Търся помощ за избор и инсталация !

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Търся помощ за избор и инсталация !

Мнениеот zaksofon » 21.03.2010 12:45

Здравейте на всички, днес се регистрирах във форума и се надявам да не Ви ядосам с невежеството си в тази област. Сигурен съм че повтарям темата, за което се извинявам предварителската! И на въпроса.... Иска ми се да си направя система за топла вода през лятото. Имам бойлер 160 лт ДИПЛОМАТ с две серпентини, като едната се използва от парния котел през зимата. Още при купуването на бойлера си правех сметката за "слънчевия" вариант за топла вода. Много ми се иска да си спестявам всекидневната работа на бойлера през лятото на ток. Живея в къща с хубаво, слънчево южно изложение и е грях да не го използвам. Кажете ми моля производители, цени, схеми, всичко което може да ми е от полза. Трябва да уточня нещо много важно, вече две години правя ремонт на къщата и паричките са се посвършили :D Не е нужно повече да обяснявам, че търся евтин вариант и дори направи си сам! Всеки съвет ще ми е от полза, дори у-ва втора употреба. Хайде да впрегнем слънчицето да работи и за мен! БЛАГОДАРЯ!!!
винетка-67лв, застраховка-160лв, макферсони-300лв, гуми-200лв........ - ДА КАРАШ НА ЛУНАТА - БЕЗЦЕННО!!!
zaksofon

Мнениеот Инженер » 22.03.2010 11:31

Колкото и площ слънчеви панели да сложош, ще ти е от полза(надявам се , че имаш и електрически нагревател).За зимния период си решил проблема чрез парното.Така, че се разпростирай според паричките си. Моя съвет е да сложиш плосък колектор - той работи по-ефтино през лятото.
В Троян до пазара имаше такъв магазин.Не може да не ти дадат съвет за тези неща, които продават.
Инженер

Много информация за сл. колектори.

Мнениеот ekomen » 21.06.2010 16:57

Виж за информация този сайт EMDE-solar.com- има пълни описания на вакуумни слънчеви колектори, с "heat pipe" и термосифон. Подробно е описано кои за какво са подходящи, как се инсталират, как работят, ....
На мен много неща ми се изясниха след като го разгледах.
Даже е пресметнато за колко години горе-долу ще ти се изплати инвестицията.
Мисля, че най -евтиния модел, който предлагат беше 630 лв. Правихме рекламни брошури на фирмата и от там знам. Колекторите им са хубави и са много сериозни. Хайде, че то стана голяма реклама... :wink:
ekomen

Мнениеот Tashunko71 » 21.06.2010 19:39

Може да използваш вакуумни колектори с 20 тръби 1800*58, заедно със работна станция включваща помпа арматура разширителен съд и диферинциален програмируем термостат.
Tashunko71

Назад към Слънчеви колектори за топла вода