AntonBM написа:Лазаре, съда им е отворен.
Пропуснал съм тоя момент. Сега ми стана по-интересно
AntonBM написа:... Има някаква химия, която Немците правят, но каква е тя?
AntonBM написа: Ако се разтварят, това би обяснило по-високата температура на кипене.
mm написа:Къщата обаче е към 300м2. В нея засега живеят само двама с тенденция да станат макс 4 някой дени БГВ ще се върже с каналите на душовете и ваните през рекуператор. Някой във форума беше разправял за самоделно такова устройство, но в щатите има и заводски. Така че смятам, че БГВ ми е най-малкия проблем.
Идеята е да се отопляваме основно на слънце, а някой ден искам да сложа и един адсорбционен чилър, който да охлажда водно таваните на стаите (а тия чилъри искат високи температури от колекторите). Излишната енергия през лятото мисля да пращам в басейна. Дали обаче само 32 Seido1 тръби са достатъчни за такова нещо? Цената на Seido 5 обаче е меко казано стряскаща...
През Декември (най-слабият месец) при 60 градусов наклон, 18 градуса магнитно отклонение на запад и 4 градуса корекция за софия та общо 14 градуса отклонение на запад от истинския юг (нали правилно смятам?) и при сравнително точни координати според re.jrc.ec.europa.eu трябва да получа приблизително 1,76 kW/m2 слънчева енергия на ден. От тях обаче 724W/m2 са дифузни...
Какво би ми препоръчал?
Kovex написа: При него датчика на бойлера показва 124 оС, но явно разтворените във водата 25 кг. зърнесто парафиноподбно в-во не позволява изпарение на водата.
Назад към Слънчеви колектори за топла вода
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта