Искам мнение и помощ за домашна инсталация

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Искам мнение и помощ за домашна инсталация

Мнениеот petkoto » 24.01.2011 14:09

Здравейте, от няколко дни чета усилено за това как се затопля" топлата вода" :D запалих се ужасно много, даже скъпата ми се кара,защото по цял ден съм на компютъра.
Моля за малко помощ.
Живея в гр.София в панелен блок,първи етаж, блока е П-образен.Имам южен изглед (слънцето грее от 11-до 19 00 часа някъде-и съм във вътрешната час на буквата П - на завет съм.Лятно време става малък ад.Мина ми на ум, че мога да използвам положението.
От четеното тук, започвам да нахвърлям разни планове в главата си.Моля някой с умения да ми помогне да избистря какво ми е необходимо ( идея, като проект или на хартия), и да ми помогне с план какво трябва да си купя,или направя.Топля се с климатици,нямам топла вода (ТЕЦ),използвам електрически бойлер-интересувам се живо от нови технологии, и от там стигнах до тук.
Идеята:
Ами мисля да си оставя ел. бойлера-за резерв.
Искам да си купя бойлер 150 л + един 30л.
ей тук някой трябва да ми помогне с идея.
Искам да си топля вода от слънцето - в летните дни в 150л бойлер-така ел. бойлера да не се ползва.

30л да се топли от климатика (зимата), а ако свърши водата в 30 литровия тогава даа се пуска електрическият бойлер. Идеята е 30 литровият да е за сутрин когато се събуди човек и ако няма в 150л - да се взима от 30 - лятно време- а зимно време -климатика да затопля 30 литровия - и да се ползва само той - за миене.
Електрическият да го закача за реле, и подобно на акумулираща печка, да се включва само нощем, и да е само за къпане ( или подпомагане при нужда), ако няма топла вода в 150 л или е зима.

Колектор
Идеята ми е да използвам цялата площ на балкона и да си сложа колектор там- интересувам се за мнение - гледах наскоро в един магазин колектор - не видях да е нещо особенно - което да не мога да си изработя ( техничар съм,само че в друга област,но има кой да ми прави заварки на медните тръби)- заради точният размер - има ли смисъл аз да опитвам да правя колектор, или по добре да си купя и да дам размер- ако може и препоръка за модел

Балкона е с размер 3.35х 1.2 = 4.02 м2

Помпа- имам помпа останала от камина с водна риза - с три степени на дебит - дали става и за тази работа? http://postimage.org/image/1fly28f6s/

Бойлер -хоризонтален - ей и тук е чуденето ми - бойлер или да си търся водосъдържател със серпентина - понеже мястото на което ще сложа "бойлера" е на тавана в един коридор- мястото е особено - може да се наложи преправяне на изолацията на бойлера, за това мисля че ще е по удачно ако някъде се продават само балони да си го пригодя - така и така няма да ми е необходим нагревател, и разни други неща - само се двоумя една или 2 серпентини - дали да си закача и единия климатик към бойлера?

ДТ - всеки ли е удачен, виждам в един форум се продава един за 50 лв - с дистанционно даже- Изображение

буфер - след като се спра на слънчев панел и водосъдържател - ще чакам отговори - от къде да си потърся балон и според размерите ( имам и идея за 200 литров зависи от цената, и размера най-вече ако влезе в коридора )

Тръбен път - избрах си твърда медна тръба - ще чакам вие да помогнете с размер - пътя ще е не повече от 7 метра на посока- ще минава по тавана на стая на която предстои обличане с ГК , незнам пречка ли е това колектора да е 1.5м по ниско от бойлера?

Ще съм благодарен на всякъкъв коментар и съвет.Ако нещо съм пропуснал ще го добавя.Ох очаквам с нетърпение всякъкви отзиви- пролетта наближава - иска ми се да съм завършил до тогава.
petkoto

Мнениеот gendo » 04.02.2011 21:11

Petkoto, намери начин да вкараш още две тръби в съществуващия бойлер
Най - лесно може да стане през фланеца на реотана. Една на нивото на влизащата студена вода а другата на равно с излизащата топла. Знам един чалъм! Няма да ти трябва втори бойлер нито гликол. С колектора можеш да топлиш същия обем. :scratch:
Аватар
gendo

Мнениеот petkoto » 05.02.2011 20:48

Благодаря, идеята е добра, и аз я мислих, но ако се топли от слънцето в началото и края на сезона няма да мога да ползвам толоз слънце, реотана ще надделява-за това, понеже имам място и мога да си позволя още един голям - понеже чета усилено и се готвя за направата му - разбрах че при слънчевият е по добре - по голямо количество вода до по ниска температура, отколкото да "цедиш" последните градуси разлика в делта Т . Съгласен съм на 100% с това.На дневен ред ми е да се разходя из магазините и да разгледам как са изработени марковите - интересувам се от фи на медната тръбичка, през колко се поставена в колектора ред от ред и ако мога и да видя някъде разрез ех... нека ми свърши сесията - сега съм на друга вълна още 10 дни - но пък и това не ми излиза -....

В интерес на истината очаквах малко повече активност, малко повече помощ...
petkoto

Мнениеот gendo » 05.02.2011 21:48

"Балкона е с размер 3.35х 1.2 = 4.02 м2"

Може би имаш място за още един по голям бойлер, но терасата не може да побере повече от един плосък колектор или ако не стагай тръби.
Но щом си решил да си го правиш сам, bon courage!
Аватар
gendo

Мнениеот gendo » 05.02.2011 22:04

Ето ти нещо ;
http://www.bosch-climate.us/files/20101 ... 062810.pdf
Имаш всички детайли на най - ефективния поне за сега, слънчев колектор
Прикачени файлове
0,592 - 0,484 Bosch Thermotechnik GmbH - Bosch FKT-1SBosch FKT-1W.pdf
(577.46 KiB) 908 пъти
Аватар
gendo

Мнениеот LazarG » 05.02.2011 22:34

Като цена очаквай да ти излезе някъде към 500-600лв, колкото струва един български колектор. Не искам да те обиждам, но дълбоко се съмнявам да получиш същата ефективност. Ако е до чесане ка крастата, тогава съм съгласен :)
Аватар
LazarG

Мнениеот petkoto » 10.02.2011 08:33

Да, по скоро е чесане на крастата и добиване на опит, а и влагане на проверени и качествени части, от който не е спестено.При повечето фирми изработката е и компромис.Искам да вложа най-доброто от себе си, знанията си, и да видя какъв ще е резултата! Не търся най-ниска цена, а задоволително качество.
petkoto

Назад към Слънчеви колектори за топла вода