Въпрос за ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за ФЕЦ

Мнениеот bobsun4 » 17.11.2008 02:49

Здравейте г-н Матеев,
до сега доста изчетох във форума за фотоволтаиците и имам няколко конкретни въпроса. Доста внимателно прочетох темата за централите в БГ и данните, които непрекъснато сравнявате с Миро.
Та ако съм разбрал правилно една централа за да хванеме високата изкупна цена от 5КВ, която е 718 лв. е минимум 5 КВ.
Та като чета излиза, че една такава централа с всичко излиза около 5000W*4.2EUR=21,000 EUR. Както Миро споделя очаквате от неговата централа да се генирира приход от 3500 евро средно годишно. Това означава че инвестицията се изплаща за по-малко от 7 години, което вече е доста добре. С един приятел правиме разни сметки ама сме малко боси в тази област и тепърва учиме :) Сега един такъв въпрос. Аз досега си мислех, че е важно слънчевите дни в годината да са колкото се може повече. Но като чета, основното е радиацията. Имам възможност в момента да направя замервания в Смолян, с.Бистрица (софия), Кошарица (Несебър). Земята не е проблем а и ниви бол :)
От къде мога да получа информация за цените на тестовите централи, тъй като може да се наложи да закупя 2-3. Идеята ни е на първо време след провеждането на тестовете да направиме 1 централа на най-подходящото място от 6-7 KW да видиме какъв е икономическия ефект. Все си мисля, че равнините са най-удачни за това, поради липсата на планини и др. препятствия, които да намаляват слънчелъчението. В този ред на мисли си мисля, че най-добре БИ ТРЯБВАЛО да е на морето някъде.
Крайната идея е да се построи централа с 50-70KW.
Вчера доста четох в интернет за тази технология, но се натъкнах на една нова GICS "Copper Indium Gallium Diselenide". Една американска компания в момента започна производство на панели с ефективност 15-16%, като твърдят че цената трябва да е около 1$ на ват. Те използват мастило, което нанасят върху лента. www.nanosolar.com им е сайта. Та моля те да коментираш, какво е твоето мнение по горните ми въпроси и по тази нова технология.
Поздрави,
Борис
bobsun4

Мнениеот bobsun4 » 17.11.2008 04:36

http://www.konarka.com/index.php/site/tech_solar/
друга нова технология, която незнам дали няма да свали драстично цената на Wp и така да го направи далеч по-рентабилно от сегашните от около 2.2-2.5 евро/Wp.
Аз нещо незнам как да смятам та да ми излезе сметката. Ако имам да кажеме централата, която продавате за 4.92Kwp за 19100 евро с ДДС, колко време е необходимо до break-even? То нали го промениха на над 5КВ, така че то горе-долу същото излиза като цена.
Ако съм регистриран по ДДС ще мога да си възстановя ДДС-то за централата нали?
МЕрси отново :)
bobsun4

Мнениеот Miro » 17.11.2008 10:39

Аз нещо не разбрах. Високата изкупна цена е ДО 5 kWp и е 780 лв/MWh . Както и да е. Срока за изплащане на инвестицията при мен е 8,5 години, ако не излезе нещо скъпо като поддръжка и не се промени изкупната цена... а всички се надяваме да се вдигне малко. При мен модулите са доста скъпи, а следящото устройство също оскъпява значително инвестицията.
Miro

Мнениеот Mateev » 17.11.2008 13:56

Не разчитайте, че една централа ще се изплати за под 10 години. Особенно ако е малка по размер (под 100 kWp). Проблема идва с голямото количество допълнителни разходи извън тези на оборудването, което сте видели в офертата. За големи централи тези разходи добавят още около 1 EUR/Wp, а за малки - още повече. Отделно трябва да смятате и разходите за поддръжка и експлоатация, които увеличават срока за изплащане. Например 10% данък печалба, 3-4% разходи на енергия за собствени нужди и дълъг списък други разходи, нато например застраховка (около 4% от печалбата), счетоводни услуги, охрана, транспортни разходи и т.н.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 17.11.2008 16:05

Точно така...а аз не съм сложил голяма част от допълнителните разходи по узаконяването, включително писането и заверката на инвестиционния проект, който си е бая цифра... но да са живи и здрави приятелите, пари не ни взеха... При включване на всички разходи под 9,5 -10 години не може да падне в днешните условия. Естествено всички се надяваме на обещанията за вдигане на изкупната цена и облекчаване на процедурата по присъединяване.
Miro

Мнениеот bobsun4 » 18.11.2008 00:03

Mateev написа:Не разчитайте, че една централа ще се изплати за под 10 години. Особенно ако е малка по размер (под 100 kWp). Проблема идва с голямото количество допълнителни разходи извън тези на оборудването, което сте видели в офертата. За големи централи тези разходи добавят още около 1 EUR/Wp, а за малки - още повече. Отделно трябва да смятате и разходите за поддръжка и експлоатация, които увеличават срока за изплащане. Например 10% данък печалба, 3-4% разходи на енергия за собствени нужди и дълъг списък други разходи, нато например застраховка (около 4% от печалбата), счетоводни услуги, охрана, транспортни разходи и т.н.

А според Вас какво е положението с новите технологии? Все пак текущите цени на Wp реално са нерентабилни. Цената изкупната е доста по-висока от нормалната за да стимулират подобен род производство и пак изплащането е 10 години. Аз явно нещо криво смятах че за около 7-8 става. Над 5КВ е 718 лв ако не се лъжа, а под 5 е 780лв. Разликата от около 10% в изкупната цена значи ми се добавя като допълнителен разход поради малкия размер и се разпределя върху по-малко Wp ако схващам идеята. Това със субсидиите ако е валидно още, то тогава ако се направи централа от 100КВ трябва да е доста рентабилно.
Миро ти нали казваш, че очакваш около 3500-4000 евро на година а централата ти е 5.15 КВ. Какви са ти съображенията, че не я направи с 0.16КВ по-малка и щеше да продаваш не на 718 а на 780 лв.?
Просто се опитвам да си подредя пъзела, а от 2 дни чета като луд тука всичко :)
Мерси
bobsun4

Мнениеот bobsun4 » 18.11.2008 00:05

Тези новите технологии говорят за около 1-2$ на Ват. nanosolar.com и други фирми пускат заводите скоро. Ако това стане, тогава може и да е икономически по-рентабилно за срокове от 5-6 години да си върнеш инвестицията. Тогава ще дойде истинския бум :)
bobsun4

Мнениеот Mateev » 18.11.2008 01:20

Не си точете зъбите. ДКЕВР никога няма да позволи някой да си изплати инвестицията за по-малко от 10 години. Ако утре случайно открият начин да гребем неограничени количества електроенергия от подпространството с лопата, то тогава ДКЕВР ще направи такава изкупна цена, щото лопатата да се изплаща за 10 години. Бъдете сигурни в това.

Ако въобще е възможно срока за изплащане да стане по-малък от 10 години, то това ще е благодарение на някоя друга субсидийка, а не благодарение на ДКЕВР.

Така че не се молете за технологии с евтини панели, защото това със сигурност ще доведе до намаляване на изкупната цена. И пак ще си дойдем до старата песен с нов глас.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bobsun4 » 18.11.2008 22:28

г-н Матеев сега видях резултатите от мини Черно море в Бургас.
4.9 киловата са поставени и са донесли за 5 месеца 2700 евро приход. При 5 евро на ват за системата ако се смята, то дори това да са приходите за цяла година, изплащането е за по-малко от 10 години спокойно. нещо около 7 години излиза. Какво не калкулирам като хората вътре? Разходите за счетоводство, 10% данък и други такива дреболии ли?
Как мислиш, ако се направи една малка централа около Рожен при обсерваторията не би ли трябвало да е доста ефективна? Все пак там е едно от малкото места в България с най-много ясни дни в годината и следователно много слънце.
А радиацията не се ли увеличава при вдигане на морското равнище? Т.е. колкото по-високо, толкова по-висока радиация?
bobsun4

Мнениеот Mateev » 18.11.2008 23:23

Не се радвайте на добрите резултати на централата на Мина Черно море. Първо това са тънкослойни модули, които през първите 2-3 месеца от монтирането си дават до 30% повече електроенергия. Чак след това мощността им се стабилизира. Второ 2008-а година е изключително слънчева година, надхвърляща средностатистическото с над 20%. Не разчитайте, че всяка една година ще е такава.

По въпроса дали на големи надморски височини радиацията е по-добра:
Наистина е по-добра, но не със много. Та вие дори и в открития космос да излезете, радиацията ще се увеличи само с 36%. А при качване на връх Мусала радиацията се увеличава само с 5-6%, но за сметка на това губите, защото част от годината модулите са под снежна покривка или са заскрежени и обледени. Да не говорим за по скъпата поддръжка (чистене от сняг) и по-скъпата конструкция (трябва да е много здрава). Като цяло гоненето на големи надморски височини не си заслужава, освен ако не живеете в непосредствена близост до централата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 19.11.2008 19:46

Кошарица (Несебър). Земята не е проблем а и ниви бол
От къде мога да получа информация за цените на тестовите централи, тъй като може да се наложи да закупя 2-3. Идеята ни е на първо време след провеждането на тестовете да направиме 1 централа на най-подходящото място от 6-7 KW да видиме какъв е икономическия ефект

Извинявай ама в Кошарица земеделската земя върви минимум 40 евро квадрата.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот venkap » 19.11.2008 22:52

lz1wvm написа:Извинявай ама в Кошарица земеделската земя върви минимум 40 евро квадрата.
Поздрави

Земите около Кошарица са създадени за фотоволтаични централи. Имат лек южен наклон и никакви засенчвания на изток и запад. Близостта на морето гарантира топла зима без обилни снеговалежи. От север са защитени от средно високи възвишения, просто терени мечта.
venkap

Re: Нивите ....!!

Мнениеот bobsun4 » 24.11.2008 20:55

trader написа:Абе хора в съседна Гърция има земи които попадат в райони за субсидиране на фотоволтаични централи на цени до 1400евро/дка.
После е тичане за документация но нещо се шушука ,че от следващата година ще редуцират бюрокрацията относно тази дейност :wink:
Пък и там се задават фалити на земеделци....

интересно е в Гърция как субсидират тока, произведен от фотоволтаични централи. Цените на земите там са доста ниски сравнение с БГ. И то говориме за северна Гърция, която пак е с много мек климат.Ако цените на изкупуване там са по-високи от БГ, предполагам че разходите едва ли ще са повече то тогава маржа на печалбата ще бъда далеч по-атрактивен от този у нас. Може да звучи екзотично, но наистина това е доста добра идея. Само трябва да се ходи често до там и да има кой да я пази централката. Ще гледам да проуча да видя как стои въпроса. Ако някой все пак знае нещо нека сподели.
П.С.: То в Кошарица е скъпо, но на 3-4 км. навътре от нея са села и паланки и догодина очаквам супер ниски цени там.
Само за пример в момента по северното черноморие има парцели, земеделски земи и извън регулация до морето на цени от по 2-3 евро на квадрат. Лошо ли е?
Сега проучваме с едни приятели една система с огледало и чип, която е доста ефективна и 2 киловата струват около 6000$ в САЩ. Нека да видя каква е тая работа и ще пиша :)
bobsun4

Мнениеот lz1wvm » 25.11.2008 22:54

Земите около Кошарица са създадени за фотоволтаични централи. Имат лек южен наклон и никакви засенчвания на изток и запад.

Създадени ама виждаш ли какви небостъргачи строят.За мен там е доста рисковано от една страна скъпата земя от друга неизвестната инфраструктура в бъдеще.
Поздрави
lz1wvm

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали