Топлинен колектор - акумулатор

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

въпроси и отговори

Мнениеот Костенурка » 24.08.2009 21:10

Първо благодаря за адекватните въпроси,безкрайно съм :D

Ще одговогя на всички Ваши въпроси.И ще започна от гн.ferdy
Нещо като насока:
Гн-Г.жа ferdy всъщност търсената температура за "работа" е на 15м под земята, но не защото е средногодишната темп. за района,а защото е постоянна не само в този район но и в цяла Европа/Прочетено в Интернет/
Тук е момента да отбележа, че тази система всъщност е една сложна термо-динамична система, която в моя случаи зависи от много фактори, и са валидни всички писани и не писани закони на термодинамиката.
Изводът /поне за мен/ е ;
Когато имаме постоянна температура на материята с която работим "по лесно"можем да предвидим темтературните промени на тази материя, след дадена топлинна интервенция.Което ще рече че можем да очакваме резултати които вече сме предвидили по един или друг начин.
Последна промяна Костенурка на 28.08.2009 23:22, променена общо 1 път
Костенурка

Мнениеот Костенурка » 24.08.2009 22:08

Одговор за гн.Инженер
Опитът се провежда на тази дълбочина, по простата причина че школата не разполага със машина за перфориране на земя,и всички перфорации съм ги правил сам на ръка със инструменти които съм направил сам и изглеждат така:

Изображение

Докато копаех срешнах 3 различни слоя почва:

Изображение

На 3 или на 2 пъти по дълбоко, проблемите ще са почти същите, но ще имаме по ниски температури на почвата.Които сам можете да видите на графиката по горе.
Костенурка

Мнениеот Lupus » 24.08.2009 22:17

@костенурка,
При този инструмент - завиден ентусиазъм! Но зависта ми е благородна! :)
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Костенурка » 25.08.2009 00:49

Одговори за гн. AntonBM.

Тук вали дъжд,но много рядко около 10 пъти/дни/ в годината.
Сняг НЕ вали. За последните 4 г. валя само един път и беше бедствено положение.

Нямам такива графики,
но когато завали дъжд даталогера, ще запише всички данни и ще ти демонстрирам графиките.
До сега не съм споменал но наблюмавам до известна степен и влажноста на почвата с влагометър, но за сега не мога да направя коментар каква е точно влажноста на почвата в центр.зона и перифериата.Два от влагометрите които използувам са дефектирали.Надявам се скоро да ги подменя.

Изображение

Утре още,има и нови графики но нещо не мога да ги кача.
Костенурка

Re: въпроси и отговори

Мнениеот ferdy » 25.08.2009 01:33

костенурка написа:Първо благодаря за адекватните въпроси,безкрайно съм :D

Ще одговогя на всички Ваши въпроси.И ще започна от гн.ferdy
Нещо като насока:
Гн ferdy всъщност търсената температура за "работа" е на 15м под земята, но не защото е средногодишната темп. за района,а защото е постоянна не само в този район но и в цяла Европа/Прочетено в Интернет/
Тук е момента да отбележа, че тази система всъщност е една сложна термо-динамична система, която в моя случаи зависи от много фактори, и са валидни всички писани и не писани закони на термодинамиката.
Изводът /поне за мен/ е ;
Когато имаме постоянна температура на материята с която работим "по лесно"можем да предвидим темтературните промени на тази материя, след дадена топлинна интервенция.Което ще рече че можем да очакваме резултати които вече сме предвидили по един или друг начин.

Това за температурата го знам от екипа на един от двамата най-добри професори, изследващи динамиката /и кой знае какво още/ на почвите. Човекът е писал трудове на тази тема. А и някакси не ми се вярва, че температурата на 15 м дълбочина в Испания и в Рованиеми, например, е една и съща. Наистина нямам собствени наблюдения, само преразказвам.

Продължавайте да работите, колега, изключително е интересно. :thumleft:
ferdy

Мнениеот Инженер » 25.08.2009 10:17

От графиката на "костенурка" се вижда ,че най-подходяща дълбочина е 7-8 метра.Макар и само с 1 градус , но през август там е най-студено/9 градуса/ а през февруари е най-топло/11 градуса/.Това важи за Германия , но вероятно е същото и за Испания и за България.Така,че този 1 градус е в помощ и през лятото и през зимата.Той би намалил до някаква степен загубите.
А температурата на 15 метра и по-дълбоко е точно средногодишната за дадения регион.За България тя е около 12 градуса и нещо.
Та моето мнение е ,че този експеримент при липса на достатъчно средства си губи смисъла.Би могло да се провери коефицента на загубите на различна дълбочина.Но и това не е достатъчно, тъй като колкото е по-обемен , толкова е по-точен.Което означава , че трябва да се изследва и с различни мощности.За такива подобни изседвания са нужни много , много средства.
Може би не трябва да Ви разубеждавам г-н костенурка , но аз не бих се захванал с такова нещо при липса на достатъчно средства.Явно ентусиазъмът Ви е много , но само ентусиазъм дали е достатъчен?
Инженер

Re: Въпроси

Мнениеот Емил » 25.08.2009 10:52

AntonBM написа:Това, което правиш ти мисля, че може да се ползва, ако е под къща. Там загуба на топлина към атмосферата няма да има, ще се намали проникването на неотоплена влага в зоната, а и ще има по-малки загуби на полезна влага.
Успех.

И аз мислех да опитам под моята къща, обаче си мисля, че ще се вдигне температурата в избата ми, където имам намерение да съхранявам вино на 14 градуса постоянна температура. :D
Аватар
Емил

Мнениеот AntonBM » 25.08.2009 13:35

Съгласен съм с колегата Инженер, че най-подходящата дълбочина е 7-8 метра. В България на по-дълбоко често излизат подпочвени води, а там акумулация няма как да се прави. Има по-добри варианти за черпене на енергия от тях...
Все пак това, което прави г-н. Костенурка, не е безмислено. При температурните условия на Испания, тази дълбочина на която той прави опитите може да се отнесат за малко по-голяма дълбочина на по-студени държави. Ще има изкривяване на резултата, но това не пречи да се пообразоваме, като му обърнем внимание.
Емиле, не разваляй виното докато не видим какво ще стане.
AntonBM

Мнениеот filmatoplo » 25.08.2009 23:09

Не мога да разбера защо е св това , щом се знае че събирана енергия в акумулатор -земята за 240 слънчеви дни ,ще ни стигне да я консумираме обратно само за 20 часа . И това дори Антон го доказва и подкрепя със сметки. Щом някой финансира проекта на Костенурка няма лошо -минимум 10 000 евро виждам чаркалъци .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Одговори за гн. AntonBM.

Мнениеот Костенурка » 26.08.2009 00:07

Здравейте гн. AntonBM.

Извинявам се,но бях забравил че в първите дни от пускане на системата /3 авг./на шестия ден валя доста пороен дъжд/8 август/
ето по добри графики,където се забелязва промяната на темп. под влияние на дъжда.

Изображение

Изображение

Беше доста прилична буря може и да е спирал тока./което тук е почти невъзможно/

Е надявам се че ще забележиш одговора на своя въпрос.
Последна промяна Костенурка на 27.08.2009 21:37, променена общо 1 път
Костенурка

Мнениеот Костенурка » 26.08.2009 00:23

Ето и новите графики за периода14-20авг.

Изображение

Изображение

Моля за Вашите коментари.
Костенурка

Мнениеот malchev » 26.08.2009 07:59

WTF? Или т.н. ламерски въпрос - к'во е т'ва, че не схващам?
Нещо в стотици хиляди се изменя в десети? :roll:
Цветни криви линийки с неразличими цветове? :roll:

Ако бях по-акълен, сигурно щях да предположа,
че по абсцисата е времето, а по ординатата - енергията.
Ама в какви мерни единици и мащаб - само Вие и Бог знаете.
Ама и Айнщайн едва ли ще се сети какво стои зад CH1 до CH10,
освен че са каналите на дейталогера.

Въпреки високото ниво на аудиторията тук,
надявам се да разясните за по-неуките "к'во е т'ва".
malchev

Мнениеот AntonBM » 26.08.2009 16:20

Filmatoplo, аз никъде не съм твърдял, че енергията натрупана за 240 дни ще се изконсумира за 20 часа. По-горе ти твърдиш, че един бойлер се грее цял ден, а се консумира за 5 минути. Това може и да е така, но енергията, която изтича през канала на банята е достатъчна за отопление на къщата за 1-2 часа. Това е смисъла на акумулацията. Човека експериментира и за момента представя данни как се променя температурата на почвата, когато към нея се добавя топлина. Може на пръв поглед да ти се виждат малки промените на температурата на почвата, но това означава, че при консумация на енергия от нея тя също така бавно ще изстива. За сега няма такива диаграми.
За мен диаграмите са разбираеми и полезни. Вижда се бавното нарастване на температурата на почвата в центъра на акумулатора и почти никаква промяна по периферията. За да има обаче ефект от този опит ще трябва търпение. Смятам, че е оптимално г-н. Костенурка да продължи с режимна на загряване поне една година, а на следващата да през зимата да сложи консуматор на топлина. Така ще имаме една базова година без консумация и по-лесно ще оценим печалбите на които може да се разчита.
Дори и нищо да не излезе от този опит, пак ще сме на печалба. Все ще сме научили нещо.
Имам само една забележка към Костенурка. Възможно ли е да се промени малко мащаба по абцисата или ординатата, така че нарастването на температурата на почвата да се вижда по-ясно? Така, както са дадени те изглеждат почти хоризонтални. За температурата на топлоносителя това не е необходимо - виждат се прекрасно.
Забелязах, че при дъжда температурата на почвата спада на следващият ден... Не е веднага, значи все пак найлона върши някаква работа. Трябвало е време за да проникне влагата до зоната.
AntonBM

Мнениеот filmatoplo » 26.08.2009 20:13

Осредних данни от тема -мит ли е отопление с сл панели . По принцип става ама трябва да се изгради една система без значение колко струва и за колко време ще се изплаща -нещо като теца .Това ще стане след като свърши нефта .Само дето вместо почва ще се използва др материал .
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот AntonBM » 27.08.2009 13:27

Malchev, би трябвало Костенурка да даде поясненията, но ще се пробвам и аз. По абцисата имаш стойности от порядъка на 1000 - 26000. Предполагам, че това са брой замервания на стойностите. Те се правят през точно определено време и лесно могат да се обърнат в по-понятна мерна единица. Това може да го направиш и сам, като видиш колко единици са между 2 пика на графиката на температурата на топлоносителя. Всеки пик се получава най-вероятно по едно и също време на различните дни. Съвсем грубо видях, че към 4000 деления отговарят на 24 часа.
По ординатата имаш температура. Не е тарирана точно и не става ясно каква е точната температура. Вероятно г-н. Костенурка е сметнал коефициента, с който трябва да се умножат, за да се получи точна стойност в градуси. За мен точната стойност не е от голямо значение, на този етап аз гледам само как се движи. Все пак от графиките може да се познае приблизителната стойност. Гледаш пак пиковете на топлоносителя. Те са някъде към 0,6 - 0,7. Предполагам, че температурата на топлоносителя е някъде към 60 - 70 градуса, следователно, за да получа междинни стойности трябва да умножа по 100. Така, аз определям температурата на почвата към 32 градуса в центъра на 26 по периферията.
Графиките, които ни представя Костенурка са само температурни, но видях че той отчита с топломери произведената и отдадената към почвата топлина.

костенурка написа:Според калориметъра инжектираната енергия е 0,031mwh./мега/
Усвоена енергия от колекторите-0,052mwh.

За да имаме по-ясна картина ще трябва да изчакаме. Обикновено данните се синтезират след края на опита. Тогава се правят по-разбираеми диаграми.
Имам само още една забележка към Костенурка - записвай и данни за външните климатични условия. Имам в предвид не само външна температура, но и валежите (с количество на падналия дъжд). Няма да е трудно да сложиш едно шише с фуния, чрез което да може да се сметне по-колко сантиметра дъжд е паднал на денонощие (или седмица ако нямаш време да го гледаш толкова често).
AntonBM

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода