Както вероятно знаете от 01.07.2017 КЕВР прие промяна в цените за изкупуване на соларната енергия (източник поне за мен от това: http://apexsolar.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2% ... %B8%D1%87/)
Питах в ЕВН и те дават стандартен формуляр за проучване и тн (110лв май беше таксата) , но изрично ги бях питал за системи над 30КВп .. според жените там процедурата е абсолютно същата като имало 1 месец да се получи отговор и тн.
Гледам постоянно разни клипчета и какво ли не и не мога да си отговоря на някои прости въпроса :
Как се свързват голяма бройка панели ?
Ще поясня ... предполагам ,че когато изходите на панелите се свържат + с + и - с - (паралел?) волтажа си остава 16-17В от панелите и от там инвентора . В тази ситуация ме притеснява дали няма да се стопят кабелите ако в един момент при навързани 20 панела се получава нещо от рода на 16-17в/400А ?
И обратното ако се навържат в серия и се получи 340в/20А дали няма да стане пак фал с кабелите ?
От тук идва следващия проблем. Повечето контролери които виждам да се продават са по 30-40А . И се чудя дали означава на всеки 2-3 панела по 1 контролер , от там кабелите се свързват в паралел или серия и дали пак няма да има проблем с волтажа и амперите ?
Ами ако не са 20 панела , а са 120 ? (грубо за 30 KWp)
И естествено без да съм питал , ЕВН ще искат сградата на която са да е с кадастрална схема и имота да е свързан към тях (електромер тоест) . Но вероятно ще искат и определено устройство което да контролира изходния ток в определена или точна граница (230в/50мхз или нещо такова) .
Което отваря проблем със следващата стъпка . Тази цяла инсталация след като е навързана (тея 120 панела паралел , серия или контролерите в серия и тн) кое ще е това устройство да издържи целия тоя ампераж .
Незнам дали някой още чете форума (доста от статиите и отговорите са малко стари) , но все пак аз продължавам да ровя из архива да видя за информация , а и в Пловдив наближава Техническия панаир и доколкото знам е имало по-миналата година специална палата за фотоволтаици и евентуално ще питам и там (ако някои не ми е отговорил вече де

Благодаря предварително