вакуумен колектор

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 18.06.2008 13:00

Благодаря на HELIOTECH за информацията. Тя потвърждава моето мнение. Винаги съм си мислил, че на кристалните модули няма какво да им стане (клетките не деградират), но досега нямах реално потвърждение на този факт. Ще помоля HELIOTECH да даде малко по-подробна информация, облечена в цифри - какви са модулите, инвертора, какво е производството по години и т.н.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 18.06.2008 17:13

И аз не бях чувал за българския опит по това време. Първата в Европа, която ми е известна е пусната 1982 година и е на покрива на Университата по Приложна Наука на Южна Швейцария. В момента продължава да си работи въпреки годините и въпреки стареенето на модулите и остарялата технология за производството им.

Довечера ако остане време предлагам ще отворя една нова тема, където ще опиша какво съм намерил за състоянието на тази система, че стареенето е доста интересен въпрос, а данните са твърде ограничени.
Miro

HELIOTECH

Мнениеот HELIOTECH » 19.06.2008 03:36

Ще има по стъпките на изчезналия кивот , но ще уредим среща с хората които ги експлоатират .. наш дистрибутор ни снесе информацията миналата година ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
| Монтаж на слънчеви колектори www.heliotechbg.com| Слънчеви колектори София | Отопление басейн www.heliotechbg.com
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Valio2007 » 03.03.2009 18:02

Mateev написа:Ще ви дам един пример:
Вчера си купих 32 броя селективни колектори от Шумен с размер 1000 х 1228 мм. Избрах да са селективни заради синия цвят (не мога да понасям черни цветове). Към тях има разни фитинги, тапи, кранчета, обезвъздушители, незамръзваща течност и т.н. Общата цена на инвестицията е 14 035.92 лв. без ДДС (дадоха ми хубава отстъпка за обем). Срещу тези пари аз получих оборудване за система, която в годишен план ще ми дава по 600 kWh на кв.м. топлинна енергия. Като умножим по площта (32 колектора по 2.15 кв.м.) се получава, че в годишен план аз ще получавам 41 620 kWh топлинна енергия. Ако тази енергия я получавах с ток, щях да заплатя 41620 * 0.17 = 7 075.40 лв. Следователно цялата ми система ще се изплати за 14035.92 / 7 075.40 = 2 години. Това е. Няма лъжа. Система със селективни колектори се изплаща за 2 години. Ако бях купил обикновени колектори, щеше да се изплати даже и за по-малко.

А сега сметнете същата система с вакумни колектори (за същата енергия), за да видим дали ще ви се изплати за по-малко от 5 години !!!

ПС: За да съм честен, трябва да си призная, че към тази инвестиция трябва да се добави и цената на конструкцията и монтажа. Но даже и така цялата инвестиция не надхвърля 3 години, което в света на бизнеса се счита са свръхизгодно. При това аз слагам оригинална модерна конструкция на Schuco. Ако бях направил някаква Българска самоделка, щеше да ми излезе по-евтино.

Правил съм и сметки с вакумни колектори, но не съм могъл да докарам изплащане за по-малко от 5-6 години. Плюс това за какво ти изплащане ще говорим, след като тръбите трябва да се сменят още преди системата да се е изплатила.

Искам да кажа, че това е мое лично мнение. Знам, че опонентите ми веднага ще ме засипят с 1000 формули, сметки и доводи. И веднага ще ме обвинят в некомпетентност. Но едно нещо те винаги ще премълчават, а именно - за колко години се изплащат техните системи с вакумни колектори ??? И въобще изплащат ли се?

Странно ми е, че човек добре информиран за фотоволтаичните техноллогии прави такава инвестиция. Търговците на тези технологии ги разбирам все пак трябва да си хвалят стоката. Да направим една проста сметка при даденостите през май 2008 когато е писан поста.

41620 kWh енергия да, но колко от нея ще имаме когато ни трябва 20-25%? Но за сравнението ще приемем, че цялото количество сме оползотворили или складирали в басейни както четох в една друга тема.

Ще използвам климатик за преобразуване на електрическа енергия в топлинна за да може да има сравнение между видовете енергия.
На пазара се продават от 2007 година климатици с COP > 5 ето един пример (модели има и по-евтини, но този ми е фаворит заради допълнителните екстри)
http://termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=158
(Линка не е реклама нямам нищо общо с въпросната фирма)

При това положение за да получим 41620 kWh топлина ще трябва да изразходим 41620 kWh ел. енергия / 5 = 8324 kWh * 0.17 лв. = 1415.08 лв.
И така 14 035.92 + ДДС = 16 843.10 лв. / 1415.08 = 11 години и 10 месеца срок на изплащане.

Да разгледаме и друг случай колко ще струва фотоволтаична система която ще ни набави похарчените 1415.08 лв обратно?
1415.08 / 0.72 лв = 1965 kWh за година / 1200 кWh средно производство на 1 kWp инсталирана мощност = 1.64 кWp инсталация.
Тази инсталация би ни струвала с ДДС и то в тежък вариант 12лв. на 1Wp.
1640 Wp * 12 лв = 19650 лв.
Цените станаха съизмерими, но крайния резултат и комфорта не.
Valio2007

Мнениеот Mateev » 03.03.2009 20:34

Както вече предполагам сте разбрали, цената за мене не е най-важния фактор. Мога да си го позволя. За мене е много по-важно да пробвам различни технологии и сам да се убедя в предимствата и недостатъците. И да си направя кефа, като проектирам и реализирам къщата на бъдещето.

И ако въобще в момента понякога се интересувам от цени, то е защото не изключвам възможността това да стане бизнес и в бъдеще например да предлагам направата на 100%-ови автономни и екологични къщи.

Вчера гледах по Discovery как американците за 2 седмици правят къща от дърво в завод и после я транспортират на място. Силно ме впечатли. Къщата има 7-8 стаи и според тях има живот 40 години. Издържа на ветрове със скорост 250 km/h. Вътре е на 100% обзаведена. И е безкрайно евтина. Мисля, че нещо подобно може да се направи и в България. Само трябва да добавя малко колектори и панели на покрива и да бодна един сондаж до нея.

Как ви изглежда идеята:
От голя поляна до напълно обзаведена къща - 2 седмици. Плюс това 100% екологична и автономна. И с време на живот 40 години. И всичко това за два-три пъти по-малко пари от съвременното строителство. И ако това не е бизнес - здраве му кажи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Георги Цолов » 03.03.2009 21:21

Матеев по тази тема съм специалист :wink:

Имаме малка термопомпа която ползва колекторите при слабо слънцегреене. Моделът е принципно Въздух/вода, но има и воден топлообменник свързан на линията на слънчевата система.
Ползва се при температура на флуида в колекторите - над външната.
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Valio2007 » 03.03.2009 21:32

Георги Цолов написа:Матеев по тази тема съм специалист :wink:

Имаме малка термопомпа която ползва колекторите при слабо слънцегреене. Моделът е принципно Въздух/вода, но има и воден топлообменник свързан на линията на слънчевата система.
Ползва се при температура на флуида в колекторите - над външната.

Е не мога да се сдържа. Искаш да кажеш, че с термопомпа ще извлечеш от флуида повече енергия от тази която е приел от слънцето? Приятелю, ако съм разбрал правилно върни си дипломата там от където си я получил.
Valio2007

Мнениеот Георги Цолов » 03.03.2009 21:46

Как ползваш колектора когато температурата на флуида в него е 20гр а навън е минус 5
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Mateev » 03.03.2009 22:31

Георги Цолов е прав. Термопомпата може да извлича енергия и при отрицателни температури. Само че в случая ще трябват един-два електрически управлявани вентила и малко електроника около тях.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Valio2007 » 03.03.2009 23:43

Прав за кое? Възможностите на термопомпата са ясни, но за да се захранва с енергия трябва да се извлича от няъде. Възможностите са две или от слънцето или от топлообмен с околната среда. От сънчевите лъчи е ясно колко се усвоява без или с термопомпа. Остава топлообмен с околната среда, но конструкцията на тези панели се проектира за минимум загуби от топлообмен и на кокво количество такава енергия да разчитаме? Топлообменници проекторани за това се затрудняват от заледяване и т.н. а какво остава за една плоска черна плоча проектирана да усвоява слънчевите лъчи. Тук нещо много куца, но желанието за новаторство е положително. Успех!
Valio2007

Мнениеот Lupus » 03.03.2009 23:50

Mateev написа:.......
Как ви изглежда идеята:
От голя поляна до напълно обзаведена къща - 2 седмици. Плюс това 100% екологична и автономна. И с време на живот 40 години. И всичко това за два-три пъти по-малко пари от съвременното строителство. И ако това не е бизнес - здраве му кажи.

Дай малко повече подробности. Това от панели ли е или от цели трупи като руските къщи?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот eng_angelov » 03.03.2009 23:53

Mateev написа:Георги Цолов е прав. Термопомпата може да извлича енергия и при отрицателни температури. Само че в случая ще трябват един-два електрически управлявани вентила и малко електроника около тях.

Електрически управляемите вентили ще са подарък от нас... ние ги произвеждаме :D

Сериозно по темата...
1. имаме собствен водоизточник с голям дебит и с 12 градуса постоянна температура...
2. имаме в мазата 160 куб.м бетонна цистерна, разделена на 2 равни части, удобна за термоизолация...
3. имаме много и слънчев покрив...
4. имаме желание да климатизираме 1000 кв.м производствено помещение и 700 кв.м администрация...
5. Матеев е свидетел, че не само приказваме, а и действаме!

Ловният сезон е открит!
Аватар
eng_angelov

Мнениеот Mateev » 04.03.2009 06:41

Аз вече се убедих, че през зимата топлинните колектори дават много малко енергия, която е крайно недостатъчна за отопление на сграда. Поради тази причина си мисля, че една високоефективна термопомпа вода-вода + сондаж с голям дебит е възможно най-евтиното разрешение за топлинна енергия през зимата. И вече писах лично съобщение на Георги Цолов, в което директно му направих заявка за мощна термопомпа и монтаж. В момента очаквам оферта.

А това с използването на колекторите, заедно с термопомпата, не е мираж, а реална икономическа изгода. Вярно е, че през зимата те дават много малко енергия, но в случаите, когато водата в тях е над 12 градуса, защо да не я подаваме към термопомпата. Така само ще реализираме допълнителна икономия на енергия.

Така че като си помисли човек, решението с термопомпа е възможно най-евтиния вариант - 5 ПЪТИ по евтин от отопление с ток и 3 ПЪТИ по-евтин от отопление с нафта. Не знам какво толкова има да се мисли.

Колкото до интеграцията с колекторите - мисля си, че следната организация ще е най-подходяща:
1. Когато водата от колекторите е над 50-60 градуса - директно отива в топлообменниците на парното.
2. Когато е между 15 и 50 градуса - отива в топлообменник на входа на термопомпата и повишава температурата на сондажната вода
3. Когато е под 12 градуса - тогава се използва само водата от сондажа

Именно заради тази схема казах, че ще са необходими няколко електрически управляеми вентила. И разбира се малко електроника - например един или 2 контролера Microsol II Plus. Тези контролери са бразилски и ние сме представители за България. Евтини са и работят много надеждно. Но най-важното - имат RS485 интерфейс, по който могат да се наблюдават или управляват дистанционно. И разбира се да се логват данните за температурите и да се правят красиви графики било то за собствена употреба или за WEB сайт.

Така че с нетърпение чакам Георги Цолов да ми прати оферта за термопомпа и да монтира инсталацията. И разбира се веднага ще започна да публикуван на форума данни от нейната работа.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Valio2007 » 04.03.2009 09:08

Геотеремалните термопомпи са съвсем различно нещо и там според мен има къде да се развива технологията. Видимо имат по-висок потенциал от термопомпите въздух-въздух, но поради по-малкия пазар не са се развили толкова добре. Поне на мен извесните модели не надхвърлят COP>4. Ако някой знае за по-добри модели ще бъда благодарен да даде линк.
Valio2007

Мнениеот DanielDimov » 04.03.2009 17:26

Матеев, аз с нетърпение чакам момента в който ще стигнеш до извода че въобще не ти трябва да усложняваш системата със слънчеви колектори... :)
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода