Загуби от лошо охлаждане на ФЕЦ върху 30° покрив

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Загуби от лошо охлаждане на ФЕЦ върху 30° покрив

Мнениеот momchil » 26.06.2009 14:51

Здравейте,

Решил съм, ако успея да направя ФЕЦ по мярка 312, то тя да е по модела на тази в Априлци. И в тази връзка ми е интересно в какъв порядък може да се очаква да са загубите в електропроизводството от затрудненото естествено охлаждане на модулите. PVGIS дава стойности около 4% за района на България... Според вас, ако имате практически опит или сте правили подобни изчисления, колко може да се очаква да са тези загуби за ФЕЦ с конструкция аналогична на тази в Априлци. И ако загубите са големи, оправдано ли е финансово да се монтират модулите на скара повдигната на разстояние от покрива или по друг начин, така че да се подобри охлаждането. Ще се оскъпи ли нерентабилно конструкцията, за да бъдат все пак изпълнени условията за механичната устойчивост срещу вятър и натрупан сняг.

Разбира се, очаквам разсъжденията ви или споделен опит на ниво концепция. Давам за пример централата в Априлци, тъй като ни е позната от страниците на форума.

Поздрави !
momchil

Мнениеот Mateev » 26.06.2009 15:03

Очаквайте около 10-15 градуса по-висока температура на модулите (до 75 градуса). Допълнителните загуби от това ще са не повече от 2-3% в годишен план. В същото време няма да имате загуби от взаимни засенчвания между редиците с модули, което означава, че ще спечелите около 3%. Като цяло една централа на покрив с оптимален наклон би трябвало да дава същото електропроизводство като една централа на земята.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Инженер » 26.06.2009 19:53

Гледайки снимките на централата в Априлци , ми се струва че тя ще се държи по-добре от такава на редове с открит гръб на модулите.При тази в Априлци би трябвало да се получи коминен ефект между покрива и панелите.При безветрие там ще има по-добро охлаждане /може би/.При вятър , ще е малко по-зле/може би/.Ако някой има данни за сравнение, мисля че те ще покажат дали има някаква разлика.
Инженер

Мнениеот dan4o » 13.08.2009 22:08

Здравеите колеги, възможно ли е охлаждането на панелите през лятото да става чрез оросяване отдолу ?
dan4o

Мнениеот Mateev » 14.08.2009 07:42

Не. Само роса няма да има никакъв ефект. Трябва да става чрез силен поток вода. Всеки един панел може да се разглежда като котлон с мощност от около 1.3 киловата. От тях само 180W стават на ел. енергия. Всичко останало е топлина. Опитайте се у вас да охладите един котлон само с роса и ще разберете за какво става въпрос. Аз бих казал, че и кофа вода на всеки 30 секунди пак ще е малко.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dan4o » 14.08.2009 13:07

Г-н Матеев, благодаря за отговора, но не мога напълно да се съгласа с вас.Миналото лято тествах 3 панела при температура на въздуха 35 градуса и след периодично охлаждане с вода от долу 14 градуса получих около 20% повече мощност.Имам 3 дка стоманено-стъклена оранжерия и съм инсталирал охладителна система, където през лятото поддържам около 25 градуса.Именно от там взех идеята за охлаждането на панелите.Това са така наречените оросители или замъглители/в зависимост от едрината на водната капка/ с възможност за регулиране на дебита.Охлаждането може да стане автоматично и елементарно чрез термодатчици.Междодругото от 2 години следя и чета този форум и чак сега се осмелих да напиша нещо.Имам проект и договор с EVN за изграждане на 100 KWp върху покрива на моята сграда от 1 г. оптимизиран по 311 мярка /аз съм земеделски производител/ ,но имам проблем с кредитирането.Ако някой желае да финансира /съвмесна експлоатация или др./ моля да пише на magicrose_ltd@yahoo.com
dan4o

Мнениеот Mateev » 15.08.2009 10:02

Първо това за 20-те процента е измислица. В средногодишен план загубите от нагряване на модулите не надхвърлят 3-4%. Следователно ако една централа струва 3.5 EUR/Wp, то тогава вашата инсталация за охлаждане трябва да струва не повече от 0.1 EUR/Wp, иначе няма да е икономически целесъобразна.

Второ един модул лятно време в България се нагрява не повече от 55-60 градуса. Изключение правят централите на покриви, които се нагряват с 10 градуса повече. Следователно загубата спрямо 25 градуса не надхвърля 12-15% и то само през обедните часове. Среднодневно при слънчев ден загубата е само 5-6%, а средногодишно - 3-4%.

Ако наистина искате да си получите всички тези проценти, трябва да правите ИНТЕНЗИВНО охлаждане с цел достигане на 25 градуса. За тази цел под модулите трябва да тече вода с голям дебит и с температура 10 градуса. Оросяването прави само МИНИМАЛНО охлаждане, смъкващо температурата с не повече от 3-5 градуса.

Направете малко енергийни сметки и сам ще се убедите в написаното. Модулите на една централа по субсидиите (70-80 kW) ежедневно получават около 4000 kWh топлинна енергия.От нея само 500kWh стават на ток. Останалите 3500 kWh се разсейват под формата на топлина. Тази топлина трябва да я отнемете с водно охлаждане. Ако приемем, че ползвате сондажна вода с температура 12 градуса и преминавайки през модулите я загрявате до 22 градуса, то тогава вие ще имате 10 градуса делта Т. Следователно (по груби сметки) вие се нуждаете поне от 200-300 кубика вода среднодневно. Това са 3-4 сондажа с еднокиловатови помпи + инсталация за омекотяване и пречистване на водата (още няколко помпи с мощност 1-2 кW) + помпи за циркулация през панелите (поне още 3-4 киловата). И какво излиза? Вашата централа ще работи само за да захранва помпите, които я охлаждат. :lol: Не говоря за инвестицията в охлаждащата сиситема, която ще е поне 20% от цената на централата. :lol: Да не говорим, че модулите с вградени тръби за охлаждане струват с 50% повече от нормалните.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.08.2009 10:09

Темата за охлаждането се повдига за стотен път във форума. Всеки новобранец се сеща за това охлаждане и си мисли, че никой друг в света досега не се е сетил. :lol: :lol: :lol: И забравя елементарния факт, че ако това охлаждане беше икономически изгодно, досега всяка една централа в света щеше да е с него. Същото важи и за концентраторите на светлина (огледала, френелови лещи), слънцеследящите системи и т.н. Всичко, което е можело да бъде измислено, ВЕЧЕ Е ИЗМИСЛЕНО. И което е било икономически изгодно да се направи, ВЕЧЕ Е НАПРАВЕНО. И ако въобще може да бъде измислено нещо ново, то това няма да го направя аз или вие, а някой научно-изследователски институт с многомилиарден бюджет.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот malchev » 15.08.2009 10:56

А какво ще кажете за принципа на охлаждане на големите чилъри - чрез оросяване? Водата се "разпрашава" върху панелите и при изпарението й се поглъща доста топлина.
malchev

Мнениеот Yassen Ivanov » 15.08.2009 13:31

malchev написа:А какво ще кажете за принципа на охлаждане на големите чилъри - чрез оросяване? Водата се "разпрашава" върху панелите и при изпарението й се поглъща доста топлина.

А тази мъгла, която се получава над панела, дали не намалява слънчевия поток обезсмисляйки цялото начинание ? :roll:
Yassen Ivanov

Мнениеот malchev » 15.08.2009 16:02

Могат да се оросяват само задните части на панелите, нали?
malchev

Мнениеот dan4o » 17.08.2009 11:34

Да malchev прав си ,на практика мъглата се разпрашава върху долната част на панела, като финни капки вода постояно се полепват ипо този начин се отнема част от топлина на модула и на въздуха между модула и покрива.А сега ще коментирам неверните и непроверени твърдения на Матеев,каза
Първо това за 20-те процента е измислица. В средногодишен план загубите от нагряване на модулите не надхвърлят 3-4%. Следователно ако една централа струва 3.5 EUR/Wp, то тогава вашата инсталация за охлаждане трябjavascript:emoticon()ва да струва не повече от 0.1 EUR/Wp, иначе няма да е икономически целесъобразна. Инсталацията струва не повече 0.01 EUR/Wp, ако си купиш помпа, полиетиленови тръби,филтри,замъглители и ги монтираш под модулите.Ако някой иска да ги види да заповяда. Матеев каза:
Следователно (по груби сметки) вие се нуждаете поне от 200-300 кубика вода среднодневно. Това са 3-4 сондажа с еднокиловатови помпи + инсталация за омекотяване и пречистване на водата (още няколко помпи с мощност 1-2 кW) + помпи за циркулация през панелите (поне още 3-4 киловата). И какво излиза? Вашата централа ще работи само за да захранва помпите, които я охлаждат. Laughing Не говоря за инвестицията в охлаждащата сиситема, която ще е поне 20% от цената на централата. Laughing Да не говорим, че модулите с вградени тръби за охлаждане струват с 50% повече от нормалните. Един сондаж и една помпа 2кв са достатъчни, без инсталация за пречистване \само с груб и фин филтър\,без помпи за циркулация \отработената вода отива в канализацията или се използва за напояване на градината\ Матеев каза:И забравя елементарния факт, че ако това охлаждане беше икономически изгодно, досега всяка една централа в света щеше да е с него. Същото важи и за концентраторите на светлина (огледала, френелови лещи), слънцеследящите системи и т.н. Всичко, което е можело да бъде измислено, ВЕЧЕ Е ИЗМИСЛЕНО. И което е било икономически изгодно да се направи, ВЕЧЕ Е НАПРАВЕНО. И ако въобще може да бъде измислено нещо ново, то това няма да го направя аз или вие, а някой научно-изследователски институт с многомилиарден бюджет. Не е възможно всяка една централа в света да направи икономически изгодно охлаждане на модулите поради простата причина че не разполагат със студена вода в големи количества\не от водопровода защото е скъпа\.Повечето са построени далече от водни площи, реки и езера.При мене на 6 метра под земята вода колкото искаш\
dan4o

Мнениеот Инженер » 17.08.2009 12:17

За мен най-силен мотив на Матеев е този,че ако е икономическо изгодно щеше да има разпространение по света.Смешно е да си мислим ,че ние седейки си ей така ще измислим нещо повече от онези изследователи с многомилионен и милиарден бюджет.Бих повярвал ,че централата може да се охлажда ефтино,ако над нея минава студена река.Така че водата да се взема грвитачно - съвсем без пари.Да остане само някаква цена за инсталацията. Колкото до малкото проценти годишно - ами то е логично.Колко часа годишно панелите се нагряват над 30 градуса за да има смисъл от охлаждане.Сумирано с целогодишното производство това са много малко проценти.Навярно по-малко от 10.Като спечелим 20% от тези 10 , това означава 2% годишно.Е , тогава когато се налага охлаждане е и най-голямата мощност , заради което печалбата може и 3% да излезе. . .
Инженер

Мнениеот Lupus » 17.08.2009 12:42

А някой виждал ли е графики за температурата на панелите при работа за целогодишен период, съпоставени с температурата на околния въздух?
Ако има такива нека някой даде линк.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 17.08.2009 19:14

dan4o написа: Инсталацията струва не повече 0.01 EUR/Wp, ако си купиш помпа, полиетиленови тръби,филтри,замъглители и ги монтираш под модулите.

Много ми е любопитно как една такава инсталация може да струва само 700 EUR. Та тя само дупката на сондажа струва повече. Една качествена сондажна помпа също струва повече. И т.н. и т.н.

Спирам да се надхващам в тази тема, защото явно няма смисъл. Аз пиша за енергийни изчисления с огромни кубици вода, вие си пеете за оросяване. Аз описвам каква трябва да е една истинска инсталация, вие си пеете за пластмасови тръби и други самоделки. Явно опонента срещу мене не чете какво му пиша, а си пее каквото си знае. При това положение аз отказвам да споря. Под достойнството ми е. Явно срещу мене стои поредния теоретик, който е силен в мечтите и нищо повече. Така че няма смисъл да продължаваме.

ПС: А когато наистина успеете да охладите една централа до 25 градуса за 700 EUR - обадете се. Но не с теоретини приказки, а с готовореализирана инсталация с чертежи и снимки. Когато го направите - тогава ще повярвам. Засега съм скептик и съм убеден, че и 10 пъти по-голяма сума няма да ви стигне.
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали