Проектиране и изграждане на PV централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Проектиране и изграждане на PV централи

Мнениеот EsrentGibeel » 20.11.2018 11:51

Едричко заглавие, а всъщност питането ми е тривиално: Как да разбера дали проекта, който ще ми направи фирма или проектантско бюро, е "читав"? Като под читав имам предвид куп неща, от обща ефективност на системата (начетох се на проценти по 1-2-3 от къде ли в плюс или минус) до сигурност, че така изпълнена, системата ще издържа на времето поне 20-25г.Оставам с впечатлението, че трябва да стана и конструктор, и геодезист, и електроинженер, че и специалист по разните закони, наредби и норми по случая. Аз съм прост електротехник - за кабели и тоци поне имам акъл да питам, ама за другото няма да имам нерви. И в тоя ред на мисли - едно конкретно въпросче: Какви са изискванията за мълниезащита на PV инсталация на покрива? Ако инсталацията е на земята (там повдигната на колкото трябва, да не я цапа дъжда) как стоят нещата?
EsrentGibeel

Re: Проектиране и изграждане на PV централи

Мнениеот manta1600 » 21.11.2018 00:02

Не съм специалист но нещата които питаш реално няма кой да ти отговори с точност.
1 до 3 процента можеш да имаш разлика от много неща като почнеш от панелите минеш през контролерите през географското положение и свършиш с изпълнението и поддръжката - Не че 3% са малко но ако те са ти фатални по добре не го почвай проекта.
Относно издържливостта не мисля че на пазара се продават модели панели и контролери които да са от преди 1993г та да са навъртели вече по 25 години и някой да ти каже е тия ги монтирах 1993г и още не са мръднали. През няколко години излизат нови модели и в повечето случай на ред с подобренията се икономисва от материалите и никой не може да каже наследниците на моделите от 1993 макар и с по добри характеристики дали ще имат същият живот.
Изработката на конструкцията е компромис между цената и качеството - едно е да го проектираш за ветрове до 50мс друго е до 100мс - Тук четох една тема мисля че беше на Матеев който беше изчислил че ветрове със скорост над определена скорост се случват веднъж на 100 години и се оказа че се случило още на следващата и тн и тн.

Ако наистина искаш да се занимаваш с даден бизнес щеш не щеш ще трябва да станеш специалист по всичките неща дето имат отношение иначе след една година ще пишеш по форума как еди коя си фирма не ти била обяснила това или онова а можело да стане по друг начин.
manta1600

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали