ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

ФЕЦ за Лично ползване на обект без електозахранване

Мнениеот manta1600 » 03.01.2018 00:53

Здравейте на всички и поздравления на админите за полезният форум

Предстои ми изграждане на ФЕЦ за лично ползване на едно складово помещение до което ЧЕЗ не доставя електричество, доста научих от форума но и имам нужда и от малко помощ да кажете дали не бъркам някъде и дали няма и по добър начин за изпълнение за някои неща.

Имам сигурно и повече от необходимите ми неща 40бр панели 100Wp 3 контролера MPPT всеки по 45А инвертор 48V 5000W рейт, бекъп дизелов генератор 5kWh с ATS функции, 600W Ветрогенератор 48V и контролер за него, Литиево Титаниеви батерии 48V 60A /те не са достатъчни/.

Сметнал съм че ще ми трябват по около 5kWh на ден сравнително равномерно разпределени през денонощието. От PVsist ми препоръчва при 2 дни автономност панели около 2500Wp и акумулатори при 48V Около 200Ah

1 За акумулаторите мисля да не ползвам Литиево Титаниевите а направо да купя 4 Монбат 12MVR200 дават им 10тина години живот ако някой има наблюдения нека да сподели заслужава ли си.
Другият вариант е да спестя около 2000лв от акумулаторите и да карам с 3-те киловата Литиево титаниеви дето имам и да плащам повече за нафта поради по честото включване на генератора /вероятно всяка вечер, а зимата и през деня/ което може и да му е от полза да не клеясва :) - Докато изгори нафта за 2000лв ще са минали поне 5 години.

2. За Панелите мисля на първо време да ползвам 21 Панела по 7 в серия по 3 в паралел - на тях им дават 22V максимално без товар а на контролера 175V.
Чудя се обаче дали да не си направя експеримент с 24 панела 8s3p - Тогава от към Волтаж ще съм на границата а от към ампераж малко ще надвишавам, но пък аз и без това мисля да ги сложа доста изправени и си мисля че няма да им е проблем. В една от статиите на г-н Матеев имаше описан подобен случай но пък един господ знае китайските контролери колко са им верни данните.

3 Свързване - ако може някой да обясни какви диоди трябва да се ползват и защо трябва да се ползват - и ако може някой от собствен опит д каже какво се случва като не се ползват
Също така има ли значение дали ще ги свържа панелите на три отделни групи по 8 в серия 3х8s1p или ще ги свържа 8 в серия по три в паралел 8s3p

4. Мисля да сложа панелите на фасадата. Разположението на фасадата е южно но не е идеален юг може би бяга с около 10-15 градуса на запад - мога да го компенсирам със стойките с които ще се захване за фасадата но ще седи грозно и предпочитам да сложа повече панели или да ползвам повече генератора отколкото да го правя. За мен е най важна зимата за това ще поставя панелите доста изправени на около 50-60 Градуса наклон знам че е далеч от оптималният 35 градуса но така почти няма да задържат сняг и няма да стърчат много от долната страна тоест ще мога да направя по прибрана конструкция - На покрива не искам да ги слагам по доста причини.

5 Кабели - Най дългите кабели в линията ще са по около 10м - по груби сметки ми излиза около 4кв меден проводник многожилен - Това нормално ли е и при това положение какви кабели трябва да се ползват между самите панели 2,5кв дали ще е достатъчно или пак трябва да са по 4кв?

6. Контролери - Като начало мисля да ползвам 1бр MPPT 45А - Ако обаче реша да включа още една система от 21 панела с втори такъв контролер или пък контролера от ветрогенератора - Тогава ще има ли проблем? - Някъде из форума четох че не се препоръчва, но аз поне не виждам причина защо да не може ще се радвам да споделите мнения от практиката

7. Дизеловият Генератор ще го ползвам да зареждам батериите, като през ATS терминала ще му свържа ATS табло което да го пали автоматично когато падне волтажа на батериите и да го гаси като ги зареди - Тук пак се връщам на горната точка, ако е проблем два контролера да зареждат едновремено батериите то ще е и проблем ако контролера и зарядните от генератора ги зареждат едновременно а това теоретично може да се случи най вече сутрин.

8. Лятно време макар и с доста изправени панели ще имам голям излишък от енергия това проблем ли е за панелите и какво да я правя ако за панелите е по добре да се консумира от колкото да са изключени.

Стана малко дълго благодаря на всички които ще имат търпението да го прочетат и да отговорят
manta1600
 
Мнения: 13
Регистриран на: 13.12.2017 01:11

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron