Резервно захранване за циркулационна помпа

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Резервно захранване за циркулационна помпа

Мнениеот Ronald » 05.11.2008 08:31

Дайте съвет колеги...
Имам камина с водна риза с една помпа(90-100W).
Какво непрекъсваемо токозахранване да си купя, при положение,че ми предстои и монтиране слънчев колектор за топла вода с вътрешен бойлер.Понеже не съм запознат подробно със слънчевите колекторни системи, ще ми трябва ли и там резервно захранване и ако да, какво да купя сега за камината за да мога да го ползвам после и за колекторната система.
Ronald

Мнениеот Mateev » 05.11.2008 11:30

За камината си купи стандартен UPS.

По интересно е захранването на помпата на топлинните колектори. Там е възможно да се сложи помпа, която да се захранва директно от един фотоволтаичен панел. Нощем или когато радиацията е слаба помпата няма да може да се завърти, но тогава и колекторите няма опасност да прегреят. Но напече ли достатъчно силно, щото да затопли колекторите, то това означава, че ще има и дотатъчно ток във фотоволтаичния панел за завъртане на помпата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ronald » 05.11.2008 12:15

Ще помисля.
Идеята ми беше,
така и така ще давам пари за резервно токозахранване
(а, искам да е със истинска синусоида на изхода)...та с какви изходни параметри да е,за да мога да го ползвам с две и три помпени групи.
Идеята е след време да не купувам пак UPS.
А за конвенционално захранване на слънчевите колектори съм съгласен да е с фотоволтаик, но колко ще ми струва да храня една циркулационна помпа.
Склонен съм да направя една тестова ФЕЦ и да следим какво производство ще има.
Колко ще струва една тестова ФЕЦ?
Ronald

Мнениеот DanielDimov » 05.11.2008 12:31

APC и MGE дават истинска синусоида. Повечето евтини модели дават така наречената от тях "modified sine wave" която представлява една грозна 3-стъпална графика дето да се чудиш как компютрите изобщо работят с нея :lol: :lol: :lol:
DanielDimov

Мнениеот DanielDimov » 05.11.2008 12:44

корекция: на APC само SmartUPS-ите дават истинска синусоида
DanielDimov

Мнениеот Ronald » 05.11.2008 22:39

Както и да е, накрая реших да си взема независимо захранване за камината, и после ако се наложи да си взема отделно захранване за колекторната система.И така ще има два независими бекъпа.Ако съм само с един и той се издъни губя и двете системи, а така ако единия откаже ползвам другия.
Спрях се на един ups производство на БОТЕВГРАД, с вградена суха батерия.Има и извод за външен акумулатор.Цената е 150 лв.Заклеха се че на изхода е чиста синусуида.За 100W помпа ще държи 2 часа.Ако си взема външен акумулатор ще държи повече време и за поне 2 помпени групи...
Сега го зареждам 15 часа, в петък ще го монтирам и ще драсна някой ред.
Ще му следя работата и ще имам инфо за Вас.
Нали затова са форумите...да си помагаме....
Ronald

Назад към Слънчеви колектори за топла вода