Соларно отопление мит или истина

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

газов мотор

Мнениеот alabala963 » 12.02.2009 18:47

То нали всеки си хвали стоката и никой не казва за недостатъците, а ние в този форум говорим предимно за недостатъците, защото сме потенциални ползватели, а ето и някои от тях:
1. Горивото е фосилно -газ
2. ДВГ=косумативи+подръжка и КПД<45%
3. Гаранционна годишна такса за подръжка, която не е малка

Общо взето съм правил сравнителна таблица "газова система"/"ел. система" и победител е ел. системата. Освен ако не оползотворявате температурата на излизащите газове за отопление на вода или др. течност, ама става още по сложно.
Аватар
alabala963

Мнениеот petyostoev » 12.02.2009 21:20

Съжалявам , но линка не е към моята фирма и нямам нищо общо с нея.Публикувах я за хората които могат да видят някаква алтернатива за отопление и охлаждане на дома.Ако Матеев като администратор счете че не му е мястото на този линк тук, да го изтрие.
petyostoev

Мнениеот highsky » 12.02.2009 23:25

Аз не разбирам защо толкова много се предлагат тези термопомпи?!Нали тук идеята е да използваме слънчевата енергия;Аз споменах вече че те независимо от кой тип са и с какъв двигател са са скъпи съоръжения, имат и обслужване и са машини които са с доста части и натоварени възли,което се отразява на надеждността неминуемо. Колко е MDBF на тези прехвалени термопомпи някъде да го дават/средно време между дефектиране/ или TTF/време до дефект/, колко струва ремонта на тоя куп компресори, клапанчета, и тем подобни нещица-изобщо някой смятал ли го е?А пробив в топлообменника? А механично замърсяване на водата?А септичната яма на съседа? А като си изпуснат фреона? А откъде газ?А доколко електрониката и автоматиката е устойчива на качеството на тока продаван от нек? Това някой беше казал че е луксозен продукт и хората които могат да си го позволят нямат проблем да си плащат и 1000 лв за ток или частна пароцентрала в мазата.Иначе ако имаш хотел до метаново трасе е ОК.Слънцето и възобновяемите източници дават независимост от инфраструктурата на монополите, като добавиш сондаж и оползотворяване на дъждовната вода http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=648
и си една идея по свободен и щастлив
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Мнениеот highsky » 12.02.2009 23:45

сега като се замисля ми идва на ум къде е проблема със акумулирането на голямо количество топлина във флуид-просто е доста скъп резервоара а при голям обем е невъзможен за изработка.Загрятата вода при 80 градуса трябва да е под налягане , но материала на резервоара не би издържал на натоварването на водния стълб+налягане 3 бар/примерно/ и голям обем-ще се спука! А ако акумулатора е земна,скална или друга маса няма налягане в системата колкото и голям обем да има...Ако се изработи воден резервоар със структура на пяна от отворени пори/както е за водородните резервоари, може да стане , но цената би била зашеметяваща :D Това е просто настрани от темата , но мисля обяснява защо с воден буфер само е невъзможно да се складира необходимото количество топлина за цялата зима
Това е целта
highsky

Мнениеот Kovex » 13.02.2009 18:28

Зависи от обема на водния буфер.
Водни буфери 5-20 м3 са оптимално приложимите за слънчево отопление на площи от 200 - 500 м2.
Ако приемем, че в един 10 м3 резервоар дигнем t от 20 до 60 оС, то ние вече имаме акумулирана ерегия в р-р на 465 кв.ч.
Едно колекторно поле от 20-30 м2 може всеки зимен ден при слънце и работа от 2-4 часа, да връща в него 50-80 квч.
Естествено има редица други условия за приложението на слънчевата енергия за отопление, касаещо основно топлозагубите на обекта /неговата изолация/, както и вида и концепцията на вътрешните отоплителни елементи.
Ценово един такъв воден обем изобщо няма да бъде висок, защото не е необходимо да бъде загряван на повече от 55 оС. Моето лично мнение е, че спокойно може да се мине и 40-45 оС
Kovex

Мнениеот highsky » 13.02.2009 23:25

Г-н Ковекс благодаря ви за поста, ще изложа моите размисли:
-20-30 кв.м. соларни колектори които работят през зимата 2-4 часа ни хвърля директно на по качествените вакуумни колектори,които уви май не са супер надеждни като запазване на параметрите си;Аз пак ще обърна внимание на факта че в канада са използвали селективни плоски колектори-защо ли?Там сервиза е скъпо удоволствие и ние ще вървим натам;
-10куб.м. воден резервоар с налягане 3 бар и предвиден за всеки случай да издържа 4 поне си е сериозно техническо предизвикателство айде сметнете каква сила се получава при тази повърхнина и налягане-как ще се залюкова?-/ корозия, ако е подземен трябва да се защити и отвън, изолация, качество на заварките, евентуалните ремонти са проблем, ако е надземен изолация и място ,вписване в архитектурата?.../Ако някой се сети че може да бъде и двойно стенен с антифриз за изолация стана пак сериозна инвестиция, която едва ли ще издържи повече от 5-6 години безаварийна работа ако е от черен метал-за неръждавейка става скъпо...
- Допада ми подхода ви който сте посчили-за 200 кв къща трябва толкова вода и такъв резервоар и толкова колектора, може ли някой да дае насока да се направи същото изчисление със земен акумулатор: такава цилиндрична форма такъв воден буфер и толкова колектора и да видим цената и рентабилността на едната инвестиция и на другата?
Това е целта
highsky

Мнениеот lz1wvm » 14.02.2009 00:06

Преди няколко години по Дискавъри имаше филм(мисля че беше за Канада или северна САЩ) там използваха водни резервоари с изолация монтирани в подземни помещения за отопление през зимата.Резервоарите бяха доста големи и ги ползваха за отопление на някакъв университет.Искам да питам не е ли по изгодно за 100-200 квадрата къща да се използва някое помещение за монтиране на подобен оразмерен и изолиран резервоар за складиране на топла вода за зимата,отколкото да се копае в земята и да я топлим.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 14.02.2009 00:32

Между другото има фирми, които предлагат направата на огромни резервоари от пластмаса. Сглобяват се на място. Материала пристига навит на руло и на място се споява бързо и лесно. Стените са двойни. Има топлоизолация с вата или със специална пяна. Вътре в резервоара се монтират серпентини - колкото броя си поискаш. Така че въобще не се безпокоя, когато става въпрос за големи обеми. Самият аз имам опит със 100 кубиков резервоар собствена разработка. И въобще не съм се престаравал - просто бетонни стени с хидроизолация и толкова. И вече 6-7 години си нямам проблеми.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 14.02.2009 00:38

Между другото при тези големи топлинни акумулатори има един много сериозен проблем. Става въпрос за една много смъртоносна бактерия, която се развива и вирее в застояли води, нагрети до около 35-40 градуса. Не си спомням точно коя беше, ни едно време един професор по водите изрично ме предупреди да не се престаравам много-много с топленето на водата в басейна. Доколкото си спомням опасната температура беше около 40 градуса. Над нея бактерията умира. 5-6 градуса под нея няма условия за развитие. Ако някой знае нещо по-въпроса, нека да внесе малко повече яснота.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Kovex » 14.02.2009 12:04

Да, наистина визирам вакуумни колектори, но при тях има няколко нива на технологиите. Последната позволява стабилната работа при ниски температури. Доказано !!!!
Що се касае до налягането в акумулатора, такова не необходимо. В него единствено се вкарва и изкарва топлина, без водата да циркулира във водопроводната мрежа.
На пазара се предлагат 10 а даже и 15 м3 бидони, които с допълнителна изолация, могат да служат идеално за тази цел. Вътре влиза един топлообменник и .... нещата почват да се изясняват. Резервоара в мазето, зарит и т.н.
Последна промяна Kovex на 14.02.2009 12:37, променена общо 1 път
Kovex

Мнениеот Kovex » 14.02.2009 12:11

Наистина при дълго съхранение на вода с температура около 40-45 оС е възможно появяването на бактерии /нещо от рода на легионелите/.
Но както споделих в предишния пост, функцията на акумулатора е да съхранява, поема или отдава топлина, а не флуида да се ползува за други цели. Освен това има достатъчно начини за неговата обработка, така че да не се случи това. Даже се сещам за най обикновена сребърна пара в него /може и за късмет 8) / Във всеки случай използуването на други материали е възможно, правени са опити и с редица твърди материали, но нито един от тях няма топлинното число на ... водата.
Kovex

Мнениеот highsky » 14.02.2009 14:15

Някъде бях чел за развитието на бактерия и затова производителите на бойлери препоръчват загряване на водата и настройват термо релето на мин 60 градуса.Ако системата не е под налягане ,т.е да се ползва топлообменник и флуид за акумулация на топлината става и пластмасов резервоар наистина. Използването на високотехнолочични вакуумни колектори и вода за акумулатор определя по голяма динамика на натрупване и топлоотдаване.За разлика от тази конфигурация земния акумулатор има много по голяма инертност и капацитет и затова активно акумулира само през лятото и отдава БАВНО през зимата.Съвсем различна термодинамика, а след като са го направили след редица опити с воден акумулатор има защо...При тях водния буфер е от 2 резервоара по 120 куб за 52 къщи, което означава по 4.5 куб за 1 къща воден обем;Сега изчислих набързо че обема земен акумулатор който се пада на една къща е 650 куб.м. което означава земен цилиндър с диаметрър 9.4 м и същата дълбочина!Кое е по рентабилно се пита в задачата?
Това е целта
highsky

Мнениеот Kovex » 14.02.2009 14:36

Виждах, когато правеха олимпийското градче в Пекин, точно подземен акумулатор на енергия и не мисля, че за нашите условия и индивидуално строителство, това ще е по - рентабилно. Но и там имаше комбиниран воден обем. Значително по-инертно е както натрупването, така и освобождаването на топлинната енергия от твърдото вещество. Решава се с прокарани тръби през материала .....
Както писах 5-10 м3 воден обем са оптимални. Може разбира се и по - голям, но вече нараства и инвестицията, място, изолация и т.н

Да .. мернах канадския сайт, подобен беше и този акумулатор, само че имаше и хоризонтална част и..... много много бетон в дупката.
Kovex

Мнениеот KOLIU » 14.02.2009 17:07

Това е "нещото",което Ви трябва, за да пречиствате водата от всякакви бактерии и микроорганизми.
Повярвайте ми чувствам се отлично след десет годишно използуване на питейна вода по корабите.
За води, пара, пречистване обръщайте се към морски специалисти, все пак нещата там са внедрени от доста години. :D
Прикачени файлове
VECTON UV8 ULTRAVIOLET WATER STERALISER MARINE TANK.jpg
VECTON UV8 ULTRAVIOLET WATER STERALISER MARINE TANK.jpg (6.02 KiB) Прегледано 24523 пъти
KOLIU

Мнениеот highsky » 14.02.2009 18:30

Сега да попитам има ли направена инсталация която е с воден буфер само и да осигури отопление през цялата зима? И както да го мисля природния цикъл лято зима предполага точно процес на бавно натрупване и бавно отдаване на топлината.Тогава защо да вървим срещу него с ползване на по динамични процеси с явно изразена 24 часова термо динамика, че заради това да са и високотехнологични вакуум, метал -стъкло и не знам си какво още концепции?Подозирам че даже седмица или две повече облачни дни през лятото при този бавен процес на натрупване на енергия няма да са от голямо значение поради големия топлинен капацитет на земния буфер?Необходимия бетон е колкото да се запълни 15 см сондаж на дълбочина 10м по броя на дупките.Аз като гледам ще са необходими 20-25 дупки със U Тръби -май не е толкова страшно? Като начало и един бойлер 500л с 10 кв.м селективни плоски колектори-при нужда ъпгрейд с още един такъв комплект и за отопление вътре в сградата 4 бр. водно въздушни конвектори.Дали това е добро начало за експеримент?
Това е целта
highsky

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода