Моля за малко помощ.
Живея в гр.София в панелен блок,първи етаж, блока е П-образен.Имам южен изглед (слънцето грее от 11-до 19 00 часа някъде-и съм във вътрешната час на буквата П - на завет съм.Лятно време става малък ад.Мина ми на ум, че мога да използвам положението.
От четеното тук, започвам да нахвърлям разни планове в главата си.Моля някой с умения да ми помогне да избистря какво ми е необходимо ( идея, като проект или на хартия), и да ми помогне с план какво трябва да си купя,или направя.Топля се с климатици,нямам топла вода (ТЕЦ),използвам електрически бойлер-интересувам се живо от нови технологии, и от там стигнах до тук.
Идеята:
Ами мисля да си оставя ел. бойлера-за резерв.
Искам да си купя бойлер 150 л + един 30л.
ей тук някой трябва да ми помогне с идея.
Искам да си топля вода от слънцето - в летните дни в 150л бойлер-така ел. бойлера да не се ползва.
30л да се топли от климатика (зимата), а ако свърши водата в 30 литровия тогава даа се пуска електрическият бойлер. Идеята е 30 литровият да е за сутрин когато се събуди човек и ако няма в 150л - да се взима от 30 - лятно време- а зимно време -климатика да затопля 30 литровия - и да се ползва само той - за миене.
Електрическият да го закача за реле, и подобно на акумулираща печка, да се включва само нощем, и да е само за къпане ( или подпомагане при нужда), ако няма топла вода в 150 л или е зима.
Колектор
Идеята ми е да използвам цялата площ на балкона и да си сложа колектор там- интересувам се за мнение - гледах наскоро в един магазин колектор - не видях да е нещо особенно - което да не мога да си изработя ( техничар съм,само че в друга област,но има кой да ми прави заварки на медните тръби)- заради точният размер - има ли смисъл аз да опитвам да правя колектор, или по добре да си купя и да дам размер- ако може и препоръка за модел
Балкона е с размер 3.35х 1.2 = 4.02 м2
Помпа- имам помпа останала от камина с водна риза - с три степени на дебит - дали става и за тази работа? http://postimage.org/image/1fly28f6s/
Бойлер -хоризонтален - ей и тук е чуденето ми - бойлер или да си търся водосъдържател със серпентина - понеже мястото на което ще сложа "бойлера" е на тавана в един коридор- мястото е особено - може да се наложи преправяне на изолацията на бойлера, за това мисля че ще е по удачно ако някъде се продават само балони да си го пригодя - така и така няма да ми е необходим нагревател, и разни други неща - само се двоумя една или 2 серпентини - дали да си закача и единия климатик към бойлера?
ДТ - всеки ли е удачен, виждам в един форум се продава един за 50 лв - с дистанционно даже-

буфер - след като се спра на слънчев панел и водосъдържател - ще чакам отговори - от къде да си потърся балон и според размерите ( имам и идея за 200 литров зависи от цената, и размера най-вече ако влезе в коридора )
Тръбен път - избрах си твърда медна тръба - ще чакам вие да помогнете с размер - пътя ще е не повече от 7 метра на посока- ще минава по тавана на стая на която предстои обличане с ГК , незнам пречка ли е това колектора да е 1.5м по ниско от бойлера?
Ще съм благодарен на всякъкъв коментар и съвет.Ако нещо съм пропуснал ще го добавя.Ох очаквам с нетърпение всякъкви отзиви- пролетта наближава - иска ми се да съм завършил до тогава.