Здравейте г-н Матеев,
Поздравления за изключително полезния форум!
Радвам се, че тук срещам съмишленици с идеята да се преборим с едно от най-отвратителните неща в България - държавната администрация!
Силно се интересувам от етапите и рисковете при изграждането на PV поле. Още съм много зелен в спецификата на PV централите, и за това не спирам да чета по темата.
Най-хубавото е , че слънцето е навсякъде и има за всички.
Запознах се с примерната оферта на СТС Солар, за изграждане на слънчева елестроцентрала 74KWp ,която сте публикували във форума. Сега търся подходяща земя, за изграждане на централа от този капацитет.
На голяма част от въпросите при избор на терен, не съм намерил изчерпателен отговор:
Кой е най-удачният вариант каква земя да се вземе - земеделска земя, земя с промишлен статут или дворно място. Да уточня - ясно е, че процедурата за земеделската земя е по-тромава, но при всички положения ли ще е нужен смяна на ПУП.
От общината ме мотаят, и стана ясно, че само ако ПУП е за производствени нужди ,без да е упоменато друго - то той ми върши работа. В противен случай, ако купя земя с ПУП "складова част и офиси" ПУПа няма да ми свърши никаква работа и ме чакали 6 месеца за нов ПУП. Така се омотах ,че вече и аз незнам каква земя търся!
Нужен ли е трафопост до обекта, или трябва трафопоста да е мой? Или може ли да се направи предварително бърза спавка в съответното енергоразпределително дружество по този въпрос?
Трябва ли да има някакви помощни постройки за нуждите на централата.
Нещата, които предполагам, че са ми ясни:
Земята трябва да е без засенчвания изток-запад.
И до колкото разбирам 1 декар върши работа за конкретната цел.