Търся доставчик и изпълнител на тестова централа.

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Търся доставчик и изпълнител на тестова централа.

Мнениеот Емил » 28.04.2009 09:24

Имам намерение да направя три малки тестови централи - обща мощност 1 kW.

Едната смятам да възложа на STS SOLAR, ако г-н Матеев няма нищо против. Монокристални панели.

Втората - с тънкослойни панели на СОЛАРПРО, ако имат желание те и да я монтират.

Третата предлагам на трета фирма. Ако има тук заинтересовани, нека се обадят. Поликристални панели

Мястото ще бъде в района между гр. Сливница и гр. София.
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 28.04.2009 10:14

Проблема е, че не може да се направят толкова малки тестови централи, защото минималната мощност на една тестова централа е колкото е минималната мощност на един инвертор.

Първо за да обявим някакви централи за тестова, трябва наистина да правим някакъв тест. В случая доколкото разбирам клиента, ще се тества електропроизводството на различни технологии модули. Следователно първото и задължително условие е да има система за мониторинг и контрол, която да измерва резултатите от електропроизводството. Второто задължително условие е експеримента да е чист. Тоест трябва да се премахнат всички различия, освен в това, което ще тестваме. Например в случая всички централи трябва да са на една единствена конструкция, за да се гарантира че ще имат еднакъв ъгъл на наклона, еднакви засенчвания от хоризонта и от близки засенчващи обекти, по възможност еднаква дължина на кабелите и т.н., еднаква можност на трите централи, еднакви инвертори и т.н. и т.н. Въобще планирането на целия тест е доста сложна работа и трябва да се извърши от една единствена соларна фирма.

Ако не се направи всичко това, то тогава ние няма да имаме тестови централи, а просто 3 различни вида модули, на които да се радваме. И вероятно ще има някакви разлики в електропроизводството, но ние няма да сме сигурни дали това е от модулите или например от това, че едната централа е по-близо до къщата (засенчващ обект) от другата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 28.04.2009 10:17

Ако се изходи от горните разсъждения, то тогава излиза, че тестовите централи трябва да са 3 броя от по 700W, защото това е най-малкия GRID Connected инвертор на SMA. Освен това задължително трябва да има WEB Box (за логване на данните) + Sensor Box (за мерене на радиацията).

Самата направа на трите тестови централи трябва да се възложи на една единствена фирма, а само модулите трябва да се купят от различни фирми.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 28.04.2009 10:45

Ами тогава да възложа на STS SOLAR проектиране и изграждане на конструкцията , доставка на монокристалните и поликристалните панели, а също и WEB Box, Sensor Box.

Тънкослойните ще бъдат доставени от СОЛАРПРО, и монтирани от STS SOLAR.

Аз имам възможност да изпълня фундамента, стига да имам проект.

Броят на панелите предполагам ще е следния - 4 монокристални, 4 поликристални и 8 тънкослойни. Получават се два реда по 8 панела или приблизително полето ще има размери 5 метра широчина на 2,5 метра височина.
Аватар
Емил

Мнениеот Емил » 28.04.2009 10:50

Сега виждам, че в характеристиките на тънкослойния панел на СОЛАРПРО пише 42Wp на панел. Това не е ли изключително малка мощност? След като монокристалните имат 150-190 Wp ?

Това означава, че тънкослойните заемат 4-5 пъти по-голяма площ от монокристалните ?! Греша ли ?

Ако не греша, значи трябва тънкослойните да са 16 панела. Размерите на цялата конструкция 8 на 2,5 метра.
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 28.04.2009 12:05

Така е. Тънкослойните модули имат нисък КПД и поради тази причина са по-много на брой и заемат много по-голяма площ. Освен това се използват и много поече DC кабели.

Също така проблем при вашите тестови централи ще бъде и различния размер на модулите, както и различния начин за захващане на модулите към носещите профили (модулите на Солар Про са безрамкови и изискват специални скоби с гумени уплътнители от двете страни).
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Търся доставчик и изпълнител на тестова централа.

Мнениеот BulSpace » 02.07.2009 19:58

Емил написа:Имам намерение да направя три малки тестови централи - обща мощност 1 kW.

Едната смятам да възложа на STS SOLAR, ако г-н Матеев няма нищо против. Монокристални панели.

Втората - с тънкослойни панели на СОЛАРПРО, ако имат желание те и да я монтират.

Третата предлагам на трета фирма. Ако има тук заинтересовани, нека се обадят. Поликристални панели

Мястото ще бъде в района между гр. Сливница и гр. София.

А какво точно ще тествате?

Вече има достатъчно теоритична и експериментална информация!

Ако ще проверявате коя технология е по-продуктивна направете теста на едно място като г-н Матеев и изчакайте около 1 година.
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Мнениеот jedy » 03.07.2009 11:26

Да не споменавам и раиона в които искате да монтирате тестовата централа. Слънце да радиация не :D
jedy

Мнениеот bsgroup » 25.07.2009 14:18

Г-н. Матеев

1. Няма ли възможност на 700 ватов инвентор да се сложат панели с обща мощност около 300 - 400 вата и тогава дали инвентора ще работи нормално и ще покаже реалната произведена електроенергия?

2. Тези инвертори които предлагате на Sunny Boy, ако се сложат на полето да работят и да правят мониторинг на една тестова централа, трябва ли да се включат към 220 волта ел. мрежа и изобщо ще трябва ли да им се сложат някакви консуматори, за да се изразходва произведената електроенергия?

3. Имате ли някакаво наблдение върху продуктите на steca и по-точно StecaGrid 300 и 500, към които трябва да се добави и един конторлер на който се показва произведената електроенергия. Общата цена на една такава система е около 800 лева. Дали с такава система може да се направи качествен мониторинг на произведената слънчева електроенергия?
bsgroup

Мнениеот DanielDimov » 25.07.2009 14:55

ще си позволя да отговоря аз:

1. има възможност стига напрежението което ще направиш с панелите да е в интервала на работа на инвертора. освен това има един инвертор който е пак 700 ватов но е предвиден за много ниски входни напрежения - мисля че се казваше sunny boy 700 LV. този инвертор е подходящ за тестови централи защото може да му закачиш дори и само един модул.

2. да - без да се поглъща произведената енергия инвертора не работи - следователно трябва да има някакъв товар или мрежа нищо като статистика няма да успееш да видиш. моя съвет е тестовата централа да се сложи на най-близката точка с мрежа - къща или стопанска постройка. по този начин ще имаш наистина реално производство което ще е намалено с моментите в които няма ток (тогава инвертора спира), ще помогнеш на хората да плащат по-малко ток и ще ти пазят тестовата централа.

3. аз лично не съм чел нищо за тази марка
DanielDimov

Мнениеот bsgroup » 25.07.2009 15:09

Мерси за мнението,

проблема е, че имота е на голямо разстояние от най- близката къща - повече от 2500 метра и е на височинна разлика повече от 300 метра и по този начин незнам дали ако сложа на къща в селото тестовите централи, дали ще показват реално произведеното, защото селото е в котловина и може да има по-често мъгли там. Вярно, би било по-добре да се замери по-малка производителност а после да се окаже, че ще се произвежда повече ле. енергия, но на мен ми трябва реалното производство.
bsgroup

Мнениеот Lupus » 25.07.2009 15:22

bsgroup написа:Мерси за мнението,

проблема е, че имота е на голямо разстояние от най- близката къща - повече от 2500 метра и е на височинна разлика повече от 300 метра и по този начин незнам дали ако сложа на къща в селото тестовите централи, дали ще показват реално произведеното, защото селото е в котловина и може да има по-често мъгли там. Вярно, би било по-добре да се замери по-малка производителност а после да се окаже, че ще се произвежда повече ле. енергия, но на мен ми трябва реалното производство.

Как ще я опазиш там?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 25.07.2009 15:34

производството така или иначе се прогнозира много добре по метеоданни. ако действително искаш точни реални данни трябва да си направиш някакъв интелигентен товар който да се превключва според радиацията за да може инвертора да го захранва без да излиза от толеранса на изходните си напрежения, което не е много проста работа...
DanielDimov

Мнениеот bsgroup » 25.07.2009 15:37

Ограда и ще ги сложа на високо, т.е. ще има една постройка, върху която ще са. А и имота е доста недостъпен и никой не ходи там попринцип.

Ще ги мислим тези неща като стигнем до тях, и без това ще имаме енергия дето трябва да се изразходва някъде , ще сложа няколко акумулатора и ще пусна по обрадата ток! :) :evil:
bsgroup

Мнениеот Mateev » 25.07.2009 20:59

Електропроизводството мога да ти го кажа с по-голяма точност, отколкото ти ще го замериш с този инвертор. Първо този инвертор има огромни загуби и второ - ти ще замериш някакъв ограничен период от време - месец или година. Трябва обаче да знаеш, че еднаквите месеци от различните години се различават с до 30%, а самите години - с до 20%. А аз мога да ти изчисля средногодишното производство за 20-30 години напред в бъдещето.

Според мене ти не се нуждаеш от тестова централа, а от начесване на крастата - притежаване на модули и инвертор и съзерцаване на графиките на Sunny Portal. Минал съм през този етап и си признавам, че удоволствието беше огромно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали