Malchev, би трябвало Костенурка да даде поясненията, но ще се пробвам и аз. По абцисата имаш стойности от порядъка на 1000 - 26000. Предполагам, че това са брой замервания на стойностите. Те се правят през точно определено време и лесно могат да се обърнат в по-понятна мерна единица. Това може да го направиш и сам, като видиш колко единици са между 2 пика на графиката на температурата на топлоносителя. Всеки пик се получава най-вероятно по едно и също време на различните дни. Съвсем грубо видях, че към 4000 деления отговарят на 24 часа.
По ординатата имаш температура. Не е тарирана точно и не става ясно каква е точната температура. Вероятно г-н. Костенурка е сметнал коефициента, с който трябва да се умножат, за да се получи точна стойност в градуси. За мен точната стойност не е от голямо значение, на този етап аз гледам само как се движи. Все пак от графиките може да се познае приблизителната стойност. Гледаш пак пиковете на топлоносителя. Те са някъде към 0,6 - 0,7. Предполагам, че температурата на топлоносителя е някъде към 60 - 70 градуса, следователно, за да получа междинни стойности трябва да умножа по 100. Така, аз определям температурата на почвата към 32 градуса в центъра на 26 по периферията.
Графиките, които ни представя Костенурка са само температурни, но видях че той отчита с топломери произведената и отдадената към почвата топлина.
костенурка написа:Според калориметъра инжектираната енергия е 0,031mwh./мега/
Усвоена енергия от колекторите-0,052mwh.
За да имаме по-ясна картина ще трябва да изчакаме. Обикновено данните се синтезират след края на опита. Тогава се правят по-разбираеми диаграми.
Имам само още една забележка към Костенурка - записвай и данни за външните климатични условия. Имам в предвид не само външна температура, но и валежите (с количество на падналия дъжд). Няма да е трудно да сложиш едно шише с фуния, чрез което да може да се сметне по-колко сантиметра дъжд е паднал на денонощие (или седмица ако нямаш време да го гледаш толкова често).