надуваем слънчев колектор за 20 лева

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Re: надуваем слънчев колектор за 20 лева

Мнениеот Lupus » 30.05.2008 21:45

3aek написа:http://www.youtube.com/watch?v=kROgE4Jdm-k

Поредния балон. Нещо като джобната АЕЦ.....
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 02.06.2008 23:07

В Милано видях още по-евтини колектори - два големи плитки басейна с размери поне 50 на 50 метра и дълбочина не повече от 20 сантиметра. Дъното е посипано с черни камъчета. И толкова. И водата вътре беше бая топла. Може би 38-40 градуса. Не видях някакви циркулационни помпи, но със сигурност ги има. И съвсем сериозно се замислям да пробвам нещо такова за допълнително загряване на басейна. Вероято загубите ще са огромни, но какво ми пречи да увеличавам площта колкото си искам?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот 3aek » 02.06.2008 23:31

това което със сигурност ще опитам този уикенд е тъмен градински маркуч с малък диаметър и дължина 200-300 метра за да се получи към 100-150 литра вода навит на серпентина по плоския покрив на сградата в която работя (смятам да направя гребени в двата края на покрива през които да минава маркуча) включен директно към водопровода имам термометър с две сонди за да меря температурата на входа и изхода и ще замеря за колко време с колко градуса ми се затопля водата
цялата инвестиция ще е под 100 лв като не броим труда, в търговията на едро едно топче градински маркуч 100 метра е към 25-30 лв
3aek

Мнениеот Lupus » 03.06.2008 08:49

@3aek,
Не мисля, че ще имаш ефективна система с градинския маркуч. Помисли само за термичното съпротивление между повърхността на маркуча, която се нагрява и водата вътре.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 03.06.2008 15:39

Никой не говори за ефективност и КПД. По скоро идеята е с груба сила (много площ) да се отнема топлината от вече загрети повърхности. На този принцип (грубата сила) могат да се измислят хиляди варианти. И всичките те ще работят (с по-голяма или с по-малка ефективност). И всичките те ще запазят едно много важно качество - подръчни средства с много миска цена.

Общо за всичките е само управлението - най-обикновен диференциален контролер и помпата (с необходимия дебит). И готово.

ПС: Между другото това с маркуча е опасно. Ако по някаква причина водата спре да циркулира, то тогава маркуча се раздува. Знам го от личен опит.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 03.06.2008 19:07

3aek написа:това което със сигурност ще опитам този уикенд е тъмен градински маркуч с малък диаметър и дължина 200-300 метра за да се получи към 100-150 литра вода навит на серпентина по плоския покрив на сградата в която работя (смятам да направя гребени в двата края на покрива през които да минава маркуча) включен директно към водопровода имам термометър с две сонди за да меря температурата на входа и изхода и ще замеря за колко време с колко градуса ми се затопля водата
цялата инвестиция ще е под 100 лв като не броим труда, в търговията на едро едно топче градински маркуч 100 метра е към 25-30 лв

Това с черните градинските маркучи го правиха по бай тошово време дори на лагерите боядисваха варелите в черно и ги пълнеха с поплавък и вечер се къпехме със "слънчева вода". :)
lz1wvm

Мнениеот chris » 04.06.2008 13:34

Пробвал съм вече идеята с навит на спирала градински маркуч (като пита) и прехванат на осморка с връзки за да не се навива всеки път на спирала. Целта беше затопляне на вода за басейн - т.е. не се изискват големи температури. Мислех да го завия с найлон за парници който пропуска ултравиолетовите лъчи навътре а отразява инфрачервените отвътре. Така се получава приличен парников ефект. Възникнаха няколко проблема и се отказах. Първо маркуча от топлината омекна и се сплеска. Водата не можа да преминава. Пробвах принудително с помпа да тласкам водата, но помпата се затормозяваше в следствие на голямото съпротивление на водата в дългият маркуч. ПВЦ маркучите имат добавки за УВ защита, но те само им удължават живота, а не решават проблема изцяло. Т.е. ще трябва през няколко години да се подменя маркуча.
По-късно решихме проблема с фабричен соларен матрак от каучук. Има много предимства: гъвкав е, не старее, разтяга се когато замръзне водата през зимата и е много евтин.
Прикачени файлове
schwimmbad.gif
schwimmbad.gif (12.82 KiB) Прегледано 31603 пъти
chris

соларен матрак

Мнениеот ma3x » 07.02.2009 04:03

Откъде мога да закупя подобен фабричен соларен матрак от каучук? :?:
ma3x

Мнениеот accipiter82 » 05.06.2011 21:13

КАК ДА ИЗРАБОТИМ СОБСТВЕН СЛЪНЧЕВ ПАНЕЛ ЗА ТОПЛА ВОДА
http://energetskaefikasnost.info/?p=105&lang=bg
accipiter82