от asen_pari » 10.11.2009 19:04
Здравейте,
През пролетта ми инсталираха система за топла вода - селективен плосък колектор 2.7 кв.м, бойлер с мантел и серпентина и две помпени групи.
Втората помпа през мантела отдава топлина към лира в банята при прегряване, а през зимата служи за електрическо парно.
От наклона на покрива и стойката се получи по-голям ъгъл на колектора, от което се получи много добър ефект - летния максимум е 77 градуса на загряване, а през преходния сезон - през есента постигнах по-голям максимум - цели 85 градуса загряване на топлата вода.
Следват естествено въпросите - Толкова ли голямо влияние оказва ъгъла на падане на лъчите към колектора ? Не е ли такова или сходно влиянието и при фотоволтаичните панели ?
От фирмата, монтирала системата ми направиха и отстъпка от първоначалната оферта при плащането. Тъй като уважавам много фирмите с подобна дейност, реших да отвърна на жеста, като вместо да взема отстъпката в брой си взех различни резервни части и термовентил. Монтирах го на входа на пералнята, но когато тя не работи (не зарежда с вода) се получава поток от студената вода към кръга на инсталацията за топла вода. Получава се, че искам или не винаги топлата вода ми се разрежда още в инсталацията, а не в батериите. Получи се така, че започнах още повече да икономисвам топлата вода, кояти ми е даром отгоре и от фирми като на много от участниците в този прекрасен форум.
Къде ми е грешката ?
Поставих възвратен клапан на входа на термовентила за топлата вода и смятам, че реших проблема, но все пак мисля че може и без него ...