Страница 1 от 5

Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 15.01.2014 04:42
от vice77
Привет на всички.Пускам тази тема,като държа да кажа,че НЕ искам да продавам ток и да печеля нито да узаконявам проекти(не свързан към мрежата за да не съм централа),а да съм напълно независим от енергото(докато позволява Слънцето).Става въпрос за малка къща с автосервиз,като ме интересуват 2 варианта-за мощност от 3kw/h и втори вариант 6kw/h ,като тока ще се консумира на момента и няма да е в излишък никога.От колко,до колко часа е възможна работата при такова натоварване при 100% КПД?Също удачно ли е да се направи подвижна стойка,така че да се върти по Слънцето за по-голямo КПД? Има доста неща,с които не съм запознат и въпросите са доста,но се надявам тук да получа отговорите...гледам,че има доста професионалисти и запознати по темата.И последно,но не и по значение,колко би струвала такава централа(приблизително естествено) с оглед посочените мощности.Благодаря

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 15.01.2014 14:44
от venkap
Нещо в подхода бъркаш. От форума можеш да получиш отговори на 99.99% от въпросите, които те интересуват, но това е равносилно да ремонтираш кола без да имаш понятие, само разчитайки на отговори от автомобилните форуми.
По-добре е да се обърнеш към няколко специализирани фирми за оферти. Такива фирми можеш да избереш, както от този форум, така и от нета. След като получиш офертите и останат въпроси, които да са не доизяснени, ние ще помагаме.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 15.01.2014 16:41
от BulSpace
Съгласен съм!

Отговора на въпроса изисква детайлно проектиране от хора с опит, които не само да разгледат профила на товара ти, но и да ти предложат различни степени на автономност с цени. 100% автономност е много примамливо, но и още по-скъпо, затова се търси приемливия баланс.

Само като пример:
Ако инсталираш 1KWp панели, то ти всеки ден на средно-годишна база ще генерираш около 4-5 KWh електроенергия. Тази енергия трябва да я консумираш веднага(тя е с непостоянна мощност) или да си сложиш батерия (около 200Ah/48V за всеки ден, в който няма да консумираш енергия)....

Общо взето ще ти трябват панели, контролер, инвертор, батерия, окабеляване, защити, конструкция и т.н. , което до ключ е около 3000-4000 EUR/KWp без ДДС инсталирана мощност при коректно оразмеряване. Цените варират според количество, дизайн и марки...

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 15.01.2014 18:47
от vice77
Venkap,благодаря за отделеното време,но грешно си ме разбрал.Първо не бих се наел да се занимавам с неща,от които не разбирам.Второ не съм тръгнал нищо да ремонтирам,а питам за проектиране-изграждане.И трето затова съм тук(къде другаде) за да намеря точно такива хора,които биха могли да ми кажат дали това въобще става с тези мощности и по този начин и разбира се,колко приблизително би ми струвало.Не ме разбирайте погрешно-не искам направи си сам,а надеждна система изпълнена професионално.
BulSpace,благодаря ти и на теб за отделеното време.Твоя отговор попада в десетката...разбрал си ме напълно :idea:
Не съм запознат с материята и не знам възможно ли е такива товари 3кв.ч и 6кв.ч за малка централа.Надявам се и г-н Матеев да каже неговото мнение,като вещ в занаята.Опитвам се да разбера дали въобще ще стане с такива мощности и дали мога да си го позволя-това е.Благодаря на всички и успех!

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 16.01.2014 02:30
от Mateev
Не ми стана ясно каква е мощността на консуматорите. Числата, които цитираш (3 kWh и 6 kWh) мощности ли са или енергии. Споменаваш и думичката "товар", което означава, че са мощности, а в същото време даваш мерна единица за енергии. Разликата между двете понятия е огромно. Ако мощността на консуматорите е 3kW, то необходимата енергия за едно денонощие е 24 * 3 = 72 kWh. Тя може да бъде произведена и съхранена от фотоволтаична централа с мощност 72 / 6 = 12 kW. Но това е в ярък слънчев летен ден. В слънчев зимен ден мощността на централата трябва да бъде 12 * 4 = 48 kWh, а ако искаш да си гарантираш и облачните дни, мощността нараства до 60-80 kW.

Предполагам разбра основния проблем - може да похарчиш 12 * 2 = 24 000 EUR, а може и 80 * 2 = 160 000 EUR в зависимост от това какъв точно ти е товара, зиме ли ще го ползваш или лете, денем или нощем, искаш ли 100% гарантирано захранване или може да си позволиш няколко дена през зимата да останеш без ток и т.н и т.н. Колегата Bulspace ти го каза технически, но ти не го разбра - най важното нещо е ТОВАРОВИЯ ПРОФИЛ. ТОест какво ще се захранва, кога ще се захранва по часове от денонощието и по дни и месеци от годината, допустимо ли е оставане без енергия или трябва 100%-ова гаранция че товара ти винаги ще работи и т.н и т.н.

И понеже не си техническо лице и не знаеш дори как да си зададеш правилно въпроса, наистина най-разумного е да намериш фирма или специалист по въпроса и да проведете една среща, на която информацията буквално ще бъде измъквана от вас. Ще ви се задава дълга серия от въпроси, най-вече свързани с консуматорите, и на база на натрупаната информация специалиста вече ще може да ви ориентира за цената на необходимата инвестиция.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 16.01.2014 02:46
от Mateev
Още един пример, за да разбереш колко е важно да се знае какъв ще е товара:

Една малка градинска фотоволтаична лампа с мощност 0.1W китайците я продават на цена под 10 лева.
Соларното захранване на една малка GSM преносима клетка със същата мощност сигурно струва над 200 долара.

Защо има такава огромна разлика в цената - ами защото градинската лампа работи само 3-4 часа през нощта. И на никого не му пука дали е имало слънчев ден, който да зареди акумулатора, и лампата да свети 8 часа през нощта, или е имало мъгла и следващата нощ лампата въобще няма да светне. При GSM клетката това не е така - първо тя трябва да работи денонощно и второ тя трябва да работи дори и когато има един ден с мъгла, който не добавя никаква енергия в акумулатора. Нещо повече - тя трябва да работи и при 2, 3 или 5 последователни дни с мъгла, дъжд или сняг.

Ами ако мъглявите дни станат 10? Ако приемем, че акумулатора е изчислен за 5 дни, все някога ще се случат 6 дни. Ако го изчислим за 6 - ами все някога ще се случат 7. Дори и за 20 мъгляви дни да го изчислим, веднъж на 100 години могат да се случат 21? Пиша тези неща за да разбереш колко е жестоко изискването за 100% гарантирано захранване. Това изискване може да ти увеличи цената на инвестицията 10 или 20 пъти, и пак няма да има непрекъсваемост чисти 100%, а например 99.9%.

Мога да изпиша 100 листа по въпроса и именно затова е по-добре наистина да отидеш на среща със соларен специалист, който да ти ги разкаже тези неща за 10-15 минути, а после съвместно с него да отимизирате инвестицията и да изберете един разумен компромис между ЖЕЛАНИЯ, ВЪЗМОЖНОСТИ и ФИНАНСОВИ ПАРАМЕТРИ.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 16.01.2014 10:42
от bubolinka1
Човека иска докато работи сервиза / от 9 до 17 часа/, да си захранва уредите за отопление и свързаните с работата/ компресор, компютър, повдигач/. Вероятно инсталираната система да му намалява по-голямата част от сметката за тока/ без да го съхранява за да осигурява работа до 19 часа през не летните дни, защото е прекалено скъпо/. Вероятно не иска да осигури соларна мощност в случай, че му се наложи да използва за кратко заваръчният апарат, а в момент на натоварване на уредите за отопление/ в рамките на 3-6 кв/, включването на подемника / за 30 секунди/, да ползва част от мощността от мрежата.
П.С. това повече пиша за инициатора на темата, да разбере, че му трябва фирма, а той като има възможност да монтира и заварява- само стойките да си направи.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 16.01.2014 11:59
от Mateev
Ако си има съществуващо електрозахранване и просто иска една част от тока да си го произвежда сам, без никакви ангажименти за съхраняване на енергия в акумулатори, нещата са много по-лесни. Просто се слага една минимална Grid Connected фотоволтаична система, изчислена на база ярък слънчев летен ден, като тази система се оставя да работи в паралел с енергийната система, но ще стои скрита зад електромера. Трябва само малко автоматика, за да не се позволи връщане на енергията в мрежата.

При това положение през лятото сервиза ще работи едва ли не на 90% собствена енергия, а пролет, есен и зима показателите постепенно ще намаляват до най-лошата точка - 20-25% собствена енергия на 21 декември. Системата трябва да има логване и записване на компютър, на който точно и ясно да се вижда каква енергия се е ползвала и кога. На базата на тази вече натрупана информация в бъдеще може да се вземе решение за добавяне или не на нови мощности. Тоест не е необходимо всичко да се изчислява и да се прави от раз. Може да се започне и с по-малки мощности и в бъдеще да се добавя.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 16.01.2014 20:54
от venkap
vice77 написа:...а да съм напълно независим от енергото(докато позволява Слънцето).

Варианта да e напълно независим не е най-подходящ от техническа и икономическа гледна точка.
Но първо трябва да се уточни, дали изобщо е възможен монтаж на панели и какво количество.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 16.01.2014 22:07
от vice77
Буболинка,аз ли не се изразих правилно или ти си гении не знам(или и двете :lol: ),но точно това ми е идеята с всичките му дребни подробности,които си описал(за електрожена и т.н.)!Моите адмирации...просто няма какво да се кажа повече..това е потреблението горе долу,а като гледам и решението(без батерии и с допълване от мрежата,ако е необходимо,когато няма Слънце) го има.Чисто и просто искам да ползвам цялата възможна енергия от...-до... и тя да бъде 3кв. или 6кв.,а когато Слънцето започва да залязва и се получи спад се пуска монопола и така.
Mateev написа:Ако си има съществуващо електрозахранване и просто иска една част от тока да си го произвежда сам, без никакви ангажименти за съхраняване на енергия в акумулатори, нещата са много по-лесни. Просто се слага една минимална Grid Connected фотоволтаична система, изчислена на база ярък слънчев летен ден, като тази система се оставя да работи в паралел с енергийната система, но ще стои скрита зад електромера. Трябва само малко автоматика, за да не се позволи връщане на енергията в мрежата.
г-н Матеев благодаря за поясненията и изчерпателната информация.Можете ли те ли да ми кажете приблизителна цена на този вид централа за 3 и 6 кв ,след като сте наясно с концепцията..доколкото разбирам е доста по-евтина?Благодаря за разплитането на питането :thumright:

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 17.01.2014 08:17
от KD Solar
vice77 написа: ... а когато Слънцето започва да залязва и се получи спад се пуска монопола и така.
Ти монопола въобще няма да го откачаш - за монтирането на мрежова фотоволтаична система, каквато реално е в твоя случай, се нуждаеш от захранване от ЕРД (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго - Про).
В момента, е който откачиш захранването, твоята система ще спре...

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 17.01.2014 13:22
от Maste
....Виц 77, според мен, най-доброто решение е една хибридна-система.Ветроперка/фотоволтаик, виж сега, как се е замъглило вън мъгла и сажди (халпур и цалпур вси гражданя бичат печките)в тези мразовити януарски дни и нощи.Та да назначите 2 циганина на покрива на сервиза на 4часа (на боб и пийница) па на смени (и засмени) да въртят педалите на перката. Пък Шаллах му и монополата.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 18.01.2014 03:40
от Mateev
vice77 написа:
Mateev написа:Ако си има съществуващо електрозахранване и просто иска една част от тока да си го произвежда сам, без никакви ангажименти за съхраняване на енергия в акумулатори, нещата са много по-лесни. Просто се слага една минимална Grid Connected фотоволтаична система, изчислена на база ярък слънчев летен ден, като тази система се оставя да работи в паралел с енергийната система, но ще стои скрита зад електромера. Трябва само малко автоматика, за да не се позволи връщане на енергията в мрежата.
г-н Матеев благодаря за поясненията и изчерпателната информация.Можете ли те ли да ми кажете приблизителна цена на този вид централа за 3 и 6 кв ,след като сте наясно с концепцията..доколкото разбирам е доста по-евтина?Благодаря за разплитането на питането :thumright:


Ами имаш проблем..............
Grid Connected инверторите обикновенно са с голяма мощност, за да могат да постигнат високо КПД. Другия ти проблем е, че твоята централка трябва да бъде трифазна. И какво става - трябва да използваш 3 инвертора по 1 KW или 3 по 2 KW. Не че не могат да се намерят такива, но цената им ще е златна, а КПД-то много много лошо. SMA например имат инвертори по 1.1 KW, но доколкото си спомням цената им на Ват-пик е двойна и тройна спрямо тази на големите трифазни инвертори. Като цяло бих ти казал една ориентировъчна цена от порядъка на 2.0 до 2.5 EUR/Wp. Боя се да не стане и повече, защото централката си е малка, а има условно-постоянни разходи, които са същите като на големите централи.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 18.01.2014 13:09
от mstoev
vice77: Искаш да си намалиш сметката за електроенергия в сервиза като използваш за целта фотоволтаика. Засечи си електромера и виж колко kWh електроенергия използваш за 24 ч. от енергийния микс който ни продават. Ако имаш и фактури по отделните месеци ще е още по-добре. С уред за измерване на мощността си замери мощностите на отделните консуматори и времето за което те работят. Опитай се да въведеш енергийна ефективност т.е. да понижиш консумацията на електроенергия с по-ефективни консуматори и да не я използваш за калорифери, бойлер за топла вода и др. нагреватели. Следва създаване на енергиен микс в сервиза ти т.е. енергия от енергийната система и енергия от фотоволтаичната система която не може да работи без наличие на напрежение от енергийната система. Тънкия момент е управлението на енергийните процеси в този вътрешен в сервиза енергиен микс. Имаш ли излишна електроенергия която не използваш тя ще ти се начислява в електронния електромер и ще трябва да я плащаш като консумирана Проблемът ти е комплексен и трябват замервания, анализи, обсъждания и след това инвестиции. Задачите в фотоволтаиката се решават от зад напред.

Re: Фотоволтаична централа за собствени нужди

МнениеПубликувано на: 18.01.2014 16:33
от venkap
mstoev написа:vice77:...Засечи си електромера и виж колко kWh електроенергия използваш за 24 ч. от енергийния микс който ни продават. Ако имаш и фактури по отделните месеци ще е още по-добре. С уред за измерване на мощността си замери мощностите на отделните консуматори и времето за което те работят.

Трябва му товаров график само за периода от 08:00 до 20:00 часа. Останалото го има във фактурите от партидата(партидите). Идеалния вариант е да се включи електронен ватмер или електромер с вграден товаров график, който да запиши товарите поне в 15 минутни интервали. В този случай ще има възможност да се свалят максималните и минималните товари.
Преди време мой познат ме помоли за проект на ел. инсталация в неговата еднофамилна къща с прикрепен към нея автосервиз от 45 кв.м. Оказа се, че общият товаров график е много неравномерен от 250 W до 5800 W, като максималните товари са много редки. Средния товар за час (енергия) се оказа 2050 Wh изчислено за 10 часов работен ден. Тук не влизат разходи за отопление.