Захранване на помпа на колектор с фотоволтаик

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Захранване на помпа на колектор с фотоволтаик

Мнениеот Evg » 24.02.2012 17:17

Една добре направена дрейн-бек система ще е в пъти по добре според мен и ще спести също 90% процента от проблемите със затворените гликолови системи. Оставям 9-тте, заради помпата...

Ето тук една такава система, която съдържа и 2 помпи, захранени от фотоволтаици, каквато всъщност е темата:
http://homepower.com/view/?file=HP120_pg96_Dontje

Използвани са следните помпи:
http://www.marchpump.com/809-br-brushtype/

http://www.marchpump.com/809-br-hs-brushtype/

Между другото може би е хубаво да има диференциален контролер също, защото може да има ситуация на слънце, достатъчно да завърти помпата, но температурата на колектора да е по малка от тази на водата в бойлера.
Evg

Мнениеот Mateev » 24.02.2012 20:43

Диференциалният контролер е абсолютно задължителен за всяка една подобна система, при която прехвърлянето на енергия е еднопосочно. Например или НАГРЯВАНЕ или НИЩО при бойлерите, както и или ОХЛАЖДАНЕ или НИЩО при фризерите и хладилниците.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот LazarG » 24.02.2012 22:27

Davidov написа: Колега LazarG обоснови определението "несериозно" ако обичаш и ако можеш ми дай идея за клапан или друг вариянт за спиране на циркулацията, когато водата в бойлера е с по-висока температура от тази на флуида в системата на серпентината и колектора.

Е, как да квалифицирам като сериозно използването на нещо не по своето предназначение. Помпата от единия линк дори е пластмасова, някои ползват и помпа от пералня. Може по почина "направи си сам", но ние, които с това си вадим хляба, няма как да погледнем на това сериозно. Иначе идеята е добра, но ще почакаме да Грундфос, Вило или някой китаец да направят специална за целта помпа на 12В. А пък другия ти въпрос не го разбрах - нали затова служи диференциалния термостат - мери с 2 датчика температурите в панела и в бойлера, сравнява ги и едва тогава пуска помпата - ако панела е по-горещ?
Аватар
LazarG

Мнениеот Evg » 24.02.2012 23:35

LazarG написа:Е, как да квалифицирам като сериозно използването на нещо не по своето предназначение. Помпата от единия линк дори е пластмасова, някои ползват и помпа от пералня. Може по почина "направи си сам", но ние, които с това си вадим хляба, няма как да погледнем на това сериозно. Иначе идеята е добра, но ще почакаме да Грундфос, Вило или някой китаец да направят специална за целта помпа на 12В.

Това и на мен ми звучи несериозно. Все едно да кажеш "как може да има самолет от материал като въглен и смола" - визирам карбон-кевлар технологиите. Предназначението на помпите според производителя е "HOT WATER PUMPS". Ако погледнеш характеристиките, тези помпи са и двете пластмасови. Материала е Polysulfone. Има работна температура до 150 градуса, а температура на "размекване" 180 градуса. Все пак в характеристиката им дават:
Max Liquid Temperature
°F 250 250 250 250 250 250 250 250 250 250
°C 121 121 121 121 121 121 121 121 121 121

И тъй като системата е drainback с дестилирана вода и се изключва помпата над 90(95) градуса температурите са напълно нормални за помпата според мен.
Evg

Мнениеот LazarG » 25.02.2012 00:08

Де ги четеш тез работи? На Грундфос соларната чугунена помпа не издържа повече от 120 *С, макар да знаят, че панела дава 200*С, пък тоя неизвестен производител прави пластмасови помпи, които издържат на 150*С, като работната температура на двигателя е не повече от 95*С :)
Аватар
LazarG

Мнениеот Evg » 25.02.2012 00:33

Всъщности на мен не ми е ясно дали е неизвестен, защото е американски. там може и да е, може и да не е.
Характеристиките са тук и на всичките дават 121 градуса максимална температура:
http://www.marchpump.com/site/files/966 ... 400_R3.pdf
Evg

Мнениеот Davidov » 25.02.2012 02:05

Ако няма вариянт без диференциален контролер, нещата почват да се обезмислят. Основната идея беше системата да работи напълно независимо, без занхранване и без ю пи ес и акумулатор. Контролера не може да работи без ток значи трябва да има ю пи ес, тогава за какво ми е фотоволтаик като ю пи еса може да ми захрани помпата при липса на ток :roll: ?
Davidov

Мнениеот saraneron » 25.02.2012 04:35

http://www.youtube.com/watch?v=hC42_YSLdJ0 Това е газов бойлер и се преработва крана за източване за да се сложат двете тръбички,разчита се на това че загрятата вода се качва нагоре а студената е ниско до дъното.Особенното е, че не се използва серпентина ,а се подгрява дирелтно водата в бойлера ,/реално системата е под налягане и е равно на това във водопровода/това е възможно при много мека вода ,иначе панелите могат да натрупат котлен камък!
Последна промяна saraneron на 25.02.2012 06:14, променена общо 2 пъти
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот saraneron » 25.02.2012 05:00

Може но с определени компромиси ,нали знаеш ,че е кофти когато искаш хем оная работа в друрата работа ,хем душата в рая!Фотоволтаика играе ролята и на контролер само ,че без логиката да не пуска помпата ,когато в болера Т е по-висока от тази на изхода на панела!Има ли слънце помпата работи ,няма ли сланце спира,това е!Контролера е с едно ниво по-умен!Но ,с едно обикновенно термореле настроено на подходяща температира на изхода на панела системата поумнява до ниво почти контролер!Захранването на помпата минава през релето ,нали панела ще е на терасата ,значи имаш достъп до релето по всяко време за донастройка! Без външно захранване ,горе долу това е максимума на тази система ,колкото ,толкова! Ако обаче използваш топлинни тръби за колектор, и изолацията на тръбния път е отлична, недостатъка на тази система може да се пренебрегне, защото тогава дори топла вода/топлоносител/ от бойлера да се върне в колектора няма да се охлади не е нужно и въпросното термореле .Ако е плосък колектора го има този риск, който обаче въобще не е фатален ,но с терморелето се отстранява почти напълно и този недостатък /при плоските колектори/. В този случай помпата се пуска над определена температура на топлоносителя в колектора, плюс наличие на слънце.Ако изградиш системата по този начин и не ти хареса винаги можеш да я ъпгрейдваш/да я усъвършенстваш/с контролер и ЮПС ,според мен разликата в ефективноста ще е минимална и едва ли ще я забележиш.
saraneron

Мнениеот Davidov » 25.02.2012 11:58

Наистина има логика в това което казваш, мисля изпълнението да е с вакуумтръбен панел за отворена система. Понеже всичко ще е в една равнина за разлика от системите, които са на покрива при липса на слънце и съответно при неработеща помпа няма да има никаква циркулация. Остава само като напече, а бойлера в долната си част е поне 40 градуса и включи помпата..., това ще се случва рядко, а с термореле на колектора ако е настроено да включва примерно над 30 градуса зимата, а лятото над 40 май ще може и без контролер. При сегашната ми система се получава следното, но денивелацията е към 7 метра, а бойлера ми е тумбест 200 литра: Когато е загрят бойлера и времето е хладно се получава, че ако не затворя крановете на серпентината температурата според контролера температурата в колектора се повишава в отсъствие на слънчево греене. Помпата не работи под 40 градуса, но при добре загрят бойлер или включен на ток или камината температурата в колектора се повишава на принципа на старите парна и в един момент даже преминава 40 градуса и включва помпата :shock: .... на лунна светлина, колектора става като парно за отопление на атмосферата, добре че е вакуумтръбен. Затова особено зимата затварям поне единия кран на серпентината вечер. Сега няма да има камина, дори и ток мисля да не ползвам, но ми се иска да не деверувам да затварям всяка вечер кранове. В крайна сметка май ще съм първия, който се кани да прави тук подобно нещо и трябва да си поема риска. Най-главните въпроси обаче остават - откъде да купя подходящата помпа в България и фотоволтаик за нея?
Davidov

Мнениеот saraneron » 25.02.2012 15:46

Когато температурата в колектора ,нагрят от сланцето е по-висока от тази в бойлера топлоносителят се движи от помпата в една посока /в серпентимата е прието де се движи от горе надоло/ , когато температурата в бойлера е по-висока, тогава има термосифонен ефект и топлоносителят започва да се движи от него, НО в обратна посока..Монтирай един възвратен клапан на една от тръбите към колектора с подходящата посока на пропускане .Увери се преди това, че и помпата върти топлоносителя в правилната посока за да не се обезмисли идеята с клапана.Колегите препоръчват клапана да е монтиран хоризонтално. За риска...... за какъв риск говориш?А Бъди сигурен ,че има такива изградени системи но не си попадал на информация за тях!Помпа и фотоволтаик от интернет магазините.... трябва да се разровиш малко.http://www.ebay.com/itm/Topsflo-15PV-12 ... 20c2fdc43d Например тази или нещо подобно.За тази помпа максимум 24волта ,препоръчват 12 волта фотоволтаик, 15 вата.
Последна промяна saraneron на 25.02.2012 17:05, променена общо 5 пъти
saraneron

Мнениеот Костенурка » 25.02.2012 16:21

Помпи,помпи и помпи!
Ако разглобите помра "Грундфос"за циркулация на затворена термо-флуидна система,ще видите,че перката и част от статора са пластмасови.
Малко несериозно но фирмата е сериозна и помпите си работят без проблем,дори издържат и на доста по високи температури посочени от фабриканта;разбира се за моментни товари и не много дълги периоди от време.
Ако тези помпи на 12в си вършат работата,то няма проблем,че някои части са от пластмаса.
Изображение
Най простият и безпроблемен контрол кога да се включва и излючва помпата,който ми е известен, и се използува масово в този тип системи,е диод zener,супер ефтин и сигурен, останалото е работа на слънцето:Силно слънце-високи обороти=нормална работна темп.
Слабо слънце-ниски обороти=нормална работна темп. :wink:

п.п. Моля,който разбира за какво става въпрос,да опише как функционира диод зенер,на мен ми е трудно.
Поздрави К.
Костенурка

Мнениеот saraneron » 25.02.2012 18:53

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0% ... 0%BE%D0%B4 Струва стотинки на пазара в магазина за радиочасти ,избира се по два параметъра ,напрежение и ток на стъбилизация. Ценера прекъсва по електронен път веригата на помпата ,когато напрежението е под това на ценера и предотвратява загряването на помпата ,която неможе да се завърти поради ниско напрежение на фотоволтаика/слабо слънце/.Напрежението на ценера се избира според минималното работно напрежение на помпата и напрежението на фотоволтаика, а тока на ценера да е по-висок от максималниа ток на помпата , слага се и предпазител .Анода/триъгалничето по схема/ се свързва към минус, а катода/чертичката/ към плюса във веригата. Ако се обърне поляритета ,помпата пак ще работи , но няма да се прекъсва веригата от ценера, защото ще работи като обикновен диод,все едно е проводник.Мисля, че за тези малки мощности диода не е задължителен.
saraneron

Мнениеот Davidov » 26.02.2012 00:43

Благодаря ви съфорумци, обнадеждихте ме, но докато стигна до диода има доста време още. Другия месец почвам банята и ще пусна тръби за серпентината и засега това ще е по проекта. Апартамента е ново строителство и ме чака доста работа, но междувременно ще търся подходящ бойлер и колектор за тераса.
Davidov

Мнениеот Evg » 26.02.2012 14:26

Само с ценер няма да е ефективно. Остатъчното напрежение върху него си е чиста загуба на мощност. Схемата би трябвало да е следната: През ценера се свързва реле, което включва помпата директно към панела. Ако ценера е 7 волтов, а релето се задейства на 5 волта, значи помпата ще се включи при най малко 12 волта на изхода на панела. Един електролитен кондензатор с по-голям капацитет в паралел на панела може да поеме удара на пусковия ток и ще направи завъртането безпроблемно. Между другото диференциалният контролер също може да се захранва оттам. Не е необходимо да има UPS. акумулатор... захранва се на ниско напрежение. Няма слънце - изключен контролер и неработеща помпа. Има слънце - контролера се включва, анализира температурите и пуска помпата когато трябва.
Evg

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода