Соларно отопление мит или истина

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 06.04.2009 11:54

За това си има писани правила за управление на енергийната система и хората в ЕСС си ги спазват...Това е България за последните 7 дни:

Изображение
Miro

Мнениеот DanielDimov » 06.04.2009 12:00

добре че е топло :)
DanielDimov

Мнениеот Valio2007 » 07.04.2009 12:22

vanko68 написа:Понеже живея в къща и мазето е под цялата къща.Всички отпадни води -от банята,пералнята,съдомиялната ги събирам в мазето в една хоризонтална тръба Ф110 с малък наклон и дължина няколко метра.В двата си края завършва с S-ки нагоре,за да е пълна винаги с вода.В нея съм си направил медна спирала Ф 16 и прекарвам в противоток входящата вода за бойлера.Тоест докато се къпе човек и изхвърля вода около 40 гр,а влиза вода около 10 гр в бойлера,след "рекуператора" нещата са така -изхвърлям вода 26 гр,а в бойлера влиза 24 гр.Почти половината енергия се връща обратно в бойлера.Елементарно е за изработка с уточнението-по цялата дължина съм направил ревизии за почистване на спиралата-веднъж на няколко месеца.10-15 мин работа.
Замислял съм се за подобно нещо във цял вход на жилищен блок,но още не съм избистрил взаимоотношенията с живущите.И как да се оползотворява получената топлина.

Добра идея. Ето нещо подобно:
Прикачени файлове
water-heat-exchange.JPG
(63.84 KiB) 14594 пъти
watercycle.gif
watercycle.gif (42.83 KiB) Прегледано 30204 пъти
Valio2007

Мнениеот Valio2007 » 07.04.2009 12:33

Когато използваме душ работи, защото има поток на студена и топла вода. Ако единия поток не съвпада по време с другия например вана ???
Ако топлата вода е изхвърлена от автоматична пералня ????

Може би бойлер със серпентина, през която да минава отпадната вода е по-добро или комбинацията от двете.
Valio2007

Алтернативно ....

Мнениеот hanibal » 13.04.2009 11:55

Преди много време още по социализъма четох в едно руско списание Братушките в тайгата как правят ...накратко СЪЩОТО но резервоара с размер 5 на 5 на 3 м се прави ПЪРВО и върху него се строи къшата . В него се интегрират 16 нагревателя по 4 киловата ...които се захранват от ...ВЕТРОГЕНЕРАТОР .... 16 за резерва иначе се ползва САМО ЕДИН ...... много ми хареса идеята още тогава а сег а си мисля какво би станало ако се съчетаят соларното и ветровото .........
Бирата сутрин е не само вредна но и ПОЛЕЗНА
hanibal

Мнениеот highsky » 01.05.2009 18:07

Много размисъл има в този материал...Какво мислите? Концентрация на соларна енергия, обработка на гранити, високоефективна соалрна електролиза на вода, водородно гориво-май всичко вече се е случвало...

http://nrg.blog.bg/nauka/2007/09/19/sol ... nev.111749
Това е целта
http://www.dlsc.ca/
highsky

Моето решение

Мнениеот AntonBM » 15.06.2009 13:13

Схема за отопление на еднофамилна къща. Ползва се и слънчева топлина, но тя е дублирана с още 3 други топлинни източника. Реално бойлера се затопля за 3-4 часа. Останалото време слънчевата инсталация акумулира топлината си в буфера. Чрез седмичен програматор се задава кога да се включи помпа 3 и да започне да подгрява къщата със събраното. Един час преди да се прибереш в къщи. Акумулираната енергия не може да отоплява къщата повече от 2-3 часа, но колкото да пречупи въздуха преди да се прибереш от работа и включиш котела или термо-помпата - стига.

Схемата е приложена в PDF и PPEG
Прикачени файлове
shema.pdf
(756.95 KiB) 1473 пъти
AntonBM

Схемата

Мнениеот AntonBM » 15.06.2009 13:24

схемата в JPG
Прикачени файлове
shema.jpg
shema.jpg (83 KiB) Прегледано 28516 пъти
AntonBM

