Mateev написа:Ще ви дам един пример:
Вчера си купих 32 броя селективни колектори от Шумен с размер 1000 х 1228 мм. Избрах да са селективни заради синия цвят (не мога да понасям черни цветове). Към тях има разни фитинги, тапи, кранчета, обезвъздушители, незамръзваща течност и т.н. Общата цена на инвестицията е 14 035.92 лв. без ДДС (дадоха ми хубава отстъпка за обем). Срещу тези пари аз получих оборудване за система, която в годишен план ще ми дава по 600 kWh на кв.м. топлинна енергия. Като умножим по площта (32 колектора по 2.15 кв.м.) се получава, че в годишен план аз ще получавам 41 620 kWh топлинна енергия. Ако тази енергия я получавах с ток, щях да заплатя 41620 * 0.17 = 7 075.40 лв. Следователно цялата ми система ще се изплати за 14035.92 / 7 075.40 = 2 години. Това е. Няма лъжа. Система със селективни колектори се изплаща за 2 години. Ако бях купил обикновени колектори, щеше да се изплати даже и за по-малко.
А сега сметнете същата система с вакумни колектори (за същата енергия), за да видим дали ще ви се изплати за по-малко от 5 години !!!
ПС: За да съм честен, трябва да си призная, че към тази инвестиция трябва да се добави и цената на конструкцията и монтажа. Но даже и така цялата инвестиция не надхвърля 3 години, което в света на бизнеса се счита са свръхизгодно. При това аз слагам оригинална модерна конструкция на Schuco. Ако бях направил някаква Българска самоделка, щеше да ми излезе по-евтино.
Правил съм и сметки с вакумни колектори, но не съм могъл да докарам изплащане за по-малко от 5-6 години. Плюс това за какво ти изплащане ще говорим, след като тръбите трябва да се сменят още преди системата да се е изплатила.
Искам да кажа, че това е мое лично мнение. Знам, че опонентите ми веднага ще ме засипят с 1000 формули, сметки и доводи. И веднага ще ме обвинят в некомпетентност. Но едно нещо те винаги ще премълчават, а именно - за колко години се изплащат техните системи с вакумни колектори ??? И въобще изплащат ли се?
Георги Цолов написа:Матеев по тази тема съм специалист![]()
Имаме малка термопомпа която ползва колекторите при слабо слънцегреене. Моделът е принципно Въздух/вода, но има и воден топлообменник свързан на линията на слънчевата система.
Ползва се при температура на флуида в колекторите - над външната.
Mateev написа:.......
Как ви изглежда идеята:
От голя поляна до напълно обзаведена къща - 2 седмици. Плюс това 100% екологична и автономна. И с време на живот 40 години. И всичко това за два-три пъти по-малко пари от съвременното строителство. И ако това не е бизнес - здраве му кажи.
Mateev написа:Георги Цолов е прав. Термопомпата може да извлича енергия и при отрицателни температури. Само че в случая ще трябват един-два електрически управлявани вентила и малко електроника около тях.
Назад към Слънчеви колектори за топла вода
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта