Градински соларни лампи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Градински соларни лампи

Мнениеот energy11 » 17.08.2014 14:03

Здравейте колеги,

Трябват ми 6-8 броя соларни лампи тип колчета (poles) за осветяване на градинска пътека. Искам обаче да са малко по-мощни такива от широко разпространените по магазините за 3лв бройката и по-височки (към 50тина см). Прегледах доста сайтове (и бг и чужди), но проблема ми е, че почти никъде не пише колко е мощността на панелчето, съответно не мога да направя сравнение между различните продукти.

Прегледах и мненията ви във форума и както и аз знам, отзивите като цяло хич не са добри и това няма да изкара кой знае колко, но не ми се занимава да правя системка с панел, акумулаторче, да копая кабели и т.н.

Та някой може ли да ми препоръча една идея по-качествени соларни лампи и откъде мога да ги закупя/поръчам. Г-н Матеев беше писал в някоя друга тема, че е закупил сравнително по-скъпи лампи, ако може и той да сподели мнение, благодаря.
energy11

Re: Градински соларни лампи

Мнениеот Mateev » 18.08.2014 18:16

По-скъпите също се оказаха боклук. В общия случай проблемите с тези лампи са следните:

1. Използват се пластмасови детайли, които UV радиацията ги "изяда" за по-малко от една година. Потъмняват, матират се, стават трошливи, в електрониката влиза вода и дотам.
2. Използват се фотоволтаични клетки със покритие от някаква смола. Тази смола също не издържа повече от една година. Потъмнява, матира се, напуква се, в клетките влиза вода и дотам.
3. Използват се некачествени Ni-MH акумулатори с време на живот само 100-200 цикъла. Буквално за половин година капацитета им изфирясва, и ако в началото са държали енергия за по 5-6 часа светене през нощта, в края държат енергия само за 1 час.
4. Самите акумулатори имат склонност да се изливат, и като се излеят, разяждат контактите на перата, така че вече става невъзможно акумулатора да се смени с нов.
5. Друг проблем с акумулаторите - на тях пише 600mAh, а в реалност са не повече от 180-200 мAh. Мерих ги със зареждачките, които имам.

Единственото качествено нещо от тези лампи е хромникеловата тръбичка - до ден днешен си имам 20-30 хубави хромникелови тръбички, останали от тези лампи.

Та да се върнем на въпроса с мощността. Дори и да приемем, че намерим някъде качествено направена такава лампа, то тя пак няма как да осигури светенето на повече от 2-3 светодиода по простата причина, че толкова е енергията, която слънцето може да предостави на такава малка площ. Тоест този тип лампи винаги ще си бъдат само едни светулки и нищо повече. Ако искате хубава мощна светеща градинска лампа, която да осветява поне няколко метра около себе си, то тогава говорим за мощност 20-30W, която мощност се нуждае от автомобилен акумулатор и от панел поне 60-80Wp. Няма как - такива са енергийните разчети. Или слагате "светулки" които само могат да ви радват окото, или ако искате наистина някакво осветление, трябва да прокопаете подземен кабел и да си включите лампите в мрежата. Това е........

Иначе една градинска лампа за да е качествено направена и да има шанс да издържи поне няколко години, то тогава в нея трябва да има само хромникел и стъкло. Има ли някъде пластмаса, значи е еднодневка. Но нали знаете хромникелова лампа с височина 1 метър колко струва - може би от 200 лева нагоре.......
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 18.08.2014 20:50

Да видим това как ще е: http://www.aliexpress.com/item/solar-sp ... 07499.html
Поръчах си ги ама ще ги чакам два месеца.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 18.08.2014 21:53

Lupus написа:Да видим това как ще е: http://www.aliexpress.com/item/solar-sp ... 07499.html
Поръчах си ги ама ще ги чакам два месеца.

Панелче, покрито със смола - живот 1 година, максимум 2......
Кутия от пластмаса - живот 1 година, максимум 2...... освен ако кутията не е направена от UV стабилизиран ABS, но тогава цената няма да е 13 $.

Тука има една хитрост, за която мога да ви светна, ако случайно не сте се досетили сами. В магазините се продават UV защитни лакове на спрейове с цена 8-12 лева за спрей от 500 g. Наскоро правих тестове с такива UV лакове, защото ми трябваше да изтествам какво е поведението на белите PVC карти при облъчане с UV радиация. Трябваха ми за една пчеларска информационна система. Та купих една живачна лампа 400W и счупих външния корпус. Вътрешния представлява ампула, която излъчва с пълна мощност в UV спектъра. Сложих я в една метална кутия, покрита отвътре със станиол, и така се сдобих с UV излъчвател, с UV интензитет например 1000 слънца. Вътре в тази кутия слагам PVC карти или изделия от други материали, и ги облъчвам в продължение на 24 часа, което е еквивалентно на слънчево облъчване от 2-3 години.

Понаправих от любопитство изследвания на различни материали от бита - пъхнах вътре какво ли не, за да видя какъв ще е ефекта. Ами трябва да ви кажа, че ефекта е РАЗРУШИТЕЛЕН за почти всички видове изделия от пластмаса. Пожълтяват, покафеняват, стават рошави и трошливи - въобще структурата им се руши. За сравнение пръскам половината от картата с UV защитен лак, и видимо се забелязва, че той наистина я защитава. Пак покафенява, но едвам-едвам - сигурно ще издържи поне 20-30 години преди да достигне до нивото на незащитена карта. 100%-това защита се получава, ако се сложи някаква алиминиева лепенка или станиол. Ха-ха - 100%-ова защита се получава и ако картата е напечатана с лазерен принтер или с принтер за PVC карти. Оказва се, че всички видове тонери и мастила са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСТОЙЧИВИ НА UV РАДИАЦИЯ и въобще не им пука колко време ги облъчваме. Запазват си цвета такъв, какъвто е бил, и не се забелязва ни най-малка промяна.

Та моето предложение - купувайте евтини китайски "светулки" или лампи, но ако ще ги слагате вън на открито, пръснете няколко слоя прозрачен UV лак върху тях. Със сигурност това ще удължи живота им поне 10 пъти.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 18.08.2014 22:16

Идеята за лака не е лоша, ще пробвам.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот KD Solar » 19.08.2014 11:15

Mateev написа:100%-ова защита се получава и ако картата е напечатана с лазерен принтер или с принтер за PVC карти. Оказва се, че всички видове тонери и мастила са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УСТОЙЧИВИ НА UV РАДИАЦИЯ и въобще не им пука колко време ги облъчваме. Запазват си цвета такъв, какъвто е бил, и не се забелязва ни най-малка промяна.

Това е така, защото в мастилото има примеси на сажди.
Говорил съм с производители на кабели и те споделят - "единственото нещо в индустрията, което защитава на 100% от UV лъчите са саждите".
Това е и причината UV защитените изолации на кабели да са черни.

Преди години се произвеждаха сини и червени кабели за фотоволтаични системи.
Сега почти не се предлагат на пазара - предлага се основно черен кабел и по-рядко черен със съответно синя или червена сърцевина.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Блудният син » 19.08.2014 11:18

Досега не знаех за такива лакове. Прозрачни ли са за видимия спектър? Може ли нещо по-конкретно, като насока?
И още нещо: Дали /и какво/ влияние оказват, АКО са прозрачни, в/у мощността на обикновена поликристална клетка, след напръскване?
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Mateev » 20.08.2014 09:36

UV лаковете видимо са прозрачни за моите очи (видимия спектър) и явно са непрозрачни за UV спектъра. Така би трябвало да изглежда идеалния UV лак. Колкото до реалните, вероятно имат някакъв процент затъмняване във видимия спектър, но това моите очи не могат да го детектират. Трябва да се изследва с калибрирана фотоволтаична клетка, но това все още не съм го правил. Колкото до UV лъчите - явно и там защитата не е на 100%, защото вече ви казах - PVC картите покафеняват дори и под защитния слой, но визуално на око го преценявам, че е около 10 пъти по-слабо.

На първо време без специални изследвания нека да приемем, че UV лака спира до 10% от видимите лъчи и над 90% от UV лъчите. Тоест изпълнява си предназначението, за което е направен. Нещо повече - аз го използвам и за херметизация на електронни компоненти (за защита от вода и влага). Тоест трябва някъде да залепя RFID лепенка, която по принцип не е защитена против влага. Първо пръскам основата с UV лак, след изсъхването лепя лепенката и отново пръскам с UV лак, постигайки по този начин пълна 100%-ова херметизация и от двете страни. Пробвах след това слагане под вода - няма проблеми, RFID-а продължава да си работи.

Въобще според мене този UV лак е идеално решение за защита изделия, които трябва да работят на открито. И ако го опазим от механични надирания, вероятно изделието ще работи безпроблемно дълги години.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 20.08.2014 10:07

Кажи кои марки ползваш, може и снимки на флаконите. Влияе ли на разстоянието от което се четат таговете?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 20.08.2014 11:10

Ами аз ползвам ColorWorks лак. На етикетката на капачето пише ART. 918572. На самия спрей пише Varnish with U.V. Protection Acrilic Based.

Купувам го от тука: http://markita.net/lak-lazuren-akvis-s- ... buk.html-0

Купувал съм същия и от магазините в Габрово. Има и много други видове както по магазините, така и в интернет. Не съм тествал всичките, а само два. Този, който го написах, прави гланцово покритие. Другия прави матово покритие, но пак прозрачно. Не ти го препоръчвам, защото на него не пише, че има UV защита. Въпреки това по време на експериментите се оказа, че и той всъщност защитава картите, при това не по-зле от този на линка.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 20.08.2014 12:12

Благодаря за инфото! Поръчах си един и като дойдат соларните лампи ще направя сравнителен тест - по-точно влияе ли на мощността. Ако това пази смолата, с която е залята фотоклетката ще е добре.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 20.08.2014 12:31

Ще я пази. За по-сигурно сложи няколко слоя. Едва ли сумарно ще намалиш произведената енергия с повече от 5-6 процента.

Иначе най-голямата заплаха за тези лакове е НАДИРАНЕТО от твърди частици. Например пясъчна буря или пък при мене така се получи, че през зимата не ги прибрах, и те останаха засипани с тонове сняг и лед, примесен с всякакви мръсотии, включая и с песъчинки от опесъчаването.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 20.08.2014 13:49

Идеята е не да си светя с тия лампи, а да им ползвам конструкцията за кошерното захранване (обсъждахне го). Като мощност и напрежение са идеални, ще им се сменят батериите и ще видим как в тях може да се разположи и още електроника.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 20.08.2014 17:09

Ами тогава мога да ти кажа, че много си се цакнал. Лампата от твоя линк е една ГОЛЯМА ИЗМАМА. Ако си повярвал на параметрите 6V 5W трябва да ти кажа, че много си се прекарал. Нито волтовете са 6, нито ватовете са 5 - ха-ха......

По волтовете - те са или 2V или 4V - не се вижда на снимката дали са 4 последователно вързани клетки и 8 по-малки. Склонен съм да мисля, че са 4 големи клетки, защото ако са 8 малки, не се вижда къде им е опроводяването. Спедователно напрежението на клетката ти е 2.0V, но ако това е така, то тогава би трябвало вътре да има трансфертер за повишаване на напрежението до около 3.0-3.5V, за да могат да светнат белите светодиоди.

Има проблем и с броя на NiMH батерийките, сложени вътре. Най вероятно са 3 броя и би трябвало директно да се зареждат от 4-те волта на 8 последователни клетки (ако са 8 ). Ако това е така, то тогава тези батерии винаги ще остават НЕДОЗАРЕДЕНИ, защото 8-те клетки не могат да дадат необходимото напрежение, а то е 3 * 1.45 = 4.35V

Най-големия ти проблем е по мощността - тука директно са те измамили. Ако приемем, че клетките са 4 големи, то тогава общата площ на всичките клетки е 4*6*4 = 96 кв.см., умножени по ток 20 mA/кв.см. и умножени по 0.5V - всичко това прави мощност някъде около 1W. Това е максималната теоретична мощност на това панелче. За един ярък слънчев ден това панече ще даде около 6 Wh енергия, което при 4V батерии прави 1500 mAh. За да може тази енергия да бъде съхранена, батериите вътре трябва да бъдат поне 2200mAh, но аз бас ловя, че на тях ще пише 600mAh, а ти ще установиш, че са не повече от 200-300mAh.

Нека все пак да изчакаме да видим какво ще получиш, и дано да се окажа лош пророк. Мощността на панела със сигурност е по-малка от 1W, но може пък другото да си е наред - знам ли. Ако кутията наистина е от ABS пластмаса, както го пишат в параметрите, значи поне с нея си ударил шестица от тотото. Аз също много я харесах като конструкция, като размери и като материал. Панелчето позволяваше да бъде 2W, ако бяха го напълнили с клетки малко по на гъсто, но и с 1W ще се примиря. Батерийките вътре дори и да са само 3, това напълно ме устройва. Ще изхвърля оригиналните и ще сложа истински.

Абе да ти кажа - може и да свърши работа, но смятай консумацията си за 1W максимална мощност, 5Wh консумирана енергия от устройството ти за 1 лятно денонощие и само 1 Wh консумация за през зимните дни и нощи. Това прави максимална консумация на твоето устройство от 40mW, което при 4V захранване прави само 10mA. Ако твоето устройство консумира толкова, всичко ще е наред.

Между другото ако клетките са 8, знаеш ли колко готино ще пасне на напрежението, мощността и енергията една единствена LI-Po клетка с капацитет 5Ah, но тя няма да държи на големите горещини и големите студове. Другото е да експериментираш с две клетки NiZN акумулатори. Напрежението също им пасва почти перфектно.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.08.2014 17:27

Аз пък изнамерих това: http://www.ebay.com/itm/Thin-Film-Flexi ... 1e88d46b5a

и мисля него да използвам за соларно захранване на единичен кошер. Предимството на моето панелче е, че по начало си е направено да издържа на всякакви метеорологични условия дълги години наред. Монтажа ще е много лесен - завива се с видии хоризонтално на капака или вертикално на южната страна на хранилката/корпуса.

Купих няколко такива и ги тествах - наистина са добри и наистина дават параметрите, които са написани в сайта.

Купих и този панел от любопитство: http://www.ebay.com/itm/18V-4-5W-semi-f ... 2a36195f8c
Ха-ха - виж колко е голям и пак няма 5W - ха-ха. Иначе този панел се оказа много добър като херметизация, а това е най-важното. Става за някакви устройства там на полето, но не и за кошер, защото е много скъп. Виж за някаква MTO станция или за Wi-Fi ретранслатор е идеален.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали