Слънчев колектор - проблем с налягането и температурата

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Слънчев колектор - проблем с налягането и температурата

Мнениеот IvO_4114 » 28.04.2010 20:48

Добър вечер, на скоро си инсталирах в къщи слънчев колектор на сън систем 2.7 с който ще затоплям бойлер 150 литра. Бойлера ми е на тавана а колектора е по-ниско. Тръбите са ф22 ( за да може да върти водата без помпа ), НО не ми задържа налягането.. Майстора каза че трябва да стои на 1 атмосфера, но пада на нулата и пак пълнене.... . Другия проблем е, че температурата на водата в бойлера при слънчев ден ми е 60 градуса ( един приятел по същото време погледна неговата температура в бойлера и беше 72 градуса).
Та въпросът ми е
От какво може да не задържа налягането?
Защо температурата ми е толкова ниска?
Благодаря на отзовалите се.
IvO_4114

Мнениеот Kovex » 28.04.2010 22:21

Колега, нарисувай поне схемата на инсталацията, от написаното не може веднага да се види проблема. :!:
Kovex

www.heliotechbg.com слънчеви панели

Мнениеот HELIOTECH » 28.04.2010 23:51

Да не е пробита серпентината ? www.heliotechbg.com соларни пакети и соларни системи цени
| Монтаж на слънчеви колектори www.heliotechbg.com| Слънчеви колектори София | Отопление басейн www.heliotechbg.com
Аватар
HELIOTECH

Re: www.heliotechbg.com слънчеви панели

Мнениеот LazarG » 29.04.2010 07:28

HELIOTECH написа:Да не е пробита серпентината ?

Ами ако е пробита серпентината налягането трябва да се вдига, а не да пада.
IvO_4114, кога мериш налягането - по едно и също време на деня ли? При термосиронните системи налягането е променливо защото предполагам, че няма разширителен съд - няма как да е постоянно 1бар. За температурата не се притеснявай - при тази комбинация на панел и литраж на бойлер е нормално. Предпазен клапан има ли - може от там да изхвърля течност.
Аватар
LazarG

Мнениеот filmatoplo » 27.06.2010 16:00

Странно как се загрява твоя бойлер без помпа , със мантел ли е или серпентина -хоризонтален или вертикален .Нее нужно да има налягане -сложи си малък разширителен съд на най високата точка поне 3-5 литра .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Назад към Слънчеви колектори за топла вода