Теоретичен въпрос

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Теоретичен въпрос

Мнениеот petar1 » 28.09.2008 12:49

Здравейте , възможно ли е да се свържат примерно 12 елемента http://solar.sts.bg/catalog/product_inf ... cts_id=265 последователно и при нормално осветяване от слънцето с полученото номинално напрежение 6 V да се захрани директно консуматор изискващ 6 V напрежение с мощност 6 W примерно. Това е само примерна постановка на възможно най елементарното (вероятно)свързване.Ако отговора Ви е положителен , тогава ще задам и конкретни въпроси за моя конкретен случай.Предварително благодаря.
petar1

Мнениеот lz1wvm » 28.09.2008 16:26

Представи си едно динамо от 6 волта и крушка 6 волта ако го въртиш много бързо крушката може да изгори а ако е много бавно няма да свети добре.По добрия вариант е панел(или клетки) за по високо напрежение контролер за заряд на акумолатора акумолатор(за буфер) и консуматор :)
Поздрави
lz1wvm

Re: Теоретичен въпрос

Мнениеот Lupus » 28.09.2008 18:14

petar1 написа:Здравейте , възможно ли е да се свържат примерно 12 елемента http://solar.sts.bg/catalog/product_inf ... cts_id=265 последователно и при нормално осветяване от слънцето с полученото номинално напрежение 6 V да се захрани директно консуматор изискващ 6 V напрежение с мощност 6 W примерно. Това е само примерна постановка на възможно най елементарното (вероятно)свързване.Ако отговора Ви е положителен , тогава ще задам и конкретни въпроси за моя конкретен случай.Предварително благодаря.

Да може, но наистина зависи много от характеристиките на консуматора:
1. Изисква ли стабилно напрежение?
2. Има ли големи промени на тока по време на работа?
3. Непрекъснато ли трябва да работи или само в светлата част на деня?
4. Има ли вградена защита от пренапрежение и късо съединение?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот petar1 » 28.09.2008 20:44

Значи започвам по подробно.В момента имам изградена бюджетна система за видеонаблюдение на обект извън населено място на което няма електрозахранване.Оборудването се захранва изцяло от акумулатор на 12 V (който зареждам през няколко дни ) и работи само през деня.През нощта има хора там и няма много смисъл , пък и камерите не снимат добре на тъмно.Системата се състои от няколко аналогови камери .>IP video server > wireless радио >антена и сигнала се излъчва по безжичното трасе и от другата страна е другото радио и компютър.Всички устройства имат вградени стабилизатори и допускат обхват на захранващото напрежение 10 - 13 V.Общата консумация е 1.5А (18W).А ко взема например този панел http://solar.sts.bg/catalog/product_inf ... cts_id=118 , в описанието му прочетох , но не съм добре с английския (4. Waterproof (UL94,V-O )connector provide nominal 12 DC output . Perfect for grid applications.).Тъй като бюджета е силно ограничен до закупуването само на един панел (за в бъдеще е възможно надграждане) този вариант би ли ми свършил работа и с добавянето на някакъв стабилизатор за 12 V за използването само през деня.Колко би се намалила в този случай мощността при облачно време (предполагам в разсеяна светлина пада и напрежението и тока произведен от панела).Не знам дали имам право да поствам линкове към конкретните устройства които ползвам, но това е възможно най икономичния вариант от гледна точка на консумация на ток която ползвам вече доста време , но ми омръзна да зареждам акумулатор :D
petar1

Мнениеот lz1wvm » 28.09.2008 23:58

Значи акумолатора го имаш.Бюджета ти като гледам е около 1000лв. за панела купуваш и един стабилизатор със заряд за акумолатор и си готов :)
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 29.09.2008 11:57

Модула трябва да е с по-голяма мощност, защото през зимата радиацията е 3 пъти по малка. Също така наличието на облак пред слънцето намалява радиацията още 3 пъти. А облаци има много - особенно през есента, зимата и пролетта. Следователно на тебе ти трябва един 12 волтов панел, който да има поне 7-8А ток. Това означава, че трябва да е 130-150W.

Панела трябва да е монтиран вертикално или почти вертикално (50-60 градуса). Съображенията са две:
1. По-добро усвояване на есенно-зимната радиация. Лятната не ни интересува. От нея имаме в излишък, независимо под какъв ъгъл е панела.
2. Самопочистване на панела при снеговалежи. От тази гледна точка най-добре е панела да е вертикален. Но от гледна точка на максималната зимна енергия е добре панела да е с наклон 60 градуса. В зависимост от вашите конкретни условия вие си преценете кое е по-добре. Ако не ви се разкарва през зимата всяка сутрин да чистите снега, сложете панела вертикално и му направете малка козирка (50 сантиметра над панела и 20 сантиметра напред). Или пък го монтирайте на съществуваща южна стена с 50 сантиметрова козирка и на 1 метър под козирката. Ако се сложи много близо под козирката, има засенчвания през лятото. Ако купите панел от нас, ще ви кажа точното място и наклон в зависимост от конкретната ви ситуация.

Следващото, което трябва да си купите, е специализирано соларно зарядно устройство. То се грижи не само за заряда, но и за разряда на акумулатора. Също така то може да се грижи и за изключването на консуматорите през нощта (за да не се хаби акумулатора).

И последно - ще ви трябва малко соларен кабел и куплунзи и ако поискате - подложен алуминиев профил и крепежни детайли за модула.

Всичко това ще надхвърли 1000 лева, но не с много.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petar1 » 01.10.2008 12:50

Може ли да ми пратите на PM или където прецените конкретна оферта за панел и контролер на заряда и цени и как може да се купят (поръчат - доставят) от Вас тези неща , аз съм от Пловдив.Евентуална цена за доставка или трябва да идвам до Габрово. :)
petar1

Мнениеот Mateev » 01.10.2008 13:58

След малко ще ви пратя лично съобщение с оферта. По доставката няма да има проблем - сина ми учи в Пловдив и всяка събота и неделя си идва до Габрово. Така че ще ви организираме безплатна доставка на място.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали