1MWp PV- централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

1MWp PV- централа

Мнениеот Ronald » 27.11.2008 07:37

Ronald

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 12:31

Да. Отдавна се знае за централата в Пауново. Трябваше да бъде 880 kW, но явно после са я разширили ди 1MWp.

От статията стават ясни няколко момента:

1. Цената на инвестицията (централата) е 4 EUR/Wp. Това е доста висока цена за централа с тънкослойни модули предвид големите компромиси, които са направили с конструкцията и времето на живот.

2. Очакват електропроизводство от 1250 kWh/kWp. Това е силно надута цифра. Аз бих казал, че трудно ще достигнат 1100 kWh/kWp.

3. Парите са осигурени по много канали, които включват и акционерен капитал, кредити, лизинги и заем от Фонд Енергийна Ефективност. Тука вече проличава корупционния елемент: Фонд енергийна ефективност тази година на никого не е дал и един лев и изведнъж се оказва, че пари е имало, но те са били за "наши хора". :lol: Нищо ново под слънцето.

4. Собственик и организатор на всичко това е финансовата компания Карол. Нея в общия случай не я интересува дали централата ще е ефективна или не. Важното за нея е да усвоява и управлява чужди пари, от които си взема комисионната за управление. И ако нещо се обърка в бъдеще, те ще кажат "Господа. Вижте проспекта. Там с малки букви най-отдоло е написано, че ние не гарантираме ръст на вашия капитал. Ние само ви предлагаме "професионално" управление на парите ви."

И така..............

Централата е направена с пари на инвеститори, които са били подведени за срока на изплащане на инвестицията. Използвани са и кредити с 20% грант, осигурени по втория начин. В момента провеждат медийна кампания с цел зарибяване на нови инвеститори. Но целия този балон ще се спука, когато видят реалното електропроизводство и осъзнаят, че сметките им са били криви.

Хубавото е, че дружеството е публично, и ние ще имаме достъп до финансовите му отчети. И по тях веднага ще проличи какво е електропроизводството (защото иначе те ще го крият).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 27.11.2008 13:16

Има някякво не съответствие.
Според списъка на BEERECL стойноста на проекта е 3 000 000 EUR.
Погледнете списъка под номер 134.
Гранда е 400 000 EUR който още не е усвоен.
Също така там пише че очакваното производство е 1057 MWh/год.
Аватар
Vandal

Мнениеот DanielDimov » 27.11.2008 13:23

явно там са първоначалните параметри на проекта, който после е бил променен
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 27.11.2008 14:29

Тотално съм изненадан, че тази година BEERECL са давали пари на някого. Това при положение, че стотици мои клиенти (и аз самия) са правили безуспешни опити за контакт. Явно това е поредната организация, която се управлява от крадци и мошеници и която е пропита от корупция. И не изключвам в скоро време да гръмне поредния скандал за злоупотреби.

Забележете - един единствен проект за фотоволтаици, при положение че кандидатите са стотици, в това число и аз. Разровете архивите на форума и ще откриете мои постинги, в които съм ви информирал за официалните запитвания, които съм отправял към тази агенция. И отговор няма на нито едно от тях. Сайта им също до скоро не беше променян. И в един момент се оказва, че са функционирали, но са се криели. И през това време тихомълком са си раздали парите на "наши хора".
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 27.11.2008 14:50

Ти си смел. Мен още обслужващите банки ме отказаха, щото по тази програма ми дадоха лихва от 12% (!!!), при положение, че обикновен ипотечен на новорегистрирана фирма отпускаха на 8. Демек ако кредита ще го ползваш реално, а не само да вземеш гранта - щеше да си е чиста загуба.
Miro

Мнениеот g_shutov » 24.01.2009 02:09

Аз имам цялата информация за този проект- парите който са отпуснати и каква част са лично финансиране. За съжаление съм подписал и договорче за конфиденциалност на данните и не мога да ги споделя с вас публично, но е наистина добра инвестиция до момента. Очакваме равитието и чертата от първата година. Според целият бизнес план и песимистичните прогнози ще се самоизплати за 9 години (вкл. заема). Днес имах среща с хората стоящи зад този проект и обсъждахме дали да почваме и проекта ни до Свиленград понеже сме подготвени за 5 мВ там. До Шумен вече е в ход и останалият проект от 2,6 мВ. До 2 месеца официално ще се чуе и за още един проект, при който (слава на господ и общинарите) вече е с всичката документация за 6 мв. Така че аз съм твърдо ЗА фотоволтаичните централи. Очаквам много от 2009 година.
Вода, въздух, земя и слънце - ето това ме храни :)
g_shutov

Мнениеот EOS Technologies » 24.01.2009 13:58

Добре звучат нещата. Дано да намерите подходящи и реални клиенти!

В крайна сметка зад всичко седи някой с а) много акъл, б) с много пари или в) с пари и с акъл.

При:

а) те сами си правят всичко / но рядко с реални резултати
б) тази група от хора е рядко явление и още по-трудно е, да им се обясни защо да инвестират аджеба във ФЕЦ
в) фондовете от чужбина, които искат да намерят за жълти стотинки някой, който да извърши трудоемката работа, а те да плеснат ФЕЦа на поляната.

Повярвайте ми, в точка в) няма хляб. Най-много да ви доверят диспечерската дейност, след като построят всичко с техните фирми. Вие ще имате привилегията да се занимавате с чиновниците от НЕК. Не оставайте с илюзията, че някой фонд с 500 и повече мегавати в портфолиото си, ще довери изпълнението на 10Мвп ФЕЦ на фирма (без опит в тази лига).

И понеже опита липсва, остава само една възможност: лека по-лека, с по-малки проекти да се натрупа опит, да се изгради доверие на пазара и тогава да правим мегаватите.

В този бизнес има много хляб, но трябва време (3-4 години), упоритост, и много работа.

Пожелавам на всички успех в начинанията.
EOS Technologies

Мнениеот g_shutov » 26.01.2009 11:46

Мерси за мнението, но аз изобщо не си правя такива планове за това че както казвате хората от група А и група Б ще ме оставят аз да изям най-голямото парче от баницата. В момента моята дейност се състой в това да намирам подходящи парцели, проекти и тн. за ФЕЦ. Реално получих вече известни суми пари от тези хора и те искат да продължаваме напред. Аз лично обмислям да правя за себе си проект по 311 или 312 от МЗ и свободните пари също ги имам. Междувременно хора с който сме имали общ бизнес съм им презентирал по подходящият начин този тип инвестиция и те поеха съответните стъпки по проучване и строеж на ФЕЦ-ове. Аз не съм фирма която внася и тн. Основната ми дейност по принцип си остава сделките с недвижими имоти и инвестиционни проекти, но при сегашното състояние на пазара няма развитие в този сектор.
Вода, въздух, земя и слънце - ето това ме храни :)
g_shutov

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали