Как да "бием" цената на тока от АЕЦ-а

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Как да "бием" цената на тока от АЕЦ-а

Мнениеот Бозьо Кифлев » 23.01.2009 07:15

привет на всички.
благодаря на всички редовни посетители на този форум - четенето днес беше много приятно за мен. за благодарност искам да споделя с вас нещо, което намерих в Голямата жица и което ме развесели - как се ловят глупаци на едра стръв.

под бомбастичното заглавие Top Stories 2008 намираме още по-бомбастичен текст: "U.S.-based SUNRGI introduced its 'Xtreme Concentrated Photovoltaics' (XCPV) solar system technology, which, it claims, will lower costs in the industry to 5 cents per kilowatt-hour." като вземем предвид, че щатският долар е слабичък, то възвръщаемостта на вложението изглежда по-добра дори от печатането на пари :roll:

ако отидете на страницата на производителя, ще намерите прекрасна кашотинка от истини, полуистини и откровени лъжи:
- ефективност на тънкослойните панели 7% и на кристалните 15% е що годе вярно;
- ефективността на техните панели е посочена като 37,5%. за мен това е твърде близко до текущия рекорд от 40,8%. само дето в сравнението кристалните и тънкослойните панели са неподвижни, а техния панел е на двуосна следяща рамка;
- накрая стигаме до бомбастичния извод, че 1 панел от техните е 16 пъти по-ефективен от тънкослойните!!! направо да им се чудиш как от 2000-кратно увеличение са извадили само толкова.
по мои скромни сметки ако вземем цитираната от тях 7%-ова ефективност на тънкослойките и я умножим по тяхното 16 пъти, то получените 112% са истинска прелест - ако се справим някак загубите в светлинния източник да са по-малки от 10%, то многовековните търсения на вечен двигател ще свършат.

в интерес на истината в идеята за фокусиране на светлината върху по-малка площ има хляб. аз лично се интересувам дали някой може да даде мнение за панелите на SolFocus. за себе си лично мога да посоча същите притеснения като цитираните от Матеев за тънкослойките - дали надеждността ще се запази на ниво в дългосрочен план (поне 20-30 години). като вземем предвид намалението на светочувствителните площи/елементи, то една повреда ще има по-голям относителен дял. да не говорим за тревогите около охлаждането - всички знаем как се пали огън с лупа.

п.п. Матеев, предварително моля да ме извиниш ако темата е твърде несериозна. за свое оправдание ще посоча липсата на хумористичен раздел във форума. или поне някакъв раздел с антипримери като сливенските мачти или ВЕЦ-а в Средногорци. при все това си мисля, че може да излезе читаво обсъждане на панелите с лещи.
не е луд този, който яде зелника ...
Бозьо Кифлев

Мнениеот eng_angelov » 23.01.2009 08:16

подкрепям идеята за хумористичната тема.

Аз предлагам да излезем пред парламента с искане за компенсация от бюджетния излишък на загубите от облачните дни и правителството да предприеме мерки за повишаване на слънчевата радиация през зимата. Да отпадне ДДС на модулите.
Ако не уважат исканията ни, ще чупим модули пред стъпалата на парламента и ще блокираме цариградско с тракери.
Аватар
eng_angelov

Мнениеот mackata » 23.01.2009 11:11

БеСеПе ще обещаят 366 дни слънце....споко.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Mateev » 23.01.2009 13:06

Има няколко теми, в които подробно сме обяснявали недостатъците на системите с фокусиране на светлината. Тука накратко само ще ги припомня:

1. Половината от средногодишната слънчева радиация за региона на България е ДИФУЗНА. А тя не може да се фокусира. :lol:

2. Системите с фокусиране изискват позиционери, а с това добавят дълъг списък от недостатъци:
- скъпи
- ненадеждни
- малко време на живот
- големи разходи за експлоатация
- много земя
- региона да е безветрен
- региона да е с малки количества на снеговалежите

3. Системите с фокусиране изискват позиционери със специални характеристики, които добавят допълнителни недостатъци спрямо тези в горната точка:
- да нямат луфтове - това ги прави по-скъпи
- плочата да не се поклаща при повей на вятъра - това ги прави по-скъпи
- позиционирането да е много прецизно - това ги прави по-скъпи

Не говорим за охлаждането, дебелите и тежки панели, проблемите с херметизацията и конденза и още сто други почти неразрешими технически проблеми (разрешими, но с много пари).

Като цяло какво излиза?
Губим 2 пъти от радиацията и почти 2 пъти от оскъпяването на всичко останало. Следователно техните клетки трябва да са 4 ПЪТИ ПО-ЕФЕКТИВНИ (48-56%), за да им излезе сметката. И разбира се трябва да са БЕЗ ПАРИ. :lol: И даже и тогава инвеститора ще си сложи таралеж в гащите. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали