9000tl-10 и нямат такива транзистори в тази област на инвертора и наистина нямам видимо повредени елементи.
Да попитам как разбрахте, че намалява изолационното съпротивление. Аз виждам само зададените параметри на инвертора, заводските параметри. В подменю Spot Values данните за Riso за 3000 kOm за работещите и за не работещите инвертори, като тази стойност по време на работа не се променя (за разлика от други параметри в реално време)! А в меню Parameters мога да променям данните на Riso между 900 и 10 000 kOm, но не ми показва никъде в реално време.

На мен ми искат да попълня по една форма за всеки инвертор и да им я изпратя, а те ще ми върнат предложение във вид на договор за ремонт на инверторите с цена за ремонта. Казаха ми, че гаранцията не покрива щети от пренапрежение.
Вие след като ги диагностицирахте защо не си ги отремонтирахте а ги изпратихте при тях и колко време отне тази процедура?

Поздрави!
Прикачени файлове
20130908.jpg
20130908.jpg (198.37 KiB) Прегледано 17389 пъти
PVTricity

Мнениеот PVTricity » 10.09.2013 13:57

г-н Матеев дали може да споделите каолко поискаха за ремонт на инверторите.
Аз очакшах да ми се стори скъпо, но 1650евро за ремонт на един иншертор без транспортните разходи ми се вижда много. Толкова ми искат SMA за ремонт (на инвертор)!!!
Имам четири за ремонт.
Дали не е по добре да си купя нови инвертори за тези пари?
Поздрави!
PVTricity

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали