производство на HHO от фотоволтаик ?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

производство на HHO от фотоволтаик ?

Мнениеот highsky » 10.11.2014 03:14

Има ли такава възможност от фотоволтаичен панел да се прави хидролиза на вода и добив на място на HHO газ? Примерно 4 панела по 250 W които без инвертор да захранват директно с прав ток хидролизер. Идеята е дали по този начин през зимния период да се дозагрява воден буфер чрез изгаряне на HHO бавно но всеки ден без прекъсване. Как/в какви граници/ вариарат изходящото напрежение и ток на типичен фотоволтаичен панел? Примерно ако даден панел дава 20 V 10 A така трябва да се конструира хидролайзера че да има 10 клетки/по 2 Vпад на всяка/ и размер на ламел 10 см на 10 см/приемам за допустима плътност на тока 0.1 A/кв.см. Има ли начин да се реализира без скъпите акумулатори, инвертори и контролери?
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Re: производство на HHO от фотоволтаик ?

Мнениеот Lupus » 10.11.2014 09:50

highsky написа:Има ли такава възможност от фотоволтаичен панел да се прави хидролиза на вода и добив на място на HHO газ? Примерно 4 панела по 250 W които без инвертор да захранват директно с прав ток хидролизер. Идеята е дали по този начин през зимния период да се дозагрява воден буфер чрез изгаряне на HHO бавно но всеки ден без прекъсване. Как/в какви граници/ вариарат изходящото напрежение и ток на типичен фотоволтаичен панел? Примерно ако даден панел дава 20 V 10 A така трябва да се конструира хидролайзера че да има 10 клетки/по 2 Vпад на всяка/ и размер на ламел 10 см на 10 см/приемам за допустима плътност на тока 0.1 A/кв.см. Има ли начин да се реализира без скъпите акумулатори, инвертори и контролери?

Принципно всякакви "гимнастики" са възможни, но ако идеята е само да преобразуваме слънчевата енергия в топла вода, като от слънцето добиваме ток, от тока газ и от газа топлина, то такава система би била с изключително ниско КПД.
Простото и ефективно решение е соларни (а не фотоволтаични) панели и получаване на гореща вода. Във форума е разискван подробно въпроса за "топлинния акумулатор", потърси темата и ще прочетеш интересни идеи.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот highsky » 10.11.2014 12:20

Благодаря за съвета , изчел съм форумът и никъде не видях да е коментирана темата за хидролиза която през зимния период да добавя енергия от HHO газ към вече създадена система от обикновенни соларни термични панели. Въпросът ми е за какви изходящи параметри на фотоволтаични панели да проектирам хидролизера, при следните параметри :
1.Обща мощност на системата от вотоволтаици-около 1000 W;
2.Третирам фотоволтаика като генератор на напрежение в диапазонът 12-24 V но колко точно при паралелно свързани модули с цел голям ампераж;
3. площ на ламелите на хидролизера изчислявам като заложа колко ампера ток може да осигури системата фотоволтаици при средно зимно дифузно слънцегреене-колко е това 5А? Ясно ми е че тази характеристика може да се променя от нула до макс/10А?/ на конкретния модел ФВ.Което ще съответства на дебит от нула до макс на хидролизера.Възможно е да има допълнителен хидролизер който да поема увеличения ток при силно греене....това ще покажат сметките ...
4. Ползване на HHO чрез изгаряне в топлобменник за затопляне на водата от съществуваща термална соларна система

Ефективността ще е променлива, но е начин да се вкара сравнително ниска мощност която ще си работи и натрупва термална енергия по един надежден начин.Ключов е топлобменникът за изгаряне на HHO от това ще зависи и ефективността на системата тъй като водорода е високо калоричен.Има заявка за български патент на Мирчо Табаков за топлообменник... Не на последно място има значение и възможността такава система да се рараства на модулен принцип, до моментът в който покрие нуждите напълно. След като отделихме толкова страници за топлонен акумулатор с радост ще очаквам коментари по тазитема
Това е целта
highsky

Мнениеот Блудният син » 10.11.2014 17:25

highsky написа:Благодаря за съвета , изчел съм форумът и никъде не видях да е коментирана темата за хидролиза която през зимния период да добавя енергия от HHO газ към вече създадена система от обикновенни соларни термични панели. Въпросът ми е за какви изходящи параметри на фотоволтаични панели да проектирам хидролизера, при следните параметри :
1.Обща мощност на системата от вотоволтаици-около 1000 W;
2.Третирам фотоволтаика като генератор на напрежение в диапазонът 12-24 V но колко точно при паралелно свързани модули с цел голям ампераж;
3. площ на ламелите на хидролизера изчислявам като заложа колко ампера ток може да осигури системата фотоволтаици при средно зимно дифузно слънцегреене-колко е това 5А? Ясно ми е че тази характеристика може да се променя от нула до макс/10А?/ на конкретния модел ФВ.Което ще съответства на дебит от нула до макс на хидролизера.Възможно е да има допълнителен хидролизер който да поема увеличения ток при силно греене....това ще покажат сметките ...
4. Ползване на HHO чрез изгаряне в топлобменник за затопляне на водата от съществуваща термална соларна система

Ефективността ще е променлива, но е начин да се вкара сравнително ниска мощност която ще си работи и натрупва термална енергия по един надежден начин.Ключов е топлобменникът за изгаряне на HHO от това ще зависи и ефективността на системата тъй като водорода е високо калоричен.Има заявка за български патент на Мирчо Табаков за топлообменник... Не на последно място има значение и възможността такава система да се рараства на модулен принцип, до моментът в който покрие нуждите напълно. След като отделихме толкова страници за топлонен акумулатор с радост ще очаквам коментари по тазитема

Личи си, не си "изчел форума". Г-н Матеев надлъж и нашир е разглеждал всякакви аспекти, колегите-и те, има и учебници. Ето няколко момента от всичко това:
1.ЕНЕРГИЯ, която да добавяш,, от ННО, трудна работа. Казаха ти, КПД е твърде ниско. НЕ МОЖЕ ДА "ДОБАВЯШ" енергия с още някое преобразуване.
2.5А ток /ако питаш колко са/, са 5 пъти повече от тока, при протичане на който по два безкрайно дълги и безкрайно тънки проводника във въкуум се поражда сила на взаимодействие 4*п*10^(-7) [N] на всеки метър от дължината. Сериозно. :wink:
Иначе, мой добър приятел, известен форумец /данните му там, дето се изявява, ти ги пращам на лични/ е постигнал някакви успехи /той така твърди/ и, ако не го с нещо засегнеш, може и да ти сподели. Моя милост си остава краен скептик - щото дори и висока температура да развива горенето на "ННО-газ", от това, енергията в него не става повече от вложената. Фотоволтаикът силно зависи как го товариш, за да го третираш като източник на напрежение. В режим на КС, си става почти източник на ток и, просто така, не можеш го изгори.
3.Дерзай, прочее. така ще се убедиш сам в споменатото не само от мен. да няма обиди.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот highsky » 10.11.2014 19:50

Моля който знае да помогне с отговорите на два прости въпроса-Колко ток средно протича през фотоволтаик и при какво напрежение през зимен ден по нашите географски ширини?Ппримерно нещо такова: протича 10 А при напрежение 12Vили от обявените 240 W,поради слабото слънце ще получим усреднено 120W .От тук следва че когато се инсталират 4 бр такива панела ,може да се разчита при правилно направен хидролизер на 3л/мин произведен HHO.Сега аз съм виждал как гори такава горелка с такъв дебит и определено мисля че ще затопли обем вода доста по добре от бързовар 500 W свързан към инвертор и акумулатори и съшите 4 панела през зимата, а разхода на системата има значение.
До Блудният син-добавянето на енергия към един буфер с вода може да стане по много начини: този който аз си мисля го описах , други го правят с въглища,дърва, с пропан бутан, метан , термо помпи, електролитни котли, индукционни нагреватели, хим. реакции ит.н.Всичко това са трансформации на Слънчевата енергия...Не се наемам да смятам КПД на отворена система,по просто е да се експериментира.Затова очаквам от вас да разбера тези параметри на фотоволтаичния панел, за да не се окаже че хидролизера работи добре с 12V и 40 А ,а имам панели които дават 18V и 3 А
При автомобилните системи например отделянето на топлина в електролита даже се смята за загубена енергия, а тук ще е плюс тъй като крайната цел е да повишим температурата на обем вода от 20 градуса нагоре.
Това е целта
highsky

Мнениеот Mateev » 10.11.2014 23:05

Напрежението на фотоволтаичните панели е сравнително постоянна величина, независимо дали ги облъчваме с радиация 10 или 1000 W/кв.м. Променя се единствено тока, който е пропорционален на слънчевата радиация. Този ток в рамките на деня има форма на синусоида - сутрин е малък, около 1 часа след обяд е максимален, и вечер също е малък. Площта на тази синусоида е количеството енергия, което този панел може да отдаде в рамките на 1 ден.

За региона на България количеството на тази енергия през един ясен слънчев летен ден е около 6 пъти мощността на панела. Тоест панел от 200 Wp в рамките на деня ще отдаде около 1200 Wh електроенергия (1.2 kWh). През зимата енергията за 1 слънчев ден се намалява, защото деня е по-къс около 2 пъти, а и максимума на слънчевата радиация (върха на синусоидата) е около 2.5 пъти по-малък. Като цяло енергията през един слънчев зимен ден е около 6-8 пъти по-ниска спрямо летния ден. А ако деня не е слънчев, енергията се намалява още 3-4 пъти.

Не знам какви още данни да ти дам, за да осъзнаеш, че през зимата няма полза от фотоволтаичните панели (а и от топлинните колектори). Енергията е 6 пъти по-малко през слънчевите дни спрямо летните дни, а и съотношението слънчеви/облачни дни е много лошо - 1:3 или дори 1:4.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Инженер » 11.11.2014 00:33

Колега highsky,
Не можах да разбера какъв газ е този:ННО.Водород водород кислород ли означава това, или е от онези газове на мечтателите,които гонят КПД по-голям от единица?
Инженер

Мнениеот highsky » 11.11.2014 12:31

Г-н Матеев благодаря за отговора.Тъй като при хидролиза големината на тока е важна за дебита при разлагане на водата вашият отговор означава че през зимата е почти невъзможно да се ползва такъв модел...Или е икономически неизгодно да се похарчат по мин.400 лв за всеки 2 ампера ...
За летния сезон така или иначе соларна система с обикновен термо панел работи доста добре.
Може би , през преходните сезони би имало смисъл от такава хибридна установка когато примерно PV панелът е в състояние да достави поне 5-6 Ампера , а термо панелите не могат да вдигнат над 30 градуса ,тогава за да е използваема ТБВ може да се захрани HHO горелка от фотоволтаик...
Това е целта
highsky

Мнениеот highsky » 11.11.2014 12:47

Инженер написа:Колега highsky,
Не можах да разбера какъв газ е този:ННО.Водород водород кислород ли означава това, или е от онези газове на мечтателите,които гонят КПД по-голям от единица?

Хубав въпрос зададе...някои го наричат оксиводород, стохастична смес на водород и кислород, браунов газ. За мен това е продукт на хидролиза на електролит/р-р на вода с NaOH или КОХ/ под въздействие на прав ток /закон на Фарадей/
Вече какво се случва при изгаряне на водород и кислород е друга тема и дали там има овър юнити,каталитични процеси, синтез, разпад, трансмутации всеки може да си експериментира.а и какво е овър юнити-някой беше казал че като запалиш огън с клечка кибрит го постигаш защото внасяш енергия в отворена система колкото за клечката кибрит, а се топлиш на нещо което природата е създала в продължение на години... За мен е достатъчно че космическите двигатели преодоляват гравитацията чрез водород и кислород в съотношение 6:1....
Това е целта
highsky

Мнениеот KD Solar » 11.11.2014 12:53

highsky написа:... означава че през зимата е почти невъзможно да се ползва такъв модел...

При студен слънчев зимен ден един фотоволтаичен панел може произведе почти колкото през летен горещ ден. Доказателства - колкото искаш. Погледни м. март тази година.
Друг въпрос е колко са студените слънчеви дни през зимата.
Но факт е - най-студените дни през зимата са слънчевите.

Направо ме учудва изказването на Матеев
Mateev написа:... през зимата няма полза от фотоволтаичните панели ...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Foton » 11.11.2014 13:00

Поправете ме ако греша, но според моите бегли познания, резултата от изгарянето на водород и кислород е вода плюс енергия. Не ми се вярва, че можем да ги върнем в изходно състояние с по-малко енергия от получената при горенето...
Или може би бъркам и вечен двигател съществува?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот bubolinka1 » 11.11.2014 17:31

highsky написа:Моля който знае да помогне с отговорите на два прости въпроса-Колко ток средно протича през фотоволтаик и при какво напрежение през зимен ден по нашите географски ширини?Ппримерно нещо такова: протича 10 А при напрежение 12Vили от обявените 240 W,поради слабото слънце ще получим усреднено 120W .

Моето извънредно скромно мнение е, че през периода 21.12--- 31.03...моята система работеше на 10% от мощността си, като в мъгливите дни не правеше очудващо НИЩО. Може би от 1% до 3 или 5% според гъстотата на мъглата,
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 11.11.2014 18:45

highsky написа:
Инженер написа:Колега highsky,

Хубав въпрос зададе...някои го наричат оксиводород, стохастична смес на водород и кислород, браунов газ. За мен това е продукт на хидролиза на електролит/р-р на вода с NaOH или КОХ/ под въздействие на прав ток /закон на Фарадей/
Вече какво се случва при изгаряне на водород и кислород е друга тема и дали там има овър юнити,каталитични процеси, синтез, разпад, трансмутации всеки може да си експериментира.а и какво е овър юнити-някой беше казал че като запалиш огън с клечка кибрит го постигаш защото внасяш енергия в отворена система колкото за клечката кибрит, а се топлиш на нещо което природата е създала в продължение на години... За мен е достатъчно че космическите двигатели преодоляват гравитацията чрез водород и кислород в съотношение 6:1....

Знаеш ли, що е то "лохотрон"? Освен, ако не вкараш от друг /непознат досега?/ източник енергия, сметките нито с нито без "ННО газ" не излизат особено, с натрупване. НЕ БЪРКАЙ ТЕМПЕРАТУРА И ТОПЛИНА, за начало.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Инженер » 11.11.2014 19:47

В училище,по химия ни демонстрираха разлагане на водата на водород и кислород.Получения газ беше запалван и той изгаряше с гръм.На този газ му се казваше "гърмящ газ".Тогава.Преди няколко десетилетия.А защо сега трябва да се кръщава с някакви други имена,аз не разбирам.Колкото и непонятно да го кръстиш, повече енергия отколкото си вкарал за да го получиш, няма да добиеш.Дори ще е по-малко, защото има значителни загуби при получаването му.
Единственото оправдание да правиш тези трансформации е да съхраниш някаква енергия за неопределено дълго време.Но как ще го ползваш след това,тъй като той обича да гърми, не знам.
И защо през студените дни ще го добиваш и съхраняваш, като тогава ти трябва най-много енергия?
Инженер

Мнениеот alabala963 » 11.11.2014 20:58

Ето една проста и сигурна схема за акумулиране на енергия от фотоволтаици и използването й в удобно за вас време:
1. Инсталираш 5 kW/p фотоволтаична централа и произвеждаш ел. ток от нея.
2. Произведената енергия продаваш на НЕК по преференциални цени.
3. Получените левчета влагаш в сигурна банка на мин. лихва.
4. През зимата, когато се нуждаеш от повече топла вода, имаш много варианти за набавянето й като заплатиш със спестените (АКУМУЛИРАНИ) пари. примерно включваш ел. бойлер, купуваш 200 литра нафта и подгряваш котела, ако си привърженик на електролизата - включваш я в контакта и от там на татък си го знаеш процеса.

За мен това е системата с най-голямо КПД и най-гъвкаво за използване решение. Колко е евтино - не знам, но със сигурност по-евтино от разгледаните варианти.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали