Страница 1 от 2

Кое е по-добро за България: 2 млн.х 5 KwP или 1000 х 5 MwP ?

МнениеПубликувано на: 24.05.2009 13:45
от Kovex
Кое е по-добро за България ?
2000000 х 5 KwP или 1000 х 1-10 MwP. ?

Пускам темата защото в тази постановка стоят редица фундаментални проблеми от гледна точка на производство, доставка, потребление, инвестиции, права на граждани, икономическа организация и т.н. на обществото !

МнениеПубликувано на: 24.05.2009 14:02
от lz1wvm
За мен 2000000 х 5 KwP е по-добре :)

МнениеПубликувано на: 24.05.2009 14:17
от Mateev
Разбира се, че е така. Но дайте първо да махнем бандитите от власт, пък после да лобираме пред новите управляващи да пооправят малко закона за ВЕИ, преди и те на свой ред да станат бандити.

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 10:10
от jedy
Доста странна тема. Всеки има свое мнение и го изказва,но защо не се аргументира? Двата по-горни поста на "lz1wvm" и г-н Матеев, са си празни приказки.Темата и въпроса е наистина интересен,нека да я обсъдиме и да видим найстина ,кой варянт е по икономически изгоден и за кого.

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 12:15
от DanielDimov
не винаги "икономически по-изгодното" е "по-добро" :)

действително, ако се направят голям брой малки централи ще изтекат повече пари от България - с други думи това ще ни излезе по-скъпо на всички, но ще имаме по-малко загуби при пренос и по-стабилна електрическа система

другото също си има предимства - по-евтино като цяло, по-добра прогнозируемост на производството, по-добър държавен контрол, но пък недостатъците са че ще има големи загуби при преноса и няма да се промени принципно начина на производство и дистрибуция на енергия

моето лично мнение е че трябва да ги има и двете - и много малки централи разпръснати по цялата територия и големи централи които да са направени на сравнително добри места във всеки отделен район.

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 13:32
от Lupus
Даниеле,
Пак ще влезем в спор, но "Хем туй в онуй, хем душата в рая" не става!
Не може производството на електроенергия от фотоволтаици да надхвърли определен процент от общото електропроизводство, защото:
- производствения цикъл е ограничен в рамките на 8-10 часа, а ако се спрат други мощности в тъмната част на денонощието ще има недостиг; същото е положението и с "перките";
- ако се надхвърли допустиния процент, това ще доведе както до оскъпяване на енергията в краткосрочен план (5-10г) до приблизително изравняване на цените, така и излишък от непродаваема скъпа енергия през светлата част на деня.
Нека не забравяме и още нещо, което повтарям вече 3 пъти и никой не оспорва:
Големите мегаватови проекти се строят с чужди пари, печалбата се източва от целокупния български народ, но пълни малко на брой чужди джобове. Имаме директно източване на свежи пари от държавата.

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 14:06
от jedy
Интересен коментар на "Лупос". Ок и така да бъде,защо тези големи проекти не се субсидират от държавата тогава? "Глупавия" задокеански негър,какво направи? Наля си пари в енергетиката и съответно печалбата отива в държавата,елементарно. Защо не се прави и тук?

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 15:32
от DanielDimov
споменавал ли съм нещо за проценти?

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 16:23
от Jubomara
Аз също съм в подкрепа на децентрализираното ел. захранване. По-устойчиво е на сривове в системата.

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 19:02
от lz1wvm
По принцип основната консумация на ел.енергия е денем поне 2-3 пъти по-висока от вечер(може да се види от отчетите на енергото).Така че ако се говори за ПРОЦЕНТИ--при фотоволтаиците дори и да се правят мегаватови проекти тия стойности денем не могат да се компенсират.Така че остава варианта за компенсиране на загубите по трасета ниско напрежение(основно) и тук таме някоя по голяма ФЕЦ на ср.напрежение. :D

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 23:05
от venkap
Lupus написа:Не може производството на електроенергия от фотоволтаици да надхвърли определен процент от общото електропроизводство...


Само да уточня. Електропроизводството е функция от вътрешно потребление, износ и топъл резерв. Вътрешното потребление се определя от консуматорите и тяхната комбинация по между им, което определят голямото разнообразие и характеристики на конкретната мрежа. Следователно, по-правилно е "Не може производството на електроенергия от фотоволтаици да надхвърли определен процент от конкретното потребление на дадена мрежа......". Другите два фактора по-скоро не участват в дадената ситуация.

На въпроса:
Kovex написа:Кое е по-добро за България ?
2000000 х 5 KwP или 1000 х 1-10 MwP. ?


Ами, вижте какво става в Германия. Режима на присъединяване на малки производители е изключително либерален, съдейки по написаното във форума и понеже нямам друга информация вярвам на колегата. Това, че се строят и MW-ви централи там, по-скоро затвърждава убеждението ми в рентабилността на ВЕИ. Другия вариант е Италия, но какво да направим южняци сме.

lz1wvm написа:По принцип основната консумация на ел.енергия е денем поне 2-3 пъти по-висока от вечер...


Ако имаш на предвид консумация от типично битов характер си прав, но има мрежи захранващи курортни селища, промишлени обекти, където нещата не стоят така. Освен това има невероятна динамика и промяна на консумацията по сезони. В последните години с навлизането и увеличението на потреблението на природна газ нещата станаха непредсказуеми.

МнениеПубликувано на: 25.05.2009 23:27
от lz1wvm
Ако имаш на предвид консумация от типично битов характер си прав, но има мрежи захранващи курортни селища, промишлени обекти, където нещата не стоят така


venkap тук мисля че не си прав.Писал съм и в предишни постове за ниското напрежение в курортните селища.И това че някой чакат да стане 24 часа за да си пуснат пералнята(заради ниско напрежение) и др. подобни но както и да е.Дори в големите градове осн. консумация е денем.За сезонното потребление на енергия също е относително.Например в летните курорти през зимата потреблението намаля.Докато при битовите абонати се увеличава(а може би и на всички други консуматори)

МнениеПубликувано на: 26.05.2009 21:10
от lz1wvm
Темата и въпроса е наистина интересен,нека да я обсъдиме и да видим найстина ,кой варянт е по икономически изгоден и за кого.Почти всички чаркове които се купуват за ФЕЦ не са български.Така че с изграждането на малки централи се стимулира Българина-а не чужденеца(поне производството на ел.енергия да е от България)А колкото до изгодата-няма такава.Това не е пране на пари а добре разчетена инвестиция в производство която се връща за около 10 години :lol:

МнениеПубликувано на: 27.05.2009 02:51
от Miro
lz1wvm написа:
Ако имаш на предвид консумация от типично битов характер си прав, но има мрежи захранващи курортни селища, промишлени обекти, където нещата не стоят така


venkap тук мисля че не си прав.Писал съм и в предишни постове за ниското напрежение в курортните селища.И това че някой чакат да стане 24 часа за да си пуснат пералнята(заради ниско напрежение) и др. подобни но както и да е.Дори в големите градове осн. консумация е денем.За сезонното потребление на енергия също е относително.Например в летните курорти през зимата потреблението намаля.Докато при битовите абонати се увеличава(а може би и на всички други консуматори)


Всичко си е до конкретната мрежа... в една върховата консумация е денем, в друга - нощем... Иначе ако генерализираме - това е една графика на товара на системния оператор в един такъв никакъв сезон:
Изображение

Проблемът, който дори и без да има ВЕИ, се решава ежедневно е балансирането на производството и потреблението на ел.енергия. И понастоящем това си се регулира с топъл и студен резерв, дето във финансово изражение представлява пари, които се дават на производителите за разполагаема мощност, сиреч да НЕ произвеждат ток.Номерът е - защо да се плаща за електроенергия, която не се произвежда, вместо да се плаща само за произведената, като излишъкът се съхранява и се пуска от склада, когато потрблението нарастне. Такива системи, освен ПАВЕЦ има разработени още куп - говорехме за компресирания въздух в подземни кухини, високоскоростни маховици или пък батерии - има вече промишлени варианти на основата на натрий-сяра... варианти има. ... но в България никой не споменава за тях... Важното е да се втълпи на гражданинана, че ВЕИ са скъпи, непрогнозируеми и ни трябва нова АЕЦ....

МнениеПубликувано на: 27.05.2009 19:45
от lz1wvm
Това трябва да е товарна характеристика на НЕК за изходяща ел.енергия.Учудва ме че разликата между минимума и максимума е 15-20 %.Дали през всичките сезони е така.Но ако говорим само за фотоволтаиците те могат да служат само за компенсиране на загубите на ниско напрежение.Тъй като в населените места другите методи са неприложими особено за малки мощности.А и при това положение ЕРП-то ще е на далавера(ще има по малко загуби)