Мнениеот Kovex » 16.06.2009 14:46

Колега, поздравления за изпълнената схема ! Ако разбира се вече е реално действаща ......
Бих си позволил няколко допълнения за постигане на реална ефективност от слънчевата енергия, а не от допълнителните източници !
1. Концепцията на отоплението би следвало да включва водно подово отопление: на схемата виждам конвектори - 60/40 оС спрямо -40/25 оС + огромен акумулиращ ефект на водно подовото !
2. При 500 л. бойлер + 750 л. акумулиращ обем, реалната енергия, която би могъл да съхраниш, ако приемем делта Т - 30 оС /т.е от 70 оС до 40 оС/ е 43,6 квч ! ..... твърде ..... твърде малко. Затова за слънчево отопление акумулиращия обем е .... от порядъка на няколко до няколко десетки м3 !!!!
3. Ако се ползуват плоски колектори ........ не става :idea: . Писано е дълго и широко защо ! При вакуумните .... е не всички, е възможно и директно подаване към отоплението в светлата част на деня при минусови ТоС и вятър вкл. !
Успех !!!
Kovex

Действаща е.

Мнениеот AntonBM » 16.06.2009 15:36

Не съм фен на водното подово, точно поради големия акумулиращ ефект. Бавно реагира - не става да ти затопли къщата малко преди да се прибереш от работа. Друг минус е вдигането на праха от пода. Жената вечно трябва да бърше праха от мебелите :D . Вдигнатият прах се диша от хората, които лежат или са седнали в помещението. Подови серпентини има само по баните.
Водното подово не става за климатизация! Схемата е за къща с централна климатична инсталация - през лятото подовото не става за охлаждане, затова решението е с конвектори.
Буферът е малък, защото той няма за цел да отоплява къщата целогодишно и изцяло със слънчева енергия. Дори и пасивна къща не може да разчита само на слънце. Трябва да има и алтернативен източник на топлина, като е добре тя да е евтина (не ЕЛ нагреватели). Буфера има и други функции освен съхраняване на слънчевата енергия, която е основно за БГВ. Той акумулира топлината на котела и камината и когато те изгаснат автоматично се включва и продължава отоплението на къщата - рано сутрин примерно. Вярно е, че колкото е по-голям, толкова по-добре, но да говорим за кубически метри е излишно. От личен опит мога да гарантирам, че плоските слънчеви колектори пълни с антифриз си работят. При това с евтин антифриз 25% разтвор на пропилен гликол. Вярно е че имат големи топлинни загуби, но на харизана енергия не е страшно колко ще загубиш ;-)
П.п. В чертежа, който съм приложил съм пропуснал да сложа възвратна клапа на слънчевото поле (на помпа 5). 3-пътният вентил има такава, но от още една няма да боли главата.
AntonBM

Капацитет

Мнениеот AntonBM » 16.06.2009 16:01

Колкото до капацитета от 43 kW, не споря. С котел буфера може да се загрее и до по-висока температура от 70 градуса и да му се вдигне малко капацитетa, но по принцип това не е необходимо за къща с максимални топлинни нужди от 17kW/h. Толкова са необходими при външна температура -10 и отопляване на всички помещения до 22. Реалното потребление през януари за къщата е към 10-12 kW/h (говорим за Бургас все пак) и буфера стига за 4-5 часа. През по-топли месеци и за повече.
Последна промяна AntonBM на 17.06.2009 10:13, променена общо 1 път
AntonBM

Мнениеот Kovex » 16.06.2009 17:47

Очевидно ще поспорим в/у различни концепции :lol:
1. Когато говорим за слънчево отопление, аз визирам 60-80% от икономията през зимата да дойде от слънчевата енергия ! Също говоря от практически опит на обекти !
2. По водно - подовото.... вдигане на прах ??? ...... , конвектора вдига много повече прах !
3. Не е необходимо да затопля къщата ...... т.е ...вече е затоплена ! Тук става дума да се поддържа при всички сезони постоянна Т ос от порядъка на 21-23 оС. Няма съмнение че при охлаждане върши добра работа /конвектора/..... но всички съвременни тенденции за ниско - енергийно отопление /термопомпа, геотермално, слънчево и т.н./ определят него за най - подходящо. Именно поради факта, че работи вход/изход 40/25 оС и има акумулиращ ефект.
4. Между 45 кв. както пишете и 45 квч. както съм записал има твърде съществена разлика ..... !
5. Има и една подробност, която реално колегите с термопомпи спестяват на собствениците. А именно електрическата консумация на помпите въртящи водата. Прехвърлените кубици зависят от делта Т на соднажите и често тази консумация изненадва неприятно собствениците на тези съоръжения :?
6. По въпроса за водния обем: Има ясни и строги зависимости м/у дневен разход на енергия, воден обем и ... колекторна площ.
Във всички случаи обаче, слънчево отопление без воден обем от мин. няколко м3 не може да даде добра икономия от другите източници.
В Германия, при техните слънчеви условия видях как 15 м3 воден акумулатор, осигурява енергия за отопление до средата на м.март с консумация ...... само за циркулация на помпите !
Разбира се с това ни най- малко не омаловажавам направената инсталация и искрено Ви желая успех !
С удоволствие може и да споделим допълнителен опит ....... е ако желаете ! Ние работим основно в това направление, само с ефективни зимно време колектори и понатрупахме доста наблюдения от различни обекти, вкл. и такива работещи само през светлата част на деня към отопление !
Но пак споделям, става дума за съвсем друг тип концепция !
Kovex

Мнениеот LazarG » 17.06.2009 08:06

Малко и вън темата, но не си заслужава нова тема, а е важно за колегите, ползващи често тези означения:
° = Alt + 248 (градус)
² = Alt + 0178 (квадрат)
³ = Alt + 0179 (кубик)
Аватар
LazarG

Taka e:

Мнениеот AntonBM » 17.06.2009 09:53

Действително говорим за различни концепции.
В случая не се разчита изцяло на слънчева топлина за отопление и затова не е необходим толкова голям буфер. Никъде по-горе не съм твърдял обратното. Печалбата от слънцето стига за от 2 до 5 часа отопление на ден.
Колкото до водното подово, имам голям опит с тази система - първото си го проектирах преди 15 години. Имам въведена в Excel методика за изчисляване, с която много бързо и лесно се изчисляват мощностите на серпентините, повърхностната температура, топлоотдаването нагоре и надолу и т.н.
Праха при него не е мит, а истина! Нагретият под създава местен конвективен поток с височина 30-50 см. От него, но финият прах се вдига. Ако има подово в спалня нивото на главата в легнало положение е горе долу точно на това ниво и цяла вечер дишаш праха. Конвекторите също вдигат прах, но имат под тях филтър, който ако се подържа пречиства въздуха, а не го цапа.
И конвекторите имат минуси: шумни са изискват ел.захранване, за да работят и се повреждат за разлика от подовото, но когато говорим и за охлаждане на помещението те са без алтернатива. Пробвал съм водно подово за охлаждане, но не стана! Наложи се да слагам сложна автоматика, която да следи за конденз по пода. Да не говорим, че не е приятно да ходиш по студен под, а да дишаш топъл въздух. В помещението се получават слоеве с различна температура и е необходимо да се включи вътрешен вентилатор, за да размеси и изравни температурата на въздуха.
Колкото за kW и kW/h - не съм сгрешил. В буферния съд при ΔТ=45° се акумулират към 142 MJ, което е към 40 kW. За колко часа ще ги изконсумираш е друга работа, при разход от 10 kW/h ще свършат за 4 часа.
Помпа, която върши работа за схемата по-горе е Grundfos SP 2A-6 тя има консумация 370W/380V. На фона на енергията от 15 kW/h получена от термо-помпа и сондажна помпа с общ разход на енергия е 4,8 kW/h не е много. Фактора на преобразуване на енергията е 3,12 - прилично нали. При това не зависи от външната температура.
Увеличаването на броя на слънчевите колектори е нож с 2 остриета. През зимата добре, но какво ще я правиш тази топлина през лятото? В този случай действително вече ти трябва голям (ама много голям буфер). За еднофамилна къща смятам, че не си заслужава инвестицията. Описаната по-горе инсталация излезе 32 000 лв. с всички съоръжения, сондажа и труда по монтажа.
AntonBM

сори - прав беше

Мнениеот AntonBM » 17.06.2009 10:33

Извинявам се :oops:
Дeйствително на няколко места бях сложил kW вместо kW/h.
Поправих си ги :?
Относно акумулиращият ефект:
Той също е нож с 2 остриета! При отоплителна система с голям акумулиращ ефект трудно се подържа постоянна температура в помещенията. Просто системата реагира много бавно. По-бавно от промените във външната температура. Нощем често температурите са под 0°, а през деня се вдигат и над 10°. Това за една къща е разлика в потребната топлина за отопление в рамките на 30%. Автоматиката, която подържа температурата дори и да подаде сигнал за намаляване или увеличаване на топлоподаването, системата не реагира по-рано от 2-3 часа. В следствие на това се получава "люлеене" на температурата в помещенията. Обикновено получаваш желаната температура, когато вече не ти трябва.
AntonBM

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода