Ъгъл на панелите, спрямо хоризонта

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Ъгъл на панелите, спрямо хоризонта

Мнениеот bsgroup » 09.09.2009 00:22

Здравейте,

имам едно питане:

на какви градуси спрямо хоризонта трабва да се сложат панелите, за да са най-производителни. Някъде бях чел, че оптимума е 28 - 30 градуса, спрямо хоризонта.

Принципно ако се направи система, която да може сезонно да и се променя ъгъла на наклона, то какъв трябва да е през зимата и лятото. Мисля че зимата ъгъла на слънцето е 22 градуса спрямо хоризонта, ако панела трябва да е перпендикулярен на този ъгъл то значи той трябва да е 68 градуса спрямо хоризонта?

Така ли са нещата, или съм в голяма грешка?
bsgroup

Мнениеот DanielDimov » 09.09.2009 11:24

Горе-долу е така. Ако хоризонта е чист (демек няма препятствия които да засенчват) и климата е нека да го наречем "стандартния" за страната - оптималния ъгъл е 28 градуса. Ако обаче има засенчвания и/или има особености в климата тогава оптималния ъгъл може да се окаже друг, както и оптималната ориентация да се завърти малко от чистия юг.

Всички проектанти се опитват да намерят оптималните ъгли и взаиморазположения на панелите така че сумарното производство за една година да е максимално.

За идеята да се сменя сезонно ъгъла е говорено много тук и резултата е следния: прираста в производството от едно такова "следене" ще е не повече от 6-7%, а оскъпяването на конструкцията и работата по смяната на ъглите няма да покрие този прираст - следователно няма смисъл.
DanielDimov

Мнениеот bsgroup » 09.09.2009 11:47

А при система, която не е свързана с мрежата а трябва да зарежда акумулатор, от който да се цхерпи електроенергия и особено през зимните месеци, няма ли да е по-добре да е по-голям градуса в такъв случай, примерно 45 или 50?
bsgroup

Мнениеот DanielDimov » 09.09.2009 11:57

ето ти някакви ориентировъчни оптимални ъгли:

Jan 63
Feb 55
Mar 42
Apr 27
May 14
Jun 7
Jul 14
Aug 24
Sep 40
Oct 53
Nov 61
Dec 64
DanielDimov

Мнениеот bsgroup » 09.09.2009 13:43

Мерси, сега остава да си насмятам, през кое време от годината ще ми трябва най-много зареждане и да го сложа под този ъгъл
bsgroup

Мнениеот Mateev » 09.09.2009 15:27

Изтегли си PVSYST и си направи по-подробни и по-точни сметки, защото всичко цитирано в по-горните постинги е ориентировъчно. Дефакто истинския оптимален ъгъл зависи от поне 100 фактора, част от които засягат точно твоята лична конкретика - засенчвания от хоризонта, близките къщи и дървета, капацитет на акумулатора, консумирана мощност и нейното разпоределение по часове от денонощието и т.н и т.н.

Иначе както и да сложиш модулите (дори и на север), те все ще произвеждат нещичко. Но ако наистина търсиш оптимизация на количеството енергия, трябва да помислиш за още доста фактори.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали