от Mateev » 12.02.2009 04:19
Термопомпата е необходима, ако температурата е ниска и трябва да се повиши. Тоест от топлинния акумулатор може да се черпи директно, докато температурата му спадне под 40 градуса и след това да се прекара през термопомпа, която може допълнително да свали температурата едва ли не до 0 градуса.
Всъщност най-ценното в идеята е, че сравнително лесно може да се направи ЕВТИН ТОПЛИНЕН АКУМУЛАТОР С ОГРОМЕН КАПАЦИТЕТ, ако се откажем от топлоизолацията по периферията му. Въпроса обаче е КАКЪВ Е ИСТИНСКИЯ РАЗМЕР НА ЗАГУБИТЕ ??? Да не се окаже, че губим повече от 70% от енергията. Само за сравнение ще кажа, че ние вече познаваме такива топлинни акумулатори - това са дебелите стени на нашите къщи и жилищни блокове. И много добре знаем, как само за няколко часа енергията от тях се изпарява в нищото, ако спре тока или парното.
Иначе идеята ми харесва и вече обмислям как да я направя в по-малък мащаб, за да мога да измеря реалните загуби. Но се притеснявам, че под моя имот текат много подземни реки и всичко ще отиде залудо. Като за начало вече имам 2-3 сондажа по 40-50 метра, които се оказаха сухи или с много малък дебит. Мисля да пробвам през лятото в един от тях да сложа тръби и няколко дена да го топля. Не е необходимо да вдигам чак 80 градуса. По скоро ще измеря с каква скорост ще нараства температурата и после с каква ще намалява, за да си изясня какъв е коефициента на топлопроводност на почвата под мене.